Objavljeno: 21.3.2021 20:00 | Teme: odprta koda, EU

Data.europa.eu - enotni portal za evropske odprte podatke

Evropska komisija bo aprila odprla prenovljeni portal namenjen objavi in delitvi podatkov javnega značaja, ki bo poenotil dosedanje ločene portale European Data Portal ter EU Open Data Portal (ODP). Čeprav sta dosedanja ločena portala oba rasla pod okriljem EU, sta doslej nudila različne podatkovne vire. Po novem bodo podatki združeni pod enotno streho, na naslovu data.europa.eu.

Medtem, ko je ODP nudil doslej predvsem podatke na nivoju celotne Evrope, je European Data Portal nudil podrobnejše zbirke posameznih članic. Ne smemo pa pozabiti, da ima vsaka država v okviru nacionalnih portalov tudi svoje področje za odprte podatke. V primeru Slovenije so podatki dosegljivi na podaki.gov.si.

ODP je konec marca nudil 8.400 podatkovnih zbirk, medtem ko je nabor podatkovnih zbirk Euopean Data Portala razumljivo precej širši: 1,135 milijona podatkovnih nizov, ki so razporejeni v 81 različnih katalogih oziroma področjih.

Evropska komisija želi z novim portalom poenostaviti dostop do podatkov, obenem pa želi spodbuditi objavo še večje količine koristnih podatkovnih zbirk. Ob tem pa tudi izboljšati metapodatke o objavljenih podatkih, kar bo omogočalo lažje iskanje in morebiti spodbudilo nastanek novega tip aplikacij, ki bodo črpale podatke tudi iz tovrstnih virov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji