Oglasno sporočilo
Objavljeno: 22.12.2020 07:00

Izšel je prednovoletni Monitor!

Leto 2020, nedvomno eno najbolj nenavadnih let sploh, se počasi zaključuje. V zadnji letošnji številki Monitorja objavljamo poglobljen članek o eni letošnjih najpopularnejših strani – COVID sledilnik je stran, ki je v Sloveniji postala de facto vir podatkov o poteku epidemije.

V projektu sodeluje preko 250 ljudi, poleg programerjev tudi statistiki, prevajalci, spletni oblikovalci, matematiki, pa seveda tudi epidemiologi, zdravniki in številni drugi. Uporabljena so odprta orodja, mesečni stroški delovanja pa znašajo so manj kot zaboj piva – seveda ob neštetih urah prostovoljnega dela.

Tako kot vsako leto, tudi tokrat objavljamo daljši članek o napravah in tehnologijah, ki jih uporabljajo člani našega uredništva. Tudi tu se seveda pozna vpliv epidemije, saj tudi naše uredništvo večinoma dela od doma. Pri tem je vedno znova zanimivo, kako različni smo – nekateri so še globlje v pametnih domovih in njihovi avtomatizaciji, drugi so te projekte nekoliko opustili. Enim je bolj pomembna (in zanimiva) strojna oprema, drugi so v (računalniških) oblakih, tretji razmišljajo o ojačevalcih in mikrofonih, vmes se najdejo novi telefoni, fotoaparati in še kaj.

Med preizkusi novih naprav velja izpostaviti novi Playstation 5, prvo izmed konzol nove generacije, ki je prišla v naše kraje (na Microsoftov Xbox še čakamo). Novi Playstation prinaša povsem novo strojno zasnovo, ki temelji na kombinaciji AMDjevega procesorja in namensko razvite grafične kartice. Ponuja več kot dovolj surove moči, ob tej pa tudi zanimivo oblikovanje in povsem novi igralni plošček. Tudi iger je že kar nekaj, podprte pa so tudi vse igre predhodnika, torej zelo priljubljenega Playstation 4.

Minuli mesec smo preizkusili Applov prenosnik s procesorjem arhitekture ARM (M1), tokrat pa smo v laboratorij dobili še Microsoftovo alternativo – hibridni prenosnik Surface Pro X SQ2. Gre za kombinacijo tablice s ovitkom, v katerega je integrirana tipkovnica - na njej tečejo Windows 10, prilagojeni za delo s procesorjem arhitekture ARM. V praksi ponudi solidno izkušnjo, a vseeno zaostaja za omenjenim Applovim modelom – tako po zmogljivosti kot po programski podpori in celo po ceni.

O umetni inteligenci pogosto pišemo, velikokrat zgolj teoretično, tokrat pa smo preizkusili program Luminar AI, ki s pomočjo umetne inteligence zelo dobro retušira fotografije. Pri tem presega celo Photoshop - v to področje prinaša nov veter, predvsem pa občutno poenostavljeno uporabo. Zanimiva je tudi nova akcijska kamera Insta360 One R, ki je seveda - 360-stopinjska.

Med nenehnimi preizkusi se je spet nabralo nekaj novih pametnih telefonov, tokrat v srednjem in nižjem razredu. V prvega sodi Samsungov Galaxy A42 5G, doslej najcenejši telefon, ki pri nas že podpira omrežja 5G. Preizkusili smo tudi trojico novih tankih prenosnikov, od premijskega Huawei MateBook X do vstopnega Honor MagicBook 14, vmes pa sodi še Microsoftov Surface Laptop Go.

Letos je področje videokonferenc po sili razmer doživelo pravi razcvet, tako smo se že drugič letos lotili pregleda dogajanja na tem področju. Novosti je kar nekaj, saj so podjetja pospešila razvoj različnih aspektov, denimo varnosti, povezljivosti in funkcij. Spustili smo se tudi na področje modernih elektronskih bančnih storitev, saj so te tudi pri nas v zadnjih letih močno napredovale.

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, pa tokrat o digitalni preobrazbi in programskih robotih.

Naslednja redna številka izide v torek, 26. januarja.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini.

Postopek je enostaven – zahteva le nekaj klikov, kreditno kartico ali Paypal. Ali pa elektronsko sporočilo na narocnine@mladina.si.

Hvala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji