Objavljeno: 25.10.2019

Elon Musk je tvitnil v internet – preko svojih satelitov SpaceX Starlink

To, da Elon Musk, solastnik podjetij Tesla in SpaceX, tvita, ni ravno novica. Novica je, da je pred kratkim oddal svoj prvi tvit prek omrežja satelitov Starlink, ki naj bi v bližnji prihodnosti z internetom omrežili celotno Zemljo.

Omrežje Starlink zaenkrat sestoji iz 60 satelitov (oz. 57, saj so trije že od začetka odpovedali poslušnost), ki so bili z raketo Falcon 9 v zemeljsko orbito poslani v maju, testna internetna povezava do njih in med njimi pa očitno že deluje. Omrežje naj bi sicer nekoč sestavljalo kar 42.000 satelitov, če se bo podjetje držalo dovoljenj, za katere je pred kratkim zaprosilo mednarodno telo ITU. Najprej je bilo sicer »le« predvidenih 12.000 satelitov, ki naj bi se v orbito naselili v naslednjih osmih letih.

42.000 satelitov je številka, ki za petkrat presega število vseh satelitov, ki jih je človeštvo v orbito izstrelilo od prvega Sputnika, leta 1957. Zato se pojavlja kar nekaj pomislekov, od morebitnih težav s trki med sateliti (še posebej, ker je za prihodnost napovedanih še več takih konstelacij), težav z vesoljskimi smetmi (»odmrlimi« sateliti) in celo s svetlobnim onesnaženjem, saj naj bi bili sateliti v določenih okoliščinah na nebu svetlejši od zvezd.

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji