• Kako je Google tri leta ponavljaje odstranjeval nesnago iz Play Stora

    V Googlovi spletni tržnici aplikacij Play Store se je že večkrat zgodilo, da se je tja pritihotapila kakšna okužena aplikacija. Google slej ali prej to odkrije in jo odstrani, s čimer se zgodba konča. Drugače pa je bilo z malwarom Joker (Bread), ki so ga avtorji vedno znova lansirali dolga tri leta.

    Objavljeno: 11.1.2020 05:00
  • Samsungov novi prepogljivi telefon naj bi se imenoval Galaxy Bloom

    Portal SamMobile poroča, da je Samsung na zaprtem dogodku v sklopu sejma CES ključnim partnerjem razkril, da naj bi se njihov novi prepogljivi/preklopni telefon imenoval Galaxy Bloom.

    Objavljeno: 10.1.2020 12:00
  • CES: Tudi ruski Yandex z avtomobili brez šoferja

    Yandex je nekakšen ruski Google, njegov spletni iskalnik ima tam 60% tržni delež in tako kot Google ima svoje prste povsod, tudi na področju samovozečih avtomobilov. V času vegaškega sejma CES so svoje avtomobile brez šoferja predstavili tudi zahodnim novinarjem.

    Objavljeno: 10.1.2020 11:00
  • Slovenija: največja sta Facebook in Viber, med mladimi Instagram in Snapchat

    Družba Valicon je objavila rezultate raziskave, ki razkriva, kako in koliko v Sloveniji uporabljamo družabne storitve in programe za klepet. Med prvimi prepričljivo vodi Facebook, med drugimi pa Viber. Mladi seveda bolj prisegajo na Instagram in Snapchat. In Tinder.

    Objavljeno: 10.1.2020 09:00
  • AMD v ofenzivo na področju prenosnikov!

    AMD je v letu 2019 dodobra načel Intelov dolgoletni primat na področju procesorjev, na področju prenosnikov pa mu vendarle (še) ne gre tako dobro. Zelo mogoče je, da se bodo karte po predstavitvi najnovejše serije mobilnih procesorjev Ryzen 4000 resno premešale.

    Objavljeno: 9.1.2020 13:30
  • Privatno podjetje kupuje upravljanje z domenami .org

    Internetna domena .org je ena izmed prvotnih vrhnjih internetnih domen, ki so bile vzpostavljene v letu 1985. Namenjena je (bila) nekomercialnim projektom, fundacijam in kulturnim ustanovam, vsa ta leta pa jo je upravljalo neprofitno podjetje Public Interest Registry (PIR). Kot kaže, bo to kmalu v lasti zelo profitnega finančnega sklada.

    Objavljeno: 9.1.2020 12:20
  • Infrastruktura v oblaku že prehiteva zasebne podatkovne centre

    Najnovejše poročilo družbe Synergy Research razkriva, da so infrastrukturne storitve v oblaku (IaaS, PaaS, gostovanje zasebnih strežnikov) po vrednosti v letu 2019 prvič prehitele investicije v infrastrukturo v zasebnih podatkovnih centrih.

    Objavljeno: 9.1.2020 12:00
  • Prvo svetovno omrežje satelitov dobiva svojo podobo

    Podjetje SpaceX je v Zemljino orbito poslalo že tretji paket šestdesetih satelitov, ki naj bi še letos začeli zagotavljati dostop do interneta. Ob tem je šef podjetja Elon Musk tudi sporočil, kako naj bi izgledala naprava, preko katere bo priklop omogočen.

    Objavljeno: 9.1.2020 11:00
  • Priljubljena aplikacija TikTok polna lukenj in ranljivosti

    Novi hit med mladimi uporabniki pametnih telefonov je aplikacija TikTok, ki je zapolnila praznino, ki je nastala z ukinitvijo Vina. Aplikacija, ki je trenutno na drugem mestu najpriljubljenejših, omogoča pošiljanje kratkih videoposnetkov, ki jim lahko dodamo glasbo, filtre in razne dodatke. Aplikacija ima v 150 državah več kot milijardo uporabnikov! Mlade je obnorela, a kot kaže, jo s pridom izkoriščajo tudi napadalci.

    Objavljeno: 9.1.2020 05:00
  • Tudi Intel prikazal prepogljivi prenosnik – s 17,3 palčnim zaslonom!

    Poročali smo že, da je Lenovo na sejmu CES prikazal prepogljivi prenosnik Thinkpad X1 Fold, vendar je nekaj podobnega in hkrati bolj naprednega na sejmu videti tudi pri Intelu.

    Objavljeno: 8.1.2020 15:00
  • Suunto po novem (tudi) z Google Wear OS

    Suunto, eden ključnih proizvajalcev športnih ur (še iz časov, ko se te niso trudile biti tudi »pametne«), je na sejmu CES prikazal uro, na kateri teče Googlov »urni« operacijski sistem Wear OS.

    Objavljeno: 8.1.2020 15:00
  • Hekerji od Travelexa zahtevajo šest milijonov dolarjev odkupnine

    Ponudnik platforme za trgovanje in poslovanje s tujimi valutami Travelex je bil na starega leta dan žrtev hekerskega napada, po katerem so prešli na papirnato poslovanje. Teden dni pozneje situacija ni niti blizu rešitve, saj napadalci od podjetja zahtevajo šest milijonov dolarjev odkupnine, sicer bodo razkrili 5 GB osebnih podatkov strank.

    Objavljeno: 8.1.2020 05:00
  • Prihajajo pametne ključavnice

    Zadnja moda na področju izdelkov za pametne hiše so pametne ključavnice, ki klasične ključe nadomeščajo z elektronsko zaščito. Proizvajalci trdijo, da so tovrstni izdelki vsaj tako, če ne celo bolj varni kot klasične ključavnice, so pa pogosto precej bolj priročni za rabo in omogočajo storitve, ki s klasičnimi ključi niso možne.

    Objavljeno: 7.1.2020 13:00
  • Digitalna preobrazba v malih in srednjih podjetjih: Od kod procesom podatki?

    Mala in srednja podjetja, še posebej tista v industriji, se pospešeno digitalizirajo. V to jih silijo tudi razmere na trgu, pričakovanja kupcev, konkurenca ter čedalje večji pritisk na cene in stroške. Bistvo digitalne preobrazbe je v digitalizaciji procesov, ampak s prenovo in optimizacijo procesov se podjetja ukvarjajo že od vsega začetka. Za kaj potem gre pri digitalizaciji?

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 7.1.2020 11:23
  • Samsung – čas je za »resne« Chromebooke!

    Samsung je na sejmu CES, ki se odvija v Las Vegasu, predstavil vrhunski tanek prenosnik, ki – ga poganja Googlov operacijski sistem ChromeOS.

    Objavljeno: 7.1.2020 11:00
  • Samo še en teden do smrti Windows 7

    Kot smo že poročali, bo Microsoft s 14. januarjem ukinil uradno podporo za Windows 7. Po tem datumu za Windows 7 ne bo več uradnih popravkov, tudi varnostnih ne. Slednje bodo dobila le podjetja, ki so z Microsoftom za podaljšano podporo sklenila posebno pogodbo.

    Objavljeno: 7.1.2020 10:40
  • RPA - Robotska avtomatizacija procesov

    Podjetja pri poslovanju uporabljajo na stotine med seboj slabo povezanih aplikacij in zato zaposleni za izvajanje procesov tudi do 10x na uro preklopijo med njimi, kar zmanjšuje njihovo produktivnost, povečuje število napak in posledično povzroča visoke stroške. Predlagamo, da v okviru digitalizacije poslovanja preverite tudi rešitev RPA - Robotska avtomatizacija procesov in z njo delno ali v celoti avtomatizirate poslovne procese.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 7.1.2020 10:28
  • Lenovo ThinkPad X1 Fold - tudi prenosnik je lahko upogljiv!

    Lenovo je na sejmu CES predstavil obilico novih prenosnikov, tablic in hibridov, med katerimi zagotovo izstopa prvi prenosnik, ki uporablja tehnologijo upogljivih zaslonov. Ime mu je ThinkPad X1 Fold.

    Objavljeno: 7.1.2020 08:00
  • Hud hekerski napad na avstrijsko zunanje ministrstvo

    V Avstriji še vedno poteka močan hekerski napad, ki so ga neznani napadalci proti zunanjemu ministrstvu sprožili že v soboto. Glede na obseg in temeljitost napada strokovnjaki ocenjujejo, da za napadom morda stoji tuja država in ne naključni hekerji. Po prvih napovedih bo trajalo več dni, preden se bo stanje normaliziralo.

    Objavljeno: 6.1.2020 19:00
  • Letalniki GoPro Karma od novega leta ne delujejo več

    Letalnik, ki ga je podjetje GoPro nehalo izdelovati v januarju 2018, njegova programska oprema pa je bila nazadnje posodobljena devet mesecev kasneje, je najverjetneje žrtev »milenijskega hrošča GPS«, zaradi katerega starejše naprave ne znajo več pravilno interpretirati signala GPS (in GLONASS).

    Objavljeno: 6.1.2020 14:00
  • Intelovi pogoni SSD s PCIe 4.0 potrebujejo – AMDjeve procesorje

    Intelova divizija, ki skrbi za diskovne pogone (oz. pogone SSD) je konec lanskega leta sporočila, da razvijalcem že omogoča preizkušanje pogonov/kartic Optane 3D Xpoint druge generacije, ki podpirajo najnovejše vodilo PCIe 4.0. Težava je le v tem, da Intel nima procesorja s tovrstnim vodilom. Ima ga pa AMD.

    Objavljeno: 6.1.2020 13:00
  • Samsung Neon je poizkus stvaritve »umetnega človeka«

    Samsung je že več dni pred začetkom sejma CES javnost dražil z napovedniki skrivnostnega projekta »Neon«, s katerim naj bi skušali zelo realistično upodobiti »umetnega človeka«. Precej časa ni bilo znano, na kaj se točno nanaša pojem »umetni človek«, dan pred začetkom pa postaja jasno, da gre za digitalnega avatarja, ki pa je bistveno bolj podoben gibanju in obnašanju resničnega človeka, kot vsi dosedanji poizkusi.

    Objavljeno: 6.1.2020 06:00
  • Umetna inteligenca lahko najde raka dojk zanesljiveje od zdravnikov

    Umetna inteligenca nam bo v prihodnosti pomagala diagnosticirati raka na dojkah, ki sodi med najpogostejše vrste raka pri ženskah v razvitem svetu. Google Health, v okviru katerega deluje tudi londonski DeepMind, in Imperial College London sta razvila računalniški model oziroma umetno inteligenco, ki iz mamogramov zanesljiveje od radiologov prepozna zametke rakavih obolenj.

    Objavljeno: 5.1.2020 19:00
  • CES 2020: novosti za pametne hiše

    Na januarskem sejmu CES lahko praviloma srečamo kopico novih in nenavadnih izdelkov za domačo rabo, ki segajo od bizarnih, do zanimivih in potencialno uporabnih. Velika večina ne bo nikoli našla poti do kupcev, toda peščica utegne postati v prihodnosti prodajni hit.

    Objavljeno: 5.1.2020 07:00
  • Google ne bo več uporabljal davčne oaze

    Podjetje Google bo kot kaže prva izmed velikih korporacij, ki ne bo več izkoriščala davčnih pomanjkljivosti v zakonodajah posameznih držav, da bi prihranili pri plačilu davkov. Z novim letom naj bi lastništvo intelektualnih pravic zopet preselili na matično podjetje v ZDA, medtem ko je to bilo doslej »parkirano« v podružnici na Bermudih, kjer pa ne obstaja davek na prihodek podjetij.

    Objavljeno: 4.1.2020 10:00
  • Ali uradna medicina priznava bioresonanco ali ne?

    V uredništvu Monitorja smo prejeli pritožbo Inštituta za bioresonanco in regulativno medicino (IBRM), ki se nanaša na članek Merilniki elektromagnetnih sevanj in zaslužek z njimi (članek je plačljiv) v aktualnem Monitorju.

    Objavljeno: 3.1.2020 13:00
  • Ko telefon v ozadju sporoča vašo lokacijo

    Ste vedeli, da imate na svojem telefonu množico aplikacij, ki v ozadju sporočajo vašo lokacijo, najverjetneje množici oglaševalcev? In ki imajo hkrati dostop do vaših stikov, SMSov, kamere in mikrofona?

    Objavljeno: 3.1.2020 12:00
  • Novosti na področju televizorjev

    V pričakovanju otvoritve tradicionalnega sejma CES v Las Vegasu v drugem tednu januarja, so nekateri proizvajalci v javnost poslali namige o novostih na področju televizorjev, ki jih lahko pričakujemo v letu 2020.

    Objavljeno: 3.1.2020 10:00
  • Prihaja Samsung Galaxy S20

    Naslednja generacija Samsungovih vrhunskih telefonov bo preskočila dekado in se bo imenovala Galaxy S20.

    Objavljeno: 3.1.2020 09:42
  • Govorice o Xiaomi Mi 10 – baterija 4.800 mAh

    V spletu se že nekaj časa govori o Xiaomijevem prihajajočem Mi 10, med drugim je tudi soustanovitelj podjetja že omenil model Mi 10 Pro.

    Objavljeno: 1.1.2020 12:30
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji