Objavljeno: 10.12.2010

Apache zapušča Java Community Process. Zaradi Oracla!

Apache Software Foundation (ASF) se je zaradi nesoglasij z Oraclom odločil zapustiti izvršni komite organa Java Community Process (JCP), ki je odgovoren za upravljanje standardov programskega jezika Java.

Kot so zapisali v obrazložitvi na svojem blogu, je poteza neposreden odgovor na Oraclovo neupoštevanje politike intelektualne lastnine, ki jo je vzpostavil JCP sam, zdaj pa je ne spoštuje.

Oracle namreč Apacheju ne omogoča dostopa do potrebnih zbirk testov pod ustreznimi odprtimi dovoljenji, tako da za Apachejevo odprto implementacije Jave (Harmony) ni mogoče preveriti skladnosti s standardi programskega jezika Java.

Odhod Apacha je velik udarec za JCP, saj v njem deloval 10 let, 4-krat bil izbran za člana leta, nazadnje pa bil izvoljen za ponoven mandat s kar 95% glasov za. Njegove projektne skupine med drugim razvijajo Apache Tomcat, Ant, Xerces, Geronimo, Velocity...

Spomnimo, da je Oracle po prevzemu podjetja Sun Microsystems postal tarča kritik odprtokodne skupnosti, saj je začel nekoč brezplačni pretvornik za dokumente Open Document Format (ODF) prodajati za 60 dolarjev za enega uporabnika in to v paketih po 100 licenc.

Sprožil je tudi tožbo proti Googlu zaradi uporabe Jave v odprtem operacijskem sistemu Android, ukinil odprtokodni operacijski sistem OpenSolaris in botroval k cepitvi projekta odprte pisarniške zbirke OpenOffice.org.

www.apache.org

www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji