Novice

 • ARNES pokazal, kako je e-učenje med pandemijo eksplodiralo

  Po 16. marcu, ko je v Sloveniji stekel prvi (nehoteni) veliki eksperiment učenja in dela od doma, je to izjemno povečalo internetni promet. Na stičišču SIX, kjer si operaterji izmenjujejo promet, se je ta podvojil na 130 Gb/s ob konicah. Raste tudi povpraševanje po specifičnih storitvah, ki jih nudi ARNES, ki je zadolžen za povezljivost in podporo šolstvu, znanosti in kulturi, skrbi pa tudi za del interneta, ki ga uporabljamo vsi (od domen .si dalje).

  Objavljeno: 4.4.2020 05:00več
 • Karantena, kot jo vidi Google

  Google je sestavil poročila o gibanju uporabnikov s telefoni, ki kažejo na to, kako so se v borih nekaj tednih spremenile navade sveta.

  Objavljeno: 3.4.2020več
 • Pod težo kritik Zoom obljublja temeljit pregled varnosti

  Plaz kritik, ki se je samo v tem tednu zgrnil nad družbo Zoom zaradi varnostnih ranljivosti in pomanjkljivosti, je bil kot kaže tolikšen, da se je podjetje nemudoma odzvalo z javno razgrnjenim načrtom, ki med drugim vključuje interno preiskavo.

  Objavljeno: 2.4.2020 13:00več
 • Oglasno sporočilo

  Tudi varnostne rešitve se morajo pogovarjati med seboj

  Nagla rast škodljivih kod, vsak dan se pojavi okoli pol milijona novih primerkov, predstavlja velik izziv za ponudnike varnostnih rešitev. Darjan Marčič, ustanovitelj in direktor Sophos Slovenija, nam je zaupal, kako se ubraniti pred nevarnostmi digitalnega sveta.

  Objavljeno: 2.4.2020 11:00več
 • Sledenje okužbam s koronavirusom ali zasebnost? Imamo lahko oboje

  V Sinapurju in nekaterih drugih azijskih državah so v boju proti koronavirusu množično uporabljali pametne telefone, s katerimi lahko sledijo posameznikom in tako preverijo, s kom so bili v stiku in kdo se je od koga nalezel. Uporaba takšnih aplikacij vedno prinaša tudi pomisleke, saj je to hud poseg v zasebnost, zato je zelo pomembno, kdo in pod kakšnimi pogoji bo podatke lahko videl. Zato se v Evropi pripravlja platforma iniciative PEPP-PT (Pan European Privacy Protecting Proximity Tracing), ki bo rešila oba problema.

  Objavljeno: 2.4.2020 05:00več
 • E-bralniki se prodajajo odlično

  Predsednik podjetja E-Ink, ki stoji za »papirnimi« zasloni v bolj ali manj vseh e-bralnikih na tržišču, je povedal, da je globalno tržišče e-bralnikov »eksplodiralo«, še najbolje pa gre prodaja na Kitajskem. To verjetno ne čudi, glede na to, da so ljudje zaradi karantene doma in imajo čas brati kot še nikoli.

  Objavljeno: 2.4.2020več
 • Zoom je postal svetovna uspešnica, a tudi tarča zlorab

  Svetovna karantena zaradi koronavirusa je pričakovano izjemno povečala interes javnosti za videokonferenčne programe. Pandemija je med trenutne zvezde povzdignila predvsem spletno storitev Zoom, ki jo uporablja staro in mlado, med drugim na tisoče učencev, dijakov, študentov, učiteljev po celi Sloveniji.

  Objavljeno: 1.4.2020 16:00več
 • Izšel je novi Monitor

  V času, ko se vse vrti okoli pandemije koronavirusa, smo se te teme dotaknili tudi pri Monitorju. V novi številki kako računalništvo pomaga pri preprečevanju širitve in pri iskanju rešitev. Pišemo tudi o množici brezplačnih ponudb, ki so se pojavile v zadnjih tednih na spletu – od izobraževanja na daljavo do brezplačnih gledaliških predstav in slovenskih filmov. Objavljamo pa tudi članek, originalno objavljen v reviji MIT Technology Review, o preobrazbi načina življenja, ki smo ga poznali doslej.

  Objavljeno: 1.4.2020 06:00več
 • V Južni Koreji že več kot 5 milijonov naročnikov 5G

  V Južni Koreji so 11 mesecev po zagonu prvega omrežja 5G priključili že več kot 5 milijonov naročnikov. Najcenejši mesečni paket 5G stane (preračunano) okoli 40 evrov.

  Objavljeno: 1.4.2020več
 • Francoski Carrefour se za dostavo hrane povezuje z Uber Eats. V Franciji.

  V času karantene, ko je zaželjeno, da ljudje čim manj obiskujejo fizične trgovine, se povečujejo napori v spletno naročanje vsega, tudi hrane. Pri nas, kot vsi vemo, to precej šepa, v tujini pa tudi ni vse ravno najbolje.

  Objavljeno: 1.4.2020več
ph