Objavljeno: 16.12.2012

Mnenje razvijalcev

Za uspešnost neke računalniške platforme je pomembnih veliko dejavnikov, pogosto pa pri tem pozabljamo na pomen razvijalcev, ki razvijajo programsko opremo zanje. Brez podpore razvijalcev je lahko še tako tehnično zanimiva platforma obsojena na zgodnjo smrt. Brez programov ne more biti uspeha.

Zato je toliko bolj zanimivo pogledati, kaj o privlačnosti posamezne platforme menijo tisti, ki bodo odločali močno o njenem uspehu. IDC in podjetje Appcelerator sta tako družno opravili anketo med razvijalci za mobilne naprave in izmerili trenutni "pulz" za posamezno platformo.

Najbrž ni nobeno presenečenje, da med vsemi trenutno vodita Apple (iOS) in Google (Android), s tem da prvi še vedno uživa rahlo večji ugled kot kralj spletnih storitev. Zanimivo, da so med Androidnimi napravami posebej izločili Google Nexus in Amazon Kindle Fire, ki pa dosegata manjšo priljubljenost od povprečja. To še posebej velja za Kindle Fire, ki zaradi specifičnosti ni tako priljubljen kot generični Androidi. 21-odstotni interes razvijalcev je nekoliko malo za trajnejši uspeh.

Zaskrbljen je lahkot tudi Microsoft, ki se z 36% interesom razvijalcev, tako pri telefonih kot pri tablicah ne more ravno pohvaliti. Večina sicer priznava, da je Microsoft zlasti s tablico Surface naredil lep korak v pravo smer, vendar pa Windows 8 kot platforma nudi manj kot drugi. Ali drugače povedano - od Microsofta so pričakovali več.

Zanimivo je tudi spremljanje napovedi za leto 2013. Kar 71% vseh vprašanih (okoli 3.000) je mnenja, da bodo v naslednjem letu največja zgodba digitalne denarnice, ki bodo postale nekaj povsem običajnega. Zanimivo, da to zadevo ne vežejo več na uspeh ali neuspeh vmesnikov NFC, kot samo ene od oblik za lažja digitalna plačila. Kar 58% vprašanih je tudi mnenja, da bodo v letu 2013 ob telefonu imeli tudi tablico. Očitno postaja jasno, da ima vsaka od obeh dveh mobilnih naprav svojo vlogo in druga drugo ne moreta nadomeščati.

https://pages.appcelerator.com/12.12.12Q42012DeveloperSurvey.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji