Novice

 • Google TV, tretji poizkus

  Platforma Google TV je bila doslej ena manj uspešnih projektov spletnega velikana, vendar ga to ne odvrača, da bi jo razvijali naprej. Na sejmu CES bodo tako predstavili že tretjo generacijo platforme in operacijskega sistema, ki je mišljen za rabo v internetno povezanih televizorjih.

  Objavljeno: 26.12.2012več
 • Bo Acer prvi s tablico pod 100 dolarji?

  V računalniških krogih se že nekaj časa šušlja, da Google in Asus intenzivno pripravljata novo 7-palčno tablico Nexus, ki bo imela ceno nižjo od 100 dolarjev. Toda iz Tajvana prihajajo informacije, da utegne biti tamkajšnji Acer tisti, ki bo prvi spustil ceno pod magično psihološko mejo. Tablici bo najbrž ime Acer Iconia B1, imela pa bo 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik.

  Objavljeno: 25.12.2012več
 • Apple iPad 5 že marca?

  Malo pred božičnimi prazniki je iz daljnega vzhoda pricurljala vest, da Apple namerava že konec marca predstaviti novo različico tablice iPad. Peta generacija naj bi še vedno imela zdaj že tradicionalno velik 9,7-palčni zaslon z ločljivostjo Retina, vendar bo tablica znatno tanjša in lažja od četrte generacije. Za zgled je možno vzeti nedavno predstavljen iPad Mini, ki je občutno tanjši, zaslon pa ima tudi ožji okvir do roba ohišja.

  Objavljeno: 25.12.2012več
 • Flipboard za tablice Android

  Eden najbolj priljubljenih bralnikov spletnih vsebin za Apple iPad je odslej na voljo tudi za tablice z okoljem Google Android. Flipboard omogoča branje različnih spletnih virov, od objav v družabnih omrežij, do dovodov RSS in video novic YouTube. Vse skupaj v grafično zelo čedni obliki s podobo časopisnih objav.

  Objavljeno: 24.12.2012več
 • Archos z Retino

  Archos neutrudno nadaljuje s predstavljanjem novih modelov tabličnih računalnikov. Z novim modelom 97 Titanium HD ciljajo v zgornjo polovico ponudbe tablic z okoljem Android, od tekmecev pa se skušajo razlikovati z odličnim zaslonom. Vgrajen je namreč 9,7-palčni zaslon s tehnologijo IPS in ločljivostjo 2048 x 1.536 pik, torej točno toliko, kot premore zadnje generacija Applovih iPadov.

  Objavljeno: 24.12.2012več
 • Kitajski velikan

  Vodja oddelka za elektronske naprave podjetja Huawei, Richard Yu, je še pred sejmom CES razkril nov velikanski telefon. Gre za model Ascend Mate, ki se ponaša z gromozanskim, 6,1 palca velikim zaslonom. Ekran polne ločljivosti (1080p) ima spoštovanja vredno gostoto slikovnih pik (361 ppi). Kitajskega križanca med tablico in telefonom s hitrostjo 1,8 GHz in štirimi jedri poganja procesor HiSilicon K2V3, medtem ko dolgoživost požrešnega zaslona zagotavlja baterija velikosti 4000 mAh. Vse našteto cenijo na slabih 500 ameriških dolarjev. Več informacij o tekmecu priljubljenega mešanca Galaxy Note 2 bomo deležni na januarskem sejmu elektronike v Las Vegasu.

  Objavljeno: 23.12.2012več
 • Univerza Android

  Najbolj priljubljeno središče, ki združuje ljubitelje mobilnega operacijskega sistema Android, forum XDA Developers, se ponaša z novo storitvijo, univerzo za učenje programiranja. Gre za del spletišča, ki z uporabnimi nasveti in video posnetki, nadobudnim bistroumnežem pomaga pri razvoju aplikacij in izkoriščanju strojne opreme z Googlovim sistemom opremljenih naprav. Istočasno je Univerza XDA namenjena tudi popolnim začetnikom, ki jih za roko vodi od preprostih osnov do zapletenih manevrov kodiranja z Linuxom. Tako enim, kot drugim predstavlja XDA-University odlično informacijsko točko, ki zna osebni konjiček nekoč pretvoriti v donosen posel.

  Objavljeno: 23.12.2012več
 • Sporočila z rokom trajanja

  Družabno omrežje Facebook je predstavilo aplikacijo za mobilni operacijski sistem iOS, ki uporabnikom omogoča pošiljanje sporočil, fotografij ali video posnetkov z rokom trajanja. Ko posameznik v trenutku navdiha s programom Facebook Poke pošlje želeno vsebino prijatelju z družabnega omrežja, obenem določi, kako dolgo bo poslani predmet naslovniku na voljo. Po izbranem roku, ki je lahko vnaprej določena ura ali čas od ogleda vsebine, se sporočilo samodejno izbriše. Aplikacija, ki je opisano funkcionalnost prepisala od priljubljene storitve Snapchat, je na Applovi tržnici App Store že na voljo.

  Objavljeno: 22.12.2012več
 • Brezplačne elektronske knjige na vlaku

  Italijanski založnik RCS Libri je z železničarjem NTV sklenil dogovor, ki bo potnikom na Apeninskem polotoku omogočil uživanje v brezplačnih elektronskih knjigah med vožnjo z vlakom. Beta program bo uporabnikom ponudil dostop tako do domačih kot tujih knjig, katerih izbiro bo beležil in založniku redno posredoval njihove bralne navade. Na hitrih vlakih Italo bodo skladno z dogovorom namestili nove elektronske bralnike, po želji pa bodo izbrano vsebino omogočili tudi na prenosniku, tablici, pametnem telefonu ali katerikoli drugi bralni napravi, ki jo bo potnik prinesel s sabo. Če bo projekt uspešen, ga nameravajo v letu 2013 še razširiti.

  Objavljeno: 22.12.2012več
 • Samsung obtožen monopolizma

  Evropska komisija je po letu dni preiskav in spremljanja dogajanja uradno obtožila korejski Samsung monopolnega obnašanja. V obvestilu o kršitvah evropske protimonopolne zakonodaje, ki so ga Korejcem poslali ta teden, zahtevajo obrazložitev nekaterih dejanj, kjer je Samsung s pomočjo splošnih patentov onemogočal tekmece na nepošten način. Patente, ki so nepogrešljivi na področju mobilne telefonije in v Samsungovi lasti, so Korejci namesto, da bi njihovo uporabo tekmecem omogočili po razumni in pravični ceni, izrabljali za oviranje konkurence in zaustavljanje napredka. Samsung se je na obvestilo takoj odzval, zagotovil sodelovanje z Evropsko komisijo in izrazil samozavest, da jim bo uspelo dokazati poslovno prakso, ki je v skladu z zakoni za varstvo konkurence stare celine. V kolikor jim slednje ne uspe, jih čaka precejšnja denarna kazen.

  Objavljeno: 22.12.2012več