• Švicarski žepni nož z 1 TB pomnilnikom

    Švicarski žepni noži so desetletja eden najbolj priljubljenih izdelkov med moškimi, zdaj pa se srečujejo tudi s tehnologijo 21. stoletja. Podjetje Victorinox je predstavilo nepogrešljiv pripomoček vsakega ljubitelja narave, ki pa ima skladno s časi, vgrajen tudi pomnilniški ključek USB. Nič nenavadnega, če ne bi obstajala celo različica, ki premore dovolj prostora za hrambo kar 1 TB podatkov.

    Objavljeno: 11.1.2012
  • Google Search plus Your World

    Google predlaga novo izboljšavo vsem znanega spletnega iskalnika. Najnovejša zamisel je tesno povezana z družabnim omrežjem Google+ in omogoča, da pri iskanju po ključnih besedah preprosto preklapljamo med rezultati, ki so javni (kot doslej) ter zasebnim iskanjem po zapisih prijateljev iz znancev.

    Objavljeno: 11.1.2012
  • CES: televizorji, televizorji, televizorji

    Kot se spodobi za vodilni sejem zabavne elektronike, so proizvajalci na dogodku CES razkrili niz novosti na področju televizorjev. Nekateri so sicer udarne novosti predstavili že nekaj dni pred sejmom, kljub temu pa ne manjka zanimivih novosti tudi po uradni otvoritvi.

    Objavljeno: 10.1.2012
  • OLPC XO 3.0 - tablica za (skoraj) vsakogar

    Organizacija One Laptop Per Child, ki se že vrsto let prizadeva ponuditi poceni računalnike, primerne tudi za otroke v manj razvitih državah, je na sejmu CES predstavila svojo tretjo zamisel - tokrat je to tablični računalnik z oznako XO 3.0. OLPC z novostjo cilja k še bolj drznim ciljem, kot pri dosedanjih projektih, v katerih so ponujali netbooke.

    Objavljeno: 10.1.2012
  • Crucial ponuja medpomnilnik za diske

    Pomnilniške enote SSD po hitrosti prenosa in dostopnem času močno prekašajo klasične diske, vendar se tem še vedno ne morejo približati po ceni hrambe podatkov. Prav zaradi tega bo še nekaj časa morda najbolj racionalna možnost uporabe tako imenovanih "hibridnih" rešitev.

    Objavljeno: 10.1.2012
  • Samsung monitorske poslastice

    Samsung je predstavil nove družine vrhunskih monitorjev, ki izstopajo tako po obliki, kot tehničnih lastnostih. Nova družina monitorjev Series 7, ki jo tvorita 24- in 27-palčni model, izstopa po vgrajenem sprejemniku za TV signal v visoki ločljivosti, pa tudi po zmožnosti brezžične povezave z računalniki in celo tablicami ter telefoni. V prvem primeru za povezavo s prenosniki skrbi vmesnik WiDi, v drugem pa povezava MHL. Če ima uporabnik MHL združljiv telefon ali tablico (trenutno je to možno z napravami Android), lahko sliko telefona ali tablice prikazujemo na velikem zaslonu. Serija 7 bo na voljo od marca za ceno najmanj 600 dolarjev (brez DDV).

    Objavljeno: 9.1.2012
  • Parrot AR.Drone 2.0

    Podjetje Parrot na sejmu CES predstavlja drugo generacijo trenutno še zelo vročega helikopterčka s štirimi rotorji, ki ga krmilimo s pomočjo pametnih telefonov ali tablic z operacijskima sistemoma Android in iOS ter prek povezave Wi-Fi. Nova različica prinaša številne izboljšave, ki omogočajo enostavnejše krmiljenje robotskega helikopterja v zraku.

    Objavljeno: 9.1.2012
  • Nova ofenziva novosti pri Lenovu

    Kitajsko podjetje Lenovo na sejmu CES predstavlja cel niz zanimivih novosti na področju prenosnikov. Tehnološko morda najbolj zanimiva novost je brez dvoma novi model ThinkPad X1 Hybrid, naslednik modela ThinkPad X1, ki ohranja tanko in lahko zasnovo, obenem pa omogoča še enkrat daljšo avtonomijo. Ta lahko doseže do 10 ur ob uporabi hibridnega načina Instant Media Mode (IMM), za katerega je na voljo drugi procesor ter alternativni operacijski sistem s temeljem na Linuxu.

    Objavljeno: 9.1.2012
  • Neuničljivo steklo številka 2

    Podjetje Cornig bo na sejmu CES predstavilo drugo iteracijo njihovega kemično ojačanega stekla z imenom Gorilla Glass. Gorilje steklo 2 bo v primerjavi s predhodnikom še bolj neuničljivo, tanjše in odpornejše na praske. Prvo različico Cornigove steklene površine danes najdemo v več kot 600 različnih izdelkih, ki so jih prodali v zavidljivih številkah, zato so v podjetju prepričani, da bo nova verzija pri proizvajalcih (predvsem mobilne) tehnologije naletela na topel sprejem. Za predstavitev zmogljivosti novega stekla bodo na sejmu CES pokazali 82 palčni LCD zaslon, občutljiv za dotik, s pomočjo katerega bodo lahko obiskovalci iz prve roke spoznavali posebnosti njihovega izdelka.

    Objavljeno: 8.1.2012
  • Nokia kupila operacijski sistem

    Nokia je kupila mobilni operacijski sistem Smarterphone, namenjen najnižjemu cenovnemu razredu telefonov. Z njim naj bi čisto osnovne naprave znale oponašati pametne, veliko dražje telefone. Prevzem se je zgodil že novembra lani, a je novica šele sedaj pricurljala na plano. Finci so jo potrdili, vendar niso razložili, zakaj poleg svojega Symbiana in Microsoftovega Windows Phone potrebujejo še tretji operacijski sistem.

    Objavljeno: 7.1.2012
  • Nikonova evolucija

    Nikon je v odgovor Canonovemu EOS-1D X predstavil fotoaparat D4. Profesionalni aparat predstavlja vrh Nikonove ponudbe. Ima tipalo CMOS formata FX s 16,2MP, ki omogoča zajem enajstih posnetkov na sekundo. Velik korak naprej je D4 naredil na področju videa, kjer omogoča zajem v polni visoki ločljivosti 1080p s hitrostjo 30p, 25p in 24p (720p s hitrostjo 60p, 50p, 30p in 25p). Vgrajen ima HDMI vmesnik, preko katerega lahko uporabnik med snemanjem gleda dogajanje na zunanjem monitorju oziroma ima zunanji snemalnik, česar dosedanji DSLRji niso dopuščali.

    Objavljeno: 7.1.2012
  • Microsoft po Applovih sledeh

    Z napovedjo certifikata Signature Microsoft sledi zgledu podjetja Apple. Računalniki s tovrstno etiketo bodo namreč skrbno izbrani in sestavljeni, tako da bodo dosegli maksimalno učinkovitost. Večji proizvajalci PCjev danes svoje izdelke običajno opremijo s sto in enim programom, ki končnega uporabnika niti najmanj ne zanimajo. Razne preizkusne različice, upravljavci strojne opreme in podobni tvorijo skupino aplikacij, ki ji rečemo "bloatware". Porabijo preveč dragocenih strojnih zmogljivosti in uporabniku ne dajo dihati. Računalniki z oznako Microsoft Signature bodo vsebovali le najnujnejše pripomočke in bodo nemudoma pripravljeni na delo. Vendar to še ni vse. Za tiste, ki bodo pripravljeni plačati dolarskega stotaka, so pripravili Signature Premium, ki PCju doda zaščito proti kraji, enoletno tehnično podporo, en nasvet v živo (v izbrani trgovini) ter prednostni dostop do Microsoftovih učnih dogodkov. Zveni znano?

    Objavljeno: 7.1.2012
  • Črv krade Facebook gesla

    Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z varnostjo v svetu računalništva, že dlje časa opozarjajo na črva z imenom Ramnit. Slednji naj bi v zadnjih štirih mesecih lanskega leta okužil več kot 800.000 računalnikov širom sveta. Gre za izredno napredno zlonamerno kodo, ki cilja na družabna omrežja, preko katerih se širi z neverjetno hitrostjo. Črv naj bi v Franciji in Veliki Britaniji ukradel kar 45.000 gesel za dostop do najbolj priljubljenega omrežja ta hip, spletišča Facebook. Na ta način imajo nepridipravi neposreden dostop do velike količine osebnih podatkov, ki jih izkoriščajo za nadaljnjo širitev in vstop v druge spletne storitve, saj žrtve večkrat uporabljajo iste prijavne podatke na različnih spletnih dverih. Ramnit deluje izredno potuhnjeno, tako da ga je težko opaziti. Edina prava rešitev je uporaba posodobljenega proti virusnega programa.

    Objavljeno: 6.1.2012
  • Iz našega arhiva: Internet in snežne smučine

    Ni treba biti šampion belih strmin, da bi ugotovil, da naši severna in zahodna soseda ponujata nekatera izmed najboljših smučišč na svetu. Saj ne, da je z našimi kaj narobe, a nacionalni ponos gor ali dol, avstrijska in italijanska ponudba sta nekaj razredov više. In čeprav je idilična podoba večerov v gorskih kočah v volnenem puloverju, s kozarcem kuhanega vina v roki in germknödlom (če ne poznate, poguglajte!) na krožniku, še vedno privlačna, je za mnoge med nami rustika te podobe nekoliko skažena z računalnikom (ali tablico ali pa vsaj pametnim telefonom), ki mora nujno biti povezan v internet. Oglejmo si torej, kakšne so možnosti povezave v teh tujih deželah, kjer morda poznamo osnove jezika, a domačinov zaradi naglasa in hitrosti govora ne bomo nikoli povsem razumeli.

    Objavljeno: 6.1.2012
  • Kameleonska miš in sokolje oko

    Podjetje Logitech je znano po kakovosti in inovativnosti svojih izdelkov. Ni presenečenje, da se tudi tokrat niso izneverili. Predstavili so nov pogled na nepogrešljivega glodavca, del opreme vsakega spodobnega računalnikarja. Kombinacija miš in tipkovnica je z nami že dolgo in z obema so se proizvajalci poigravali že neštetokrat. Zdi se, da sta njuni obliki oziroma načina izkoriščanja zabetonirana bolj kot Ferguson na klopi Manchestra. Neuspeh ni odvrnil novih junakov in poskusi se nadaljujejo. Tukaj vstopi Logitech, ki želi uporabnike prepričati, da je nova miška videti kot kocka. Logitech Cube ni navadna žival. Občutljiva je za dotik, oblika in dimenzija sta primerni povprečni dlani, zna se preleviti v drugačno vlogo ter s pomočjo akumulatorja v njej vztrajati precej časa. Kocka se prepričljivo spremeni v kazalnik, katerega se ne bo sramovala nobena profesionalno izvedena predstavitev. Z računalnikom se poveže brezžično, s pomočjo priloženega USB ključka, in ostane v vezi, kljub temu, da se z njo v roki premikamo po sobi gor in dol. Posredno, preko Kockinega sprejemnika, se z računalnikom lahko poveže do šest združljivih naprav, ne da bi zanje potrebovali fizičen priklop. Kocka bo za slabih sedemdeset dolarjev na voljo že v januarju.

    Objavljeno: 6.1.2012
  • Nismo tako bogati, da bi kupovali poceni

    Globalizacija spleta je na tržišču poskrbela za pisano izbiro. V mislih imamo predvsem številne spletne trgovce, ki se dobesedno tepejo za našo pozornost. V Monitorju večkrat uporabimo manjše in cenejše prodajalne z namenom, da vas o njihovi ustreznosti pravočasno informiramo. Tokrat vam predstavljamo zgodbo Giorgosa Lazaridisa, ki je na spletu kupil napajalnik za fotoaparat Canon PowerShot. Slednji za delovanje običajno potrebuje baterije, a za 5 dolarjev, vključno s poštnino, si je Giorgos privoščil stalno napajanje, da bi imel aparat vedno pripravljen za uporabo. Vesel zaradi dobre kupčije, je sprva spregledal čudno obnašanje fotoaparata, kadar je bil ta priklopljen na napajanje. Ko so se težave stopnjevale, je v roke vzel izvijač in preveril notranjost napajalnika. Kaj je našel, si poglejte v priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 6.1.2012
  • Google želi poenotiti naprave z Androidom

    Google je neprijetno presenetil proizvajalce mobilnih naprav z izjavo, da bodo v prihodnje morali bolj upoštevati njegove želje, če bodo še želeli imeti dostop do tržnice Android Market. Beseda teče predvsem o nameri, da uporabniški vmesnik Holo (Android 4.0) postane obvezen. Kljub temu, da dotičnemu, inovativnosti ter naprednosti ne gre očitati, je takšno omejevanje takoj naletelo na neodobravanje. V prvih vrstah so bili glasni razvijalci kozmetičnih dodatkov Sense in TouchWiz, ki ju HTC in Samsung redno dodajata svojim napravam. Google je zaskrbljene hitro pomiril, saj bo tovrstne "kožice" tudi v prihodnosti podpiral. Pri gigantu so prepričani, da bodo s strožjimi pravili in ločevanjem med grafično podobo ter operacijskim sistemom zmanjšali razdrobljenost naprav z Androidom. Poenotili bodo videz in uporabo aplikacij, zato jih bodo razvijalci lažje ustvarjali in posodabljali.

    Objavljeno: 5.1.2012
  • Ko običajni TV postane pameten

    Podjetje Roku je znano po neobičajnih predvajalnikih, ki znajo iz navadnega televizorja narediti pametno napravo sposobno poganjanja aplikacij, sodelovanja s priljubljenimi spletnimi servisi in še kaj. Nazadnje so fantje izdelali predvajalnik v velikosti hokejskega paka, sedaj so šli še korak dlje. Nov izdelek ima podobo USB ključka. V njem se skriva procesor, pomnilnik in brezžična povezava. Vse skupaj bo poganjala programska oprema, ki so je kupci vajeni iz obstoječih naprav. Tako bodo lahko v pametnega spremenili še tako neumen TV in takoj uživali v bogatih zmožnostih, ki jih ponuja Roku. Dodatno vrednost ključku predstavlja sloves podjetja. Medtem ko proizvajalci pametnih televizorjev ob sistemskih nadgradnjah pogosto pozabijo na starejše modele, to ne velja za Roku, ki vzdržuje svoje umotvore še dolgo po izteku garancije. Kupec bo tako vedno v stiku s časom, na voljo pa bo imel vse najbolj priljubljene spletne storitve s katerimi se (in se bodo) v prihodnosti dičili veliko dražji modeli televizorjev.

    Objavljeno: 5.1.2012
  • PCji v dnevni sobi hujšajo

    Britansko podjetje Tranquil PC je novo leto pospremilo s splovitvijo novega medijskega računalnika. HTPC z oznako MMC-12 je vsled svoje tankosti, njegova debelina znaša le 3,8 cm, nadvse primeren za vgradnjo v namensko avdio video omaro ali katerokoli drugo, na videz neuporabno, odprtino v dnevni sobi. Slabih osemsto evrov vredno napravo poganja procesor Core i3, 4GB pomnilnika, disk mSATA (80GB) ter operacijski sistem Windows 7 Home. Vgrajen ima snemalnik za CD ali DVD medije. Na hrbtni strani najdemo številne priključke, med njimi enega za gigabitno omrežje, dva vhoda USB 3.0 ter izhoda DVI ter HDMI. Tranquil ponuja tudi različico z enoto Blu-ray namesto snemalnika CD/DVD. Obe pošilja po celem svetu.

    Objavljeno: 5.1.2012
  • Yahoo z novim direktorjem

    Nov direktor družbe Yahoo je Scott Thompson. Bivši vodja slovitega PayPala bo po začetnem spoznavanju podjetja hitro skušal ponovno zanetiti inovativnost ter dvigniti raven rasti, ki je v zadnjem času močno upadla. Nadzorni svet je prepričan v Scottove sposobnosti, saj ima ta ogromno izkušenj na področju poslovanja na spletu in zna delovati znotraj skupine. Tudi Thompson ob imenovanju ni štedil s pohvalami na račun bodočih sodelavcev. Zahvalil se je za izkazano zaupanje in potrdil, da namerava podjetje zopet usmeriti v stare tirnice. Dobra osnova, bogata zgodovina, 700 milijonov uporabnikov in zavzeto delo naj bi skupaj tvorili dovolj veliko poroštvo za njegov uspeh.

    Objavljeno: 5.1.2012
  • Anonymous razkrili tudi Slovence

    V novem letu ne počivajo niti hekerji. Znana skupina Anonymous se je na začetku 2012 lotila neonacistov. Na spletni strani Nazi-leaks.net so objavili identitete ljudi, ki so na kakršenkoli način povezani s skrajnim gibanjem. Večina razkritih posameznikov prihaja iz Nemčije, vendar se med njimi najdejo tudi prebivalci drugih držav, med njimi nekaj Slovencev. Pristnost objavljenih podatkov, ki naj bi jih skupina zbirala več mesecev, še ni potrjena.

    Objavljeno: 4.1.2012
  • Iz našega arhiva: Tablica z dodatkom

    Zadnje mesece, ko nas preplavljajo tablice z Androidom, imamo preizkuševalci zelo težko delo. Tablice so si na las podobne, vse imajo enako velike zaslone, enako ločljivost zaslona, poganjajo enako različico Androida, razlikujejo se morda le zmogljivosti spletnih kamer in priključkih, a so razlike res malenkostne. Tu in tam pa se le najde drugačna tablica.

    Objavljeno: 4.1.2012
  • Novi Samsung Ace, telefon za množice

    Samsung je leto začel smelo. Pri podjetju so napovedali novo različico pomanjšanega telefona Galaxy S. Galaxy Ace Plus, kakor se novinec imenuje, bo poleg računskega operatorja v nazivu dobil še 3,65 palčni zaslon, procesor s taktom 1GHz, 512 MB RAMa, operacijski sistem Android Gingerbread in šminko TouchWiz. Ostale specifikacije so zlati sredini primerne. Tu so še 5 MP fotoaparat, Wi-fi in Bluetooth povezavi, 3GB prostora ter razširitev v obliki Micro SD kartic. Kljub temu, da Korejci molčijo o ceni, gre za model, ki cilja na množice. Pričakujemo, da bo v nižjem in srednjem cenovnem razredu zlahka med bolj priljubljenimi izbirami, saj razen nizke ločljivosti, ta znaša siromašnih 480x360 pik, nima opaznejših slabosti. Različico, ki je trenutno na trgu, ponujamo v Monitorjevi naročniški akciji .

    Objavljeno: 4.1.2012
  • ASUSove skrivnosti

    Bliža se sejem CES in podjetja vedno težje držijo jezik za zobmi. Informacije so kot prvemu pobegnile podjetju ASUS. V javnost so pricurljale novice o dveh vrstah naprav, ki so jih Tajvanci želeli predstaviti na ameriškem velesejmu elektronike. Govora je o 12 palčnih prenosnikih Eee PC Flare in tablici Transformer Prime Mini. Flare bo vrsta majhnih prenosnikov različnih zmogljivosti. Nekateri bodo osnovani okoli Intelovega Atom procesorja, drugi s pomočjo AMDjeve srčike Fusion APU. Na natančnejše specifikacije bo treba še malo počakati. Enako velja za tablico Transformer Prime Mini, o kateri smo predčasno izvedeli, da bo imela zaslon velikosti sedmih palcev ter procesor Tegra 3 in bo verno oponašala priljubljenega večjega bratca.

    Objavljeno: 4.1.2012
  • Milijon Kindlov na teden

    Čeprav Amazon ne mara izdajati prodajnih številk, se je tokrat vseeno pohvalil z odličnim rezultatom pravkar minule praznične sezone. Vsak teden v veselem decembru so kupcem poslali vsaj milijon Kindlov. Nič presenetljivega, saj je tablica Kindle Fire, ki je v Slovenijo še ne pošiljajo, ves ta čas prebila na prvem mestu najbolj priljubljenih izdelkov spletnega trgovca. Vsled dobrih rezultatov Amazonovih elektronskih bralnikov se vsebina zanje prodaja kot sveže žemljice. E-knjig so tako v letu 2011 prodali skoraj dvakrat toliko kot leto poprej, medtem ko so prav na božič dosegli nov dnevni rekord po številu prenesenih naslovov.

    Objavljeno: 3.1.2012
  • Vse najboljše, Commodore

    Ta teden praznuje ena izmed legendarnih naprav v svetu računalništva. Pred tridesetimi leti je svoj pohod, tudi po slovenski grudi, začel Commodore 64. Z napovedjo na sejmu CES leta 1982 je v hipu vstopil v mokre sanje marsikaterega mladeniča ali mladenke. Začele so se svete vojne. Kakor se danes medsebojno blatijo lastniki Androidov in privrženci jabolčnih naprav, tako smo se včasih radi zbadali srečneži s pretihotapljenim računalnikom Commodore in tisti, ki so prisegali na Radirke oziroma priljubljene Spectrume. V letih največjega uspeha je bila Štiriinšestdesetka najbolj prodajan osebni računalnik na svetu in je za sabo pustila tudi vojsko klonov IBMovega PCja. Letno so jo prodali v milijonskih številkah. Zanjo je bilo spisanih več kot 10.000 plačljivih programov in iger, ki jih danes s solzami v očeh poganjamo na raznih posnemovalnikih (ang. emulator) ali, tisti s (premožnim) otrokom v sebi, na originalni kopiji, ki jo prodaja podjetje Commodore USA. Pri slednji gre za sodobni PC z operacijskim sistemom Commodore OS Vision, ki poskrbi za pravo pravcato potovanje skozi čas. Mogoče je ravno trideseta obletnica čas, da si zopet privoščimo enega Komodorca?

    Objavljeno: 3.1.2012
  • Sodobni vitez

    Včasih so bili vitezi premožni ljudje z željo po dokazovanju. Če sklepamo po nedavnem poimenovanju Applovega oblikovalca Johnatana Iveja, kateremu je angleška kraljica ob novem letu podelila naziv Knight Commander of The British Empire, se časi niso dosti spremenili. Dodatek k imenu si je Ive prislužil z vdanostjo svojemu poklicu ter občudovanja vrednimi izdelki, ki so dodobra spremenili pravila industrijskega oblikovanja. Kraljica nove viteze imenuje dvakrat letno, med njimi se je na primer znašel tudi Microsoftov ustanovitelj Bill Gates, a le prebivalci držav pod njeno pristojnostjo in najvišjim imenovanjem si lahko nadenejo naziv Sir. Jonathan Ive je nad pridobitvijo navdušen, zato je prisegel, da bo še naprej deloval v skladu z viteškimi nazori. V njegovem svetu to pomeni, da bo kakovost izdelka vedno pred dobičkonosnostjo.

    Objavljeno: 3.1.2012
  • 16.000 tvitov na sekundo

    Hitrost iz naslova je količina sporočil, ki je ob vstopu v novo leto povzročila občasne zastoje drugače zanesljive infrastrukture, ki sicer skrbi, da priljubljeno družabno omrežje Twitter nemoteno deluje. Za rekord je predvsem zaslužna Japonska, ki je 1.1.2012 nekaj sekund čez polnoč, pri nas je bila takrat ura štiri popoldan, prispevala levji delež sporočil h končnemu številu 16.197 tvitov na sekundo, kar je absoluten rekord in 9000 objav na sekundo več od lani. Nepričakovan naval je poskrbel za pogostost osovraženega sporočila "Twitter is over capacity", ki običajno označuje, da ima spletišče v danem trenutku (pre)polne roke dela. Uporabniki so težave sprejeli času primerne dobre volje in Twitterju v novem letu zaželeli čim manj podobnih zapletov.

    Objavljeno: 2.1.2012
  • Galaxy Note presegel pričakovanja

    Pravijo, da kar počneš ob prehodu v novo leto, boš delal naslednjih dvanajst mesecev. Samsung bo očitno na veliko prodajal svoje telefone, saj so iz podjetja ravno v prazničnem času sporočili, da je model Galaxy Note presegel vsa pričakovanja. V roke trgovcev so jih razposlali že več kot milijon. Res to ne pomeni, da so vse tudi prodali, a ob dejstvu, da se prodaja na nekaterih večjih trgih, kakršne so Združene države Amerike, šele začenja, je številka vredna spoštovanja. Sploh, če vemo, da gre za napravo, ki s križanjem tablice in telefona, že v osnovi nagovarja ožji krog potencialnih kupcev. O telefonu Note, ki ga mobilni operaterji ponujajo tudi pri nas, smo se razpisali v decembrski številki Monitorja.

    Objavljeno: 2.1.2012
  • Srečno 2012!

    Veselo in vznemirljivo leto, polno tehnoloških poslastic vam želi uredništvo novic.

    Objavljeno: 1.1.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji