• Nova številka Monitorja

    Mesec je ponovno naokoli, z njim pa je že naprodaj tudi nova številka Monitorja. Ker je foto knjiga odlična ideja za božično darilo smo se odločili opraviti velik preizkus ponudnikov, rezultati pa so zanimivi. Ponudniki se med seboj namreč razlikujejo tako po ceni kot po kakovosti kočnega izdelka, velike razlike pa so tudi pri uporabniških vmesnikih, s katerimi si knjigo oblikujemo. Našli pa so se tudi ponudniki, s katerimi smo imeli nekaj več težav.

    Objavljeno: 27.11.2012
  • Fotoknjige

    Ponudniki fotoknjig se med seboj še bolj razlikujejo, kot bi si mislili - pred odločitvijo si velja ogledati različne ponudnike (ali pa prebrati članek v reviji Monitor).

    Objavljeno: 26.11.2012
  • Naslednji Xbox tudi kot TV Box

    Vse kaže, da Microsoft pripravlja tudi posebno, enostavnejšo in cenejšo različico naslednika današnje igralne konzole Xbox, ki bo namenjena predvsem kot predvajalnik za večpredstavne vsebine in storitve. Predvajalnik, ki ga za zdaj imenujejo z delovnim imenom Xbox TV naj bi slonel na isti arhitekturi kot Xbox naslednje generacije, ki nastaja pod delovnim imenom Durango.

    Objavljeno: 26.11.2012
  • Zlata Xperia

    Proizvajalci telefonov občasno poskrbijo za nekatere maloserijske in zelo drage mobilne telefone, izdelane in okrašene v dragih materialih. Sony si je tako omislili posebno mini serijo telefonov Xperia P, ki imajo ohišje narejeno iz 24-karatnega zlata. S tem naj bi predvsem poudarili svojo strokovnost v izdelavi ogrodja iz enega kosa, ki telefonu daje še posebno trdnost.

    Objavljeno: 26.11.2012
  • Elektronske knjige v slovenščini se množijo

    Kot kaže se nam obeta pravcati mali preboj na področju elektronskih knjig v slovenskem jeziku. Po tem, ko smo doslej v tej obliki in slovenskem jeziku srečali predvsem manj znane naslove, avtorje ter pogumne male založbe, zdaj v digitalne trgovine prihajajo najbolj priljubljeni naslovi. Mladinska Knjiga Založba je pravkar objavila v Applovi trgovini iBooks Store več kot 100 najbolj priljubljenih naslovov slovenskih in tujih avtorjev, ki bodo močno popestrili ponudbo na tem področju. Napovedujejo tudi, da bodo kaj kmalu ponudbo dopolnili z novimi naslovi.

    Objavljeno: 26.11.2012
  • Pregon piratov škodi filmom

    Zaprtje spletnega servisa Megaupload je poželo nemalo hvalospevov s strani predstavnikov filmske industrije, združenja MPAA, saj je veliko uporabnikov priljubljeno storitev uporabljalo za nezakonito razpečevanje filmov. Veselje ni trajalo dolgo, kajti izkazalo se je, da je od januarja, ko so Megaupload za vedno ugasnili, obiskanost filmskih predstav upadla. Najbolj se odsotnost piratov pozna manjšim filmom, ki so prej dobro živeli tudi na račun hvale, ki so jim jo peli neželeni gledalci. Šlo naj bi za ljudi, ki si filma drugače tako ali tako ne bi ogledali na legalen način, a so predstavljali dobro reklamo in faktor pri odločitvi za ljudi, ki v gibljivih slikah uživajo le na družbeno podprt način. Ker beseda o manjših projektih do slednjih ne pride več, si ogledajo izdelek, ki je promoviran s strani industrije. Raziskovalci iz Nemčije in Danske so pod drobnogled vzeli 1344 filmov v 49 državah in izsledke objavili v priloženem poročilu.

    Objavljeno: 25.11.2012
  • Najbolj priljubljeni video vseh časov

    Gangnam Style, pesem korejskega izvajalca z imenom Psy, je največkrat predvajani video posnetek na spletnem portalu YouTube. V času pisanja je zbral že neverjetnih 806 milijonov ogledov, drži pa tudi rekord v všečkanju, saj je septembra postal največkrat pozitivno označeni video posnetek na taistem spletišču, k srcu si ga je vzelo dobrih pet milijonov ljudi. Kljub temu, da ste ga verjetno že videli, ga prilagamo novici.

    Objavljeno: 25.11.2012
  • Brezplačni Windows 8 Pro

    Microsoftu se je pripetila zanimiva zmešnjava. Zaradi napake na spletni strani, ki do 31. januarja ponuja brezplačno nadgradnjo aplikacije Windows Media Center, se poprej neaktivirani Windowsi pretvorijo v aktivirane. Za vedno!

    Objavljeno: 24.11.2012
  • Pametni sesalnik

    Sharp je robotskemu sesalniku Cocorobo nadgradil umetno pamet. Posebna aplikacija za telefone z operacijskim sistemom Android bo v prihodnje skrbela za oddaljeni nadzor nad njegovim delovanjem in uspešnostjo. Uporabnik bo z njo robotu zapovedal vzorec čiščenja, mu predočil načrt sobe in pridobil fotografije s talne perspektive. V kolikor bo USB vrata na napravi zapolnil z navigacijskim krmilnikom pa bo lahko sesalec na daljavo tudi vodil. Zadeva ni poceni, saj manjša različica robota RX-V60, ki na prodajne police prihaja decembra, denarnico olajša za okroglih 900 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 24.11.2012
  • Tajvanski bel božič

    Za tajvanski bel božič bosta poskrbela Asus in HTC. Prvi bo decembra lansiral drugo inačico kombinacije PadFone. Gre za telefon s štirijedrnim procesorjem Qualcomm Snapdragon, 2 GB RAMa in 13 MP kamero, ki ga vstavimo v priklopno postajo v obliki tablice in mu povečamo tako avtonomijo kot zaslon (iz 4,7 na 10 palcev).

    Objavljeno: 24.11.2012
  • Galaxy Note 10.1 na steroidih

    Samsung je napovedal posodobitev tablice Galaxy Note 10.1. Zanimiva naprava, ki se na našem testu sicer ni najbolje izkazala, bo z njo dobila operacijski sistem Android Jelly Bean in programsko zbirko Premium Suite. Slednja bo prav slasten priboljšek, saj obljublja izboljšano večopravilnost Multi Windows, ki bo poslej podpirala delo s šestnajstimi odprtimi aplikacijami hkrati, lebdeči predogled Air View in vrsto novih, posebej serijo Note spisanih aplikacij, med katerimi najdemo Easy Clip, Quick Command, Photo Note in S Note 2. Nadgradnja je v nekaterih delih sveta že na voljo. Medtem ko čakamo nanjo, si v tolažbo ogledamo uradno video predstavitev Androida 4.1 na steroidih.

    Objavljeno: 23.11.2012
  • Tudi Microsoft s pametnimi očali

    O Googlovih očalih Project Glass vemo marsikaj, navsezadnje smo videli že delujoč primerek, katerega je ponosno razkazoval sam Segey Brin. Gre za funkcionalnost pametnega telefona v očalih, ki jih upravljamo z glasom. O podobni zadevi razmišlja tudi Microsoft, ki hoče dotično tehnologijo patentirati. V prošnji za dodelitev patenta so zapisali, da želijo zaščititi "naglavni sistem za dodajanje informacij živi sliki". Več informacij ni na voljo, zato tudi ne vemo ali Microsoft s projektom misli resno ali kdaj bo na voljo za komercialno rabo.

    Objavljeno: 23.11.2012
  • Samsungu gre v nos iPad Mini

    Samsung je zadnji tožbeni zahtevek, uperjen proti družbi Apple, modificiral s tremi dodanimi izdelki, med katerimi se je znašel tudi iPad Mini. Korejcem gre v nos uporaba vgrajenega zvočnika in izhoda za zvok, ki naj bi kršila enega izmed patentov v Samsungovi malhi. Obojestransko tožarjenje se odvija že nekaj časa in ni videti, da se bo kmalu nehalo, saj je Samsung znova poudaril, da se z Applom ne misli poravnavati. Kljub temu so Korejci takoj po nedavno sklenjenem dogovoru med Applom in HTCjem, s katerim se je zaključil podoben spor med omenjenima družbama, zahtevali vpogled v podrobnosti pogodbe, kjer je med drugim določen tudi znesek, ki ga bodo Tajvanci za vsak prodani telefon v prihodnje nakazovali v Cupertino. Sodnik je njihovi zahtevi ugodil.

    Objavljeno: 22.11.2012
  • Samsungovi prenosniki tudi pri nas

    Samsung je nam je včeraj na novinarski konferenci predstavil nekaj novosti, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih dneh. Največja novica je vsekakor prihod njihovih prenosnih računalnikov na naš trg. Zaenkrat nameravajo ponuditi tri različne serije, imenovane Series 3, Series 5 in Series 9.

    Objavljeno: 22.11.2012
  • Prvi pogled na iPad Mini

    Na preizkus smo dobili Applovo novo tablico, model iPad Mini. Test bo sicer v prihodnji številki revije, smo pa tudi posneli kratek video o napravi.

    Objavljeno: 22.11.2012
  • Finski mobilni operacijski sistem

    Finsko podjetje Jolla je predstavilo mobilni operacijski sistem Sailfish. Gre za evolucijo sistema MeeGo, ki ga je po dogovoru z Microsoftom zapustila Nokia. Sailfish, ki je na prvi pogled videti, kot križanec med okoljem Windows Phone in Androidom, obljublja večopravilnost, večjo prilagodljivost in enostavnejše rokovanje z uporabniškim vmesnikom naprave, na kateri je nameščen. Odprta platforma bo luč sveta ugledala na telefonu podjetja Jolla, ponudili pa jo bodo tudi drugim proizvajalcem najrazličnejših pametnih naprav.

    Objavljeno: 22.11.2012
  • Tablični Skype

    Spletna telefonija Skype je na operacijskem sistemu Android deležna temeljite prenove. Različica 3.0 na tablice v prvi vrsti prinese prenovljen uporabniški vmesnik, ki dobro izkoristi dodaten zaslonski prostor. Razvijalci so izboljšali še kakovost zvoka in program povezali z računi Windows Live. Strojne zahteve za nadgradnjo so skromne, saj posodobitev želi le različico Androida, ki bi bila novejša od 2.1, ter procesor s hitrostjo 800 MHz ali več. Na prvi pogled pograjamo odsotnost pokončnega načina, ki smo ga na manjših tablicah precej pogrešali.

    Objavljeno: 22.11.2012
  • Nokia za Apple

    Zemljevidi HERE podjetja Nokia so ena svetlih točk Microsoftovega operacijskega sistema Windows Phone in telefonov Lumia. Mnogi so se ravno zaradi njih odločali za nakup dotične kombinacije. Poslej so na voljo tudi uporabnikom Applovih naprav, ki so od fiaska z lastnimi zemljevidi naprej željni spodobnega nadomestila. Aplikacija za iPhone in iPad postreže z navodili za pešca, avtomobil, upošteva pa tudi javni prevoz in prometne zastoje. Osrednja zmožnost je vsekakor shranjevanje odsekov za uporabo brez spletne povezave, ki je žal omejeno z velikostjo 10 MB, zato bodo daljše poti brez dotoka podatkov precej manj razčlenjene kot z njim.

    Objavljeno: 21.11.2012
  • Googlovo pametno steklo

    V javnost je pricurljala vest, da pri Googlu pripravljajo storitev podobno Applovi AirPlay in Microsoftovi SmartGlass. Kot jabolčne naprave bodo Googlovi izdelki brezžično pošiljali video signal ustreznemu sprejemniku in kot Microsoftovo Pametno steklo, bo z Googlovo različico storitve opremljena naprava prav tako zmožna prikaza dodatnih vsebin. Kako se bodo pri spletnem velikanu zadeve lotili, še ni popolnoma jasno, a sodeč po dosedanjih izkušnjah bodo veseli vsakršne pomoči od zunaj. Z brezžičnim pošiljanjem in sprejemom slike sta že danes opremljena telefon Nexus 4 in predvajalnik Google TV, vendar pri nobenem ne gre za dorečen standard, kakršen je na primer DLNA, ki povečini skrbi za deljenje glasbe, fotografij in filmov v sodobnem svetu.

    Objavljeno: 21.11.2012
  • PS Vita, tablični računalnik?

    Vse bolj se briše meja med pametnimi telefoni, tablicami in računalniki. Po isti poti že nekaj časa hodijo tudi igralne konzole. Tako je na primer PS Vita podjetja Sony v posodobitvi programske opreme na različico 2.0 pridobila predvsem funkcije, ki pritičejo računalniški rabi. Konzola, ki je s pet palčnim, za dotik občutljivim zaslonom že bila na meji med igralno napravo in pripomočkom za resnejšo rabo je z nadgradnjo močno izboljšala spletni brskalnik ter končno omogočila elektronsko korespondenco. Odjemalec za elektronsko pošto podpira več računov, samodejno nastavi znane poštarske storitve in omogoča redno dostavo sporočil.

    Objavljeno: 20.11.2012
  • Intelov šef gre v pokoj

    Paul Otellini, direktor družbe Intel gre po slabih štiridesetih letih dela v pokoj. Za krmilom največjega proizvajalca procesorjev na svetu je bil zadnjih osem let. V izjavi za javnost, s katero je napovedal dokončen umik maja prihodnje leto, je izrazil hvaležnost in zadovoljstvo, da mu je bilo dano voditi eno največjih ter najpomembnejših družb na svetu. Intel ima tako na voljo le pol leta, da poišče zamenjavo. Šestemu zapovrstjo direktorju Intela je Otellini z odličnimi poslovnimi rezultati zapustil lepo dediščino in čas bo pokazal, kako uspešno bo naslednik zapolnil njegove, precej velike čevlje.

    Objavljeno: 20.11.2012
  • Težave z Windows Phone 8

    Ni skrivnost, da Microsoftu z Windows 8 ne gre po načrtih. Če slabi prodaji novega operacijskega sistema dodamo težave z dobavljivostjo svežih telefonov z mobilno izvedenko osmih Oken, so oblaki nad Redmondom videti iz minute v minuto gostejši. Za nameček so sedaj pricurljale na plan težave redkih srečnežev z napravo Windows Phone 8. Telefona HTC 8X in prelestna Nokia Lumia 920 se nenadzorovano ugašata, prižigata in zmrzujeta, finska lepotica pa ima obenem še težave z baterijo. Dobra novica za lastnike omenjenih telefonov je, da gre več kot očitno za programske napake, ki jih bodo razvijalci sčasoma odpravili.

    Objavljeno: 20.11.2012
  • Nemci nazaj na Microsoft Office

    V Freiburgu so se leta 2007 odločili za prehod na pisarniško zbirko OpenOffice.org. Spremembi so botrovali visoki stroški licenc Microsoftovega paketa Office, ki jih v nemškem mestu niso želeli več kupovati. Istočasno so za standard dokumentov določili odprtokodno obliko ODF in zadnjih pet let nameščali zgolj brezplačno Pisarno. Videti je bilo vse v najlepšem redu. Žal je bila resnica drugačna. Vse kupljene licence Microsoftovih programov so namreč obdržali, poleg njih pa na računalnik namestili zastonjske alternative, kar je botrovalo, da so uporabniki še naprej delali z znanim produktom, medtem ko novega še odprli niso. Obenem so kljub drugačnim navodilom za nova delovna mesta dostikrat kupili dodatno licenco plačljivih pisarniških aplikacij. Za povrh jih je doletela še kolobocija z Oraclom, ki je OpenOffice.org oddal fundaciji Apache, nasledil pa ga je LibreOffice. V Freiburgu so spremembam prepočasi sledili, rezultat pa je bila zmešnjava vseh mogočih pisarniških paketov. Ne čudi, da so se po izvedbi študije o stroških prehoda in uporabe brezplačnih programov v mestnem svetu odločili za vrnitev v prejšnje stanje.

    Objavljeno: 19.11.2012
  • Android ne mara božiča

    Med bolj šaljive novice danes spada programski hrošč, ki po posodobitvi mobilnega operacijskega sistema Android z zadnjo različico Jelly Bean 4.2 pozabi na mesec december. Na srečo so naprave z Googlovim operacijskim sistemom precej pisane, vsak proizvajalec ima namreč lastno videnje sistema, zato je dotična nadgradnja za zdaj pristala na manjšem številu naprav, natančneje na napravah z oznako Nexus. Prav tako nas veseli, da božič in druge vesele dogodke v decembru priznava vsaj telefonski koledar, kajti videti je, da je hrošč prizadel zgolj aplikacijo People, kjer pri urejanju stikov izbrani osebi ne moremo vnesti dogodka, ki se je ali se bo zgodil zadnji mesec v letu. Več o nesrečni nadgradnji, najslajšem Jelly Beanu, kot nalašč v decembrski številki Monitorja.

    Objavljeno: 19.11.2012
  • Wii U pohitel na prodajne police

    Pred nami oziroma pred Američani je največji nakupovalni vikend v letu (Black Friday, Cyber Monday) in pri podjetju Nintendo ga niso želeli zamuditi. Bržkone se v dotični vnemi skriva razlog, zakaj je njihova nova konzola začela pohod nedokončana. Wii U se trenutno prodaja brez obljubljenega servisa TVii, ki bo v prihodnosti skrbel za predvajanje in snemanje televizijskih vsebin. Enako manjkajo vse tovrstne aplikacije (Netflix, Hulu, Amazon Instant Video), od katerih so prek luže že precej odvisni. Za nameček ni niti odjemalca za video portal YouTube. Večine naštetih servisov na sončni strani Alp tako ali tako ne moremo uporabljati, zato nas njihovo pomanjkanje ne bo odvrnilo od nakupa. Lastništvo poželjive naprave nam vseeno ni zagotovljeno, saj prve informacije kažejo na precejšnje zanimanje potrošnikov in vprašanje je, če mu bodo pri Nintendu lahko enakomerno sledili.

    Objavljeno: 19.11.2012
  • Pri AMDju spet odpuščajo

    AMD, Advanced Micro Devices je v denarnih težavah, zato so v zadnjem letu že dvakrat odpuščali. Nazadnje je delo izgubilo 1700 zaposlenih. Zaradi slabih obetov družbe in zastavljenega prestrukturiranja poslovanja bodo število zaposlenih v prvi polovici leta 2013 zopet zmanjšali. Kljub temu, da naj bi bil tokratni rez manjši, se znotraj podjetja širi strah pred negotovo prihodnostjo. Direktor podjetja Rory Read umirja nastali položaj in zagotavlja, da imajo načrt za prenovo, ki naj bi obnovil zdrave dele družbe. Najeli so tudi finančnega svetovalca (JPMorgan Chase & Co.), ki bo prevetril vse njihove možnosti. Težavam navkljub AMD (za zdaj) ni naprodaj.

    Objavljeno: 19.11.2012
  • Razpoznava dotikov, a malo drugače

    Sodobne mobilne naprave z zasloni, ki razpoznajo večkratni dotik, lahko krmilimo z različnimi kretnjami prstov, a pri mladem podjetju Qeexo menijo, da se da naprave upravljati še na lažji način. Nova tehnologija FingerSense združuje zaslone na dotik s posebnimi akustičnimi tipali, ki znajo zaznati zvoke in tresljaje. Ti ločijo ali uporabnik na zaslonu uporablja prst, prstni členek, noht ali pa uporablja denimo posebno pisalo.

    Objavljeno: 18.11.2012
  • Rešitev za pozabljive

    Ste med tistim, ki redno pozabljate denarnico, šop ključev ali torbico? V pomoč lahko priskoči mlado podjetje Phone Hallo, ki vam za 19 dolarjev (plus dodatnih 7 za poštnino v Evropo, kjer bo treba poravnati tudi DDV) proda najnovejši "osebni alarmni sistem". Kartica Wallet TrackR je prek vmesnika bluetooth nenehno povezana s pametnim telefonom ali tablico, čim se oddaljimo od nadzorovanega predmeta pa sproži alarm.

    Objavljeno: 18.11.2012
  • Slab začetek, še slabši obeti

    Medtem, ko je operacijski sistem Windows 8 tudi v Sloveniji doživel uradno predstavitev, iz ZDA prihajajo prvi podatki o prodaji, ki za podjetje iz Redmonda vsekakor niso obetavni. Začetna prodaja novih osebnih računalnikov z Windows 8 je menda precej manjša, kot so načrtovali v Redmondu, čeprav se pravi nakupovalni val pred novoletnimi prazniki šele začenja in se utegnejo do konca leta razmere nekoliko izboljšati.

    Objavljeno: 17.11.2012
  • Asus VivoTab

    Asus je v ZDA in na nekaterih drugih izbranih trgih začel s prodajo tabličnih računalnikov Vivo Tab in Vivo Tab RT, ki uporabljajo operacijski sistem Windows 8. Cenejša od obeh različic je RT izvedba, ki v ZDA stane 500 dolarjev (brez DDV) in temelji na procesorju ARM. Zaslon tablice meri po diagonali 10,1-palcev in nudi ločljivost 1366 x 768 pik. Celota temelji na naboru Nvidia Tegra 3 in ponuja v osnovi 2 GB velik pomnilnik RAM ter 32 GB veliko enoto SSD. Za omejen čas Asus za isto ceno ponuja opcijsko priklopno tipkovnico, ki vsebuje tudi dodaten akumulator in celoto spremeni v priložnostni ultra lahek prenosnik (debelina 8,3 mm in teža 520 gramov).

    Objavljeno: 17.11.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji