Objavljeno: 10.1.2012

CES: televizorji, televizorji, televizorji

Kot se spodobi za vodilni sejem zabavne elektronike, so proizvajalci na dogodku CES razkrili niz novosti na področju televizorjev. Nekateri so sicer udarne novosti predstavili že nekaj dni pred sejmom, kljub temu pa ne manjka zanimivih novosti tudi po uradni otvoritvi.

LG je med drugim predstavil nove televizorje LM6700 do LM9600, ki se lahko pohvalijo s samo 5 mm debelim robom okoli vidne površine, na določenih mestih pa je celoten televizor debel komaj 4 mm! Možno je še celo več, njihov televizor s 55-palčnim zaslonom OLED ima rob velik komaj 1 mm, vendar gre za zdaj le za prototip. Kljub temu LG trdi, da ga bo v ZDA začel prodajati še letos. Nekatere novosti podpirajo daljince z vgrajenimi alfanumeričnimi tipkovnicami, kot alternativo pa možnost krmiljenja z govorom. Serija PM (model PM6900) pa omogoča med drugim risanje po zaslonu s posebnim peresom, kar je kot nalašč za interaktivne predstavitve in zapiske iz sestankov.

LG serija LM - doslej najtanjši rob okoli vidne površine.

LG ponuja prototip OLED televizorja z diagonalo kar 55 palcev in robom debelim 1 mm.

Sharp je tudi eden od proizvajalcev, ki so na CES pripeljali kup novosti. Za domačo rabo, a ne za plitke žepe, bo kmalu na voljo 80-palčni televizor LC-80LE844U, ki podpira vse od 3D do internetnih vsebin. Pripravljajo tudi pravo poplavo 60 in 70-palčnih modelov, kar daje slutiti, da se bodo cene izdelkov s tovrstnimi velikostmi kmalu občutno znižale. Nekoliko v ozadju pa so prikazovali prototip televizorja z ločljivostjo 8K - 7.680 x 4.320 pik - kljub temu, da še niti standard 4K ni zaživel.

Sharp v prodajo pošlja televizor z 80-palčnim zaslonom.

Po HDTV in 4K je na vrsti ločljivost 8K. vendar ne prav kmalu.

Toshiba je med tistimi, ki največ verjame v tehnologije prihodnosti. Medtem, ko v Nemčiji in na Japonskem začenjajo s prodajo prvih televizorjev z avtostereoskopskim 3D prikazom (brez očal), s ceno okoli 10.000 dolarjev na kos, so na sejmu CES prikazali še korak dlje - prvič je v živo mogoče videti prototip, ki podpira tako 3D prikaz brez očal kot ločljivost 4K. Povrh vsega so avtostereoskopski prikaz močno izboljšali, tako da lahko 3D prikaz hkrati spremlja do devet ljudi, vsak iz svojega zornega kota.

Toshiba - 4K in 3D brez očal.

Sony eksperimentira z drugačnimi tehnološkimi zamislimi. Med številnimi prikazanimi novostmi izstopa prototip televizorja "Cystal LED TV", ki ima ob vsaki pik LCD zaslona miniaturno diodo LED za osvetlitev. To pomeni, da ima televizor toliko diod LED, kolikor je njegova ločljivost (približno 6 milijonov diod!). Rezultat? Po trditvah Sonya 3,5-krat boljši kontrast, 14-krat večja globina barv in 10-krat hitrejši odzivni čas. Za zdaj je le prototip.

Zato pa Sony še naprej močno verjame v platformo Google TV. Na sejmu so partnerstvo potrdili z novimi izdelki, med katerimi sta predvajalnik Blu-ray NSZ-GP9 z vgrajeno platformo Google TV, ponujajo pa tudi samostojni sprejemnik NSZ-GS7. Še bolj kot predvajalniki pa izstopa nov daljinski upravljavec Sony NSZ-GT1, ki premore sledilno ploščico, žiroskopska tipala za detekcijo gibanja v treh smereh in za nameček alfanumerično tipkovnico na zadnji strani naprave.

Sony Crystal LED TV s 6 milijoni diod.

Sony je predstavil nove izdelke s platformo Google TV.

Drugi pomemben trend, ki se samo še stopnjuje, je vključevanje internetnih in računalniških funkcij v same televizijske sprejemnike. Kitajski Lenovo je tako na sejmu razkril svoje prve televizorje za mednarodne trge, ki ima kot veliko posebnost dejstvo, da ima vgrajen računalnik z operacijskim sistemom Google Android 4.0. 55-palčni model K91 s podporo za 3D prikaz premore vgrajen procesor Snapdragon s taktom 1,5 GHz, 1 GB RAM in 8 MB pomnilnika Flash, ima pa tudi vmesnike HDMI, Wi-Fi, USB, režo za kartice SD in za nameček še video kamero s 5 milijoni pik za video konference. Kljub tem lastnostim Lenovo trdi, da ne gre za izdelek združljiv s specifikacijo Google TV, je pa z njim možen dostop do Android Marketplace, podobno kot pri tablicah in telefonih. Lenovo trdi, da ima televizor vgrajene funkcije za razpoznavo govora in obrazov, s čimer naj bi bilo preprosteje krmiliti zadevo tudi brez uporabe daljinca.

Lenovo K91 z Androidom 4.0.

Kako vroča zadeva so tako imenovani pametni televizorji dokazuje tudi podjetje Canonincal, ki je na sejmu CES predstavilo koncept operacijskega sistema Ubuntu z uporabniškim vmesnikom primernim za televizorje. Stavijo na 3D videz, iskanje podatkov o vsebinah in pretočnem predvajanju iz različnih virov.

Tudi Ubuntu se trudi najti svoje mesto pri pametnih televizorjih.

Da razpoznava govora, kot alternativa krmiljenju z daljinci, prihaja tudi na področje televizorjev, nakazuje najava družbe Nuance, da pripravljajo novo platformo Dragon TV, ki bo na voljo za vgradnjo v bodoče izdelke drugih proizvajalcev. Nuance je obenem podjetje, s katerim Apple sodeluje na priljubljenem programu Siri za mobilne telefone. Zamisel je ta, da kot mehanizem za krmiljenje televizorjev uporabimo kar razpoznavalnik na mobilni napravi, po možnosti ob hkratni podpori za krmiljenje na dotik. Podrobnosti bodo sledile v naslednjih mesecih.

Razpoznava govora prihaja tudi na televizorje.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji