Teme - zdravje

 • Pametne ure bi lahko omogočile zgodnjo detekcijo bolezni COVID-19

  Najnovejši raziskavi, ki sta jih opravili na kalifornijski univerzi Stanford in v eni najstarejši ameriških bolnišnic Mount Sinai, kažeta na to, da bi lahko pametne ure in celo nekatere športne zapestnice uporabili kot pripomočke za zgodnjo detekcijo okužb s koronavirusom. Obe raziskavi razkrivata tesno korelacijo med drobnimi spremembami zaznanih pri meritvah srečnega utripa, ki ga nudijo boljše pametne ure, in kasneje pozitivno potrjenimi okužbami.

  Objavljeno: 19.1.2021 07:00več
 • Zaradi koronavirusa zaprta Samsungova korejska tovarna

  Samsung je zaprl tovarno v južno korejskem mestu Gumi, saj naj bi bil eden od zaposlenih okužen z koronavirusom.

  Objavljeno: 24.2.2020 09:57več
 • Zaradi koronavirusa bo lahko zastala proizvodnja iPhonov

  Zaradi koronavirusa so zaprte skoraj vse tovarne podjetja Foxconn, v katerih med drugim proizvajajo tudi Applove iPhone.

  Objavljeno: 4.2.2020 10:26več
 • Koronavirus bo upočasnil dobavo kitajskih izdelkov

  Vse bolj razširjen koronavirus bo močno vplival tudi na izdelavo in dobavo kitajskih izdelkov – konkretno so se oglasili izdelovalci dodatkov za prihajajoči Samsungov Galaxy S20 ki pričakujejo občutni zaostanek v dobavi.

  Objavljeno: 31.1.2020 10:16več
 • Nvidia predstavlja federativno učenje

  Analitiki že dalj časa poudarjajo, da bo umetna inteligenca imela v prihodnje zelo pomembno vlogo na področju zdravstva, zlasti pri zgodnji detekciji bolezni, kar lahko reši marsikatero življenje. Umetna inteligenca zna denimo precej bolj natančno preučiti radiološke posnetke in zaznati manjše anomalije, ki jih je težko zaznati s človeškimi očmi. To pa je le en primer v procesu diagnostike bolezni, strojno učenje pa bo našlo svoje mesto tudi v številnih drugih področjih medicine.

  Objavljeno: 13.12.2019 15:00več
 • Stanford je objavil rezultate raziskave srčnega utripa z urami Apple Watch

  Znamenita univerza Stanford je leta 2017 v sodelovanju z družbo Apple odprla raziskavo povezano z meritvami srečnega utripa s pomočjo pametnih ur Apple Watch. Zdaj so objavili rezultate, ki so zelo spodbudni.

  Objavljeno: 19.11.2019 06:00več
 • Google po novem z dostopom do množice ameriških zdravstvenih podatkov

  Google je z ameriško neprofitno organizacijo Ascension podpisal pogodbo (t.i. projekt Nightingale) o sodelovanju, s katero ima teoretični dostop do ogromnih količin zdravstvenih podatkov o Američanih. Američanov (in njihovih zdravnikov) o tem ni nihče nič vprašal, ker po zakonu to ni potrebno.

  Objavljeno: 13.11.2019 11:50več
 • Od februarja bodo bolniški listi elektronski

  »Bolniško« bomo zaposleni od 1.2.2020 uveljavljali na elektronski način, saj država uvaja elektronski bolniški list oz. eBOL.

  Objavljeno: 5.11.2019 09:00več
 • Zemlja postaja planet starejših oseb

  Staranje prebivalstva neposredno vpliva na zdravstvene sisteme, ki kar kričijo po spremembah. Novi IT-sistemi v zdravstvu bodo ključni element za zagotavljanje zdravstvene oskrbe, osredotočene na pacienta.

  Objavljeno: 22.10.2019 12:33več
 • Aplikacija namesto zdravnika? Ne še.

  Britansko javno zdravstvo (NHS) uradno podpira aplikacijo Babylon, ki paciente povezuje z osebnimi zdravniki, omogoča naročanje receptov in – na podlagi vpisanih simptomov oceni, katero bolezen ima uporabnik. Izkaže se, da ob enakih simptomih moškemu uporabniku izstreli »morebitni srčni infarkt«, ženski pa – »napad panike«.

  Objavljeno: 17.10.2019 10:00več