Teme - varnost

 • Napadalci lahko prevzamejo nadzor nad nekaterimi Android telefoni

  Napadalci lahko izkoristijo novo odkrito ranljivost (t.i. luknjo »zero day«) v nekaterih telefonih z Androidom in s tem v celoti prevzamejo nadzor nad njimi.

  Objavljeno: 4.10.2019 10:27več
 • Računalniški napadi na dobavitelje podjetja Airbus

  Viri iz varnostnih krogov so za agencijo AFP potrdili, da naj bi v zadnjem letu prišlo do več računalniških napadov na računalniška omrežja dobaviteljev podjetja Airbus.

  Objavljeno: 30.9.2019 10:10več
 • Facebook ukinil več deset tisoč aplikacij

  Facebook je prekinil sodelovanje z več kot štiristo razvijalci aplikacij na največjem družabnem omrežju.

  Objavljeno: 23.9.2019 08:00več
 • Oracle Autonomous Linux

  Oracle je v okviru svoje vsakoletne razvojne konference OpenWorld Razkril kopico novosti, s katerimi nakazuje, da želijo v bližnji prihodnosti resneje konkurirati bolj zvenečim ponudnikom storitev in rešitev v oblaku.

  Objavljeno: 18.9.2019 08:00več
 • Oblak je vsaj tako varen, kot strežniki v podjetju

  Podjetja so prihod storitev v oblaku tradicionalno doslej spremljala z dobršno mero nezaupljivosti, predvsem zaradi vprašanj povezanih z varnostjo. Toda storitve v oblaku so v zadnjih letih po tej plati dozorele in večina vodij za informacijsko varnost v podjetjih danes meni, da je oblak vsaj tako varen, če ne celo bolj, kot upravljano informacijsko okolje v podatkovnih centrih samih podjetij.

  Objavljeno: 17.9.2019 13:00več
 • Ponovno - okužene aplikacije za telefone Android!

  Varnostni raziskovalci so v trgovini Play odkrili aplikacije za telefone Android, ki so okužene z novim trojanskim konjem, imenovanim »Joker«.

  Objavljeno: 10.9.2019 10:20več
 • Vrnil pametne žarnice, a obdržal nadzor nad njimi

  O pomanjkljivi varnosti "interneta stvari" smo že veliko pisali, a nove prigode še kar prihajajo. Tako je pred časom uporabnik na Twitterju opazil, da lahko na daljavo še vedno krmili Philipsove pametne žarnice, ki jih je pred tem vrnil Amazonu.

  Objavljeno: 9.9.2019 12:05več
 • Nova hekerska prevara: posnemanje glasu direktorja

  Razvoj umetne inteligence in globokega učenja odpira nove možnosti tudi za prevarante, ki so z umetno ustvarjenim glasom dejansko že opetnajstili neko britansko podjetje. Uporabili so programsko opremo, ki omogoča poustvaritev glasa neke osebe, in poklicali direktorja britanskega podjetja, ki ima nemške lastnike. Pretvarjali so se, da kliče direktor nemške matice, in Britancem naročili nakazilo 220.000 evrov nekemu tretjemu dobavitelju. Ko je denar prišel do madžarskega dobavitelja, se je hitro izgubil po bankah po celem svetu.

  Objavljeno: 9.9.2019 05:00več
 • Ali nam telefoni res prisluškujejo?

  Verjetno je vsak izmed nas že kdaj posumil, da nam telefoni, ki jih imamo med pogovorom s prijatelji na mizi ali v žepu, skrivoma prisluškujejo. Ker smo »čisto slučajno« dobili servirane oglase za tematike, o katerih smo se nedavno pogovarjali s prijatelji. Najnovejša raziskava je poskušala ugotoviti, ali je na tem kaj resnice.

  Objavljeno: 6.9.2019 12:00več
 • Ranljivost v Supermicrovih strežnikih

  Raziskovalci iz podjetja Eclypsium so v BMC (baseboard management controller) podjetja SuperMicro odkrili štiri ranljivosti, ki omogočajo dostop do administratorskega dela sistema kar brez gesel. Ker so BMCji v bistvu računalniki v računalnikih (nadzorujejo matične plošče), ki administratorjem omogočajo nadzor in nadgradnjo naprav, ranljivost omogoča popolno podreditev sistema. Podrobnosti so predstavili na konferenci Open Source Firmware v Silicijevi dolini.

  Objavljeno: 5.9.2019 05:00več
ph