Novice

 • Deset najpomembnejših novosti v letu 2010

  Leto 2010 so na področju računalniške tehnologije in zabavne elektronike zaznamovali pomembni dogodki in izdelki, ki bodo imeli morda še bolj kot v preteklosti pomemben vpliv na nadaljnji razvoj in uporabo računalniške tehnologije. Kljub temu, da svet še vedno okreva iz gospodarske krize, se že vidi luč na koncu tunela in ta kaže na nov optimizem, vendar tudi korenite spremembe glede na to, česar smo bili vajeni doslej v računalništvu. Na koncu leta smo zbrali seznam desetih stvari, ki so najbolj zaznamovale leto 2010.

  Objavljeno: 31.12.2010več
 • Video klici s Skypom za Apple iOS

  Skype je predstavil tretjo različico programske opreme za mobilne opreme z operacijskim sistemom Apple iOS, ki prinaša tudi možnost vzpostavitve video povezav. Uporabniki mobilnih telefonov Apple iPhone, ki imajo vgrajene video kamere lahko tako vzpostavijo video klice med dvema osebama z vsemi odjemalci, ki podpirajo video povezave, storitev pa deluje tako prek povezav Wi-Fi kot 3G. Za delovanje video povezav je potreben operacijski sistem iOS 4.0, sicer pa Skype 3.0 za iOS deluje tudi na starejših različicah, vendar brez video funkcij. Zanimivo, da je možno nove video funkcije uporabljati tudi na tabličnih računalnikih Apple iPad in večpredstavnih predvajalnikih Apple iPod Touch, le da v teh primerih uporabniki na teh napravah video lahko le sprejemajo, saj naprave nimajo vgrajenih video kamer (izjema je seveda najnovejša generacija predvajalnika iPod Touch).

  Objavljeno: 31.12.2010več
 • EU sprejel standard za enotne telefonske napajalnike

  Evropska Unija je naredila korak naprej in konec leta 2010 sprejela tehnične standarde za univerzalni telefonski napajalnik, ki bo uporabnikom omogočal napajaje mobilnih telefonov ne glede na proizvajalca in model. Organizacije CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization) in ETSI (European Telecommunications Standards Institute) so tako določile, da bo bodoče telefone v Evropi mogoče napajati prek vmesnika Micro USB, pri čemer so sprejeli tudi določila glede dovoljenega elektromagnetnega sevanja in varnosti rabe tovrstnih napajalnikov.

  Objavljeno: 31.12.2010več
 • Procesorji s 1000 jedri

  Videti je, da so procesorji z nekaj sto, morda celo tisoč jedri precej bližje resnični uporabi, kot se zdi na prvi pogled. Medtem, ko imamo danes v tipičnih namiznih procesorjih največ 4 do 4 jeder, v laboratorijih delujejo že prototipi, ki imajo kar tisoče jeder.

  Objavljeno: 30.12.2010več
 • 3D lahko škoduje zdravju?

  Prihod zaslonov za prikaz posnetkov v treh dimenzijah brez uporabe očal je ena najbolj pričakovanih novosti v prihodnjih letih, vendar kot kaže ta ista tehnologija lahko tudi škoduje zdravju. Japonski Nintendo, ki je eden od prvih ponudnikov tovrstne tehnologije v svojih igralnih konzolah 3DS, je namreč na Japonskem objavil opozorilo, v katerem staršem odsvetuje uporabo prikaza v 3D tehniki pri otrocih, ki imajo manj kot 6 let. Razlog naj bi bil v temu, da majhni otroci še nimajo povsem razvitega vida, 3D prikaz pa naj bi motil razvoj.

  Objavljeno: 30.12.2010več
 • Intelove mini enote SSD

  Intel je predstavilo novo družino izjemno majhnih pomnilniških enote SSD, ki zavzemajo le okoli osmino prostora, ki ga danes zavzemajo klasični diski. Z novimi pomnilniškimi enotami Intel SSD 310 ciljajo na nov tip prenosnikov, ki bodo imeli poleg klasičnih diskov tudi vgrajeno enoto SSD za hitrejši zagon in delovanje operacijskega sistema. Tovrstni prenosniki naj bi bili ena večjih novosti v prihodnjem letu.

  Objavljeno: 30.12.2010več
 • Kindle najbolj prodajan izdelek na Amazonu

  Kljub temu, da so tablični računalniki največja prodajna uspešnica v letu 2010, tudi bralniki elektronskih knjig na čelu z Amazon Kindlom, tolčejo vse dosedanje rekorde. Amazon je tako objavil, da je na božični dan njihov bralnik Kindle postal njihov daleč najbolj prodajan izdelek vseh časov in s tem prehitel tudi take prodajne uspešnice, kot so knjige o Harryu Potterju. Amazon sicer po običaju ne objavlja absolutnih prodajnih številk, vendar je iz drugih statistik mogoče sklepati, da se Kindle in elektronske knjige odlično prodajajo.

  Objavljeno: 29.12.2010več
 • Do zmogljivejšega Radeona zgolj s premembo BIOSa

  Proizvajalci strojne opreme so v preteklosti pogosto posegli po drobnem triku, kako ločiti med sabo različno zmogljive različice iste generacije izdelkov - umetnimi omejitvami z nastavitvami BIOSa. Redkeje pa se je to dogajalo na področju grafičnih kartic. Zdaj je na dan prišel podatek, da lahko najnovejše grafične kartice Radeon 6950 spremenimo v zmogljivejše modele 6970 zgolj z nadgradnjo BIOSa.

  Objavljeno: 29.12.2010več
 • Samsungove fotografske novosti

  Samsung je v pričakovanju na novo prodajno sezono predstavil nekoliko osveženo paleto digitalnih fotoaparatov. Prva novost je osveženi model NX11, ki tako kot doslej podpira izmenjavo objektivov in vsebuje sistem zajema s tipali brez zrcal. Novi model podpira objektive i-Function, ki so jih prvič predstavili pri modelu NX100, v osnovnem paketu pa bo priložen objektiv 18-55 mm.

  Objavljeno: 29.12.2010več
 • "Mi čakamo. Prej ali slej bo naredil napako."

  Z Gorazdom Božičem, vodjo slovenskega CERT, organizacije, ki spremlja in ukrepa ob internetnih napadih, smo se pogovarjali o napadih DDOS, orožjem zadnje vojne med podporniki in nasprotniki organizacije Wikileaks.

  Objavljeno: 28.12.2010več