Objavljeno: 9.1.2020 11:00

Prvo svetovno omrežje satelitov dobiva svojo podobo

Podjetje SpaceX je v Zemljino orbito poslalo že tretji paket šestdesetih satelitov, ki naj bi še letos začeli zagotavljati dostop do interneta. Ob tem je šef podjetja Elon Musk tudi sporočil, kako naj bi izgledala naprava, preko katere bo priklop omogočen.

Musk je prek Twitterja na vprašanje odgovoril, da naj bi t.i. Starlink Terminal izgledal kot nekakšen neznani leteči predmet (UFO) na palici. Naprava bo imela vgrajene motorčke, s katerimi se bo samodejno poravnala s konstelacijo satelitov in uporabniku omogočila hiter priklop.

S 180 delujočimi sateliti je SpaceX postalo podjetje z največ upravljanimi sateliti na svetu, vendar bo osnovno delovanje sistema dostopa do interneta možno šele, ko jih bo v orbiti 400. Dovoljšna pokritost sveta naj bi bila dosežena z 800 sateliti, podjetje pa ima dovoljenje za upravljanje kar 42.000 satelitov.

Že prvih šestdeset satelitov je med astronomi (tudi amaterskimi) povzročilo pravi upor, saj so sateliti dovolj svetli, da povzročajo »motnje« pri opazovanju nočnega neba. Ko jih bo 42.000, bodo »motnje« gotovo še večje. Podjetje SpaceX je astronomom prisluhnilo in v tokratnem paketu satelitov izstrelilo tudi enega, ki je pobarvam s posebno temnejšo barvo. Za preizkus, ali bi bili v prihodnje taki tudi drugi sateliti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji