Novice

 • Facebook prodaja dostop do nabiralnika

  Čeprav so pri družabnem omrežju Facebook zanikali obtožbe na račun zaslužkarstva ob spremenjenih pogojih uporabe storitve Instagram, jim je težko verjeti, saj na vsakem koraku težijo k polnjenju svoje mošnje. Zadnji se je gonji po zaslužku pridružil eksperiment, ki izbranim uporabnikom v Združenih državah Amerike v nabiralnik dostavi sporočila tujcev, če so ti za tovrstno uslugo pripravljeni plačati. Uradna razlaga je, da z novo storitvijo delajo uslugo uporabnikom, ki želijo informacije od ljudi, s katerimi se (še) niso spoprijateljili (npr. predavatelji/slušatelji), medtem ko je dolar stroška po sporočilu določen, da bi preprečil poplavo neželene pošte. Do neke mere se strinjamo, težava nastopi, ko izbrani uporabnik dotične storitve izrecno ne želi. Možnosti za popoln preklic dotoka tuje pošte ni, zato je eksperiment bržkone namenjen spremljanju odziva trga ter končni določitvi ustrezne cene za prodajo posameznikovega poštnega predala znotraj najbolj priljubljenega družabnega omrežja na planetu.

  Objavljeno: 21.12.2012več
 • Apple v nemilosti patentnega urada

  Ameriški patentni urad je med šestimi Applovimi patenti, ki so podjetju iz Cupertina prinesli dobro milijardo dosojene odškodnine v sporu s korejskim Samsungom, izločil že drugega po vrsti. Gre za tehnologijo "pinch to zoom", kjer so uradniki ugotovili, da dotična gesta s prsti nikoli ne bi smela biti zaščitena. Podobno mnenje so za funkcijo navideznega odboja, ko uporabnik pri brskanju s prsti doseže dno (ali vrh) brane strani, podali oktobra. Obeh odločitev so bili seveda najbolj veseli v Samsungovem taboru. Kljub temu, da se bo Apple na odločitvi patentnega urada zagotovo pritožil, bo bržkone prišlo do nadaljevanja že omenjene milijardne zgodbe. Čeprav odvetniki Korejcev zahtevajo ponovitev procesa, bo verjetnejši rezultat razveljavitve dveh patentov občutno zmanjšana višina dosojene odškodnine.

  Objavljeno: 21.12.2012več
 • Kasnejše branje vedno bolj priljubljeno

  Priljubljena storitev Pocket, ki uporabniku omogoča, da spletno vsebino shrani za kasnejše branje, doživlja strahovit vzpon. Ob koncu leta so obelodanili nekaj številk. Sedem in pol milijona prijavljenih oseb je v oblak shranilo 240 milijonov člankov, slik in video posnetkov. Dobrih deset vnosov na sekundo se je največkrat uporabilo za shranjevanje članka o ameriškem predsedniku Obami, medtem ko je bil najbolj priljubljeni video posnetek korejski Gangnam Style. Uporabniki so storitev najraje uporabljali v operacijskem sistemu Android. Pocket, nekdaj znan po imenu Read It Later, je drugače na voljo tudi kot spletna aplikacija, vtičnik za brskalnik Firefox ali program za iOS in OS X. Več o nepogrešljivem pripomočku v spodaj priloženem članku.

  Objavljeno: 20.12.2012več
 • Bluetooth nalepke za pozabljivce

  V inkubatorju Indiegogo, kjer nadobudni izumitelji zbirajo denar za uresničitev svojih idej, se je pojavil zanimiv izum. Gre za nalepke StickNFind, ki jih prilepimo na predmete, na katere smo navezani in jih ne bi radi izgubili. Če jih vseeno založimo, nam nalepke s pomočjo aplikacije za pametne telefone (iOS, Android) in povezave Bluetooth pokažejo pot do njih. Nalepke so majhne, nič večje od evrskega kovanca, zato jih je moč spariti z najrazličnejšimi predmeti. Zlahka jih prilepimo na pasjo ovratnico, daljinca za televizijo ali otroški nahrbtnik, če naštejemo najočitnejše primere, ki jih pozabljivci redno iščemo. Ker so snovalci bistroumne ideje že zdavnaj presegli zastavljeno mejo 70.000 dolarjev, se nam za nalepke StickNFind ni treba bati. Če želimo biti med prvimi lastniki, ki bodo marca 2013 dobili par primerkov, lahko do sredine januarja doniramo 35 ameriških zelencev. Redna cena bo petnajst dolarjev višja.

  Objavljeno: 20.12.2012več
 • Šestkrat hitrejša mobilna grafika

  Nvidii je ušla informacija o prihajajočem čipu Tegra 4. Naslednik uspešne Tegre 3 z delovnim imenom Wayne bo imel 4 zmogljiva jedra Cortex A15, eno varčno jedro za manj zahtevne procese in 72-jedrno grafično procesno enoto, ki bo šestkrat hitrejša od predhodnice. Med drugim lahko pričakujemo še izboljšani pomnilnik, kodiranje video posnetkov v polni 1440p ločljivosti, podporo zaslonom s prikazom 2560 × 1600 pik, pohitreno slikovno obdelavo, večjo zaščito strojne opreme in prikaz video posnetkov 4K. Predvidevamo, da bodo Tegro 4 uradno predstavili na sejmu CES 2013.

  Objavljeno: 20.12.2012več
 • IPHONE z Androidom

  Brazilsko podjetje IGB Electronica SA je napovedalo serijo telefonov IPHONE z operacijskim sistemom Android. Blagovno znamko IPHONE je v Braziliji leta 2000 registrirala družba Gradiente Electronica SA, ki jo je po prestrukturiranju nasledilo podjetje IGB. Kaj bo storil Apple, ko v brazilske trgovine pride prvi izmed napovedanih telefonov, Neo One, ve le vodstvo podjetja iz Cupertina. Se bodo spustili v pravni boj, kot na Kitajskem, ko je Apple izgubil pravice do imena iPad in jih je moral naknadno odkupiti od podjetja Proview? Ali pa bodo preskočili sodišče in se z IGBjem poskusili poravnati znotraj mediacijskega postopka? Ker je Brazilija za Američane zelo pomemben tuj trg (takoj za Kitajsko), dvomimo, da bo prvi iPhone z operacijskim sistemom Android sploh ugledal luč sveta.

  Objavljeno: 19.12.2012več
 • Samsung Galaxy Grand

  Samsung je predstavil nov telefon s pet palčnim WVGA zaslonom. Galaxy Grand, kakor se zelenec imenuje, bo imel dvojedrni 1,2 GHz procesor, 1 GB pomnilnika in kamero, zmožno fotografij z ločljivostjo 8 MP ter snemanja filmov v kakovosti 1080p. Uporabniku bo nudil 8 GB prostora, razširljivega s karticami microSD, brezžično povezovanje po standardih b, in n, GPS, merilec pospeška, žiroskop ter kompas. Programsko mu bodo dodani novejši korejski priboljški, kot so neposredni klic, lebdeči video in osebni pomočnik S-Voice. Vse skupaj bo zavito v najnovejši operacijski sistem Android Jelly Bean 4.1.2. Telefon srednjega cenovnega razreda ne bo podpiral mobilnih omrežij četrte generacije, bo pa povsem spodobno izkoristil visoke hitrosti omrežja HSPA+, kar za slovenske razmere povsem zadostuje. Kdaj in za koliko bo naprava, ki po želji poje tudi dve različni kartici SIM, na voljo, Korejci niso povedali. Bolj bodo zgovorni na sejmu CES, ki ga v prvi polovici januarja gosti ameriško mesto greha, Las Vegas.

  Objavljeno: 19.12.2012več
 • Facebook želi prodajati fotografije z Instagrama

  Novi pogoji uporabe aplikacije in omrežja Instagram, ki stopijo v veljavo 16. januarja 2013, bodo lastniku, podjetju Facebook zagotovile nepreklicne pravice do objavljenih fotografij. Po domače povedano bo Facebook tri mesece po prevzemu Instagrama, priljubljeno omrežje spremenil v velikansko fotografsko agencijo. Fotografije uporabnikov bo med drugim lahko uporabil v reklamne namene ali jih preprosto prodal zainteresiranim strankam, ne da bi mu bilo treba avtorjem odšteti samcat cent. Edini način, da se demonskemu paktu izognemo, je brisanje računa pred postavljenim rokom.

  Objavljeno: 19.12.2012več
 • YouTube kamera

  Google nadaljuje z desantom na Applov telefon iPhone. Po zemljevidih želi zamenjati priloženo kamero. Program YouTube Capture omogoča najhitrejši dostop do gumba Snemaj. Pri snemanju kljub navidezni enostavnosti uporablja učinkovite prijeme, med katerimi so popravki barv, stabilizator slike in osnovna montaža posnetka. Priročna je prisiljena drža naprave, kjer program dovoli snemanje le v vodoravnem položaju kamere. Hiter prelet domačih posnetkov s spletišča YouTube pokaže, da je na njem več kot preveč filmov z grdimi črnimi robovi ob strani, zato je tovrstna varovalka dobrodošla. Različica aplikacije za operacijski sistem Android je v delu.

  Objavljeno: 18.12.2012več
 • Spletna tržnica Pi

  Nepričakovana zvezda leta 2012, računalnik Raspberry Pi, je po vzoru spletnih tržnic App Store, Play in Marketplace (Apple, Google, Microsoft) dobila lasten bazar, na katerem se znotraj začetne ponudbe daje ali prodaja 25 izdelkov (zaenkrat je plačljiva zgolj igra Storm in a Teacup). Trgovina Pi je zasnovana kot središče, kjer lahko nadobudni ustvarjalci svoje izdelke delijo s svetom in spotoma zaslužijo evro ali dva. Je naslednji logičen korak, ki ga želi fundacija Raspberry Pi izvesti vsaj tako uspešno kot prvega, ko so prodali 750.000 enot poceni napravice. Snovalci Pija se vračajo k osnovnemu vodilu, izobraževanju mladih. Želijo poenostaviti začetno fazo dela z malčkom ter navdušiti prihajajoči rod programerjev nad računalniki in igranjem z njimi. Spletna trgovina Pi Store jim bo zadano nalogo precej olajšala. Več o računalniku Raspbery Pi v priloženem članku.

  Objavljeno: 18.12.2012več