Objavljeno: 26.10.2010

Unity bo privzeto namizje v Ubuntu 11.04

V Orlandu ta teden poteka Ubuntuva razvijalska konferenca, na kateri je ustanovitelj najbolj razširjene distribucije Linuxa že prvi dan poskrbel za veliko presenečenje in nemalo namrščenih obrvi.

Mark Shuttleworth je namreč v svojem nagovoru več sto razvijalcem napovedal, da bo že prihodnja različica Ubunta, ki izide aprila prihodnje leto, kot privzeto namizje namesto Gnomove lupine uporabljala Unity, doslej nameščen le v različico za lahke prenosnike.

Natty Narwhal bo Unity ponudil uporabnikom z dovolj zmogljivo strojno opremo, saj zaradi naprednih učinkov in animacij zahteva uporabo grafične kartice s strojnim pospeševanjem v treh razsežnostih.

Unity bo tako postal privzet uporabniški vmesnik tako v različici za lahke prenosnike kot tudi za vse ostale osebne računalnike, kar pa ne pomeni, da se Ubuntu poslavlja tudi od Gnoma, saj bo večina nameščene programske opreme še vedno izvirala iz tega namiznega okolja.

Po besedah Shuttlewortha gre za najpomembnejšo odločitev v zgodovini Ubunta, ki je hkrati tudi tvegana, saj bodo morali razvijalci sistema vložiti veliko truda v dokončanje razvoja Unityja za osebne računalnike, neodvisni razvijalci programske opreme za Ubuntu pa sprejeti prehod na nov vmesnik.

Med napovedanimi novostmi v Unityju za Ubuntu 11.04 najdemo spremenjeno upravljanje datotek in map, tako da bodo uporabniki lahko na stranski plošči ustvarjali lastna "mesta", z ogrodjem uTouch pa bodo podprti tudi zasloni na večkratni dotik.

Ubuntu tako počasi zaokrožuje razvoj povsem unikatne uporabniške izkušnje, ki ji je že v zadnji različici dodal lastno pisavo, v prihodnosti pa poleg Unityja napoveduje tudi lastno zbirko ikon. Ubuntu bo očitno postal prvi izmed uveljavljenih operacijskih sistemov, ki bo poskušal izkoristiti spremembe razmerij stranic zaslonov v zadnjih letih, saj ima Unity opravilno vrstico na levi strani.

www.ubuntu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji