Objavljeno: 26.1.2012

Ubuntu odpravlja menije

Naslednja različica operacijskega sistema Ubuntu Linux 12.04 LTS, ki bo javnosti dostopna aprila, bo vsebovala nov velik preskok v uporabniškem vmesniku. Po tem, ko je Ubuntu dobil že v različici 10.10 drugačen uporabniški vmesnik (Unity) kot ostale distribucije Linuxa, avtorji zdaj uvajajo nov način krmiljenja programov in izbire možnosti, ki ne uporablja klasičnih menijev.

Namesto tega bo mogoče uporabljati sistem HUD (Head-Up Display, imenovan po načinu prikazovanja podatkov na vetrobransko steklo pri nekaterih avtomobilih in letalih), ki ni fiksno prikazan na zaslonu oziroma v programih, temveč ga uporabnik prikliče po potrebi. Namesto klikanja po dolgem seznamu menijev v sistemu HUD preprosto vpišemo ključno besedo ali nekaj črk, program pa bo sam ponudil možnosti, ki so najbližje temu, kar želimo.

Cilji uvedbe sistema HUB so večja preglednost, manj zasedanja dragocenega prostora na zaslonu z meniji in hitrejša uporaba programov brez poseganja po miški. Na ta način bodo uporabniki lahko imeli več časa roke na tipkovnici, po drugi strani pa je tak način še bolj naraven za morebitne prihodnje načine rabe, na primer na tablicah s sistemom Ubuntu. Zanimiv je tudi komentar avtorjev, da je naslednji korak v razvoju sistema povezan s krmiljenjem s pomočjo razpoznave govora. To naj bi dočakali nekako v naslednjih dveh letih.

http://www.ubuntu.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji