Objavljeno: 9.1.2020 13:30

AMD v ofenzivo na področju prenosnikov!

AMD je v letu 2019 dodobra načel Intelov dolgoletni primat na področju procesorjev, na področju prenosnikov pa mu vendarle (še) ne gre tako dobro. Zelo mogoče je, da se bodo karte po predstavitvi najnovejše serije mobilnih procesorjev Ryzen 4000 resno premešale.

Na sejmu CES je AMD predstavil tretjo generacijo mobilnih procesorjev Ryzen 4000. Kot smo zadnje čase že vajeni, navdušuje že veliko število jeder in niti, ki jih prinaša najmočnejši član družine, namenjen ultratankim prenosnikom, model Ryzen 4800u, dodana pa je še napovedana varčnost. Ryzen 4800U, ki je narejen v 7 nm tehnologiji, premore kar 8 jeder (16 niti), procesor pa naj bi porabil največ 15 W (TDP – toplotna ovojnica). Procesor seveda vsebuje tudi grafični podsistem Radeon z osmimi jedri. Osnovna frekvenca delovanja je 1,8 GHz, ki se lahko v špicah dvigne do celih 4,2 GHz. AMDjevi interni testi tudi zatrjujejo, da je procesor v vseh testih hitrejši od najmočnejšega Intelovega mobilnega procesorja Ice Lake i7-1065G7.

Ključno bo seveda videti, kako dobro se bo novi procesor obnesel v dejanski prenosnih računalnikih, kjer je predvsem baterijska varčnost zelo odvisna od optimizacije celega sistema. Prvi prenosniki naj bi bilo na voljo v prvem četrtletju 2020.

Še močnejši je model Ryzen 4800H, ki ni tako zelo varčno naravnan. Toplotna ovojnica je nastavljena na 45 W, osnovni procesorski takt pa na 2,9 GHz. Po AMDjevh testih je procesor hitrejši od Intelovega igralnega procesorja i7-9700K, čeprav porabi 2× manj električne energije.

 

Ars Technica

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji