• Acer predstavlja tablice in ... presenečenje

    Acer je na posebnem dogodku v New Yorku predstavil paleto novih tabličnih računalnikov, ki bodo prišli v prodajo naslednje leto. Kljub temu tablice niso bile glavna zvezda dogodka. Ta čas je pripadala nenavadnemu prenosniku z imenom Iconia, ki premore kar dva 14-palčna zaslona, oba občutljiva na dotik.

    Objavljeno: 24.11.2010
  • Novell prehaja v last Attachmatea, s pomočjo Microsofta

    Malo podjetje Attachmate, ki ponuja razne pomožne programe in orodja za terminalsko emulacijo ter upravljanje sistemov, je presenetljivo postalo novi lastnik podjetja Novell, ki je ena od legend na področju osebnega računalništva, zlasti omrežnih strežnikov. Za Novell bo odštelo kar 2,2 milijarde dolarjev, kar je 9% bolje kot doslej najbolj ugodna ponudba.

    Objavljeno: 24.11.2010
  • Google Cloud Connect

    Google ima v pripravi nov dodatek za pisarniške programe Microsoft Office, s katerim bodo omogočili skupinsko urejanje dokumentov, ki so hranjenji v Googlovem oblaku. Dodatek temelji na tehnologiji, ki so jo pridobili z nakupom družbe DocVerse, ki so jo med tem preimenovali v Google Cloud Connect.

    Objavljeno: 23.11.2010
  • 600.000 Galaxy Tabov

    Samsung je v mesecu dni od začetka prodaje kupce našel že za 600.000 tabličnih računalnikov Galaxy Tab, s čimer je postal eden najbolj priljubljenih izdelkov z operacijskim sistemom Google Android. Galaxy Tab je hkrati drugi najbolj prodajan tablični računalnik, za trenutno nedosegljivim Apple iPadom, ki se prodaja v milijonih primerkov mesečno.

    Objavljeno: 23.11.2010
  • Apple objavil iOS 4.2.1 za iPad, iPhone

    Apple je po velikem pričakovanju javnosti končno objavil novo različico operacijskega sistema iOS 4.2.1 za tablične računalnike iPad, mobilne telefone iPhone in predvajalnike iPod Touch. Novo različico so predvsem nestrpno pričakovali lastniki iPadov, saj novi iOS prvič prinaša podporo za večopravilnost, kar pride na tej napravi še posebej do izraza.

    Objavljeno: 23.11.2010
  • Lenovo LePad z Androidom

    Lenovo pospešeno pripravlja tablični računalnik, ki bo temeljil na operacijskem sistemu Google Android in bo najbrž nosil ime LePad. S tem bi kitajski Lenovo nadaljeval svojo strategijo na področju mobilnih naprav, kamor sodijo tudi telefoni LePhone. Ti so sicer za zdaj na voljo le na Kitajskem, a so tam zelo priljubljeni.

    Objavljeno: 22.11.2010
  • Sedaj tudi projektorji 3D v visoki ločljivosti za domači kino

    Na trgu se bosta še pred koncem leta pojavila dva stereoskopska projektorja v polni visoki ločljivosti za domači kino. Do sedaj so bili stereoskopski projektorji za domači kino samo v polovični visoki ločljivosti - 720 x 1280 pik, medtem ko imajo vsi stereoskopski ploski televizorji že polno ločljivost.

    Objavljeno: 22.11.2010
  • PCI Express 3.0

    Skladno z Moorovim zakonom vsaka tehnologija sčasoma zastara in kot kaže to velja tudi za dosedanjo tehnologijo vodil PCI Express 2.0. Združenje PCI-SIG je namreč napovedalo tretjo generacijo vodila PCIe, ki bo domala podvojila zmogljivost dosedanjih vodil PCIe v računalnikih. Novo vodilo bo temeljilo na 128/130-bitni arhitekturi in bo omogočalo prenose reda 8 GT/s (Gigatransfers per second). PCIe 3.0 bo tako lahko dosegel hitrosti prenosa 1 GB/s pri uporabi ene sledi (PCIe x1)oziroma kar tja do 32 GB/s pri uporabi 16 sledi (PCIee x16). Novo vodilo je bilo potrebno zlasti zaradi napredka na področju enot SSD, ki omogočajo bistveno hitrejši prenos podatkov kot dosedanji klasični diski in krmilniki. Prve združljive izdelke lahko pričakujemo v drugi polovici naslednjega leta.

    Objavljeno: 22.11.2010
  • Najhitrejši SSD na svetu

    Podjetje LSI je predstavilo kartico WarpDrive SLP-400, ki po zmogljivosti prekaša kakih 400 navadnih diskov. Kartica nudi 300 GB pomnilniškega prostora, preseneča pa predvsem prepustnost, ki dosega 240.000 IOPS (V/I ukazov na sekundo) pri branju oziroma 200.000 pri pisanju podatkov.

    Objavljeno: 22.11.2010
  • Processing.js 1.0

    Processing.js je sestrski projekt priljubljenega programskega jezika za vizualizacijo Processing, ki je namenjen izdelavi spletnih vizualizacij podatkov, digitalni umetnosti, interaktivnim animacijam in izobraževalnim grafom.

    Objavljeno: 21.11.2010
  • Kitajska 18 minut prestrezala 15% internetnega prometa

    Komisija US-China Economic and Security Review Commission, ki ocenjuje gospodarsko sodelovanje in varnostne razmere ZDA in Kitajske, je izdala letno poročilu ameriškemu Kongresu. Med drugim je zapisala, da je aprila letos 18 minut skoraj 15% vsega svetovnega internetnega prometa potovalo skozi Kitajsko, ker je China Telecom promet preusmeril skozi svoje usmerjevalnike.

    Objavljeno: 19.11.2010
  • Jimmy Wales kritično o WikiLeaks

    Mednarodna organizacija Wikileaks objavlja javnosti nedostopne dokumente, kljub podobnemu imenu pa nima nič skupnega s prosto dostopno enciklopedijo Wikipedia in njeno matično organizacijo Wikimedia Foundation.

    Objavljeno: 19.11.2010
  • 16. MFRU

    Z odprtjem razstave Odpad - tehnološki minus se je v mariborskem multimedijskem centru Kibla začel 16. mednarodni festival računalniške umetnosti, ki je letos posvečen "Računalniškim igram ali novim podobam domišljije".

    Objavljeno: 19.11.2010
  • AMD se pridružuje projektu MeeGo

    Podjetji Intel in Nokia, ki sta z združevanjem programskih platform Moblin in Maemo ustvarila platformo MeeGo, sta v svojem projektu dobila pomembnega sodelavca - podjetje AMD.

    Objavljeno: 18.11.2010
  • Prvi pogled na Windows Phone 7

    Pred kratkim je v naš laboratorij prispel novi pametni telefon, na katerem teče sveži operacijski sistem Windows Phone 7.

    Objavljeno: 17.11.2010
  • Google Voice končno v App Storu

    Uradna aplikacija Google Voice za iOS je končno na voljo v Applovi prodajalni programske opreme App Store in med drugim omogoča poceni mednarodne klice, brezplačno pošiljanje sporočil, prepisovanje glasovne pošte in prikaz telefonske številke Google Voice.

    Objavljeno: 17.11.2010
  • Najzmogljivejši računalnik ima Kitajska

    Kitajski superračunalnik Tianhe-1A je zdaj tudi uradno najzmogljivejši računalnik na svetu, saj je na lestvici TOP500 prepričljivo zasedel vodilno mesto s hitrostjo 2,57 petaflops.

    Objavljeno: 17.11.2010
  • Eric Schmidt pokazal Nexus S

    Prvi mož Google Eric Schmidt je na konferenci Web 2.0 Summit predstavil doslej "neznani mobilni telefon znanega izdelovalca", ki je po prepričanju poznavalcev Nexus S, torej naslednji uraden Googlov telefon.

    Objavljeno: 17.11.2010
  • Apple predstavil "samo" The Beatles

    Potem ko je Apple včeraj najavil novosti v prodajalni glasbe iTunes Music Store, "ki je ne bomo nikoli pozabili", je zbudil tako visoke apetite pričakovanja polnih množic, da jih je danes najverjetneje precej razočaral.

    Objavljeno: 16.11.2010
  • Oracle Solaris 11 Express 2010.11

    Oracle je predstavil novo različico operacijskega sistema Solaris, ki nosi ime Oracle Solaris 11 Express 2010.11 in je prva izdaja tega operacijskega sistema po Oraclovem prevzemu Suna.

    Objavljeno: 16.11.2010
  • Facebook ima novo platformo za pošiljanje sporočil

    Facebook je po pričakovanjih in v skladu z napovedmi predstavil prenovljeno storitev za pošiljanje sporočil, ki zdaj poleg običajnih sporočil med uporabniki največjega socialnega omrežja združuje tudi pogovore, elektronsko pošto in sporočila SMS.

    Objavljeno: 16.11.2010
  • Applov Papermaster zdaj pri Ciscu

    Mark Papermaster se je po odhodu iz Appla že zaposlil pri Ciscu, kjer bo zasedel podpredsedniško mesto. Povedal je, da je Apple zapustil prostovoljno, ker je izgubil zaupanje v Steva Jobsa in se ni mogel sprijazniti s korporacijsko kulturo podjetja.

    Objavljeno: 15.11.2010
  • Iz našega arhiva: Kindle ali ne Kindle?

    Po nekaterih raziskavah, ki so bile opravljene v zadnjem času, veliki večini zemljanov besedica "e-bralnik" ne pomeni prav nič. Ob besedni zvezi branje knjig "na računalniku" se jih zdrzne malce več, še nekaj več pa jih trzne na "Amazon" in "Kindle". Da, trenutno je Amazonov bralnik skorajda sinonim za specializirane bralnike elektronskih knjig. In, da - na voljo je tudi pri nas.

    Objavljeno: 15.11.2010
  • Album posneli na iPadu

    Tablice so zagotovo eden izmed večjih uspehov leta 2010. Pot jim je utrl Applov iPad, ki podobno kot osebni računalniki služi zelo različnim opravilom, vendar jih želi narediti bolj priročne.

    Objavljeno: 15.11.2010
  • Lenovo IdeaPad U260

    Od danes naprej je naprodaj nov lahki prenosnik Kitajskega izdelovalca Lenovo, ki ima zaslon z diagonalo 12,5 palca in razmerjem stranic 16:9 ter je debel manj kot en palec.

    Objavljeno: 15.11.2010
  • OpenJDK za Javo na Mac OS X

    Oracle in Apple sta sklenila novo partnerstvo, v skladu s katerim bosta Javo SE 7 za Mac OS X in poznejše različice uporabnikom ponujala neposredno iz Oraclovih virov.

    Objavljeno: 14.11.2010
  • Brezplačno gostovanje znotraj EU?

    Nemška poslanka Evropskega parlamenta Silvana Koch-Mehrin si prizadeva, da bi znotraj držav članic Evropske unije odpravili zaračunavanje gostovanja v mobilnih omrežjih in uvedli enoten domači trg telekomunikacijskih storitev.

    Objavljeno: 14.11.2010
  • 20 let spleta

    Mineva 20 let odkar je britanski inženir in računalnikar Tim Berners-Lee v švicarskem znanstvenem laboratoriju CERN zaprosil za sredstva za svoj raziskovalni projekt HyperText, ki je danes znan kot svetovni splet.

    Objavljeno: 13.11.2010
  • Facebook s svojim poštnim odjemalcem?

    Facebook je za prihodnji ponedeljek sklical posebno tiskovno konferenco, na kateri naj bi sodeč po zagotovilih neimenovanih virov predstavil prenovljen sistem za pošiljanje sporočil.

    Objavljeno: 13.11.2010
  • Kinect že v rokah kupcev in hekerjev

    Microsoft je začel s prodajo dodatka Kinect za igralno konzolo Xbox 360, ki omogoča igranje brez uporabe krmilnika, saj celoten potek igre in tudi drugih zmogljivosti Xboxa nadziramo s premikanjem telesa.

    Objavljeno: 12.11.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji