Novice

 • Telefon namesto avtomobilskih ključev

  Tehnologijo NFC večkrat povezujemo z mobilnimi načini plačevanja, ki so sicer napredni, a v resnici (še) niso zares zaživeli. Da vseeno gre za uporabno opremo sodobnega pametnega telefona, smo predočili v (spodaj priloženem) članku, NFC za domačo rabo. Hyundai bo obetavno tehnologijo povezal s prihajajočimi modeli svojih avtomobilov ter ponesel izkušnjo na naslednjo raven. S telefonom bomo avto odklenili in aparat položili v namensko sidrišče, kjer se bo povezal s sedem palcev velikim zaslonom ter nanj projiciral navigacijo, glasbo in aplikacije. Avtomobil bo s pomočjo navezave s telefonom prepoznal uporabnika in mu skladno s shranjenim osebnim profilom znal na primer nastaviti sedež ter prižgati radio na posameznikovi priljubljeni postaji. Več podrobnosti in kako bo poskrbljeno za varnost, ni znano. Vozila s "pametjo" bodo na trg prišla v letu 2015.

  Objavljeno: 31.12.2012več
 • Samodejno brisanje sporočil je nezanesljivo

  Storitvi pošiljanja samodejno uničljivih sporočil, Facebook Poke in Snapchat, sta nezanesljivi. Da izbrisana vsebina nikoli ni zares izbrisana, nam sicer pove že zdrava pamet, a tokrat so domnevo potrdili razvijalci sami. Pošiljanje žgečkljivih besed, fotografij ali video posnetkov, kljub takojšnjemu brisanju ni varno. Poleg očitne varnostne luknje, kjer prejemnik zasebno sporočilo ovekoveči za nadaljnje razpečevanje s pritiskom tipke za zajem zaslona, je na spletu moč najti precej bližnjic za zlorabo vedno bolj priljubljenih storitev.

  Objavljeno: 31.12.2012več
 • Android na računalniku

  Po uspehu predvajalnika Androidnih aplikacij na PCju in toplem sprejemu zgodnje različice za Applove računalnike je program BlueStacks za Maca na voljo v beta verziji. Na računalnikih z operacijskim sistemom OS X bo tako kmalu na izbiro bogat katalog aplikacij z Googlove tržnice Play. Aplikacijo že sedaj lahko preizkusimo vsi uporabniki Applovih računalnikov, medtem ko je brezhibno delovanje za zdaj rezervirano za okolje Windows 7/8. Na voljo je tudi storitev CloudConnect, ki namizje poveže s poljubno mobilno napravo, s katere zna sinhronizirati nameščene aplikacije in na računalnik prejemati sporočila SMS. Več o Androidu na računalniku v spodaj priloženi novici.

  Objavljeno: 31.12.2012več
 • Ali Apple pripravlja pametno uro?

  Sodeč po več virih iz Kitajske, kjer Apple sicer proizvaja večino svojih izdelkov, ameriški velikan pripravlja pametno zapestno uro. Ura, ki bi predstavljala za Apple vstop v povsem novo kategorijo izdelkov, naj bi imela 1,5-palčni zaslon s tehnologijo OLED, vgrajen pa naj bi bil tudi vmesnik bluetooth za povezovanje zlasti s pametnimi telefoni iPhone.

  Objavljeno: 30.12.2012več
 • Spor v Koreji

  Iz Južne Koreje prihajajo informacije o čedalje globljem sporu med dvema velikanoma na področju zabavne elektronike - Samsungom in LG. V zadnji zaostritvi je LG od sodišča zahteval prepoved prodaje tablic Samsung Galaxy Note 10.1, češ da ti izdelki kršijo LG-jeve patente na področju zaslonov OLED. Specifično naj bi Samsung ukradel patent s katerim dosegajo širok zorni kot na zaslone sodobnih tablic. V okviru tožbe zahtevajo odškodnino milijarde korejskih Wonov (skoraj milijon dolarjev) za vsak dan, ko Samsung ne bo spoštoval patentnih pravic.

  Objavljeno: 29.12.2012več
 • Najboljših 12 za Android

  Google je objavil seznam po mnenju spletnega velikana najboljših aplikacij za platformo Android v letu 2012. Spisek dvanajstih programov je nastal na osnovi mnenja ljudi, ki skrbijo za spletno trgovino Google Play in priljubljenostih posameznih programov v tej trgovini.

  Objavljeno: 29.12.2012več
 • Ostrenje po zajemu slike tudi za pametne telefone in tablice

  Japonska Toshiba razvija nov modul za digitalno fotografijo namenjen pametnim telefonom in tablicam, ki omogoča zajem celotnega svetlobnega toka in s tem ostrenje posameznih delov fotografije po tem, ko je ta že zajeta. Princip delovanja nam je pred dobrim letom prikazalo ameriško podjetje Lytro, ki proizvaja tudi enako imenovani digitalni fotoaparat.

  Objavljeno: 28.12.2012več
 • Prenovljen UI za Samsungove televizorje

  Samsung bo na sejmu CES prikazal močno prenovljeno različico platforme Smart Hub, ki je sestavni del skoraj vsakega novega televizorja korejskega proizvajalca. Pred samim sejmom so na Flickrju objavili fotografije, ki prikazujejo precej bolj čist, preprostejši uporabniški vmesnik, iz virov blizu podjetja pa prihajajo informacije, da precej novosti ne bo samo kozmetičnih.

  Objavljeno: 27.12.2012več
 • Dropbox se širi

  Priljubljeni spletni pomnilnik Dropbox se več kot očitno pripravlja na naslednjo fazo in širitev storitev. V roku nekaj dni so najavili, da so prevzeli dve manjši družbi s katerimi bodo dopolnili nabor storitev v oblaku. Najprej je tu družba Audiogalaxy, ki omogoča pretočno predvajanje glasbe na mobilne naprave kar iz domačega osebnega računalnika. Auidogalaxy je morda še bolj znan po temu, da je pred leti bil ena izmed najbolj znamenitih storitev na področju izmenjave glasbenih datotek MP3. Sodišče je tedaj tovrstno početje ustavilo, kasneje pa so spremenili v ponudnika zakonsko dovoljenih storitev.

  Objavljeno: 27.12.2012več
 • Windows Phone uspeva na jugu Evrope

  V zadnjih mesecih leta 2012 je začel tržni delež Applovih telefonov na nekaterih trgih naglo vpadat, obenem pa se je močno povečal delež telefonov z okoljem Windows Phone. Sodeč po poročilu družbe Kantar Worldpanel, so pri Applu doživeli velik padec prodaje v Avstraliji, Braziliji in še posebej v južni Evropi.

  Objavljeno: 26.12.2012več