Novice

 • Acerjeve nove tablice

  Acer bo na sejmu CES prikazal kar dva nova modela tabličnih računalnikov Iconia Tab. O prvem model A200 je bilo mogoče slišati že pred nekaj meseci, temelji pa na procesorju Nvidia Tegra 2 s taktom 1 GHz in 10,1-palčnim zaslonom. Pozornost javnosti pa brez dvoma pritegnil predvsem Iconia Tab A700, ki temelji na novejšem naboru Nvidia Tegra 3, posebnost pa bo 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo kar 1920 x 1200 pik, torej v polni ločljivosti HD, največ doslej na področju tabličnih računalnikov.

  Objavljeno: 31.12.2011več
 • Google in Facebook na vrhu po spletnih obiskih v 2011

  Analitska družba Nielsen je tik ob koncu leta objavila seznam najbolj priljubljenih spletnih tržnih znamk v letu 2011. S povprečjem nekaj več kot 153 milijonov obiskov na mesec je na prvem mestu, najbrž nič kaj presenetljivo, velikan Google s svojimi številnimi spletnimi storitvami in seveda iskalnikom. Toda tik za petami mu je Facebook, ki je v letu 2011 zabeležil v povprečju 137 milijonov obiskov na mesec.

  Objavljeno: 31.12.2011več
 • Ali se Alibaba pripravlja na prevzem družbe Yahoo?

  Kitajski ponudnik spletnih storitev in lastnik največjega iskalnika po kitajskih straneh Alibaba se, kot kaže, intenzivno pripravlja na prevzem spletnega velikana Yahoo. Po tem, ko je direktor družbe Jack Ma jeseni večkrat javno potrdil, da bi jih nakup družbe Yahoo dejansko zanimal, so zdaj v Washingtonu najeli svetovalne storitve družbe Duberstein Group, ki se ukvarja z lobiranjem med ameriškimi politiki. Vodi jo bivši šef osebja iz časov vladavine Ronalda Reagana.

  Objavljeno: 30.12.2011več
 • LG prikazuje 4K televizorje

  Korejski LG Electronics bo na januarskem sejmu CES zelo aktiven, saj namerava javnosti prikazati kar nekaj tehnoloških poslastic. Poleg 55-palčnega televizorja z zaslonom OLED, o katerem smo že pisali, bodo javnosti prvič prikazali tudi 84-palčni televizor, ki zmore prikazati sliko v ultra visoki ločljivosti 4K (3840 x 2160 pik).

  Objavljeno: 30.12.2011več
 • Mrk vladnih spletnih strežnikov

  Okoli devete ure zjutraj so pokleknili strežniki na katerih deluje pretežni del naše državne uprave, natančneje Vlada, Javna agencija za javno naročanje, Projekt -25 %, Carinska uprava RS, projekt Drzna Slovenija, dveri N-lex, delovala pa nista niti sistem novinarskih akreditacij ter vsa enotna spletna mesta državnih organov RS. Obiska kakega od naštetih spletnih mest je navrgel zgolj opravičilo, da napako odpravljajo. To se je dejansko zgodilo šele kakih pet ur kasneje, le malo zatem, ko so z MJU v javnost poslali prvo pojasnilo. V njem so navedli, da je zaradi okvare virtualizacijske infrastrukture odpovedalo osem strežnikov, od katerih je odvisno delovanje internih storitev in tudi spletnih predstavitvenih strani. Točnega vzroka še niso sporočili, pojasnili so le, da izpada ni povzročil povečan obisk strani Geodetske uprave, ki je te dni objavila podatke o vrednosti nepremičnin. Iz navedenega gre sklepati, da gre za virtualne strežnike in da je najverjetneje okvarjena fizična infrastruktura. Ta je v resnih podatkovnih centrih vzpostavljena na način, da zmore s podvojenimi ključnimi sistemi premostiti raznovrstne izpade. Zakaj se je izpad zgodil in zakaj je vzdrževalce nič kaj poceni državne infrastrukture zalotil nepripravljene, bomo poskušali izvedeti v prihodnjih dneh.

  Objavljeno: 29.12.2011več
 • Intel prenavlja procesorje Atom

  Intel je predstavil nove različice procesorjev Atom, s katerimi želi obuditi interes po cenovno ugodnih netbookih. Nova generacijo tvorita model N2600 s taktom 1,6 GHz in porabo 3,5 W ter model N2800 s taktom 1,86 GHz in porabo 6,5 W. Novi modeli nudijo okoli 20% nižjo porabo energije kot doslej, obenem pa so povečali zmogljivost sistema. Tako lahko pričakujemo netbooke, ki bodo z enim polnjenjem akumulatorjev dosegli čez 10 ur trajanja delovanja, dvakrat zmogljivejša grafika pa omogoča spodobno uporabo sodobnih iger ter predvajanje video posnetkov v polni ločljivosti HD. Nove modele mini prenosnikov s procesorji Atom N2600 in N2800 naj bi kmalu na sejmu predstavili vsi večji proizvajalci, med katerimi HP, Acer, Lenovo, Toshiba, Asus in Samsung. Če je verjeti napovedim, bodo cene tovrstnih računalnikov še bolj ugodne kot doslej - začele naj bi se že pri 199 dolarjih (brez DDV).

  Objavljeno: 29.12.2011več
 • Milijonska poravnava zaradi prirejanja cen zaslonov

  V ZDA se je zaključil postopek proti sedmim proizvajalcem ploskih zaslonov, katere so obtožili prirejanja in dogovarjanja okoli cen s ciljem, da bi zvišali ceno za celo industrijo. Vse skupaj se je dogajalo v letih 1999 do 2006.

  Objavljeno: 29.12.2011več
 • Asus prenavlja netbook Eee PC

  Zgodba z netbooki se nadaljuje tam, kjer se je začela. Asus je bil prvi, ki je javnosti ponudil cenejše in lahke prenosnike, ki smo jih poimenovali netbooki, zdaj pa se, kljub padcu prodaje na tem segmentu in splošni evforiji nad tabličnimi računalniki, vseeno vračajo tudi na to področje.

  Objavljeno: 28.12.2011več
 • Mobilne naprave ne poznajo krize

  Nekaj dni po božičnih praznikih so že znane statistike povezane z nakupi in uporabo mobilnih naprav. Skupna ugotovitev je, da ljudje očitno ne priznajo obstoja ekonomske krize, vsaj ko se tiče mobilnih naprav in njihove rabe. Sodeč po raziskavi družbe Flurry, so v božičnem času proizvajalci doživeli doslej največji skok aktivacije mobilnih naprav v enem dnevu.

  Objavljeno: 28.12.2011več
 • Dropbox gre naprej

  Po tem, ko so pri svoji spletni storitvi za hrambo in izmenjavo datotek presegli mejo 50 milijonov uporabnikov (podatki iz oktobra), so pri družbi Dropbox začeli razvijati nove storitve, ki bodo uporabnikom nudile dodatne ugodnosti in zmožnosti. Pri snovanju teh storitev z "dodano vrednostjo" se Dropbox očitno zgleduje pri družbi Apple, ki ima v načrtu cel kup dodanih storitev na osnovi oblaka iCloud.

  Objavljeno: 28.12.2011več