Novice

 • Samsung stopa po sledeh družbe Apple

  Samsung kot kaže vse bolj oponaša strategijo, ki jo je ubral pri svojih izdelke ameriški Apple. Po tem, ko so pripravili konkurenta Applovemu iPhonu (telefon Galaxy S) in tabličnemu računalniku iPad (Galaxy Tab), zdaj kot kaže pripravljajo še žepni večpredstavni predvajalnik, ki bo kot kaže tekmoval z Applovimi iPodi.

  Objavljeno: 28.12.2010več
 • Dirkališki pomnilnik

  Znanstveniki pri družbi IBM verjamejo, da so prišli do novega pomembnega odkritja na področju pomnilnikov. Z novo tehnologijo in precej matematike znajo zdaj natančno določiti položaj magnetnih območij (imenovanih magnetne domene ali zidovi) s podatki, ki se nahajajo in premikajo v miniaturnih nanoceveh. Nov tip pomnilnika, ki so ga poimenovali Racetrack Memory (zaradi tega, ker se magnetno polje v nanoceveh premika izredno hitro) je nekakšna kombinacija dosedanjih magnetnih pomnilnikov (diskov) in pomnilnikov Flash RAM, obljublja pa nekaj 100-krat večjo gostoto zapisa, a hkrati bistveno hitrejši dostop do podatkov, manjšo porabo energije in nižjo ceno na enoto hrambe. IBM je glede napovedi prihodnosti pomnilnikov Racetrack zelo drzen - nekega dne naj bi v miniaturni prenosni napravi lahko shranili vse filmsko gradivo, ki ga človeštvo ustvari letno, pri čemer bi lahko pomnilnik lahko deloval več tednov z eno samo baterijo.

  Objavljeno: 28.12.2010več
 • LG: mini in maksi televizorji

  Korejski LG Electronics za januarski sejem CES pripravlja cel kup presenečenj na področju televizorjev s 3D tehnologijo prikaza posnetkov. Na sejmu bodo tako predstavili doslej najbrž največji televizor s 3D tehniko na svetu - model LZ9700 bo namreč imel diagonalo kar 183 cm (72 palcev), pri čemer so uporabili tehnologijo LCD in osvetlitev z diodami LED. Televizor bo poleg 3D podpiral tudi frekvenco osveževanja 400 Hz, povezljivost na domače naprave prek protokola DLNA in vmesnika USB. V prodaji naj bi bil že v začetku 2011, tudi v Evropi.

  Objavljeno: 28.12.2010več
 • Kinect se hitro razvija

  Sistem za razpoznavo premikanja Microsoft Kinect, dodatek za igralno konzolo Xbox 360, je kot kaže ena najbolj vročih tehnologij ta hip. Microsoft je od začetka prodaje v novembru prodal že okoli 3 milijone primerkov Kinecta, predvsem pa preseneča, koliko novih zamisli se pojavlja v navezavi z novo periferno napravo. Microsoftovi inženirji, pa tudi neodvisni razvijalci so mnenja, da ima Kinect še precej skritih potencialov, ki jih nameravajo izkoristiti v prihodnje.

  Objavljeno: 27.12.2010več
 • IBM napoveduje bližnjo prihodnost

  Pri IBM-u zdaj že nekaj let zapored objavljajo letno poročilo, v katerem njegovi znanstveniki napovedujejo tehnološke preboje v bližnji prihodnosti. V letošnjem poročilu so tako zapisali, da do leta 2015 pričakujejo nastanek nove generacije telefonov, ki bodo znali projecirati video pogovore v 3D tehniki, podobno kot smo pred leti prvič videli v seriji filmov Vojne zvezd.

  Objavljeno: 27.12.2010več
 • 3D fotografski aparat in okvir

  Nemški proizvajalec fotoaparatov Rollei, ki se lahko pohvali z 90-letno zgodovino, vstopa v novo dobo s kompaktnim fotoaparatom PowerFlex 3D s podporo za 3D posnetke. Novi fotoaparat je razmeroma preprosta naprava, ki vsebuje dva objektiva ločena med sabo dovolj, da zagotavlja pravilen prostorski zajem fotografije. Sicer pa fotoaparat premore tipalo s 5 milijoni pik in zmožnostjo snemanja video posnetkov v ločljivosti 720p. Vgrajen je 2,8-palčni zaslon LCD, na katerem naj bi po trditvah proizvajalca lahko gledali 3D posnetke brez uporabe očal. Tu je tudi vmesnik HDMI, ki omogoča prikaz posnetkov na ustrezno opremljenih 3D televizorjih. Skupaj s fotoaparatom Rollei predstavlja tudi namensko LCD okvir, ki prav premore 7-palčni zaslon z zmožnostjo prikazovanja 3D posnetkov brez namenskih očal. Tako fotoaparat kot okvir staneta po 300 evrov.

  Objavljeno: 27.12.2010več
 • Mozilla predlaga ikone za osveščanje o zasebnosti

  Aza Raskin je pred kratkim oznanil, da s 1. januarjem zapušča podjetje Mozilla Corporation, ki je pred dvema letoma kupilo njegovo podjetje Humanized, saj ustanavlja novo podjetje Massive Health.

  Objavljeno: 24.12.2010več
 • Nova kritična ranljivost IE

  Center za posredovanje pri internetnih incidentih SI-CERT poroča o kritični ranljivosti v Microsoftovem brskalniku Internet Explorer 6, 7, in 8, ki napadalcu omogoči podtikanje poljubne kode na tuj računalnik.

  Objavljeno: 24.12.2010več
 • Majhne neumnosti - veliko zadovoljstvo!

  Zagotovo je tudi vam že prišlo v roko kaj, kar naj bi vtaknili v vrata USB, pa tja nekako vendarle ni sodilo. Saj veste, ventilator USB, lučka USB, grelnik USB in podobne neumnosti. Potrudili smo se in v spletnih trgovinah s tako "pogrošno" robo izbrali najzanimivejše.

  Objavljeno: 23.12.2010več
 • Velik izpad Skypa

  Na milijone uporabnikov priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo Skype je imelo v preteklih 24. urah težave s povezovanjem v omrežje, torej niso mogli ne klicati, niti sprejemati klicev.

  Objavljeno: 23.12.2010več