• Evropa hoče dražji telefon

    Evropska unija, ki se običajno zavzema za znižanje cen telekomunikacijskih storitev, želi podpreti največje operaterje pri prizadevanjih za inflacijo najemnih stroškov zgrajenih omrežij. Namen je hvalevreden, spodbuditi hočejo gradnjo sodobnih in hitrejših širokopasovnih povezav. Žal s tovrstnim dejanjem istočasno dajejo potuho obstoječim monopolistom, ki znajo dobro voljo izkoristiti za oblikovanje nepoštene ponudbe. Angleški Vodafone se na primer boji, da bi jim BT z dvigom najemnine povzročil višje cene storitev, medtem ko bi sami lahko ostali pri istih. V nastali situaciji bi se mnogo naročnikov bržkone odločilo prestopiti k tekmecu. Podoben strah je moč čutiti tudi drugje po Evropi.

    Objavljeno: 18.12.2012
  • Božični Monitor že v prodaji

    Pred božičnimi prazniki smo na prodajne police že poslali zadnjo letošnjo številko revije Monitor. V njej je najdaljši članek pogled nazaj, konkretno v preteklo leto, tu smo na kup nabrali vse najboljše izdelke leta 2012. Gre za izdelke, ki so se najbolje izkazali na naših preizkusih in jih redno priporočamo bralcem. Od telefonov in tablic pa do prenosnikov in tudi tiskalnikov, najde se nekaj za vsakogar.

    Objavljeno: 18.12.2012
  • Samsungovi telefoni ogroženi

    Uporabniki spletnega foruma XDA Developers so odkrili varnostno razpoko v telefonih Galaxy S2, S3, Note2 in Meizu MX. Gre za napako v jedru naprav s procesorjem Exynos (4210 ali 4412). Luknja omogoča enostaven dostop do fizičnega pomnilnika ogrožene naprave. Ker gre za odkritje, povezano s sistemskim naborom, je prizadetih naprav bržkone še več. Na srečo zlonamerne kode, ki bi razpoko izkoriščala, za zdaj ni. Ker so nepridipravi pridni programerji in je napad na odkrito luknjo neizbežen, so se fantje s foruma XDA podvizali ter objavili popravek. Najdete ga na priloženem naslovu.

    Objavljeno: 17.12.2012
  • Cisco prodaja Linksys

    Omrežni gigant Cisco se želi osredotočiti zgolj na poslovne izdelke in storitve, zato zmanjšuje trud na področjih, ki so namenjena običajnim potrošnikom. Pred časom smo tako doživeli konec nekdaj priljubljenega video snemalnika Flip, kmalu pa bomo priča prodaji proizvajalca odličnih usmerjevalnikov Linksys. Cisco je za Linksys leta 2003 odštel pol milijarde ameriških dolarjev, vendar pod okriljem novega lastnika ni opravičil svoje cene. Kupca, ki bo za Linksys bržkone odštel precej manj milijonov, iščejo med proizvajalci televizorjev. Slednji so redki, ki tudi v kriznih časih žanjejo na polno.

    Objavljeno: 17.12.2012
  • Google opušča sinhronizacijo (Microsoftovih) naprav

    Google je na seznam storitev za odstrel v okviru zimskega čiščenja uvrstil tudi pripomoček Google Sync, ki je doslej med drugim predstavljal edino vez z Microsoftovim protokolom Exchange ActiveSync in lajšal delo s storitvami spletnega velikana lastnikom "tujih" mobilnih naprav.

    Objavljeno: 17.12.2012
  • Pametna straniščna školjka

    Iz Daljnega vzhoda prihaja malce "nora" novica. Japonsko podjetje Lixil, znano po naprednih straniščnih školjkah, bo februarja prihodnje leto Japonce razveselilo z novim izumom, pametno različico izdelka za prostor, kamor gre še cesar peš. Poleg ogrevanega sedeža, zadnjične prhe, pršenja dišav, samodejnega čiščenja, predvajanja zvokov ter glasbe se bodo trije novi modeli znali povezati s pametnim telefonom, s katerim bo uporabnik nadstandardni pridobitvi dajal ukaze. Androidna aplikacija My SATIS se bo s školjko sparila prek povezave Bluetooth, nakar jo bo na daljavo splakovala, ji dvignila/spustila sedalo, izbrala glasbeno spremljavo in beležila njeno rabo, kar naj bi pripomoglo k manjši porabi vode in elektrike. Na podlagi zbranih podatkov bo naveza telefona in pametne straniščne školjke med drugim skrbela tudi za posameznikovo zdravje, saj ga bo ob nerednih obiskih prva opozorila na morebitne težave.

    Objavljeno: 17.12.2012
  • Raspberry Pi Model A

    Ljubitelji doma izdelane elektronike se lahko veselijo novega modela priljubljenega hobi računalnika Raspberry Pi, tokrat v cenejši izvedbi Model A. V primerjavi z doslej uveljavljenim in še naprej nadvse priljubljenim modelom B je model A nekoliko bolj oskubljen. Odstranili so omrežni vmesnik ethernet, računalnika ima samo ena vrata USB (model B ima dvoje vrat), pomnilnik pa so prepolovili na 256 MB (namesto 512 MB). Vse ostalo je enako kot pri doslej znanem modelu, celo matična plošča je povsem enaka.

    Objavljeno: 16.12.2012
  • Mnenje razvijalcev

    Za uspešnost neke računalniške platforme je pomembnih veliko dejavnikov, pogosto pa pri tem pozabljamo na pomen razvijalcev, ki razvijajo programsko opremo zanje. Brez podpore razvijalcev je lahko še tako tehnično zanimiva platforma obsojena na zgodnjo smrt. Brez programov ne more biti uspeha.

    Objavljeno: 16.12.2012
  • Vroči Apple se ohlaja

    Videti je, da se nenormalna evforija povezana z izdelki in samim podjetjem Apple nekoliko ohlaja. Iz Wall Streeta za družbo prihajajo zaskrbljujoče novice, saj je vrednost delnic padla na raven "le" 509,79 dolarja, koliko je bila nekje v februarju letošnjega leta. Predvsem pa je to vrednost, ki je občutno nižja od rekordnih 702 dolarjev, koliko je kotacija znašala septembra.

    Objavljeno: 15.12.2012
  • Ray Kurzweil prihaja v Google

    Znani izumitelj in futurist Ray Kurzweil se je sredi decembra pridružil podjetju Google, kjer bo imel naziv direktor inženiringa. Kurzweil je že leta 1965 napisal prvo skladbo s pomočjo računalnika, kasneje zaslovel z elektronskimi klaviaturami in postal tako rekoč oče optične razpoznave besedil (OCR), razpoznave in sinteze govora. Z vsemi izumi je seveda lepo obogatel in se posvetil vprašanjem prihodnosti, med drugim kako podaljšati človeško življenje. Leta 1999 je napovedal avtomobile, ki bodo sami vozile in telefone, ki bodo znali odgovarjati na zastavljena vprašanja. Oboje sta temi, ki sta še kako pri srcu lastnikom družbe Google.

    Objavljeno: 15.12.2012
  • Bralniki knjig izgubljajo tekmo

    Vse kaže, da po netbookih tekmo z boljšimi, bolj priljubljenimi napravami izgubljajo tudi namenski bralniki elektronskih knjig. Kupci se preprosto raje odločajo za sicer dražje, a po drugi bolj vsestranske tablične računalnike. Najnovejša raziskava družbe IHS iSuppli je pokazala, da je v letu 2012 prodaja bralnikov elektronskih knjig vpadla za neverjetnih 37%.

    Objavljeno: 14.12.2012
  • Tudi Apple je kršil patente

    Včasih je zmaga in včasih poraz. Medtem, ko smo v zadnjih mesecih predvsem brali o tožbah, ki jih je Apple podal proti drugim proizvajalcem računalniških izdelkov in v kar lepem številu primerov tudi zmagal, je zdaj podjetje iz Cupertina doživelo poraz. Porota na sodišču v zvezni državi Delaware je spoznala korporacijo za krivo v zvezi s kršitvijo treh patentnih pravic holdinga MobileMedia Ideas.

    Objavljeno: 14.12.2012
  • Novi telefoni: veliki zasloni in visoka ločljivost

    Vse kaže, da telefoni z nadpovprečno (pre)velikimi zasloni ne bodo ostali zgolj kratkoročna modna muha. Področje, ki ga je nekako definiral prvotni Samsung Galaxy Note, se zdaj širi z novimi modeli, ki bodo prinesli zaslone s polno ločljivost HD. Po vzoru še svežega modela HTC Droid DNA bodo kmalu svoje modele predstavili še Samsung, Sony, LG, Huawei in ZTE.

    Objavljeno: 14.12.2012
  • In telefone dobijo…

    Pri Monitorju smo zaključili z nagradno naročniško akcijo, ki je potekala od 1. oktobra do 26. novembra. Na žrebanju, ki smo ga 27. novembra opravili v prostorih Mladine, d.d., sta glavno nagrado, telefon Samsung Galaxy W, prejela Darko Jeličić in Simon Uršič.

    Objavljeno: 13.12.2012
  • Google Maps spet na iOS

    Po tem, ko je Apple samovoljno odstranil prvotno prednaloženi zemljevid Google Maps iz operacijskega sistema iOS 6, se zdaj ta vrača na to priljubljeno platformo, bogatejši kot prej. Google je pravkar objavil različico za telefone iPhone, ki je narejena povsem na novo in med drugim prinaša hitrejši vektroski prikaz, podporo za 3D, ulični pregled StreetView, lokalni iskalnik in morda najbolj iskano zadevo doslej - navigacijo z govorjenimi navodili.

    Objavljeno: 13.12.2012
  • Ruski telefon z dvojnim zaslonom

    Ruski telekomunikacijski operater Yota pripravlja zelo zanimiv mobilni telefon, ki bo uporabljal dva zaslona, od katerih je eden s tehnologijo elektronskega papirja (E-ink). Telefon, ki je dobil ime YotaPhone, je bilo v javnosti kot nedelujoč eksponat mogoče videti že na jesenskem sejmu IFA v Berlinu. Zdaj pa postaja počasi izdelek, saj ima Yota Devices, hčerinsko podjetje, ki bo proizvajalo mobilno napravo, delujoče prototipe, znani pa so tudi tehnični podatki.

    Objavljeno: 13.12.2012
  • Microsoft hoče več od Apple iOS

    Vse kaze, da sta Apple in Microsoft prišla v konflikt glede delitve prihodkov za programe na platformi Apple iOS. V javnost so najprej prišle informacije, da Apple od Microsofta zahteva delež od plačljivih nadgradenj prostora, ki jih Microsoft obračuna pri sicer brezplačnem pomnilniku v oblaku SkyDrive. Apple namreč plačljivi del storitve obravnava kot nakup znotraj aplikacije (InApp purchase) za kar pričakuje 30% provizije. Microsoft seveda temu nasprotuje.

    Objavljeno: 13.12.2012
  • Posnemi v oblak

    Google želi z novim dodatkom za brskalnik Chrome premostiti še eno razliko med hrambo podatkov na lokalnih nosilcih in tisto v oblaku. Novi dodatek "Save to Drive" omogoča, da shranimo posamezno datoteko neposredno v spletni pomnilnik Google Drive. Novi menu se pojavi ob kliku na desno tipko na elementu spletne strani, denimo sliki ali datoteki, možno pa je shraniti tudi samo HTML stran. Doslej je bilo treba za hrambo v oblak dokumente najprej prenesti v lokalno mapo, na katero je kazal Google Drive, nato pa so se podatki sinhronizirali v oblak. Z novim dodatkom je to možno narediti v enem koraku.

    Objavljeno: 12.12.2012
  • Atom za mikro strežnike

    Intel je predstavil novo različico energijsko varčnih procesorjev Atom, ki so namenjeni pretežno za tako imenovane mikro strežnike. Atom S1200 je 64-bitni procesor, ki je na voljo v izvedbah s taktom 1,6 in 2 GHz, podpira do 8 GB RAM DDR3 in 8 kanalov PCI Express 2.0. Intel ga postavlja precej pod današnje procesorje Xeon, vendar še vedno za velike podatkovne centre. Ti že nekaj časa najraje kupujejo poceni, a veliko število strežnikov, ki imajo fiksne naloge, tipično strežbo spletnih strani.

    Objavljeno: 12.12.2012
  • Zemlja, ponoči

    Google je v sodelovanju z agencijama NASA in NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) pripravil še en zanimiv pogled na naš planet. Storitev Google Maps so tako obogatili s satelitskimi posnetki Zemlje ponoči, torej z lepo vidnimi predeli, kjer svetlobno onesnaževanje prihaja najbolj do izraza.

    Objavljeno: 11.12.2012
  • Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch

    Za tako dolgim imenom se skriva najnovejši ultrabook podjetja Lenovo, ki v primerjavi z današnjim izdelkom prinaša povrh vsega še zaslon občutljiv na dotik. Seveda so ta korak naredili predvsem zato, da bi izkoristili vse zmožnosti okolja Windows 8. Osnova za ThinkPad X1 Carbon Touch je enak procesor Intel Ivy Bridge, kot v originalnem modelu tistemu brez zaslona na dotik. Enake so tudi vse ostale tehnične lastnosti, je pa zato novinec rahlo bolj debel (20,8 namesto 18 mm) in težji (1,52 kg proti 1,34 kg).

    Objavljeno: 11.12.2012
  • Tablice Android z Intelom

    Intel bo kot kaže na sejmu CES v Las Vegasu predstavil novo platformo za tablične računalnike z okoljem Android. Platforma z imenom Red Ridge temelji na procesorjih Medfield, omogočala pa bo uporabo okolja Android 4.0, podpirala vmesnike bluetooth, Wi-Fi in NFC, predvsem pa bo energijsko bistveno bolj učinkovita, kot dosedanji Intelovi procesorji.

    Objavljeno: 10.12.2012
  • Google Now tudi za Chrome

    Vse kaže, da bomo Google Now, priljubljeno aplikacijo za začetno stran, ki prikazuje najbolj aktualne informacije, kmalu srečali tudi v brskalniku Chrome. Google Now je na platformi Android postala najbolj priljubljena rešitev za opozorila, pa naj gre za zmenke zapisane v koledarju, vremensko napoved, zadnje športne rezultate ali urnik letalskih letov. Razvijalci projekta Chromium, odprtokodne različice brskalnika Chrome, so namreč nedavno dodali celotno potrebno orodje, za prikaz obvestil v brskalniku, seveda na različnih operacijskih sistemih. Zato najbrž funkcionalnost ni daleč od tega, da jo bomo srečali tudi na namiznih računalnikih in prenosnikih.

    Objavljeno: 10.12.2012
  • Rekordno majhna svetlobna točka

    Inženirji na znameniti univerzi California Institute of Technology (Caltech) so uspeli napraviti mikroskopsko majhno napravo, ki je sposobna fokusirati svetlobo v točko, ki ima premer le nekaj nanometrov. Na ta način naj bi odprli pot za novo generacijo optičnih naprav in uporabo optičnih povezav na nivoju komunikacije med elektronskimi komponentami v računalnikih.

    Objavljeno: 10.12.2012
  • Virus, ki napada uporabnike Androida

    Uspeh mobilnega operacijskega sistema Android je pritegnil pozornost razvijalcev zlonamerne programske kode. Zadnji v vrsti škodljivih programov je Trojan.Win32.Generic!BT. Gre za trojanskega konja, ki ga uporabnik dobi na PC računalnik, ko išče gonilnike, da bi nanj povezal napravo z Androidom. Iskanje gonilnikov za Samsung Galaxy GIO S5660 v iskalniku Yahoo na primer najde povezavo do datoteke intall.exe, ki preobleče domačo stran spletnega brskalnika Internet Explorer v rusko agencijo, kjer mlada dekleta ponujajo najstarejše usluge. Če uporabnik isto povezavo obišče na mobilni napravi, se mu na zaslonu prikaže lažna tržnica Google Play, kjer nanj čakajo zakrinkane goljufije s sporočili SMS, ki ga znajo hitro udariti po žepu.

    Objavljeno: 9.12.2012
  • Tablica za igričarje

    Archos prodaja GamePad, sedem palčno tablico (1024 × 600) z operacijskim sistemom Android JellyBean 4.1, ki jo poganja dvojedrni procesor Cortex A9 s hitrostjo 1,6 GHz in grafično enoto Mali-400 GPU. Posebnost tablice so fizične kontrole, ki jih uporabnik s pomočjo namenske programske opreme veže na izbrano igro. Tablica je zato v prvi vrsti namenjena igričarjem. Na njej delujejo praktično vse igre s tržnice Play, do katere so tablici odprta vsa vrata. Archos GamePad ima 8 GB prostora, ki ga je moč razširiti s karticami microSD. Za povezavo s televizorjem skrbi miniHDMI izhod. Tablica je v Evropi že na voljo, zanjo hočejo 160 evrov.

    Objavljeno: 9.12.2012
  • Glasbeni predvajalnik Galaxy Muse

    Samsung je na drugi strani velike luže začel prodajo zanimivega dodatka za telefona Galaxy S3 in Note 2. Galaxy Muse je glasbeni predvajalnik s 4 GB prostora za datoteke MP3, ki jih nanj prenesemo z omenjenih telefonov. Za opravilo ne potrebujemo računalnika, ampak le mobilno aplikacijo Muse Sync. Predvajalnik pozna obogaten zvok SoundAlive z močnejšimi basi in običajne operacije, med katerimi najdemo akcije naprej, nazaj, naključni vrstni red predvajanja in preskoči. V modri in beli barvi ga za 50 ameriških dolarjev ponujajo ameriški spletni strani korejskega podjetja.

    Objavljeno: 8.12.2012
  • Retina tablica pod 200 evri

    Kitajska Onda proizvaja poceni tablice, ki jim običajno doda element ali dva višjega cenovnega razreda. Tokrat so presenetili prav vse. Onda V972 ima procesor Allwinner A31 (štiri jedra), 2 GB RAMa, 16 GB prostora, razširljivega s karticami microSD, dve kameri in do deset ur življenja ob enkratnem polnjenju vgrajene baterije. Prava zvezda naprave je 9,7 palčni zaslon z ločljivostjo 2048 × 1536. Tablica, ki jo poganja Android Jelly Bean 4.1, stane slabih 200 evrov. Žal jo je za zdaj moč naročiti zgolj v spletni prodajalni proizvajalca, kjer so trenutne zaloge že razprodali.

    Objavljeno: 8.12.2012
  • Samsung Galaxy S3 Premium

    Na najbolj prodajani telefon z operacijskim sistemom Android prihaja Premium Suite. Gre za skupek programskih izboljšav, ki jih bo Samsung zapakiral skupaj s posodobitvijo sistema. Oplemeniteni S3 bo dobil zmožnost Page Buddy, ki na primer ob vklopu slušalk prikaže stran s predvajalnikom in priljubljenimi skladbami. Večopravilnosti bo dala pospešek funkcija Multi Window, ki omogoča, da na zaslonu odpremo dve aplikaciji naenkrat. Med drugimi priboljški velja omeniti še prilagajanje izbirnikov, z dodatnimi oznakami (datum, lokacija, vreme) opremljene fotografije, izboljšan prikaz besedila v spletnem brskalniku, hitrejše prenose z NFCjem in sporočila družabnega omrežja Facebook, ki jih lahko pripnemo na zaklenjen zaslon. Nekaj od naštetega smo videli že na telefonu Note 2. Dostopnost programske zaplate zavisi od države in operaterja, pri katerem smo telefon kupili. Natančnejših informacij o dobavljivosti še ni.

    Objavljeno: 8.12.2012
  • Video: akcijske kamere

    Preizkusili smo Sonyjevo Action Cam HDR-AS15, GoPro Hero3 Silver, Evolve 4500FHD Sport in Evolve 4000HD Sport, nekaj zanimivejših posnetkov pa sestavili v kratek film. Več o kamerah pa v prihodnji številki revije Monitor, ki izide 18.12!

    Objavljeno: 7.12.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji