Objavljeno: 10.12.2001

Virus Pentagone ni povzročil večje škode

Prejšnji teden so skrbniki računalniških sistemov že razglašali preplah ob napadu virusa Pentagone, vendar se je širjenje precej hitro ustavilo in trenutna ocenjena škoda znaša zgolj 5 milijonov dolarjev, kar je bistveno manj kot denimo Code Red, ki je uporabnikom po vsem svetu povzročil za kar 2,6 milijarde dolarjev škode.

Posebnost virusa Pentagone, oziroma Goner kot so ga nekateri imenovali, je v njegovih tarčah. Virus se kot običajno razpošlje po elektronski pošti, na primer kot sporočilo kakega znanca, ki priporoča priložen ohranjevalnik zaslona. Ko uporabnik zažene program sproži virus, ki se najprej razpošlje vsem v imeniku, nato onesposobi vse protivirusne programe in požarne zidove ter pobriše njihove imenike. Za nameček še odpre stranska vrata v računalnik, kar omogoča neposreden napad. Poleg elektronske pošte se Pentagone širi tudi preko programa za elektronsko kramljanje ICQ.

Strokovnjaki opozarjajo, da so za okužbo krivi uporabniki, ki se očitno nikoli ne naučijo, temveč še kar naprej zaganjajo neznane programe, ki so jih prejeli po pošti. Po drugi strani pa prav nizki stopnji okužbe in škode kažeta na to, da novejši zaščitni programi, ki se nadgrajujejo tudi brez uporabnikove potrditve, delujejo kot bi morali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji