• Googlove Aplikacije niso več zastonj

    Google je potihoma ukinil brezplačne storitve Apps. Orodja, ki med drugim vključujejo elektronsko pošto, koledar, urejevalnik besedila, preglednic in predstavitev, bodo poslej na voljo zgolj proti plačilu. Tudi manjša podjetja, z manj kot deset zaposlenih, bodo za Googlove storitve Apps letno plačevala 50 ameriških dolarjev po uporabniku. Resda je v kupčijo vključena 24-urna telefonska pomoč, 25 GB oblačnega prostora na plačnika in skoraj 100 % garancija za neprekinjeno delovanje, vendar sprememba boli, saj smo Aplikacije v preteklosti s pridom uporabljali. V tekoči številki revije Monitor smo si na primer ogledali, kako vanje spraviti slovensko spletno domeno. Posamezne aplikacije spletnega velikana (Gmail, Calendar, Docs, Drive, …) so še vedno brezplačne, prav tako ostajamo obstoječi uporabniki Apps priskledniki še naprej, onemogočen je žal pritok novih članov in vprašanje časa je, kdaj bomo na drugi strani vrat pristali tudi mi.

    Objavljeno: 7.12.2012
  • Apple pada

    Applove delnice so padle nadaljnjih 6,4 odstotka in so sedaj že dvajset odstotkov pod septembrskim rekordom, kar dela delničarje precej nervozne. Razlogi za največjo dnevno izgubo zadnjih štirih let niso znani, ugibanj pa je seveda na pretek. Zaradi višine je vsako nihanje trga hud udarec za vrednost Applove delnice. Ni skrivnost, da tekmeci podjetju iz Cupertina dihajo za ovratnik kot še nikoli doslej. Delež se mu krči tudi na poprej nedotakljivem področju, pri tablicah. Kljub velikim dobičkom družbe so analitiki napovedovali več, kar je negativno vplivalo na investitorje, ki so na uspeh petega Applovega telefona računali že prej, čudeža v obliki Jobsovih domislic pa ni bilo od nikjer. Govorice o telefonu iPhone 5 in tablici iPad Mini so čez leto dvigovale ceno delnici matičnega podjetja, vendar sta napravi sedaj tu, prihodnost pa negotova. Vsekakor je prezgodaj napovedovati zaton najuspešnejšega tehnološkega podjetja na svetu, ampak vidi se, kako negativno nanj vpliva čakanje na naslednjo veliko stvar. Jo bomo dobili tudi brez Jobsa?

    Objavljeno: 7.12.2012
  • Delno razkrit dogovor Apple/HTC

    Dolgoletni spor med Applom in HTCjem se je izvensodno zaključil prejšnji mesec, ko sta podjetji dosegli poravnavo. V zameno za določeno odškodnino bodo lahko Tajvanci poslej zaščiteno jabolčno tehnologijo uporabljali brez skrbi. Korejski Samsung, ki je v sodni bitki proti podjetju iz Cupertina izgubil, je seveda takoj skočil v zrak in zahteval vpogled v podrobnosti sklenjenega dogovora. Bržkone jih zanima, koliko bolje so jih odnesli Tajvanci, medtem ko bodo morali sami Applu izplačati dobro milijardo ameriških dolarjev odškodnine. Sodišče je njihovi zahtevi ugodilo in rezultati so tu.

    Objavljeno: 6.12.2012
  • Boljši zemljevidi v Sloveniji

    Google je posodobil zemljevide v desetih evropskih državah, med katerimi je tudi Slovenija. Gre za del projekta Ground Truth, kjer spletni velikan pri pridobivanju podatkov sodeluje z lokalno oblastjo. Pridobljene kartografske informacije so sparili s svojimi algoritmi, jim dodali ščepec magije v obliki satelitskih, zračnih in uličnih posnetkov ter zaposlili uporabnike, da jim pri delu pomagajo vnaprej. Z gumbom Prijavi težavo (v desnem spodnjem kotu namiznih Zemljevidov) se jim pridružimo tudi sami. Sodelovanje Slovenije v Googlovem projektu več kot očitno najavlja spravo naše države s spletnim velikanom, zato držimo pesti, da v lepo podalpsko državico čim prej prideta (vsaj) navigacija in spodobni Street View pogled.

    Objavljeno: 6.12.2012
  • Najcenejša Lumia

    Nokia je predstavila Lumio 620, tretji in cenovno najbolj dostopen finski pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Phone 8. Aparat z zaslonom velikosti 3,8 palca (800 × 400) bo imel dvojedrni procesor Snapdragon S4 s hitrostjo 1 GHz, 512 MB RAMa in 8 GB prostora za shranjevanje podatkov, ki ga bo moč razširiti s karticami microSD. Za fotografije in videoposnetke bo skrbela hrbtna kamera s samodejnim ostrenjem (5 MP) in bliskavico LED. Kljub nizki ceni (250 USD) bo Lumia 620 imela povezave WiFi, 3G, Bluetooth 3.0 in NFC, ter predhodno naložene zemljevide Nokia z navigacijo Drive ter pomočjo za pešce Transport. Obenem bo na voljo ekskluzivna aplikacija Nokia City Lens, ki uporabnikom finskih telefonov omogoča, da skozi iskalo kamere pridobivajo natančnejše informacije o svoji okolici in bližnjih stavbah. Najcenejša Lumia z WP8 bo v različnih barvah na voljo januarja 2013, najprej v Aziji, kmalu zatem tudi v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

    Objavljeno: 6.12.2012
  • Pomoč pri branju knjige

    Amazon je odjemalcu Kindle za mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS dodal zmožnost rentgenskega pregleda, kakršnega poznamo že z bralnika Kindle Touch. Gre za funkcijo X-Ray, ki bralcu omogoča hiter vpogled v informacije o posameznih osebah, pojmih ali krajih, ki se pojavljajo v knjigi. Iskanje pojmov lahko omejimo na trenutno stran, poglavje ali pa iščemo po celotni publikaciji. Poleg kratke razlage nam najdenec razkrije pogostost pojavljanja v knjigi, z dodatnim klikom oziroma pritiskom prsta pa izpiše tudi kratke odseke, kjer nastopa.

    Objavljeno: 5.12.2012
  • Prenovljena aplikacija YouTube

    Google z netipično zimsko delovno vnemo prenavlja svoje mobilne storitve kot po tekočem traku. Po posodobitvi poštnega odjemalca Gmail, ki je na napravah z Androidom in iOS pridobil marsikatero dobrodošlo zmožnost, so se pri spletnem velikanu lotili še najbolj priljubljene videoteke na planetu, spletišča YouTube. Namensko aplikacijo za jabolčne naprave so prilagodili novemu iPadu in telefonu iPhone 5, ji izboljšali navigacijo in naročanje na posnetke, olajšali delo s seznami predvajanja ter ji dodali podporo storitvi AirPlay, ki predvajane posnetke brezžično preslika na podprte naprave.

    Objavljeno: 5.12.2012
  • Privatni Google Play

    Google je tržnico Play odprl za zasebno rabo. Stranke spletnega paketa Google Apps lahko interne aplikacije poslej razpečujejo znotraj lastnega kanala priljubljene mobilne trgovine. Upravitelj domene na nadzorni plošči Google Apps pod Organizations & Users / Services možnost posameznikom vklopi z uporabo nastavitve Google Play Developer Console. Nad organizacijo in pravicami dostopa ima popolni nadzor. Za dodajanje aplikacij je potrebna registracija razvijalca, medtem ko do internih aplikacij dostopajo vsi, ki se na tržnico prijavijo z elektronskim poštnim naslovom domene. Kako slovensko domeno spraviti v ameriški oblak, si preberite v tekoči številki revije.

    Objavljeno: 5.12.2012
  • Office 2013 za Microsoftove partnerje

    Microsoftov pisarniški paket Office je v najnovejši, novemu operacijskemu sistemu Windows 8 prilagojeni, različici že na voljo poslovnežem, ki so vključeni v partnerski program podjetja iz Redmonda. Poleg Pisarne bodo po istem kanalu v kratkem dostopni med drugim še Exchange Server 2013, SharePoint Server 2013, Project 2013 in Visio 2013. Ostali smrtniki bomo pisarniških programov v ploščicah, ki med drugim prinašajo tesno povezljivost z oblačno shrambo SkyDrive, deležni šele v prvem četrtletju prihodnjega leta. Več o zbirki Office 2013 v priloženi povezavi.

    Objavljeno: 4.12.2012
  • Konec prvega tabličnega časopisa

    Podjetje mogotca Ruperta Murdocha, News Corp., ukinja časnik The Daily. Trideset milijonski projekt je bil prvi, posebej za tablico delan časopis, ki so ga z velikim pompom splavili lanskega februarja. Poleg ogromne začetne naložbe so težavo povzročali obratovalni stroški, ki so presegali par milijončkov mesečno. Že poleti je bilo jasno, da se nekaj kuha, saj so pri časniku odpustili petdeset zaposlenih, kar je takrat predstavljalo kar tretjino celotne delovne sile. (Premalo) Naročnikom z letno naročnino v višini štiridesetih dolarjev ni uspelo obdržati publikacije nad vodo, zato bo uredništvo časnika petnajstega decembra zaprlo svoja vrata.

    Objavljeno: 4.12.2012
  • Bogatejši Android Gmail

    Google je posodobil poštnega odjemalca za operacijski sistem Android 4.0 ali več. Novi Gmail na telefone in tablice prinaša arhiviranje sporočil s potegom prsta, spreminjanje velikosti prikazanega besedila z znano gesto ščipanja in raztegovanja, dodajanje fotografij in video posnetkov neposredno v sporočilo, udobnejši predogled pri pripenjanju zunanjih slikovnih elementov in številne druge izboljšave ter popravke. Nadgradnja, ki nosi številko 4.2.1, je na tržnici Play že na voljo.

    Objavljeno: 4.12.2012
  • S smehom nad tehniko

    Leto je naokoli, letnik produkcije MonitorTV zaključen, zato se za konec spodobi pogledati še nekaj manj resnih posnetkov, ki so nastali med snemanjem. Želimo vam srečno 2013 in še veliko zabavnih trenutkov v Monitorjevi družbi!

    Objavljeno: 3.12.2012
  • Fotografije samodejno na Facebook

    Facebook je uvedel storitev PhotoSync, s katero želi drastično povečati 300 milijonov fotografij, ki jih dnevno na družabno omrežje naložijo njegovi uporabniki. Gre za dodatno zmožnost mobilne aplikacije, ki tako na Applovem kot Googlovem operacijskem sistemu (iOS, Android) samodejno na Facebook prenese vse fotografije s telefona. Prek mobilne ali brezžične povezave preneseni posnetki so drugim uporabnikom nevidni in čakajo na odločitev s strani lastnika, da jih po želji razkrije. Dotična funkcionalnost naj bi uporabniku družabnega omrežja olajšala objavo več fotografij hkrati. PhotoSync je na voljo vsem uporabnikom mobilne aplikacije, ki so z njo kdajkoli v preteklosti na omrežje prenesli vsaj eno fotografijo.

    Objavljeno: 3.12.2012
  • Sam svoj zdravnik

    Podjetje Scanadu je izdelalo napravo, ki bo v sodelovanju z izbranim pametnim telefonom lastniku prihranila marsikateri obisk zdravnika. Scout, ki je videti, kot bi ušel iz kakšnega znanstveno fantastičnega filma, je med drugim sposoben izmeriti krvni tlak, telesno temperaturo in srčni utrip. Zbrane podatke prek povezave bluetooth posreduje pametnemu telefonu, kjer jih prevzame namenska aplikacija, ki z njihovo pomočjo postavi diagnozo morebitne bolezni.

    Objavljeno: 3.12.2012
  • Android: Sony prehitel HTC

    Sony je po številu prodanih telefonov z operacijskim sistemom Android prehitel podjetje HTC. Podatek je resda povzet zgolj po prodajnih številkah na Otoku, a trend v Veliki Britaniji nakazuje, v katero smer piha veter tudi drugje po svetu. Tajvanci so s 440.000 prodanih telefonov izgubili drugo mesto, ki ga s pol milijona primerki sedaj zasedajo Japonci. Oboji so v primerjavi z vodilnim Samsungom (3,2 milijona) sicer precej izgubili, a se podjetju Sony vseeno smeji, saj so izvedli uspelo prestrukturiranje in vejo Sony Mobile z agresivno prodajno politiko, ki med drugim ni pozabila vključiti britanske ikone, tajnega agenta 007, zavihteti med glavne igralce z napravami, na katerih teče Googlov operacijski sistem.

    Objavljeno: 3.12.2012
  • Will.i.am ponuja dodatke za iPhone

    Will.i.am, pevec priljubljene skupine Black Eyed Peas, je najavil, da bo njegovo podjetje i.am+ že decembra na trg poslalo zanimiv dodatek za telefone Apple iPhone, ki celoto spremeni v zmogljiv fotoaparat. Dodatek z imenom foto.sosoho prinaša izmenljive objektive, vgrajeno bliskavico in namensko aplikacijo za iPhone, ki omogoča obdelavo in posredovanje fotografij drugim. Najzmogljivejši model bo imel celo lastno tipalo, ki dvigne ločljivost zajema slik iz sedanjih 8 na kar 14 milijonov pik.

    Objavljeno: 2.12.2012
  • Konec za razširljivost procesorjev

    Možnost, da na osnovni plošči preprosto zamenjamo mikroprocesor, je bila od vselej osnovni gradnik tega, čemur pravimo standard PC. Intel in drugi proizvajalci so namreč že v samih začetkih mikroprocesorje vgrajevali v namenska podnožja, kjer jih je bilo razmeroma preprosto zamenjati v primeru okvare oziroma nadgraditi na zmogljivejši model, če je to podpirala ostala elektronika na osnovni plošči.

    Objavljeno: 2.12.2012
  • OLPC opušča tablico XO-3

    Predsednik organizacije One Laptop Per Child, Nicholas Negroponte, je javnosti oznanil, da so preklicali namero za objavo lastne tablice pod imenom XO-3. Tablica, o kateri so prvič začeli govoriti leta 2009, naj bi bila namenjena predvsem otrokom v manj razvitih državah, vendar je s svojo obliko in nekaterimi tehničnimi inovacijami (način napajanja) vzbudila precej pozornosti. Tedaj je še najbolj odmevala napoved, da bodo tablico ponujali za samo 75 dolarjev, kar so analitiki označili kot neuresničljivo.

    Objavljeno: 1.12.2012
  • Google proti Amazonu

    Google se očitno pripravlja vstopiti na področje spletnih trgovin, kjer dominira s svojo storitvijo Amazon.com. Pravkar so za 17 milijonov dolarjev kupili mlado podjetje BufferBox, ki ponuja inovativne začasne skladiščne omarice, kjer lahko prevzamemo izdelke kupljene prek spletne trgovine. Kadar imamo čas, kar pomeni, da ni treba čakati na poštarja ali odtiti na pošto.

    Objavljeno: 1.12.2012
  • Ovitek z zaslonom

    Popslate je eden najboljših dokazov, da imajo mladi podjetniki oblico idej. Gre za zaščitni ovitek za mobilni telefon Apple iPhone, ki pa ima eno veliko posebnost. Na zadnji strani je namreč vgrajen zaslon z elektronskim črnilom (e-Ink), ki omogoča prikaz poljubnih fotografij, vzorcev in celo obvestil iz telefona, tudi kadar je ta v mirovanju in z izklopljenim zaslonom.

    Objavljeno: 30.11.2012
  • Apple iTunes 11

    Apple je objavil novo, povsem preoblikovano različico programa iTunes za namizne računalnike PC in Mac, s katero se približuje uporabniški izkušnji na tabličnih računalnikih iPad in telefonih iPhone. S tem so odgovorili na kritike, češ da je ta program nekakšna "grda račka" med sicer dokaj izpiljenimi uporabniškimi izkušnjami, ki smo jih vajeni pri Applovih izdelkih.

    Objavljeno: 30.11.2012
  • Odrezani od sveta

    Državljanska vojna je v Siriji terjala že na tisoče žrtev, zdaj pa so državo kot kaže odrezali tudi iz virtualnega sveta. Malo po polnoči po lokalnem času je iz interneta dobesedno izginilo vseh 84 blokov internetnih naslovov, ki so jih uporabljali v Siriji. Menda so sočasno umolknile tudi vse telefonske povezave.

    Objavljeno: 30.11.2012
  • Virtualno smučanje

    No, končno spletna storitev, ki je primerna današnjim kriznim časom. Namesto, da bi zapravljali čas in denar za drago obiskovanje svetovno znanih smučišč, se lahko zdaj odločite za virtualni sprehod prek storitve Google StreeView. Google je pravkar najavil namero, da bo omogočil virtualni sprehod po vseh večji svetovnih smučiščih. Potek prog si bo mogoče v udobju domačega okolja, tako da bo prihranjeno kakšno razočaranje.

    Objavljeno: 29.11.2012
  • Naslednik osmice: Windows "Blue"

    Iz Redmonda prihajajo govorice, da namerava Microsoft že poleti leta 2013 predstaviti naslednjo iteracijo operacijskega sistema Windows, kljub temu da je osma različica šele nedavno prišla v prodajo. Projekt, ki ima za zdaj delovno ime Windows Blue pravzaprav precej spreminja dosedanjo strategijo, kako naj bi nastajale naslednje večje različice okolja Windows.

    Objavljeno: 29.11.2012
  • Gmail omogoča priponke velikosti 10 GB

    Ali ste že prišli do situacije, ko je bila priponka v elektronskem sporočilu prevelika in ga je poštni strežnik zato gladko zavrnil? Velikost priponk je bila vselej šibka točka vseh sporočilnih sistemov in hkrati največji porabnik prostora na diskih. Google je zdaj spretno združil spletni pomnilnik Google Drive in poštno storitev Gmail, ki lahko delata družno na precej bolj pameten način.

    Objavljeno: 28.11.2012
  • Nintendo Wii Mini

    Japonski Nintendo je le nekaj dni po začetku prodaje dolgo pričakovane konzole Wii U, ki končno prinaša tudi podporo za visoko ločljivost in inovativni krmilnik z vgrajenim zaslonom na dotik, presenetljivo najavil tudi manjšo in cenejšo različico dosedanje generacije, ki so jo poimenovali Wii Mini. Nova konzola bo v Kanadi, kjer bo Wii Mini sprva naprodaj, na voljo za samo 100 dolarjev (brez DDV), z njo pa ciljajo predvsem na spodnji segment trga, ki se mu zid dosedanja ponudba kljub popustom in subvencijam še vedno predraga.

    Objavljeno: 28.11.2012
  • Windows 8: spodbudni rezultati in vdor

    Microsoft je presenetil javnost in objavil podatek, da so v prvem mesecu uradne prodaje prodali kar 40 milijonov izvodov operacijskega sistema Windows 8, kar je precej bolj od pričakovanj. Analitiki so namreč v zadnjih tednih opozarjali ravno nasprotno, da gre prodaja precej pod načrti, od proizvajalcev računalnikov pa o prihajale informacije o kopičenju zalog. Tudi javne raziskave so kazale medlo zanimanje kupcev, zlasti med uporabniki okolja Windows.

    Objavljeno: 28.11.2012
  • Nokia Asha - družabna omrežja za vsakogar

    Nokia je bila tradicionalno vedno uspešna na področju mobilnih telefonov v spodnjem cenovnem razredu, zato verjame, da lahko lepo zasluži z novima telefonoma Asha 205 in Asha 206, ki bosta na prodaj za komaj 46 oziroma 48 evrov (brez DDV). Gre za današnje razmere za razmeroma preprosta telefona s mehanskimi tipkovnicami, ki pa prinašata številne lastnosti pametnih telefonov, v prvi vrsti zelo preprost dostop do družabnih omrežji.

    Objavljeno: 27.11.2012
  • Družinska tablica

    Komur se zdi, da ima večina današnjih tablic premajhne zaslone, si bo lahko kmalu omislil novo tablico Archos Arnova FamilyPad, ki ponuja kar 13,3-palčni zaslon. Kot že nakazuje ime, Archos novo tablico ponuja predvsem za družinsko rabo, saj trdi, da lahko na večjem zaslonu uživa ali igra več ljudi hkrati. V ta namen so tablici priložili nekaj iger, ki omogočajo skupinsko igranje in uporabo tablice. Tablica bo zaradi velikosti zanimiva tudi kot predvajalnik za video posnetkov.

    Objavljeno: 27.11.2012
  • Tablice prehitevajo prenosnike

    Tržni analitiki so še v začetku leta napovedovali, da bodo tablice prehitele prenosne računalnike nekje do leta 2016, vendar se kot kaže to dogaja bistveno hitreje, kot je bilo pričakovano. Po poročanju družbe NPD DisplaySearch, naj bi proizvajalci zaslonov, ki so najboljši pokazatelj prodaje, v oktobru proizvajalcem poslali bistveno več zaslonov za tablice, kot tistih za prenosne računalnike.

    Objavljeno: 27.11.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji