• Google najel Varnostnika

    Kljub drugačnim napovedim, smo uporabniki pametnih telefonov še vedno relativno varni pred škodljivimi programi. Google zlonamerno kodo preprečuje na več načinov. S peskovnikom aplikacijo omeji, tako da ne more do podatkov izven nje, z dovoljenji nam predstavi, kaj bo določena aplikacija, katero nameščamo, na sistemu smela izvajati, z zaklepanjem sistema pa onemogoči nepridipravom, da bi s pomočjo podtaknjene programske kode spreminjali operacijski sistem.

    Objavljeno: 4.2.2012
  • Motorola proti Applu

    Nemci imajo radi Motorolo. Ameriška multinacionalka je na njihovem sodišču dobila še eno tožbo. Tožba proti evropski izpostavi podjetja Apple, spočeta lanskega aprila, se je končala s prepovedjo prodaje izdelkov in storitev, povezanih z oblakom iz Cupertina. Motorola Mobility je tako v roke dobila vzvod, s katerim lahko zaustavi evropski iCloud in posledično umakne s prodajnih polic izdelke, povezane z njim. Če želi prepoved uveljaviti v praksi, mora zastaviti 100 milijonov evrov, ki jih v primeru uspešne pritožbe dobi Apple. Slednji se bo na odločitev nemškega sodišča brez dvoma pritožil in v primeru pozitivne rešitve zahteval še večjo odškodnino, če bi mu Motorola medtem metala polena pod noge. Nič čudnega, če se sedaj vsi sprašujemo ali bo Motorola stala za svojimi besedami ali se bo vse skupaj sprevrglo v le še eno rožljanje z orožjem.

    Objavljeno: 4.2.2012
  • Samsungovi telefoni

    Zadnje čase se veliko govori o Samsungovih telefonih. Slab mesec pred sejmom mobilne tehnologije v Barceloni vemo, da najbolj pričakovanega telefona tam ne bomo ugledali. Samsung Galaxy S III bodo razkrili na posebnem dogodku, ki se bo zgodil bližje pričakovanemu datumu prodaje na začeteku poletja. Kljub temu težko čakamo na katalonski sejem, saj Korejci bržkone skrivajo v rokavu kakšnega aduta. Morda ga razkrijejo v posebni reklami med ameriškim SuperBowlom ta vikend? Do takrat tale slika novega Samsungovega aparata, ki spominja na njihov najbolj prodajani artikel in bo več kot očitno posvojil najnovejši Googlov operacijski sistem. Je to napovedani Samsung Galaxy S II Plus z Androidom 4.0?

    Objavljeno: 3.2.2012
  • HTC pušča

    Tajvansko podjetje HTC je uradno priznalo, da je v nekaterih njihovih telefonih programska luknja, ki pušča gesla za dostop do brezžičnih omrežij, v katera so povezani. Med prizadetimi modeli so določene različice telefonov Desire (HD, S), Sensation, EVO, Thunderbolt, Glacier (myTouch) in Droid Incredible. Varnostni popravki so že nared in zapakirani v posodobitev. Ker nekateri izmed naštetih aparatov niso zmožni samodejnega nadgrajevanja, naprošajo uporabnike, da popravke namestijo ročno.

    Objavljeno: 3.2.2012
  • Kinect za PC že v prodaji

    Microsoft je izpolnil januarsko obljubo in v trgovine poslal PC različico kompleta za zaznavanje gibanja, glasu in še česa. Kinect za računalnike je dražji od konzolne inačice (250 USD) in za zdaj zmore manj. V Redmondu veliko pričakujejo od uporabnikov /razvijalcev, ki bodo z novo igračo, citiramo, spreminjali svet. S tem namenom je na Microsoftovi spletni strani na voljo razvojni paket (SDK), ki je z različico 1.0 pridobil marsikatero izboljšavo. Med njimi sta podpora štirim napravam in delovanje od blizu, ki omogoča sledenje predmetov, od naprave oddaljenih zgolj 40 centimetrov.

    Objavljeno: 3.2.2012
  • Iz našega arhiva: Zavržena odličnost

    Vodilni v Nokii vse stavijo na Windows phone 7, prejšnje vodstvo pa je upe položilo v operacijski sistem Maemo in njegovega naslednika MeeGo. Rezultat te smeri je bila Nokia N9, ki se je po partnerstvu z Microsoftom spremenila v slepo ulico.

    Objavljeno: 2.2.2012
  • Facebook na borzi

    Skladno s pričakovanji je najbolj priljubljeno družabno omrežje na planetu vložilo prošnjo za izdajo delnic. S potezo se želi Facebook oplemenititi s petimi milijardami svežega kapitala, kar je enako največjemu pretoku denarja, ki ga je katerokoli spletno podjetje kdaj ustvarilo na začetku svoje borzne poti. Vloga je razkrila, da je družabno omrežje v zadnjih treh letih ustvarjalo vedno večji dobiček in da ima iz tega naslova v tem trenutku slabe štiri milijarde kapitala. Kuro, ki nese zlata jajca, hrani kar 845 milijonov uporabnikov, ki dnevno napišejo 2,7 milijarde komentarjev (ali pa kaj všečkajo) oziroma na spletišče prenesejo 250 milijonov fotografij.

    Objavljeno: 2.2.2012
  • Linux tablica

    Skromna tablica z imenom Spark bo v drobovju imela procesor AMLogic ARM 1Ghz, grafično procesno enoto Mali-400, 512 RAMa, 4GB notranje shrambe, razširljive s karticami SD ter brezžično povezavo Wi-fi. Če naštetemu dodamo, sedem palčni zaslon, občutljiv za dotik, dobimo čisto povprečno napravo. Z eno pomembno razliko. Iskro poganja operacijski sistem Plasma Active UX, ki je odprto kodna nadgradnja običajnega Linux jedra, kar pomeni, da se bo z njo dalo marsikaj početi. Tablica Spark bo v prvi vrsti namenjena navdušencem, ki po sistemu radi malo pobrskajo oziroma si ga prilagodijo po svojih potrebah, zato aplikacij zanj ne bi smelo umanjkati. Cena naprave bo okoli 260 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 2.2.2012
  • Pirate Bay se seli

    Lastniki Piratskega zaliva so dokončno spoznani za krive. Sodbo iz leta 2009 je z zavrnitvijo njihove pritožbe potrdilo švedsko vrhovno sodišče. Štirica mora poleg visoke denarne odškodnine za nekaj časa tudi v zapor. Upravitelji spletne strani so nemudoma zamenjali domeno. Predvidevajo, da bi Američani zlahka izkoristili končan sodni proces in na krilih nedavnega uspeha z Megauploadom zaplenili imenske zapise spletišča Pirate Bay. Slednje jim sedaj ne bo uspelo, saj je vsebina iz naslova ".org" prestavljena na švedsko domeno ".se". Pirate Bay je tako za zdaj na varnem, saj spletna stran ni bila del sodnega procesa proti štirici.

    Objavljeno: 2.2.2012
  • PcAnywhere varen

    Prejšnji teden smo poročali o neobičajni praksi. Podjetje Symantec je priznalo, da so zlikovci leta 2006 ukradli izvorno kodo njihovega izdelka pcAnywhere. Ker je del nje tudi v sodobni različici dotičnega programa za nadzor računalnikov na daljavo, so uporabnikom priporočili, da ga ne uporabljajo. Na srečo so se Kalifornijci podvizali in naredili popravke. Vsem uporabnikom priporočajo, da program pcAnywhere nadgradijo na verzijo 12.5 in si nemudoma namestijo izdane zaplate. Če tega iz kateregakoli razloga ne morejo storiti, naj se obrnejo na njihovo tehnično pomoč.

    Objavljeno: 1.2.2012
  • Apple pod pritiskom

    Z ogromnimi denarnimi rezervami, večjimi, kot jih ima matična država, in s pogostimi škandali v zvezi z izkoriščanjem delavcev na Kitajskem, je Apple hvaležna tarča negativnih prispevkov v časopisju oziroma izjav pomembnežev v javnosti. Prav zadnje nesreče v "delovnih taboriščih" njihovega kitajskega partnerja Foxconna, kjer je umrlo že precej zaposlenih, in predsedniška kampanja v ZDA so povod za nov plaz očitkov na račun mojstrov iz Cupertina. Oglasil se je poslovnež Donald Trump, ki Apple javno poziva, da prestavi izdelavo svojih izdelkov na domača tla. Pravi, da trenutno obnašanje podjetja ni primerno obdobju recesije, v katerem smo. Applovi izdelki se skoraj v celoti izdelujejo izven meja Združenih držav. Še bolj neposreden je bil ameriški predsednik Obama, ki je v nedavnem govoru pozval potrošnike, naj nehajo nagrajevati podjetja, ki ustvarjajo delo v tujini. Kupujejo naj le tisto, kar je proizvedeno doma. S tem bodo ustvarjali nova delovna mesta in posledično investirali v lastno prihodnost.

    Objavljeno: 1.2.2012
  • Asusov križanec

    Ko je podjetje Asus lanskega maja na konferenci Computex predstavilo svoje videnje križanja tablice in telefona, so bili Tajvanci deležni marsikaterega začudenega pogleda. Padfone je skupek dveh naprav, telefona in tablice, kjer prvi predstavlja pamet in druga zaslonsko razkošje. Ob skupni spletni povezavi, shrambi ter bateriji jima za delovanje zadostuje zgolj ena kartica SIM. Poganja ju operacijski sistem Android 4 (Ice Cream Sandwich).

    Objavljeno: 1.2.2012
  • Windows Phone v slovenščini?

    Microsoft je potrdil različico mobilnega operacijskega sistema Windows Phone z imenom Tango. Naslednik Manga bo še zadnja postaja pred veliko prenovo WP8 (Apollo) in bo namenjen širitvi Microsoftovega sistema na države v razvoju. S tem namenom bo podpiral kar 120 svetovnih jezikov (iOS 34, Android 55), kar bo gromozanski poskok od trenutnih 35, v katere je preveden Windows Phone 7.5. Poleg obilja jezikov, med katerimi upamo, da bo tudi slovenščina, naj bi Tango podpiral programski jezik C++, s čimer bi se lahko prikupil večjemu številu razvijalcev. Več bomo izvedeli v drugem četrtletju letošnjega leta, ko naj bi Tango prispel na okenske mobilne naprave.

    Objavljeno: 31.1.2012
  • Novi Monitor

    Prvi mesec novega leta je naokoli, s tem pa je na voljo tudi nova številka revije Monitor. Tokrat smo se poglobili v ponudbo kabelskih in internetnih ponudnikov televizije pri nas. Ogledali smo si vse napredne rešitve, od televizije v spletnem brskalniku pa do televizije na iPadu. Govorimo tudi o tem, kako povezati računalnik s televizorjem in kako narediti lastni televizijski računalnik HTPC.

    Objavljeno: 31.1.2012
  • Velikani proti ribarjenju

    Ribarjenje (ang. phishing) je način internetne prevare, ko zlikovci prevzamejo identiteto znanega spletnega servisa z namenom okoriščanja na račun naivnih uporabnikov. Spletni velikani, med katere spadajo Paypal, Facebook in LinkedIn, to večkrat izkusijo na svoji koži. Da bi tovrstne goljufije preprečili, so se povezali s ponudniki elektronske pošte. Skupaj z Googlom, Microsoftom in drugimi, bodo izpopolnili obrambni sistem DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) in z njim ustvarili tako imenovano povratno zanko med prejemniki ter pošiljatelji. Cilj obrambe je, da neželeno sporočilo z nastavljenim trnkom, v predal uporabnika sploh nikoli ne pride. Z akcijo spletni velikani prevzemajo svoj del odgovornosti, a obenem opozarjajo, da morajo biti njihovi uporabniki pazljivi tudi v prihodnje.

    Objavljeno: 31.1.2012
  • Nove zvezde Galaksije

    Samsung je podjetno začel leto. V Ameriki je pravkar splovil velikana Galaxy Note, s katerim že lep čas navdušuje ljubitelje zaslonske kvadrature drugje po svetu (tudi v Sloveniji). Medtem, čeprav govorice pravijo drugače, že vsi nestrpno čakamo srečanje v Barceloni (Mobile World Congress) v upanju, da ugledamo telefon vseh telefonov, Samsung Galaxy S III. V primeru, da slednjega ne bo, si obetamo primerne alternative. Šušlja se o tablici velikanki. Galaxy Tab 12.1 (ali nekaj podobnega) naj bi podpirala ločljivost WXQGA (2560x1600), imela procesor z dvoje jedri (2GHz) in fantastično baterijo, ki bi tablico ob agresivni rabi držala pri življenju vse do večera.

    Objavljeno: 31.1.2012
  • Vidnejša preobrazba Firefoxa?

    Prispela je okrogla, deseta izdaja spletnega brskalnika Firefox, ki dela prve korake v smeri tihega posodabljanja. Nameščeni dodatki se bodo po novem preverjali in nadgrajevali v ozadju. Mozilla ob novi različici brskalnika dokončno opušča podporo operacijskima sistemoma Windows 2000 in XP (brez drugega servisnega paketa) ter zvesto sledi šest tedenskemu ciklu posodobitev, ki bodo kmalu prinesle vidnejšo preobrazbo priljubljene Lisičke.

    Objavljeno: 31.1.2012
  • Kuha se ACTA

    ACTA ali Anti-Counterfeiting Trade Agreement je mednarodni sporazum, ki podpisane zavezuje k ostrejšemu ukrepanju proti kraji intelektualne lastnine. Med državami, ki so pristopile k sporazumu, je tudi Slovenija. Vsa pogajanja so bila izvedena daleč od oči javnosti, kar vzbuja skrb, saj je njihova vsebina dokaj neznana. Tovrstna zakonodaja, diktirana s strani razvitejših (beri večjih) držav, bi bržkone imela negativen vpliv na posameznikovo svobodo in zasebnost. Oteženo bi bilo povsem zakonito poslovanje, ponudniki interneta, bi na primer odgovarjali za dejanja svojih strank. Tako imenovani nadzor nad piratstvom bi se zlahka zlorabil na nadzorovanje ljudi.

    Objavljeno: 30.1.2012
  • FBI išče virtualnega vedeževalca

    Ameriški preiskovalni urad je na spletni strani objavil razpis, s katerim želi najti dobavitelja programske opreme, ki bi zaposlenim omogočala odkrivanje kriminalnih dejanj, še preden bi se v resnici zgodila. Kot v filmu Minority Report, želijo raziskovalci FBI s pomočjo naročene aplikacije v realnem času odkrivati grožnje, ki pretijo družbi. S pomočjo podatkovnega rudarjenja po družabnih omrežjih Facebook, Twitter in podobnimi, naj bi programska oprema hitro razpoznala nastajajoče grožnje in predvidene dogodke priročno označila na zemljevidu.

    Objavljeno: 30.1.2012
  • Photoshop z drugačno podobo

    Adobe je razkril prve odlomke iz nabora novosti, ki ji bo imela naslednja različica priljubljenega orodja za obdelavo fotografij Photoshop v novi različici CS6. Ta pride med uporabnike predvidoma v prvi polovici leta, program pa bo imel veliko skupnega s sorodnim izdelkom Lightroom, ki je ta hip prav tako v fazi prenove, ki se bo odražala v novi različici 4.

    Objavljeno: 28.1.2012
  • Kinect prihaja na prenosnike

    Po poročanju spletnega časopisa The Daily naj bi Microsoft pripravljal posebno različico tehnologije Kinect za rabo v prenosnih računalnikih. Znano je že, da bo Microsoft tehnologijo in strojno opremo kmalu ponudil tudi na okolju Windows, zdaj pa na dan prihajajo podrobnosti tudi o izvedbi, ki je vgrajena v zaslone bodočih prenosnikov.

    Objavljeno: 28.1.2012
  • Symantec svari pred uporabo lastnega izdelka

    Symantec je objavil izredno nenavadno opozorilo svojim uporabnikom, še posebej za programsko hišo, ki se ukvarja z računalniško varnostjo. Tiste, ki uporabljajo programski paket za nadzor računalnikov na daljavo pcAnywhere, je pozval, naj začasno prenehajo uporabljati izdelek, še posebej za kritične sisteme in programe, saj je ranljiv za zlorabe s strani širše skupnosti hackerjev.

    Objavljeno: 27.1.2012
  • Zemlja 6.2

    Google je prenovil priljubljeno aplikacijo Google Earth, ki v novi različici med drugim prinaša precej kvalitetnejši prikaz satelitskih posnetkov, boljša orodja za iskanje in možnost povezave z družabnim omrežjem Google+. Na področju prikazovanja zemljevidov so uvedli nov algoritem, ki bistveno bolje prikazuje površino sestavljeno iz mozaika posameznih satelitskih posnetkov. Ti so tipično narejeni v različnih časovnih obdobjih in pod različnimi svetlobnimi in vremenskimi pogoji, kar se je doslej kazalo v obliki nenadnega prehoda na drugačno površino, če so bile razlike med dvema sosednjima posnetkoma preveč izrazite. Nov algoritem to večinoma odpravlja in omogoča uporabnikom gladek, v celoti najlepši pogled na Zemljo doslej.

    Objavljeno: 27.1.2012
  • Video: veliki Android

    Pametni telefoni postajajo vse večji, med njimi in tabličnimi računalniki so pokrite že praktično vse velikosti zaslonov. Te velike naprave pa imajo svoje prednosti in slabosti.

    Objavljeno: 26.1.2012
  • Ubuntu odpravlja menije

    Naslednja različica operacijskega sistema Ubuntu Linux 12.04 LTS, ki bo javnosti dostopna aprila, bo vsebovala nov velik preskok v uporabniškem vmesniku. Po tem, ko je Ubuntu dobil že v različici 10.10 drugačen uporabniški vmesnik (Unity) kot ostale distribucije Linuxa, avtorji zdaj uvajajo nov način krmiljenja programov in izbire možnosti, ki ne uporablja klasičnih menijev.

    Objavljeno: 26.1.2012
  • Google pripravlja poenotenje politik za zasebnost

    Google je objavil novo politiko glede upravljanja z osebnimi podatki, ki bo začela veljati z letošnjim marcem. Glavna novost je poenotenje dosedanjih različnih politik v eno samo centralno, ki bo veljala za vse spletne storitve in izdelke podjetja. Doslej je vsaka storitev namreč imela svojo politiko in način hranjenja podatkov o uporabnikih, čeprav je bilo na prvi videz zaradi skupnega uporabniškega profila in enotnega sistema prijavljanja videti, kot da je v ozadju že zdaj le en velik sistem.

    Objavljeno: 26.1.2012
  • Pirate Bay omogoča prenos "fizičnih predmetov"

    Ekipa, ki stoji za znamenitim iskalnikom torrentov Pirate Bay je prišla do nove zamisli, ki utegne v prihodnosti vzbuditi v javnosti veliko podporo in interes. Uporabnikom so začeli namreč nuditi načrte za razne predmete, ki jih lahko doma "natisnemo", če seveda imamo primeren 3D tiskalnik. Tovrstnim predmetom so dali ime Physibles, za njih pa ponujajo 3D (CAD) načrte in navodila za tiskanje na združljivo napravo.

    Objavljeno: 26.1.2012
  • Z Monitorjem do telefonov

    Z žrebom, ki smo ga v prostorih Mladine d.d., založnika revije Monitor, opravili v torek, 24. januarja, je glavno nagrado za telefon Samsung Galaxy Ace prejel: Švigelj Damijan.

    Objavljeno: 25.1.2012
  • Nova epizoda MonitorTV

    V prejšnji epizodi oddaje MonitorTV se stvari močno zapletejo, saj se izkaže, da je vodja laboratorija odtujeval pomembne podatke. Sledi urednikov bes in odpuščanje, na voljo pa je že novo nadaljevanje zgodbe. Nova epizoda bo tudi na DVDju, ki bo izšel skupaj z novo številko revije Monitor v torek, 31. januarja. Pripravljamo pa še nekaj krajših videjev s predstavitvami bolj tehnične narave.

    Objavljeno: 25.1.2012
  • Optimistična napoved za ultrabooke

    Prenosni računalniki so morda na prvi pogled manj zanimivi izdelki kot moderne tablice in telefoni, vendar raziskave kažejo, da smo daleč od tega, da bi jih odpisali. Sodeč po raziskavi družbe Juniper Research, je najnovejša kategorija prenosnikov, utrabooki, rojena pod srečno zvezdo. Do leta 2016 naj bi ta kategorija rasla celo trikrat hitreje kot tablice. Res je, da imajo tablični računalniki občutno prednost, saj so prodajne količine v zadnjih dveh letih neprimerno višje od nove kategorije, ki je nekje šele na začetkih.

    Objavljeno: 25.1.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji