Novice

 • Evropa hoče dražji telefon

  Evropska unija, ki se običajno zavzema za znižanje cen telekomunikacijskih storitev, želi podpreti največje operaterje pri prizadevanjih za inflacijo najemnih stroškov zgrajenih omrežij. Namen je hvalevreden, spodbuditi hočejo gradnjo sodobnih in hitrejših širokopasovnih povezav. Žal s tovrstnim dejanjem istočasno dajejo potuho obstoječim monopolistom, ki znajo dobro voljo izkoristiti za oblikovanje nepoštene ponudbe. Angleški Vodafone se na primer boji, da bi jim BT z dvigom najemnine povzročil višje cene storitev, medtem ko bi sami lahko ostali pri istih. V nastali situaciji bi se mnogo naročnikov bržkone odločilo prestopiti k tekmecu. Podoben strah je moč čutiti tudi drugje po Evropi.

  Objavljeno: 18.12.2012več
 • Božični Monitor že v prodaji

  Pred božičnimi prazniki smo na prodajne police že poslali zadnjo letošnjo številko revije Monitor. V njej je najdaljši članek pogled nazaj, konkretno v preteklo leto, tu smo na kup nabrali vse najboljše izdelke leta 2012. Gre za izdelke, ki so se najbolje izkazali na naših preizkusih in jih redno priporočamo bralcem. Od telefonov in tablic pa do prenosnikov in tudi tiskalnikov, najde se nekaj za vsakogar.

  Objavljeno: 18.12.2012več
 • Samsungovi telefoni ogroženi

  Uporabniki spletnega foruma XDA Developers so odkrili varnostno razpoko v telefonih Galaxy S2, S3, Note2 in Meizu MX. Gre za napako v jedru naprav s procesorjem Exynos (4210 ali 4412). Luknja omogoča enostaven dostop do fizičnega pomnilnika ogrožene naprave. Ker gre za odkritje, povezano s sistemskim naborom, je prizadetih naprav bržkone še več. Na srečo zlonamerne kode, ki bi razpoko izkoriščala, za zdaj ni. Ker so nepridipravi pridni programerji in je napad na odkrito luknjo neizbežen, so se fantje s foruma XDA podvizali ter objavili popravek. Najdete ga na priloženem naslovu.

  Objavljeno: 17.12.2012več
 • Cisco prodaja Linksys

  Omrežni gigant Cisco se želi osredotočiti zgolj na poslovne izdelke in storitve, zato zmanjšuje trud na področjih, ki so namenjena običajnim potrošnikom. Pred časom smo tako doživeli konec nekdaj priljubljenega video snemalnika Flip, kmalu pa bomo priča prodaji proizvajalca odličnih usmerjevalnikov Linksys. Cisco je za Linksys leta 2003 odštel pol milijarde ameriških dolarjev, vendar pod okriljem novega lastnika ni opravičil svoje cene. Kupca, ki bo za Linksys bržkone odštel precej manj milijonov, iščejo med proizvajalci televizorjev. Slednji so redki, ki tudi v kriznih časih žanjejo na polno.

  Objavljeno: 17.12.2012več
 • Google opušča sinhronizacijo (Microsoftovih) naprav

  Google je na seznam storitev za odstrel v okviru zimskega čiščenja uvrstil tudi pripomoček Google Sync, ki je doslej med drugim predstavljal edino vez z Microsoftovim protokolom Exchange ActiveSync in lajšal delo s storitvami spletnega velikana lastnikom "tujih" mobilnih naprav.

  Objavljeno: 17.12.2012več
 • Pametna straniščna školjka

  Iz Daljnega vzhoda prihaja malce "nora" novica. Japonsko podjetje Lixil, znano po naprednih straniščnih školjkah, bo februarja prihodnje leto Japonce razveselilo z novim izumom, pametno različico izdelka za prostor, kamor gre še cesar peš. Poleg ogrevanega sedeža, zadnjične prhe, pršenja dišav, samodejnega čiščenja, predvajanja zvokov ter glasbe se bodo trije novi modeli znali povezati s pametnim telefonom, s katerim bo uporabnik nadstandardni pridobitvi dajal ukaze. Androidna aplikacija My SATIS se bo s školjko sparila prek povezave Bluetooth, nakar jo bo na daljavo splakovala, ji dvignila/spustila sedalo, izbrala glasbeno spremljavo in beležila njeno rabo, kar naj bi pripomoglo k manjši porabi vode in elektrike. Na podlagi zbranih podatkov bo naveza telefona in pametne straniščne školjke med drugim skrbela tudi za posameznikovo zdravje, saj ga bo ob nerednih obiskih prva opozorila na morebitne težave.

  Objavljeno: 17.12.2012več
 • Raspberry Pi Model A

  Ljubitelji doma izdelane elektronike se lahko veselijo novega modela priljubljenega hobi računalnika Raspberry Pi, tokrat v cenejši izvedbi Model A. V primerjavi z doslej uveljavljenim in še naprej nadvse priljubljenim modelom B je model A nekoliko bolj oskubljen. Odstranili so omrežni vmesnik ethernet, računalnika ima samo ena vrata USB (model B ima dvoje vrat), pomnilnik pa so prepolovili na 256 MB (namesto 512 MB). Vse ostalo je enako kot pri doslej znanem modelu, celo matična plošča je povsem enaka.

  Objavljeno: 16.12.2012več
 • Mnenje razvijalcev

  Za uspešnost neke računalniške platforme je pomembnih veliko dejavnikov, pogosto pa pri tem pozabljamo na pomen razvijalcev, ki razvijajo programsko opremo zanje. Brez podpore razvijalcev je lahko še tako tehnično zanimiva platforma obsojena na zgodnjo smrt. Brez programov ne more biti uspeha.

  Objavljeno: 16.12.2012več
 • Vroči Apple se ohlaja

  Videti je, da se nenormalna evforija povezana z izdelki in samim podjetjem Apple nekoliko ohlaja. Iz Wall Streeta za družbo prihajajo zaskrbljujoče novice, saj je vrednost delnic padla na raven "le" 509,79 dolarja, koliko je bila nekje v februarju letošnjega leta. Predvsem pa je to vrednost, ki je občutno nižja od rekordnih 702 dolarjev, koliko je kotacija znašala septembra.

  Objavljeno: 15.12.2012več
 • Ray Kurzweil prihaja v Google

  Znani izumitelj in futurist Ray Kurzweil se je sredi decembra pridružil podjetju Google, kjer bo imel naziv direktor inženiringa. Kurzweil je že leta 1965 napisal prvo skladbo s pomočjo računalnika, kasneje zaslovel z elektronskimi klaviaturami in postal tako rekoč oče optične razpoznave besedil (OCR), razpoznave in sinteze govora. Z vsemi izumi je seveda lepo obogatel in se posvetil vprašanjem prihodnosti, med drugim kako podaljšati človeško življenje. Leta 1999 je napovedal avtomobile, ki bodo sami vozile in telefone, ki bodo znali odgovarjati na zastavljena vprašanja. Oboje sta temi, ki sta še kako pri srcu lastnikom družbe Google.

  Objavljeno: 15.12.2012več