• Zelena luč za združitev America Online in Time Warner

    Ameriška zvezna komisija FCC je po nekaj mesecih preučevanja dala zeleno luč za združitev družb America Online in Time Warner. S tem je nastalo eno največjih svetovnih podjetij s področja medijev in informacijske vsebine, saj bo nova družba imela čez 26 milijonov uporabnikov internetnih storitev, televizijske hiše CNN in HBO, revijo Sports Illustrated, filmsko družbo Warner Bros in še marsikaj drugega.

    Objavljeno: 18.1.2001
  • Stratus Technologies

    Compaq, Intel in družba DB Capital so skupno vložili kar 115 milijonov dolarjev v družbo Stratus Technologies, proizvajalca strežnikov z visoko stopnjo zanesljivosti delovanja, ki za delovanje uporabljajo Intelovo arhitekturo in Microsoftove operacijske sisteme.

    Objavljeno: 17.1.2001
  • Telekom včeraj, danes, jutri?

    V dvorani Centra za tehnično usposabljanje Gospodarske zbornice Slovenije se je 10 januarja 40 udeležencev srečalo na okrogli mizi z naslovom Telekom včeraj, danes, jutri. Srečanje je organizirala Skupina Telekom, ki združuje Telekom Slovenije ter njegovi hčerinski družbi Mobitel in SiOL. Poleg vodilnih članov omenjene družbe so se srečanja udeležili tudi predstavniki vlade ter univerze. Predstavniki organizatorjev so zbranim predstavili svoje videnje trenutnega stanja telekomunikaciji pri nas ter vlogo in zasluge Telekoma pri razvoju le-teh, poleg tega pa so se dotaknili tudi bližnje liberalizacije trga telekomunikaciji, ki bo Telekomu odvzel doslej monopolen položaj.

    Objavljeno: 17.1.2001
  • TDK pripravlja CD-RW z zmogljivostjo 2 GB

    Kljub obstoju tehnologije DVD in kmalu tudi zapisovalnikov za ta standard, proizvajalci optičnih nosilcev še naprej razvijajo nove različice tehnologije CD-ROM. Podjetje TDK je tako predstavilo novo tehnologijo za zapisljive in izbrisljive nosilce CD-RW, ki bo omogočala hranjenje kar 2 GB podatkov, obenem pa tudi precej hitrejše zapisovanje, kakor pri današnjih enotah.

    Objavljeno: 17.1.2001
  • MacWorld 2001

    Apple je v začetku januarja priredil že tradicionalno srečanje uporabnikov MacWorld, na katerem je predstavil številne novosti. S tem podjetje pod vodstvom Steva Jobsa poskuša znova povečati povpraševanje po Applovih izdelkih, ki se je v zadnjih mesecih opazno zmanjšalo in podjetju povzročilo vnovično izgubo. Med novostmi so novi lahki prenosnik PowerBook, novi modeli osebnih računalnikov PowerMac G4 ter kopica zelo zanimivih večpredstavnih programov.

    Objavljeno: 16.1.2001
  • Halcom uspešen pri uvajanju novega plačilnega sistema v BiH

    Slovensko podjetje Halcom Informatika je v rekordnem času štirih mesecev postavilo sistem plačil malih vrednosti v Bosni in Hercegovini, imenovan Žiro kliring. Sistem je nameščen v Centralni banki BIH in je namenjen izmenjavi in poravnavi vseh medbančnih plačil v državi, ki ne presegajo 20.000 DEM. Po številu transakcij s tem sistem pokriva okrog 90 % vseh plačil.

    Objavljeno: 16.1.2001
  • XHTML Basic -- tekmec protokola WAP?

    Internetni protokol za mobilne telefone WAP dobiva tekmeca. Organizacija W3C je nedavno objavila specifikacijo XHTML Basic, ki je optimalizirana za rabo v mobilnih telefonih, odzivnikih in internetnih terminalih za uporabo v televizorjih.

    Objavljeno: 15.1.2001
  • Brezgotovinska plačila po vmesniku Bluetooth

    Podjetje Registry Magic razvija rešitev, s katero bo mogoče opravljati brezgotovinska plačila preprosto prek mobilnega telefona, opremljenega z vmesnikom Bluetooth, ki bo v tem primeru deloval kot digitalna denarnica. Prednost takega načina plačevanja je v tem, da se lahko po potrebi zgodi povsem samodejno, recimo ob bližanju k zapornici ali vratom.

    Objavljeno: 15.1.2001
  • Ameriška tožba proti ponudnikom mobilne telefonije

    V ZDA je na pomolu nova velika tožba, v kateri bo skupina državljanov, obolelih za tumorjem na možganih, pred sodišče postavila nekatere ponudnike mobilne telefonije, med katerimi je družba Verizon Wireless (nastala je kot skupni projekt angleške družbe Vodafone in Verzion Communications -- nekoč Bell Atlantic in GTE).

    Objavljeno: 14.1.2001
  • Intel močno podpira vmesnik USB 2.0

    Intel si močno prizadeva, da bi postal novi zaporedni vmesnik USB 2.0 hitro vseobsegajoč in univerzalni standard. V ta namen so napovedali, da bodo specifikacijo za vmesnik med vezjem in programsko opremo ponudili brezplačno, s čimer naj bi se ognili zapletom, nastalim pri prvi različici vmesnikov USB.

    Objavljeno: 14.1.2001
  • Računalniško nadzirane vonjave

    Strokovnjaki v laboratorijih že nekaj časa razvijajo novo tehnologijo, ki bo omogočila, da bomo po vidu in sluhu lahko z računalnikom uporabljali tudi tretji čut -- vonj. Doslej so najdlje prišli pri ameriškem podjetju AromaJet.com, ki je tik pred novim letom uspešno izvedla preizkus prenosa vonjav iz Sydneya v Avstraliji do Texasa v ZDA.

    Objavljeno: 13.1.2001
  • Nortelovi modemi za brezžično telefonijo tretjega rodu

    Nortel je sklenil sodelovati z družbami Sierra Wireless in Xircom, s katerimi namerava razviti nove modeme za brezžično telefonijo tretjega rodu. Podjetji Sierra Wireless in Xircom bosta tako razvili modeme za standarde UTMS/GPRS, ki bodo omogočali hitrosti, skladne z nastajajočimi standardi, predvidoma s hitrostmi do 2 Mb/s.

    Objavljeno: 13.1.2001
  • Mobilni telefon povzročil vrnitev letala Adria Airways na Brnik

    Že dalj časa je znano, da mobilni telefoni s svojim delovanjem lahko povzročijo motnje v delovanju elektronskih vezjih in električnih napeljav. To je še posebej nevarno v letalih, zato med vožnjo velja prepoved uporabe mobilnih telefonov. Toda kljub opozorilom pred vsakim letom se nekateri za to ne zmenijo.

    Objavljeno: 12.1.2001
  • Network Associates v silnih škripcih

    Podjetje Network Associates se sooča s hudimi težavami in padcem prometa, ki bo prinesel med 130 in 140 milijoni dolarjev visoko izgubo v zadnjem četrtletju poslovanja podjetja. Promet v zadnjem četrtletju naj bi dosegel le od 55 do 65 milijonov dolarjev, visoka izguba pa je posledica tega, da so se prodajalci odločili močno zmanjšati zaloge izdelkov podjetja, poleg tega pa je občutiti tudi velika padec v povpraševanju pri kupcih.

    Objavljeno: 12.1.2001
  • Red Hat Linux za 64-bitni Intelov procesor

    Podjetje Red Hat vnovič dokazuje, da je preprosta prenosljivost Linuxa ena velikih prednosti tega operacijskega sistema. Pred koncem leta 2000 so objavili prvo razvojno različico Red Hat Linuxa, pripravljenega za 64-bitni Intelov procesor Itanium.

    Objavljeno: 12.1.2001
  • MP3 na nosilcih CD-RW tudi v avtomobilu

    Japonski proizvajalec JVC je predstavil nov avtoradio, ki omogoča predvajanje glasbenih posnetkov tudi na izbrisljivih nosilcih CD-RW. Novi model KD-SH99R lahko obenem odkodira tudi skladbe v zapisu MP3, posnete na nosilce CD-R ali CD-RW.

    Objavljeno: 11.1.2001
  • Proizvajalcem polprevodniških elementov gre še dobro

    Medtem ko je bilo lansko leto za proizvajalce računalnikov večinoma slabo, se lahko proizvajalci polprevodniških elementov pohvalijo z zelo lepo rastjo. Tržišče se je namreč povečalo kar za 31 %, podjetja pa so skupno ustvarila za 222 milijard dolarjev prometa.

    Objavljeno: 11.1.2001
  • Leto 2000 usodno za podjetja "pika com"

    Leto 2000 bo ostalo v spominu po hitrem vzponu in kmalu zatem padcu tako imenovanih podjetij "pika com". Statistike kažejo, da so do konca leta samo v ZDA zabeležili "smrt" kar 210 tovrstnih internetnih podjetij, več kakor polovica pa jih je vrata zaprla v zadnjem obdobju od oktobra do decembra.

    Objavljeno: 10.1.2001
  • Sun še vedno vodi pri strežnikih z Unixom

    Kljub močnim tekmecem in vse bolj priljubljenemu operacijskemu sistemu Linux podjetje Sun še vedno prevladuje med strežniki z operacijskim sistemom Unix. Po navedbah družbe IDC je Sun s svojimi strežniki obvladoval skoraj 48 % tržišča, kar je več, kakor so skupaj dosegli Hewlett Packard, IBM in Compaq.

    Objavljeno: 10.1.2001
  • Problem leta 2000 -- tudi v letu 2001?

    Ob vstopu v novo leto je večina ljudi že pozabila na (računalniški) problem leta 2000, toda težave se pojavljajo še danes, povezane pa so z letom 2001. Tokrat ne gre za pomanjkljivo kodo, ki preprečuje pravilno predstavitev letnice 2000, temveč za napako v algoritmih za izračun prestopnega leta, kamor sodi tudi letošnje leto. Zaradi teh napak se je po svetu zgodilo že kar precej nevšečnosti.

    Objavljeno: 9.1.2001
  • Boj med različnimi tehnologijami vezij DRAM se nadaljuje

    Boj za prevlado med različnimi tehnologijami pomnilniških vezij se nadaljuje. Micron Technology, eden večjih proizvajalcev pomnilniških vezij, se je odločil, da bo najsodobnejše module Double Data Rate (DDR) SDRAM prodajal po enaki ceni kakor dosedanje module PC133 SDRAM.

    Objavljeno: 9.1.2001
  • Adobe Premiere 6.0

    Adobe je predstavil novo različico videourejevalnika Premiere, ki so jo mnogi uporabniki že nestrpno pričakovali. V računalniški videomontaži smo namreč v zadnjih letih doživeli hiter preboj digitalnih video zapisov (DV, Digital 8), programska podpora za nove standarde pa je bila doslej pomanjkljiva ali prepuščena proizvajalcem strojne opreme v obliki dodatkov, ki so po ovinkih premagovali ovire.

    Objavljeno: 8.1.2001
  • Distribucija filmov po internetu

    Internetna družba Filmspeed je med prvimi, ki se je lotila distribucije filmov v digitalni obliki in prek interneta. Prvi filmi so pripravljeni za spremljanje na ročnih računalnikih PocketPC z okoljem Windows CE 3.0 in predvajalnikom Windows Media Player. Za pokušino so uporabnikom ponudili tri filme: Kitajska povezava, v kateri igra legendarni Bruce Lee, Božična pesem in srhljivka Nosferatu. Ponudbi nameravajo mesečno dodajati nove naslove.

    Objavljeno: 8.1.2001
  • Compaq in procesor Alpha EV7

    V tekmo procesorjev s taktom, večjim od 1 GHz, se bo zelo kmalu menda vključil tudi Compaq z najnovejšo različico procesorjev Alpha EV7. Ta bo delovala s taktom 1 GHz in bo zaradi svoje zasnove zmogljivostno najbrž zlahka presegla tekmece "pri 1 GHz", kot so Intel Pentium III in Pentium 4 ter AMD Athlon.

    Objavljeno: 7.1.2001
  • CPRM -- grozi cenzura proizvajalcev diskov?

    Hiter napredek digitalne glasbe (prej ali slej pa tudi filma) ter nenadzorovano širjenje in kopiranje vsebine v digitalnih zapisih je lani pognalo srh v kosti glasbene in filmske industrije. Reakcija je bila hitra in večplastna -- od tožb do izdelave novih, "varnih" zapisov, kakršen je na primer sistem za nadzor SDMI, s katerimi naj bi nadzor vrnili v prave roke. Toda dosedanji poizkusi očitno niso bili učinkoviti, saj se ni nič spremenilo. Proizvajalci predvajalnikov in računalniških dodatkov sicer spoštujejo zakonodajo, vendar z ničemer ne omejujejo nelegalnega širjenja posnetkov. Večina predvajalnikov še naprej podpira nezaščiteni zapis MP3.

    Objavljeno: 7.1.2001
  • Končna izdaja Linuxovega jedra 2.4 je tu!

    Linuxovska skupnost je 5. januarja z navdušenjem pozdravila končno izdajo "[jedra 2.4]". Nova različica jedra za operacijski sistem Linux torej ni toliko zamudila, kot so se bali tisti, ki so še v nedeljo, 31. decembra 2000, prenašali k sebi prvo predizdajo jedra (["kernel pre-release"]).

    Objavljeno: 6.1.2001
  • Novi Celeron in cenejši, šibkejši Pentium 4

    Intel je takoj po prehodu v novo leto uradno predstavil niz novosti, s katerimi želi dokazati, da še vedno ponosno vihtijo dirigentsko palico orkestru procesorjev. Najbolj zanimiva novost je brez dvoma nova različica procesorjev Celeron, ki zdaj dela s taktom 800 MHz, predvsem pa so pri Intelu prvič v ta razred izdelkov prinesli podporo za hitrejše sistemsko vodilo. Celeron 800 tako kakor zmogljivejši procesorji Pentium III uporablja sistemsko vodilo s taktom 100 MHz, namesto 66 MHz kakor vsi dosedanji modeli. Hitrejše vodilo še dodatno povečuje prepustnost podatkov, ki je bila potrebna zaradi višanja takta, s katerim deluje jedro. Kljub koraku navzgor pa ostaja najnovejši Celeron cenovno zelo zanimiv, saj stane le 170 dolarjev (enako kakor najzmogljivejši AMD Duron), s čimer naj bi ostali s ceno celotnega računalnika pod mejo 1000 dolarjev.

    Objavljeno: 6.1.2001
  • Microsoft tožijo zaradi domnevne rasne diskriminacije

    Microsoftu po velikem sodnem procesu v lanskem letu, ko je sodišče družbo spoznalo za krivo, grozi nova velika in odmevna tožba. Sedem nekdanjih uslužbencev je namreč proti družbi vložilo tožbo zaradi rasne diskriminacije, v kateri zahtevajo odškodnino v višini skoraj 5 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 5.1.2001
  • Predsednik slovenske vlade na internetu

    Pomena interneta ter njegove informativne moči se vse bolj zavedajo države po vsem svetu, v okviru teh pa tudi vodstvene strukture. 23. decembra 2000 je novo spletno stran dobil tudi predsednik vlade Republike Slovenije. Okronana je bila z internetnim prenosom slavnostnega dogodka ob obletnici plebiscita iz Cankarjevega doma, ki je nastal v sodelovanju z RTV Slovenija. Govor, ki ga je ob tej priložnosti imel predsednik vlade, je bil že nekaj minut pozneje objavljen v spletu v pisni obliki.

    Objavljeno: 5.1.2001
  • NMT samo še na 050

    V skladu z odločbo Uprave republike Slovenije za telekomunikacije je 1. januarja prenehala delovati klicna številka 0609 za omrežje NMT in deluje le še 050. Vse, ki bodo klicali na staro številko, pa bo še nekaj časa (pri Mobitelu niso sporočili, koliko) opozarjal odzivnik.

    Objavljeno: 4.1.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji