• CFast, naslednik CompactFlasha

    Po tem, ko je bilo videti, da so vojno med pomnilniškimi karticami za mobilne naprave dobili pobudniki standarda Secure Digital (SD), se je oglasilo združenje CompactFlash in predstavilo nov standard, ki nudi bistveno hitrejši prenos podatkov kot pri dosedanjih izdelkih. Kartice CompactFlash so še vedno dokaj uporabljene pri zmogljivejših zrcalno-refleksnih fotoaparatih (DSLR) in nekaterih profesionalnih dlančnikih, toda s tehnologijo, ki temelji na vmesniku IDE oziroma UDMS, so težko držali tempo, ki ga narekujejo kartice SDXC.

    Objavljeno: 1.11.2010
  • Razvijalci preprodajali informacije o uporabnikih Facebooka

    Facebook se sooča z novim škandalom. V svojem blogu so objavili, da so nekatere razvijalce aplikacij za družabno omrežje izključili iz omrežja in jim prepovedali dostop, saj so ti preprodajali informacije o uporabnikih posrednikom podatkov in oglaševalnim agencijam. V nekaterih primerih so razvijalci prodajali celo podatke o prijateljih uporabnikov spornih aplikacij. Izključenih naj bi bilo okoli 12 razvijalcev, so pa pri Facebooku skrivnosti glede imen, prav tako pa imen kupcev, ki jih menda prav tako poznajo. Neuradno naj bi vsaj eden od teh bila agencija Rapleaf iz San Francisca, ki sicer posreduje podatke najrazličnejšega tipa zainteresiranim strankam.

    Objavljeno: 1.11.2010
  • Novi hitrostni rekorder je OCZ RevoDrive X2

    Podjetje OCZ je predstavilo novo generacijo pomnilniških kartic SSD za osebne računalnike z vmesnikom PCI Express, ki zmorejo prenos podatkov kar 740 MB/s ali 120.000 V/I operacij na sekundo. Z primerjavo - najhitrejše enote SSD danes dosegajo prepustnost okoli 280 MB/s, pa tudi dosedanji rekorder, prva generacija enote RevoDrive je zmogla "komaj" 540 Mb/s.

    Objavljeno: 1.11.2010
  • Tudi Microsoft z Webkitom

    Office 2011 za operacijski sistem Mac OS X vsebuje tudi program Outlook, ki je sicer standardni del zbirke za Windows, v Applovi platformi pa je nasledil nekdanji Entourage.

    Objavljeno: 31.10.2010
  • Zajem zvoka in slike v Firefoxu

    Ena izmed zadnjih konkurenčnih prednosti tehnologije Flash pred spletnimi standardi je podpora spletnim kameram in mikrofonom, za uporabo katerih se morajo spletni razvijalci še vedno posluževati vtičnikov.

    Objavljeno: 31.10.2010
  • Apple prehitel RIM

    IDC je predstavil izsledke prodajne mobilnih telefonov v tretjem koledarskem četrtletju leta 2010, v katerem se je velikost celotnega trga povečala za 18,6 odstotka, kar znaša več kot 40 milijonov naprav.

    Objavljeno: 30.10.2010
  • Microsoft Silverlight nadomešča s HTML

    Na Microsoftovi razvijalski konferenci PDC, ki se je včeraj končala v Redmondu, je bila v uvodnem nagovoru le enkrat omenjena beseda Silverlight, novemu Silverlightu 5 pa ni bila posvečena niti ena sama delavnica.

    Objavljeno: 30.10.2010
  • Izvoz iz Flasha v HTML

    Adobe je na razvijalski konferenci MAX pokazal še nedokončano orodje, ki omogoča izvoz projektov iz zapisa Flash v HTML, CSS, JavaScript, slike in ostale tehnologije, ki niso povezane z Adobejevim zaprtim zapisom.

    Objavljeno: 30.10.2010
  • Firefox 4 izide prihodnje leto

    V nasprotju s prvotnimi načrti bo Mozilla končno različico brskalnika Firefox 4 predstavila šele začetku leta 2011, saj se je razvoj zaradi obširnih novosti na različnih področjih nekoliko zavlekel.

    Objavljeno: 29.10.2010
  • V Ljubljani poteka srečanje H5C3

    V Ljubljani danes poteka srečanje spletnih razvijlcev H5C3, na katerem predavatelji predstavljajo novosti spletnih standardov HTML5, CSS3 in povezanih tehnologij, ki bodo zaznamovale prihodnost spleta.

    Objavljeno: 29.10.2010
  • Konec poti za Walkman

    Sony se je odločil opustiti izdelavo legendarnih prenosnih kasetnih predvajalnikov glasbe Walkman, ki so konec 70. let prejšnjega stoletja poslušanje glasbe ponesli iz dnevnih sob na ulice ali javna prevozna sredstva.

    Objavljeno: 28.10.2010
  • Iz našega arhiva: Tudi prihodnost bo tridimenzionalna

    V začetku septembra je v Amsterdamu potekal redni sejem profesionalne televizijske opreme IBC (International Broadcasting Convention, www.ibc.org). Takšne sorte sejme v Monitorju običajno izpustimo, saj bralcev ne zanima, kakšne satelitske oddajnike, objektive za televizijske kamere in nosilce za razsvetljavo si lahko privoščite, če imate v žepu nekaj deset tisoč evrov preveč. Tokrat pa smo naredili izjemo, malo zaradi tridimenzionalne televizije, ki je bila na ogled po vsem sejmišču, malo pa zaradi slovenskih podjetij, ki so prikazovala lastne izdelke.

    Objavljeno: 28.10.2010
  • Nook Color

    Največja ameriška veriga knjigarn Barnes & Noble je že lani predstavila svoj bralnik digitalnih knjig, ki so ga poimenovali Nook, zdaj pa je na voljo njegov naslednik Nook Color, ki je pravzaprav tablični računalnik.

    Objavljeno: 28.10.2010
  • Izklop analognega TV-signala 1. decembra

    RTV Slovenija, Pro plus in TV 3 bodo 1. decembra ob treh ponoči izklopili 83 analognih televizijskih oddajnikov in tako dokončno preklopili na oddajanje signala v digitalni obliki, ki bo sprva pokrival 93 - 96% prebivalcev Slovenije.

    Objavljeno: 27.10.2010
  • Društvo Unix uporabnikov Slovenije

    Novoustanovljeno Društvo Unix uporabnikov Slovenije želi združiti slovenske uporabnike tega operacijskega sistema in jim omogočiti medsebojno sodelovanje, predvsem pa prenos znanja na predavanjih med pofesionalci in začetniki.

    Objavljeno: 27.10.2010
  • Android Market presegel 100.000 aplikacij

    Uradna prodajalna mobilnih aplikacij za operacijski sistem Android je presegla magično mejo 100.000 aplikacij, ki jih lahko uporabniki pametnih telefonov z Googlovo platformo brezplačno prenesejo ali kupijo.

    Objavljeno: 27.10.2010
  • Mozilla nagradila 12-letnika

    Da si Mozilla iskreno prizadeva za čimvečjo zanesljivost svoje programske opreme dokazuje poseben stimulativni program za najditelje kritičnih napak in hroščev, ki za vsako odkritje prejmejo 3.000 ameriških dolarjev nagrade.

    Objavljeno: 26.10.2010
  • Windows 8 čez 2 leti

    Ob praznovanju prvega rojstnega dne Windows 7 je nizozemska podružnica Microsofta v sporočilu za javnost napovedala, da lahko "čez približno dve leti" pričakujemo naslednjo različico najbolj razširjenega operacijskega sistema za osebne računalnike.

    Objavljeno: 26.10.2010
  • Unity bo privzeto namizje v Ubuntu 11.04

    V Orlandu ta teden poteka Ubuntuva razvijalska konferenca, na kateri je ustanovitelj najbolj razširjene distribucije Linuxa že prvi dan poskrbel za veliko presenečenje in nemalo namrščenih obrvi.

    Objavljeno: 26.10.2010
  • Nova številka Monitorja

    Še vedno vztrajate pri majhnem, 17 palčnem zaslonu LCD? V novi številki revije Monitor, ki je že na voljo, smo preizkusili 12 cenovno ugodnih, a vseeno zelo velikih zaslonov LCD. Na področju strojne opreme smo sicer preizkusili kar nekaj novosti. Med resnejšo opremo lahko omenimo hibridni disk, ki v sebi skriva tako klasičen (vrtljiv) disk kot tudi pomnilnik SSD. Pa nove procesorje iz podjetja AMD, ki se hvalijo s dvema, štirimi in šestimi jedri.

    Objavljeno: 26.10.2010
  • Lotus Symphony 3

    IBM je predstavil Lotus Symphony 3 - prvo večjo posodobitev svoje brezplačne pisarniške zbirke za Windows, Linux in Mac OS X, ki temelji na OpenOffice.org, njen glavni doprinos pa je prijaznejši uporabniški vmesnik.

    Objavljeno: 25.10.2010
  • Adobe ima svoj predvajalnik HTML5

    Adobe je prestavil nov vgradni predvajalnik videoposnetkov na spletu, ki izkorišča novosti HTML5 in uporablja Flash v brskalnikih, ki ne podpirajo HTML5. Zato deluje na številnih platformah, od iPhonov in iPadov, ki nimajo vtičnika Flash, do namiznih in prenosnih računalnikov.

    Objavljeno: 25.10.2010
  • XP odslej prepovedan na novih računalnikih

    Ob prvem rojstnem dnevu operacijskega sistema Windows 7 je začel veljati Microsoftov predpis izdelovalcem lahkih prenosnikov (netbooks), ki preprečuje nameščanje Windows XP na nove računalnike.

    Objavljeno: 25.10.2010
  • BlackBerry Style 9670

    Priljubljeni BlackBerry je doživel še eno izvedbo, tokrat v obliki školjkastega telefona. Blackberry Style 9670 je namenjen vsem tistim, ki želijo imeti majhen telefon, a se ne želijo odreči alfanumerični tipkovnici. Preklopno ohišje med drugim ščiti zaslon in nezaželene pritiske na tipke.

    Objavljeno: 24.10.2010
  • Datacenter po rusko

    Navdušenost nad računalniki pri nekaterih očitno ne pozna meja. Če sem vam tistih nekaj TB diskovja v vašem domačem računalniku zdi dosti, vsekakor ne boste razumeli neimenovanega entuziasta iz Rusije. Ta si je doma izdelal (dobesedno) sistem, v katerem lahko hrani 70 TB podatkov, kar je najbrž več kot pri večini podatkovnih centrov v Sloveniji. Menda je razlog za tako pretiravanju v želji, da bi na domačem računalniku lahko shranil vse svoje filme in glasbene posnetke. Če se omejimo zgolj na posnetke v DVD kakovosti, bi to ustrezalo približno 70.000 filmom ali 24 milijonom posnetkov MP3.

    Objavljeno: 24.10.2010
  • Amazon omogoča izposojo knjig

    Amazon je najavil, da bo še letos uporabnikom bralnikov Kindle in uporabnikom programov na drugih platformah omogočil izposojo knjig med prijatelji in znanci. Knjige bo mogoče izposoditi drugim za največ 14-dni, med tem pa lastnik do njih ne bo imel dostopa. Za razliko od glavnega tekmeca, družbe Barnes & Noble in njihovega bralnika Nook, kjer so na voljo za izposojo vsi naslovi, bo pri Amazonu izposoja mogoča le pri določenih knjigah, nadzor nad dovoljevanjem izposoje pa ne bo imel Amazon kot prodajalec, temveč založniki oziroma nosilci avtorskih pravic.

    Objavljeno: 23.10.2010
  • HP predstavlja tablico Slate 500

    Po nekajmesečnih ugibanjih ali bo sploh doživel izid, je HP le predstavil prvi tablični računalnik nove dobe z okoljem Windows 7. Razlika v primerjavi z najavo iz začetka leta je v temu, da zdaj z njim ne ciljajo več potrošnikov, temveč poslovne uporabnike. HP Slate 500 je tablica z 8,9-palčnim zaslonom (1024 x 600 pik), 64 GB pomnilnikom Flash, 2 GB RAM in procesorjem Intel Atom Z450 s taktom 1,86 GHz, vse skupaj pa stane 800 dolarjev.

    Objavljeno: 23.10.2010
  • Google Android 3.0 prihaja decembra

    Iz krogov blizu tajvanskih proizvajalcev strojne opreme prihaja informacija, da je Google partnerje že obvestil, da bo nova različica operacijskega sistema Android 3.0 (projekt Gingerbread) nared za vgradnjo sredi letošnjega decembra. Če informacija drži, bi to pomenilo, da lahko na tradicionalnem januarskem sejmu CES pričakujemo množico tabličnih računalnikov s sistemom, ki ga tudi Google podpira za tovrstno platformo.

    Objavljeno: 22.10.2010
  • Windows 7 je uspešnica

    V množici težav je operacijski sistem Windows 7 najbrž ena najsvetlejših točk za podjetje v teh časih. Pravkar je minilo leto dni od začetka prodaje in iz Microsofta so sporočili, da so v tem času prodali rekordnih 240 milijonov izvodov. Tudi analitiki so poenoteni v trditvah, da je Windows 7 zgodba po uspehu, zlasti po slabi izkušnji, ki so jo imeli uporabniki s predhodnikom Windows Vista.

    Objavljeno: 22.10.2010
  • Na vrsti so bralniki knjig z barvnimi zasloni

    Kot kaže se veriga knjigarn Barnes & Noble pripravlja na skorajšnjo predstavitev druge generacije bralnikov elektronskih knjig Nook, ki bo tokrat prinesla barvne zaslone na to področje. Prihajajoči model naj bi bil zasnovan na platformi Google Android, vendar ne bo imel vseh funkcionalnosti tabličnega računalnika. Bralnik bo imel menda ime Nook Color, 7-palčni barvni zaslon in ceno le okoli 250 dolarjev, polovico tega, koliko stane najcenejši Apple iPad in le malo več o črno-belih bralnikov Amazon Kindle. Neodgovorjeno pa obstaja ključno vprašanje - ali bo Nook Color imel barvni zaslon LCD ali pa prvo generacijo barvnega elektronskega papirja E-ink, ki je menda tudi že nared.

    Objavljeno: 22.10.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji