Objavljeno: 12.4.2022 13:00 | Teme: google, oblak, standard, baze podatkov, upravljanje podatkov

Prenosljivost podatkov v oblaku

Vodilna podjetja na področju podatkovne analitike so predstavila novo iniciativo in združenje Data Cloud Alliance, ki obljublja lažji dostop ter prenosljivost podatkov med različnimi shrambami podatkov v oblaku. Cilj je predvsem olajšati digitalno transformacijo v podjetjih, ki tipično narekuje hiter in enostaven dostop do različnih podatkovnih virov.

Združenje Data Cloud Alliance je nastalo na pobudo družb Google Cloud, Confluent, Databricks, Dataiku, Deloitte, Elastic, Fivetran, MongoDB, Neo4j, Redis in Starburst. Glavni cilj združenja je skupni podatkovni model, zasnovan na odprtih standardih in združljivih procesih obdelave podatkov. S tem želijo olajšati in pospešiti uporabo podatkovne analitike, obdelave podatkov z umetno inteligenco in upravljanja podatkov, ne glede na podatkovni vir in "oblak" v katerem se posamezni podatki nahajajo.

Materialni cilj združenja bo nov nabor vmesnikov API, ki bodo omogočali enoten dostop, pa tudi prenosljivost podatkov med različnimi storitvami v oblaku in tudi lokalno nameščeno infrastrukturo. Hkrati naj bi zmanjšali tveganja, ki izhajajo iz upravljanja življenjskega cikla podatkov, zahtev za zaščito zasebnosti in zaščite pred izgubo podatkov. Trenutno še ni določeno, kdaj bodo na voljo prvi standardi, toda glede na nabor zbranih podjetij lahko najbrž že kmalu pričakujemo prve otipljive rezultate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji