• Google prikazuje predoglede

    Google je v zadnjem času predstavil precej manjših novosti najbolj razširjenega spletnega iskalnika, med katerimi je izstopala nadgradnja Google Instant, ki omogoča sprotno prikazovanje rezultatov iskanja ob vsakem pritisku na tipkovnico.

    Objavljeno: 12.11.2010
  • Samsungov Continuum

    Samsung je predstavil nov pametni telefon z operacijskim sistemom Android. Temelji na izjemno uspešni seriji Galaxy S, imenuje se Continuum, njegova posebnost pa sta kar dva zaslona.

    Objavljeno: 11.11.2010
  • 7. beta Firefoxa 4

    Izšla je že sedma razvojna različica odprtokodnega brskalnika Firefox, ki prinaša predvsem pomembne izboljšave na področju hitrosti. Krajši je tako zagonski čas programa kot tudi čas nalaganja strani po zaslugi novega prevajalnika JavaScripta JägerMonkey (JIT) in izpopolnjenega grafičnega pospeševanja.

    Objavljeno: 11.11.2010
  • Oracle išče prvega moža HP

    Oracle je najel zasebne detektive, s katerimi bo poskušal "izslediti" novopečenega prvega moža podjetja Hewlett-Packard, ki bi mu lahko s pričanjem v sodnem procesu proti podjetju SAP pomagal iztržiti 4 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 10.11.2010
  • Napetost med Googlom in Facebookom narašča

    Google je omejil politiko ponudbe stikov iz zbirke Google Contacts drugih podjetjem, tako da za razliko od dosedanjega neomejenega dostopa do podatkov podjetjem omogoča uporabo le-teh samo v primeru, da so iskalnemu gigantu pripravljena vrniti enako uslugo.

    Objavljeno: 10.11.2010
  • Samsung Tab v živo

    Prva Androidna tablica Samsung Galaxy Tab v živo. Uporabnika le te na koncu napade uporabnik Apple iPada. In kdo neslavno pogori?

    Objavljeno: 10.11.2010
  • Samsung Galaxy Tab pri Si.mobilu in Mobitelu

    O tablici Samsung Galaxy Tab smo v Monitorju že večkrat poročali, zdaj pa sta jo v svojo ponudbo dodala največja slovenska operaterja mobilne telefonije - najprej Si.mobil in takoj za njim še Mobitel.

    Objavljeno: 10.11.2010
  • Prvi bralnik z barvnim elektronskim papirjem

    Izdelovalec zaslonov za bralnike E Ink je predstavil nov barvni elektronski papir z imenom E Ink Triton, ki bo ponudnikom elektronskih bralnikov knjig, revij in časopisov omogočal uporabo barv.

    Objavljeno: 9.11.2010
  • Iz našega arhiva: V hribe s telefonskim GPS

    Ob nakupu zmogljivega telefona, ki premore sprejemnik GPS, največkrat hitro sledi naslednji korak - preizkus mobilnega programa Google Maps. Res, program očara s svojo interaktivnostjo in natančnostjo. Vendar pa na brezpotjih ravno tako hitro sledi razočaranje, saj Googlovi zemljevidi seveda premorejo le ceste in včasih tudi še kakšen kolovoz. Pešpoti pa ne.

    Objavljeno: 9.11.2010
  • Symbian se vrača pod Nokiino okrilje

    Nokia se je odločila vrniti razvoj mobilnega operacijskega sistema Symbian nazaj pod svoje okrilje, kar je pričakovana poteza glede na dejstvo, da so Symbian Foundation zapustili skoraj vsi ostali pomembni igralci na trgu mobilne telefonije.

    Objavljeno: 9.11.2010
  • Toshibin trajni pomnilnik iz MBA v veleprodaji

    Ena največjih posebnosti novega Applovega lahkega prenosnika MacBook Air je trajni pomnilnik Flash, ki je namesto v običajni embalaži negibljivih diskov na voljo v obliki vezja, ki precej spominja na delovni pomnilnik.

    Objavljeno: 9.11.2010
  • Apple ne bo več izdeloval strežnikov

    Apple je sporočil, da bo konec januarja prihodnje leto ukinil svojo linijo strežniških rezin Xserve, ki nikoli ni veljala za molzno kravo podjetja Steva Jobsa, ki je v elektronskem sporočilu nekemu uporabniku celo zapisal, da je "ni kupoval skoraj nihče".

    Objavljeno: 8.11.2010
  • Kraljica Elizabeta II. na Facebooku

    Od danes zjutraj naprej je na največjem socialnem omrežju Facebook prisotna tudi britanska kraljeva družina, ki tako po YouTubu, Twitterju in Flickerju v svojo zbirko načinov komunikacije z javnostmi dodaja nov kanal.

    Objavljeno: 8.11.2010
  • Ballmer prodaja delnice Microsofta

    Microsoftov izvršni direktor je kmalu po objavi uspešnih poslovnih rezultatov v zadnjem četrtletju sporočil, da je prvič po sedmih letih prodal svoj delež v podjetju, tako da ostaja 4,2-odstotni lastnik softverske hiše iz Redmonda.

    Objavljeno: 8.11.2010
  • Sharp nudi 3D zaslon na telefonu

    Sharp je na Japonskem predstavil par novih mobilnih telefonov, ki uporabljajo enak 3D zaslon brez potrebe po posebnih očalih, kot pri pred meseci predstavljeni igralni konzoli Nintendo 3DS. Nova telefona Sharp Galapagos 003SH in 005SH se razlikujeta predvsem po temu, da je prvi zgolj telefonom občutljivim na dotik, medtem ko ima drugi vgrajeno tudi drsno alfanumerično tipkovnico skrito v dnu aparata.

    Objavljeno: 7.11.2010
  • Predelani Firefox 4 Mobile

    Organizacija Mozilla je objavila novo različico brskalnika Firefox 4 za mobilne naprave, ki so ga močno spremenili na podlagi predlogov in predvsem kritik uporabnikov prve razvojne različice. Nova različica ima uporabniški vmesnik, ki je bolj prilagojen tistemu v operacijskemu sistemu Google Android, bistveno so zmanjšali velikost paketa za namestitev (iz 43 na 17 MB), predvsem pa je nova različica znatno hitrejša in bolj odzivna. V nekaterih testih je nova različica tudi do četrtino hitrejša. Novosti so tudi v dodatnih orodjih za posredovanje in souporabo vsebin z drugimi uporabniki.

    Objavljeno: 7.11.2010
  • Sinergija med tablicami in osebnimi računalniki

    Adobe je na nedavni konferenci Adobe Max prikazal nekaj zamisli, ki ustvarjajo sinergijo med tabličnimi in navadnimi osebnimi računalniki bolj kot kadarkoli doslej. Prototipe novih zamisli so pokazali na tablicah Samsung Galaxy Tab in Apple iPad, s čimer dajejo znak, da je njihova tehnologija neodvisna od platforme.

    Objavljeno: 6.11.2010
  • Naslednji korak v 3D: holografski zasloni

    3D hologrami bodo morda jutri predstavljali temelj za zaslone s prostorskim prikazom v prihodnosti. Za razliko od sedanjih 3D izdelkov, ki uporabljajo miniaturna zrcala za prikaz slike iz (končnega števila) različnih perspektiv, hologrami dajejo gledalcu še bolj realističen vtis prostorskega prikaza objekta v kadru, ne glede na zorni kot.

    Objavljeno: 6.11.2010
  • Interaktivna miza kot veliki iPhone ali veliki blef?

    Kaj pravite na Apple iPhone s 150-centrimetrskim zaslonom? Na internetu so se pojavili prvi video posnetki, ki dokazujejo obstoje prototipa posebne interaktivne mize, ki je na pogled na moč podobna Applovem telefonu iPhone in se lahko tudi v resnici obnaša na podoben način. Na mizo namreč priključimo navaden iPhone prek kabla USB, miza pa je v bistvu velik zaslon, ki prikazuje sliko telefona iPhona, seveda na precej večji površini. Ker jo je mogoče uporabljati z dotikom, lahko iz mize tudi prenesemo kretnje na telefon.

    Objavljeno: 5.11.2010
  • Evropska komisija zaostruje pravila za zasebnost podatkov

    Evropska komisija je objavila novo strategijo, s katero naj bi zaostrili pravila in način obdelave in hrambe osebnih podatkov, hkrati pa naj bi poenotili zakonske določbe v vseh članicah in sprostila prosti pretok podatkov znotraj EU. Z novo politiko, ki bo delovala na vseh področjih uporabe in prenosa digitalnih informacij, modernizirajo dosedanjo direktivo za podatkovno zaščito iz leta 1995.

    Objavljeno: 5.11.2010
  • Panasonic Lumix DMC-GF2

    Panasonic je predstavil nove digitalni fotoaparat združljiv s standardom Micro Four Thirds. Lumix DMC-GF2 je v bistvu poenostavljena različico dosedanjega modela GF1, ki je v nekoliko manjša, lažja, a obenem tudi bolj zmogljiva. Temelji na skoraj enakem ohišju kot GF1, le da ima zdaj bolj razdelan uporabniški vmesnik (z zaslonom občutljivim na dotik) in bolje razporejenimi tipkami. Uporablja lahko celoten nabor izmenljivih objektivov, med drugim pa tudi novi objektiv za 3D snemanje, ki smo ga srečali že pri dosedanjem modelu

    Objavljeno: 5.11.2010
  • Iz našega arhiva: Vrteče plošče so mrtve!

    Računalništvo in pisanje o njem še vedno vse preveč temelji na procesorju kot osrednjem delu osebnega računalnika. Če se nam zazdi, da je računalnik prepočasen, najprej pomislimo, da bi mu zamenjali procesor, oz. Bi kupili nov računalnik s hitrejšim procesorjem. V resnici pa bi velikokrat več pridobuili, če bi se odločili zamenjati disk za pogon SSD.

    Objavljeno: 4.11.2010
  • Facbook le z manjšimi novostmi

    Ko je Facebook najavil poseben dogodek povezan z mobilnimi tehnologijami, je javnost začela z ugibanji, ali družabno omrežje predstavlja svoj prvi namenski mobilni telefon ali morda odjemalca za tablične računalnike (predvsem Apple iPad). Na tiskovni konferenci v začetku novembra se je je izkazalo, da nič od tega ne drži. Vsaj za zdaj.

    Objavljeno: 4.11.2010
  • Evropa vlaga v Symbian

    Operacijski sistem Symbian, ki v ostri bitki med sistemi za mobilne telefone v zadnjih letih vse bolj zgublja tržni delež, je dobil podporo iz nepričakovanega vira. Evropska komisija je skupaj s konzorcijem 24 evropskih podjetij projektu namenila financiranje v višini 22 milijonov evrov, od katerih bo polovico prispevala komisija neposredno. Symbian so namreč označili kot strateški evropski projekt pri razvoju vgradnih operacijskih sistemov in platform za mobilno računalništvo.

    Objavljeno: 4.11.2010
  • Skyfire prinaša Flash na iPhone

    Nova različica alternativnega spletnega brskalnika Skyfire 2.0 prinaša podporo za prikaz video posnetkov v zapisu Flash na mobilne telefone Apple iPhone, kljub temu, da Apple uradno ne podpira tehnologije družbe Adobe. Trik je v temu, da Skyfire video posnetke v zapisu Flash v realnem času prekodira v kodo HTML 5 in to prikaže v spletnem brskalniku, torej brez uporabe namenskega dekoderja za Flash. To je hkrati tudi povsem "legalen" način, kako je Apple sploh dovolil objavo tovrstnega brskalnika v trgovini AppStore.

    Objavljeno: 4.11.2010
  • Tiskalnik s fotoaparatom

    Podjetje Lexmark je predstavilo inovativno tiskalniško večpredstavno napravo z imenom Genesis, ki namesto klasičnega optičnega bralnika vsebuje fotografsko tipalo z ločljivostjo 10 milijonov pik. Tehnologija, ki so jo poimenovali Flash Scan omogoča, da lahko uporabnik dobi ogled zajetega dokumenta praktično trenutno, celoten proces optičnega branja v visoki kakovosti pa traja manj kot 3 sekunde.

    Objavljeno: 3.11.2010
  • Creative tudi s tablicami

    Podjetje Creative Technology, bolj znano po svojih zvočnih karticah Sound Blaster in raznih večpredstavnih napravah, je presenetilo javnost in predstavilo lastno družino tabličnih računalnikov ZiiO, ki temeljijo na operacijskem sistemu Google Android. Na voljo sta dva različna modela, ki se razlikujeta po velikosti in ločljivosti zaslona občutljivega na dotik. ZiiO 7 ima 7-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480 pik, bolj zanimiv pa je 10-palčni model ZiiO 10, ki premore ločljivost 1024 x 768 pik (enako kot Apple iPad).

    Objavljeno: 3.11.2010
  • Microsoft beleži rekordno četrtletje

    Microsoft morda še ni našel pravega odgovora na področju tabličnih računalnikov in pri telefonih vse bolj zaostaja za tekmeci, toda to se za zdaj niti najmanj ne pozna na celotnih poslovnih rezultatih podjetja. Svoje prvo poslovno četrtletje (poslovno leto se pri Microsoftu začne julija) so zaključili z rekordnim prometom 16,2 milijarde dolarjev, kar je kar 25% bolje kot v enakem obdobju leta 2009. Čisti dobiček je tako znašal 5,41 milijarde dolarjev, 51% več kot lani.

    Objavljeno: 2.11.2010
  • Google zapuščajo ugledni strokovnjaki

    Google je v zadnjih dneh zapustilo kar nekaj ljudi, ki so tako ali drugače zaslužni za marsikateri uspeh družbe. Direktorski položaj podružnice YouTube je tako opustil Chad Hurley, eden od dveh soustanoviteljev najbolj priljubljene internetne video storitve, ki jo je Google kupil leta 2006 za 1,65 milijarde dolarjev. Drugi soustanovitelj Steve Chen je Google zapustil že pred časom. Za zdaj še ni znano, ali bo Hurley sprejel kak nov izziv, za zdaj pa ostaja še svetovalec vodstva oddelka YouTube.

    Objavljeno: 2.11.2010
  • Solarna tipkovnica

    Logitech je naredil naslednji, pravzaprav dokaj logičen korak pri razvoju perifernih naprav - brezžično tipkovnico, ki se napaja zgolj s svetlobno energijo. Če smo čisti natančni, za napajanje vgrajenih akumulatorjev zadostuje že svetloba navadnih svetilk v prostoru, poleg tega pa proizvajalce navaja, da bo tipkovnica delovala tja do tri mesece, tudi če jo bomo med tem uporabljali v temi in puščali v temnih omarah.

    Objavljeno: 2.11.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji