Objavljeno: 15.12.2010

Kodeks proti sovražnemu govoru

Šest večjih slovenskih spletnih portalov je sprejelo nov kodeks, s katerim naj bi omejili količino sovražnega govora, ki se pojavlja na spletnih portalih zlasti med komentarji pri posameznih novicah. K podpisu kodeksa, ki se umešča v okviru projekta Spletno Oko, so pristopili Siol.net, RTV Slovenija, Delo, Dnevnik, Večer in Žurnal24 ter Center za varnejši internet v okviru Fakultete za družbene vede v Ljubljani.

Kodeks predvideva povsem konkretne ukrepe, s katerim želijo omejiti sovražni govor, ki je kazniv in definiran v 297. členu kazenskega zakonika KZ-1. Omenjeni portali bodo v bodoče omogočali objavo komentarjev le registriranim uporabnikom, uvajajo pa tudi enotni obrazec za vnos komentarjev, ki bo uporabnike obvezno opominjal na določne v 297. členu KZ-1. Vse to bodo podpisniki opravili v roku najkasneje osmih mesecev.

Za javnost pa so lahko precej bolj sporna pa so določila kodeka, ki uvajajo moderiranje komentarjev oziroma cenzuro sovražnega govora, ki naj bi jo počeli uredniki spletnih portalov. V primeru ponavljajočih kršitev naj bi imeli upravitelji portalov pravico tudi trajno izključiti kršitelje iz spletnih razprav. Vprašanje je, kakšna merila bodo pri tem ubrali uredniki, čeprav v besedilu kodeksa navajajo, a bodo izločali le sporočila v nasprotju z zakonodajo, ne pa tudi žaljiva, vulgarna in druga neprimerna sporočila. Mnogi menijo, da se bo kljub tem zagotovilom v cenzuri odražala tudi uredniška politika, kar seveda ni v duhu svobode govora.

http://www.spletno-oko.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji