Objavljeno: 20.4.2023 07:00 | Teme: pomnilniški sistemi, raziskave, upravljanje podatkov

41% podatkov ni nikoli uporabljenih

Podjetje NetApp, specialist za pomnilniške sisteme, je objavilo zanimivo raziskavo z imenom Data Waste Index, s katero so preverili, koliko podatkov hranimo v informacijskih sistemih in jih nikoli ne uporabimo. Raziskava je sicer zajela samo uporabnike v Veliki Britaniji, vendar menimo, da podobni rezultati veljajo tudi drugod po svetu, vključno s Slovenijo.

V časih, ko iz različnih razlogov kopičimo vse večje količine podatkov, se le redki aktivno ukvarjajo s tem, kaj vse se nahaja v pomnilniških sistemih. Pogosto gre za podatke, ki jih nikoli ne uporabimo, še slabše je, da pogosto teh podatkov niti ne želimo (recimo podatke, ki danes sodijo pod drobnogled uredbe GDPR). NetApp je tako izračunal, da dve petini (41%) podatkov podjetja nikoli ne uporabijo in na pomnilniških sistemih nepotrebno zavzemajo prostor.

Raziskava je pokazala, da komaj 26% vprašanih podjetij vsaj enkrat na leto preverja vsebine in čisti nepotrebne podatke. Ostali se tovrstnih podatkov praktično ne dotaknejo, dokler jih ni treba izbrisati pred končnim izklopom naprave, na kateri se nahajajo. Tega dejstva se vsaj delno zavedajo tudi upravitelji IT, saj je 75% takih, za katere pretirana hramba podatkov razlog za konstantni stres.

33% vprašanih trdi, da ima premalo osebja in tehničnih sredstev, da bi učinkovito upravljala podatke. Nadaljnjih 48% je konstantno pod pritiskom zaradi nenehnega povečevanja potreb po hrambi podatkov, zaradi česar se ne morejo posvetiti obstoječim. 42% vprašanih pa se boji odstranjevati podatke, saj se bojijo pritožb uporabnikov.

Težava postaja čedalje večja, saj 61% vprašanih meni, da se bo količina tovrstnih podatkov občutno povečala v naslednjih letih. 44% celo meni, da bi morali količino podatkov prepoloviti, da bi lahko delali bolj učinkovito. Mnogi upajo, da bo naslednja generacija orodij za upravljanje, kjer se tudi vse bolj uveljavlja umetna inteligenca, znala bolj kompetentno svetovati, kaj je smiselno ohraniti in kaj odstraniti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji