Objavljeno: 16.1.2001

Halcom uspešen pri uvajanju novega plačilnega sistema v BiH

Slovensko podjetje Halcom Informatika je v rekordnem času štirih mesecev postavilo sistem plačil malih vrednosti v Bosni in Hercegovini, imenovan Žiro kliring. Sistem je nameščen v Centralni banki BIH in je namenjen izmenjavi in poravnavi vseh medbančnih plačil v državi, ki ne presegajo 20.000 DEM. Po številu transakcij s tem sistem pokriva okrog 90 % vseh plačil.

Halcom je nastopil kot nosilec projekta sistema Žiro kliring, v katerega je bilo vključenih 7 podjetij iz 4 držav, med njimi je tudi slovensko podjetje Mibo, ki je postavilo medbančno omrežno infrastrukturo. V projekt prenove plačilnega prometa, ki je sestavljen iz dveh podsistemov, sistema za Bruto poravnavo v realnem času (BPRČ) in sistema Žiro kliring, je mednarodna skupnost vložila čez 11 milijonov mark. Sistem BPRČ je izdelek podjetja Logica iz Londona, sistem Žiro kliring pa je izdelek Halcom informatike iz Ljubljane.

V projekt plačilnega prometa BiH je vključenih 40 komercialnih bank in je zaživel v petek 5. januarja 2001, ko so se zaprla vrata Agencije za plačilni promet. Glede na odlično sodelovanje pri projektu v BIH sta se podjetji Logica in Halcom dogovorili o skupnem nastopu v državah, ki prenavljajo svoje sisteme plačilnega prometa. Kar nekaj držav je že napovedalo obisk Centralne banke Bosne in Hercegovine, da bi si ogledale plačilni promet in napovedale možnost uvajanja v svoje okolje.

http://www.halcom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji