• Dropbox 1.0

    Priljubljena storitev za gostovanje in izmenjavo datotek na internetu Dropbox je po več letih razvoja na voljo v različici 1.0, ki prinaša nekaj pomembnih novosti in odpravlja številne pomanjkljivosti.

    Objavljeno: 20.12.2010
  • Apple in Sharp z novo tovarno zaslonov

    Po poročanju japonskega poslovnega časopisa Nikkei bosta Apple in Sharp zgradila novo tovarno za izdelovanje zaslonov LCD v vrednosti 100 milijard japonskih jenov ali 900 milijonov evrov.

    Objavljeno: 20.12.2010
  • Google Body Browser

    Google je predstavil storitev Body Browser, ki omogoča podroben pregled človeškega telesa v treh razsežnostih neposredno v brskalniku s pomočjo tehnologije WebGL, torej brez uporabe vtičnikov.

    Objavljeno: 17.12.2010
  • Iz našega arhiva: Knjige v žepu

    Ena od največjih, če ne celo največja prednost elektronskih knjig je to, da ne zasedajo fizičnega prostora. Kot take so kakor nalašč za branje povsod, kamor se nam navadnih knjig ne da prenašati. A na čem jih brati? Kaj pa kar na telefonu?

    Objavljeno: 17.12.2010
  • Oracle Cloud Office izziva Google, Microsoft

    Tekma za prevlado na področju spletnih pisarniških programov je dobila novega tekmovalca. Oracle je objavil prvo spletno različico pisarniškega programa, ki so ga poimenovali Oracle Cloud Office 1.0 in je v celoti združljiv z namizno različico Oracle OpenOffice. Tako kot v namizni različici so v spletni različici na voljo urejevalnik besedil, preglednica in predstavitveni program, celota pa je združljiva z zapisi ODF in Microsoftovimi dokumenti. Spletno različico lahko uporabljamo na različnih napravah, od prenosnikov, do mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov.

    Objavljeno: 16.12.2010
  • FBI je vgradil stranska vrata v OpenBSD

    Po desetih letih je prišla na plano informacija, da je kot kaže FBI plačal nekaj ključnih razvijalcev projekta OpenBSD, da so vgradili v kodo modulov za šifriranje nekaj stranskih vrat. Na ta način naj bi FBI dobil možnost nadzora šifriranim komunikacijam, specifično VPN povezavam na temelju protokola IPSec. Informacije je razkril Gregory Perry, nekdanji tehnični direktor organizacije Netsec, po tem, ko je potekla veljavnost pogodbe o nerazkrivanju informacij (NDA), avtor pa se je odločil, da bo obvestil javnost.

    Objavljeno: 16.12.2010
  • LG Optimus 2X, prvi z dvojnim jedrom

    Korejski LG Electronics je predstavil prvi mobilni telefon, ki se lahko pohvali s procesorjem z dvojnim jedrom. Optimus 2X temelji na procesorju Nvidia Tegra 2 s taktom 1 GHz, ki smo ga doslej srečali le pri nekaterih redkih tabličnih računalnikih. Telefon ima tudi sicer zelo bogat nabor opreme, začenši z 4-palčnim zaslonom občutljivim na dotik z ločljivostjo 800 x 480 pik. Osnovni pomnilnik je velik 8 GB, razširimo pa ga lahko s karticami MicroSD.

    Objavljeno: 16.12.2010
  • Kodeks proti sovražnemu govoru

    Šest večjih slovenskih spletnih portalov je sprejelo nov kodeks, s katerim naj bi omejili količino sovražnega govora, ki se pojavlja na spletnih portalih zlasti med komentarji pri posameznih novicah. K podpisu kodeksa, ki se umešča v okviru projekta Spletno Oko, so pristopili Siol.net, RTV Slovenija, Delo, Dnevnik, Večer in Žurnal24 ter Center za varnejši internet v okviru Fakultete za družbene vede v Ljubljani.

    Objavljeno: 15.12.2010
  • Microsoftove tablice, Windows 8 na sejmu CES

    Sodeč po pisanju časopisa New York Times naj bi Microsoft na januarskem sejmu CES predstavil cel niz novih tabličnih računalnikov z okoljem Windows. Med novimi partnerji na tem področju naj bi bila v ospredju Samsung in Dell. Ti se bodo pridružili doslej najavljenim ali predstavljenim izdelkom s strani družb HP in Acer. Nove tablice bodo imele zaslon velik približno toliko, kot Appleov iPad, temeljile pa naj bi na operacijskem sistemu Windows 7.

    Objavljeno: 15.12.2010
  • Prijateljske vezi na svetovni ravni

    Pri Facebooku so naredili zanimivo analizo podatkov, ki grafično prikazuje prijateljske povezave med uporabniki po celem svetu. Najbolj priljubljeno družabno omrežje ima že toliko članov, da omogoča analiza podatkov o njihovih povezavah nadvse zanimive pogled na ta spletni fenomen.

    Objavljeno: 15.12.2010
  • Toshibin 3D, malo drugače

    Mnogi menijo, da so avtostereoskopski zasloni, torej taki, ki za prikaz 3D slike na potrebujejo posebnih očal, prihodnost pri 3D tehniki prikaza. Toda večina razvijalcev se še vedno ukvarja z glavno pomanjkljivostjo tovrstnih naprav, zelo ozkim zornim kotom, pod katerim lahko spremljamo 3D posnetke, čeprav bi marsikdo želel istočasno pogledati 3D sliko "nekoliko od strani", da bi lažje cenil prostorskost prikaza.

    Objavljeno: 14.12.2010
  • Openleaks je naslednik Wikileaks

    Vse kaže, da bo bomo po spletnem servisu Wikileaks dobili celo platformo namenjeno širjenju in objavi anonimno objavljenih dokumentov. Za projektom Openleaks stoji nekdanja druga oseba projekta Wikileaks, Daniel Domscheit-Berg, ki se je z Julianom Assangejem razšel zaradi razhajanj v pomenu in načinu razkrivanja informacij javnosti.

    Objavljeno: 14.12.2010
  • Iz našega arhiva: 43 najboljših programov za Apple iPad

    Apple iPad je že s tovarniško vgrajenimi programi zelo zanimiva naprava, pravi čar pa dobi šele tedaj, ko nanj naložimo dodatne programe iz spletne trgovine AppStore. Toda najti prave med več kot 26.000 programi in še dodatnimi 200.000+ za iPhone, ki prav tako delujejo na iPadu, je vse prej kot preprosto. Zato smo pripravili izbor tistih, za katere menimo, da so danes najboljši.

    Objavljeno: 13.12.2010
  • Novi IdeaPadi in IdeaCentri

    Lenovo je predstavil nove prenosnike in namizne računalnike iz družin IdeaPad in IdeaCenter. Nova prenosnika sta dva in sicer 14-palčni IdeaPad Y460p in 15,6-palčni Y560p, obakrat z zasloni v razmerju 16:9. Na voljo so različni procesorji do najzmogljivejšega Intel Core i7, pomnilnik je lahko velik 8 GB, disk pa do 750 GB. Prenosniki so večpredstavno zelo dobro opremljeni, med drugim z zvočniki JBL in podporo za hišni kino.

    Objavljeno: 13.12.2010
  • Video kamera in projektor v enem

    Benq je predstavil miniaturno video kamero DV S11, ki bolj kot z zmožnostjo snemanja video posnetkov preseneča z vgrajenim Pico projektorjem. Mini kamera, ki meri 10,8 x 5,5 x 1,6 cm ter tehta komaj 110 gramov (brez akumulatorja), ima vgrajeno tipalo CMOS z ločljivostjo 5 milijonov pik, kar je dovolj za snemanje video posnetkov v polni ločljivosti 1080p. Žal objektiv ne podpira zumiranja oziroma nudi le digitalni zum.

    Objavljeno: 13.12.2010
  • Elektrika iz svetlobe in toplote

    Fujitsu je v svojem japonskem laboratoriju razvil nov tip tipala, ki zna ustvarjati električno energijo s pretvorbo svetlobe ali toplote iz okolice. Gre za prvo hibridno napravo, ki lahko elektriko ustvarja hkrati iz dveh virov. Doslej je bilo potrebno za kaj takega uporabljati dva ločena tipa tipal, kar je povečalo stroške ter prostor potreben za dvojne komponente. Povrh vsega so za tipala uporabili razmeroma poceni organske materiale, kar naj bi omogočilo razmeroma poceni proizvodnjo.

    Objavljeno: 13.12.2010
  • Oracle hoče več kot 1,3 milijarde dolarjev

    Tudi potem ko je porota ugodila tožbi Oracla proti SAP v enem najbolj odmevnih sodnih sporov v zadnjem času na področju IT in družbi SAP naročila plačilo 1,3 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kraje intelektualne lastnine, se Oracle ni zadovoljil z izplenom.

    Objavljeno: 12.12.2010
  • Facebook in Microsoft sta se pogajala o prevzemu

    Znano je, da je Mark Zuckerberg pred leti zavrnil ponudbo Yahooja v vrednosti milijarde dolarjev za prevzem Facebooka, kar se je mnogim zdela nespametna poteza ustanovitelja največega socialnega omrežja.

    Objavljeno: 12.12.2010
  • Tako smo googlali letos

    Google je predstavil letno poročilo o iskanjih v zadnjem letu in tako prikazal najbolj priljubljene teme glede na število iskanj z Googlovim iskalnikom po spletnih straneh.

    Objavljeno: 11.12.2010
  • iPad na vrhu Timove lestvice naprav

    Revije Time je predstavil seznam desetih najboljših naprav letošnjega leta in na vrh po pričakovanjih uvrstila iPad, kar je Apple po lanski zmagi Motorolinega Droida ponovno uvrstilo na vrh.

    Objavljeno: 11.12.2010
  • Apache zapušča Java Community Process. Zaradi Oracla!

    Apache Software Foundation (ASF) se je zaradi nesoglasij z Oraclom odločil zapustiti izvršni komite organa Java Community Process (JCP), ki je odgovoren za upravljanje standardov programskega jezika Java.

    Objavljeno: 10.12.2010
  • Padel prvi milijon Galaxy Tabov

    Steve Jobs je še sredi oktobra zatrjeval, da so 7-palčne tablice premajhne in da bodo to spoznali tudi njihovi izdelovalci, zato jih bodo že prihodnje leto primorani ponuditi v večjih merah.

    Objavljeno: 10.12.2010
  • Tudi Chrome brez WebSockets

    Zaradi varnostne pomanjkljivosti protokola za rokovanje v tehnologiji WebSockets so se tudi pri Googlu odločili, da v svojem brskalniku med spletnimi razvijalci priljubljeno novost privzeto onemogočijo.

    Objavljeno: 10.12.2010
  • IE9 ne bo dopuščal sledenja

    Internet Explorer 9 se bo pridružil Firefoxu, Chromu in Operi ter kot eno izmed izboljšav na področju varnosti ponudil orodje za preprečevanje zbiranja informacij o uporabnikih med brskanjem po spletu.

    Objavljeno: 9.12.2010
  • Firefox 4 in Opera 11 brez WebSockets

    Nove različice brskalnikov ne prinašajo podpore zgolj novim značkam HTML5 ter lastnostim in izbirnikom CSS3, pač pa izkoriščajo tudi številne nove programske vmesnike za dostop do novih protokolov in tehnologij.

    Objavljeno: 9.12.2010
  • Evropsko poslovno telefonsko omrežje

    Evropska komisija je začela zbirati predloge zainteresiranih strani za oblikovanje politike enotnih telefonskih številk podjetij znotraj EU, ki bi poslovnim subjektom zagotovila enotne telefonske številke znotraj cele Unije, uporabnikom pa cenejše klice na te številke.

    Objavljeno: 8.12.2010
  • Prodajne številke Windows Phone 7 še skrite

    Kljub temu da so naprave z Windows Phone 7 na tržišču že več kot mesec dni, zaenkrat ne poznamo prodajnih številk pametnih mobilnih telefonov, ki jih poganja operacijski sistem, od katerega si Microsoft obeta veliko.

    Objavljeno: 8.12.2010
  • Zrcalo Wikileaksa tudi pri nas

    Na Mladininih strežnikih sta uredništvi revij Monitor in Mladina vzpostavili zrcalno kopijo (mirror) spletne strani www.wikileaks.ch; dosegljiva je na naslovu wikileaks.mladina.si.

    Objavljeno: 8.12.2010
  • Google prestavil Chrome OS

    Google je na posebni prireditvi predstavil podrobnosti prihajajočega operacijskega sistema Chrome OS, ki bo na prvih prenosnikih po zadnjih napovedih na voljo sredi prihodnjega leta.

    Objavljeno: 8.12.2010
  • Google eBookstore

    Google je predstavil dolgo pričakovano spletno prodajalno elektronskih knjig eBookstore, ki se bo na trgu spopadel z Amazonovim Kindle Storom in Applovim iBookstorom.

    Objavljeno: 7.12.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji