Novice

 • Dropbox 1.0

  Priljubljena storitev za gostovanje in izmenjavo datotek na internetu Dropbox je po več letih razvoja na voljo v različici 1.0, ki prinaša nekaj pomembnih novosti in odpravlja številne pomanjkljivosti.

  Objavljeno: 20.12.2010več
 • Apple in Sharp z novo tovarno zaslonov

  Po poročanju japonskega poslovnega časopisa Nikkei bosta Apple in Sharp zgradila novo tovarno za izdelovanje zaslonov LCD v vrednosti 100 milijard japonskih jenov ali 900 milijonov evrov.

  Objavljeno: 20.12.2010več
 • Google Body Browser

  Google je predstavil storitev Body Browser, ki omogoča podroben pregled človeškega telesa v treh razsežnostih neposredno v brskalniku s pomočjo tehnologije WebGL, torej brez uporabe vtičnikov.

  Objavljeno: 17.12.2010več
 • Iz našega arhiva: Knjige v žepu

  Ena od največjih, če ne celo največja prednost elektronskih knjig je to, da ne zasedajo fizičnega prostora. Kot take so kakor nalašč za branje povsod, kamor se nam navadnih knjig ne da prenašati. A na čem jih brati? Kaj pa kar na telefonu?

  Objavljeno: 17.12.2010več
 • Oracle Cloud Office izziva Google, Microsoft

  Tekma za prevlado na področju spletnih pisarniških programov je dobila novega tekmovalca. Oracle je objavil prvo spletno različico pisarniškega programa, ki so ga poimenovali Oracle Cloud Office 1.0 in je v celoti združljiv z namizno različico Oracle OpenOffice. Tako kot v namizni različici so v spletni različici na voljo urejevalnik besedil, preglednica in predstavitveni program, celota pa je združljiva z zapisi ODF in Microsoftovimi dokumenti. Spletno različico lahko uporabljamo na različnih napravah, od prenosnikov, do mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov.

  Objavljeno: 16.12.2010več
 • FBI je vgradil stranska vrata v OpenBSD

  Po desetih letih je prišla na plano informacija, da je kot kaže FBI plačal nekaj ključnih razvijalcev projekta OpenBSD, da so vgradili v kodo modulov za šifriranje nekaj stranskih vrat. Na ta način naj bi FBI dobil možnost nadzora šifriranim komunikacijam, specifično VPN povezavam na temelju protokola IPSec. Informacije je razkril Gregory Perry, nekdanji tehnični direktor organizacije Netsec, po tem, ko je potekla veljavnost pogodbe o nerazkrivanju informacij (NDA), avtor pa se je odločil, da bo obvestil javnost.

  Objavljeno: 16.12.2010več
 • LG Optimus 2X, prvi z dvojnim jedrom

  Korejski LG Electronics je predstavil prvi mobilni telefon, ki se lahko pohvali s procesorjem z dvojnim jedrom. Optimus 2X temelji na procesorju Nvidia Tegra 2 s taktom 1 GHz, ki smo ga doslej srečali le pri nekaterih redkih tabličnih računalnikih. Telefon ima tudi sicer zelo bogat nabor opreme, začenši z 4-palčnim zaslonom občutljivim na dotik z ločljivostjo 800 x 480 pik. Osnovni pomnilnik je velik 8 GB, razširimo pa ga lahko s karticami MicroSD.

  Objavljeno: 16.12.2010več
 • Kodeks proti sovražnemu govoru

  Šest večjih slovenskih spletnih portalov je sprejelo nov kodeks, s katerim naj bi omejili količino sovražnega govora, ki se pojavlja na spletnih portalih zlasti med komentarji pri posameznih novicah. K podpisu kodeksa, ki se umešča v okviru projekta Spletno Oko, so pristopili Siol.net, RTV Slovenija, Delo, Dnevnik, Večer in Žurnal24 ter Center za varnejši internet v okviru Fakultete za družbene vede v Ljubljani.

  Objavljeno: 15.12.2010več
 • Microsoftove tablice, Windows 8 na sejmu CES

  Sodeč po pisanju časopisa New York Times naj bi Microsoft na januarskem sejmu CES predstavil cel niz novih tabličnih računalnikov z okoljem Windows. Med novimi partnerji na tem področju naj bi bila v ospredju Samsung in Dell. Ti se bodo pridružili doslej najavljenim ali predstavljenim izdelkom s strani družb HP in Acer. Nove tablice bodo imele zaslon velik približno toliko, kot Appleov iPad, temeljile pa naj bi na operacijskem sistemu Windows 7.

  Objavljeno: 15.12.2010več
 • Prijateljske vezi na svetovni ravni

  Pri Facebooku so naredili zanimivo analizo podatkov, ki grafično prikazuje prijateljske povezave med uporabniki po celem svetu. Najbolj priljubljeno družabno omrežje ima že toliko članov, da omogoča analiza podatkov o njihovih povezavah nadvse zanimive pogled na ta spletni fenomen.

  Objavljeno: 15.12.2010več