• Novo rekordno četrtletje za Apple

    Apple kar ne neha presenečati s poslovnim rezultati. Zadnje poslovno četrtletje so zopet zaključili z neverjetnimi številkami: prihodki v višini 46,33 milijard in dobiček 13,06 milijard dolarjev. To je občutno več kot enakim obdobjem pred letom dni, ki je že tako in tako veljalo za rekordno, ko so zabeležili za 26,7 milijard prihodkov in 6 milijonov dobička. Kako velik skok je zopet naredil Apple najbolje kaže zaslužek na delnico, ki znaša 13,87 dolarjev proti 6,43 dolarjev v letu 2011. Povrh vsega je Apple uspel tudi povečati bruto maržo in sicer iz 38,5 na 44,7%, kar so v zadnjem obdobju dosegli le redki.

    Objavljeno: 25.1.2012
  • PlayStation bo dobil video urejevalnik

    Igralne konzole postajajo vse bolj tudi naprave za upravljanje z večpredstavnimi vsebinami. Ne samo glede zmožnosti predvajanja, temveč tudi snemanja in urejanja vsebin. Medtem, ko se šušlja, da bo naslednji Xbox imel vgrajen snemalnik za TV programe, je Sony medtem že skoraj končal z razvojem namenskega video urejevalnika za konzolo PlayStation 3.

    Objavljeno: 25.1.2012
  • Pravica do izbrisa

    Evropska komisija bo v kratkem predlagal nov zakon, ki bo internetnim uporabnikom zagotavljal pravico do izbrisa osebnih podatkov iz spletnih storitev, razne v primerih, ko je to zakonsko dovoljeno. Nov zakon, ki sodi v sveženj ukrepov za modernizacijo direktive o zaščiti podatkov iz leta 1995, je na konferenci Digital Life Design (DLD) javno razkrila evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

    Objavljeno: 24.1.2012
  • Rezervni telefon za 15 let

    V časih vse bolj pametnih telefonov, ki pa z enim polnjenjem akumulatorjev komaj preživijo cel dan, podjetje Xpal Power ponuja nekaj povsem drugačnega - telefon, katerega baterija bo zagotavljala delovanje tudi čez 15 let! Telefon s pomenljivim imenom SpareOne (rezervni) ni s tehnološkega vidika nič posebnega, prej nasprotno, vendar omogoča nekaj, kar drugi ne zmorejo - v primeru, da se nam glavni telefon izprazni, lahko SpareOne uporabimo za nujne klice, če ga le imamo pri roki.

    Objavljeno: 24.1.2012
  • 350.000 učbenikov v treh dneh

    Applova najnovejša strategija na področju izobraževanja zopet diši po uspehu. Podjetje je v samo treh dneh od predstavitve prenovljenih aplikacij iBooks 2 in iTunes U prek spletne knjigarne iBookstore prodala 350.000 izvodov različnih učbenikov. Uporabniki so navdušeno sprejeli tudi novo orodje za pripravo elektronskih učbenikov iBooks Author, ki ga je v treh dneh k sebi preneslo okoli 90.000 uporabnikov. Številke je objavila družba All Thinks Digital, ki opravlja meritve neodvisno od družbe Apple.

    Objavljeno: 24.1.2012
  • Steklena tipkovnica in miška

    V časih dominacije velikih podjetij je lepo videti, da imajo tudi majhni ponudniki zanimive ideje. Malo podjetje Giddings Product Development je v okviru razvojnega inkubatorja Kickstarter predstavilo prototipa izjemno lepo oblikovane tipkovnice in miške, kis ta v celoti narejeni iz stekla. Natančneje iz stekla Gorilla glass, ki ga poznamo iz kvalitetnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Namesto tipk imamo opravka s površino občutljivo na dotik, celota pa je na računalnik povezana prek brezžične povezave.

    Objavljeno: 23.1.2012
  • Optični bralnik za iPade

    Podjetje Brookstone je pripravilo zanimiv optični bralnik, ki je mišljen za rabo izključno s tabličnimi računalniki Apple iPad. Bralnik iConvert ima prijetno cilindrično obliko in hkrati služi za podnožje v katerega priključimo iPad. Na tablico naložimo ustrezen program in že smo pripravljeni za optično zajemanje dokumentov. Na zaslonu imamo vtis, da se dokument dobesedno "pretaka" na tablico, dokumenti pa so zajeti z ločljivostjo 300 pik na palec. Ciljni zapis je shranjen v zapisu JPEG, program pa omogoča, da optično zajete dokumente prenesemo v druge programe oziroma posredujemo prek elektronske pošte.

    Objavljeno: 23.1.2012
  • Zamenjava pri kanadskih robidnicah

    Padanje tržnega deleža, napačne poslovne poteze in vse manjše zaupanje lastnikov so prinesle zamenjavo na čelu družbe Research In Motion, bolj znane po mobilnih napravah BlackBerry. Podjetje, ki je še pred nekaj leti vodilo na področju pametnih telefonov, danes tone vse nižje, novi izdelki pa niso več toliko privlačni v luči izdelkov, ki jih ponujata Apple in Google. Kljub temu, da je imel RIM v zadnjem četrtletju še vedno dobiček v višini 265 milijonov dolarjev, je to znatno manj kot leto pred tem, ko je ta poslovni kazalnik dosegel 911 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 23.1.2012
  • SOPA in PIPA odložena, grozi HR 1981

    Teden je minil v znamenju spletnih protestov proti predlogoma zakonov SOPA in PIPA, ki bi uvedla določeno stopnjo cenzure na internet. Stavka velikih imen z Wikipedio na čelu je bila uspešna. Predloga so za nedoločen čas umaknili, glasovanja ne bo. Ko je vse kazalo na zmagoslavje, je senator Lamar Smith, ki je bil eden glavnih akterjev že pri sestavljanju zakona SOPA, izpostavil nov predlog. Gre za zakon, ki bi preprečeval otroško pornografijo na spletu. Vse se zdi lepo in prav, dokler si predloga HR 1981 pobliže ne ogledamo. Po njem bi morali ponudniki interneta slediti finančnim transakcijam svojih odjemalcev. Podatki skupaj z IP številko in zgodovino brskanja po spletu vsakega posameznika bi se hranili 18 mesecev. Ker predlog HR 1981 huje posega v zasebnost na spletu, se marsikdo upravičeno sprašuje, ali SOPA in PIPA nista bila le krinka. Predlog zakona HR 1981 so Američani že uskladili, sedaj čaka na glasovanje.

    Objavljeno: 22.1.2012
  • Googlova čistka

    Google je na blogu objavil nov paket storitev, določenih za odstrel. V duhu čim večje enostavnosti bodo v kratkem v slovo pomahali Google Sky Map, varnostni mehanizem za elektronsko pošto Google Message Continuity, baza podatkov Needlebase, program za spletno analizo Urchin, vmesnik za programerje Social Graph API in spletna aplikacija za urejanje slik Picnik. Vsi našteti bodo zadnje besede izrekli v letu 2012. Njihov pokop vseeno ne pomeni, da dotičnih tehnologij ne bomo več videli. Mnogo jih že živi v drugih izdelkih spletnega velikana, nekaj jih še bo, odvečne skupke kode pa bo Google prepustil odprtokodni skupnosti.

    Objavljeno: 22.1.2012
  • Ovitek, ki se sam popravi

    Nissan ni ime, ki bi se običajno pojavljalo na naših straneh. Izjemo so si prislužili z napovedjo posebnega ovitka za telefon iPhone. Scratch Shield, kot se zadeva imenuje, ima posebno lastnost. Plastični ovitek je pobarvan z barvo Nissan Scratch Shield Paint, ki zna samodejno odpraviti drobne površinske praske. Tehnologijo je avtomobilsko podjetje že uspešno uporabilo v svoji domači panogi, zato se bo brez dvoma dobro obnesla tudi na novem tržišču. Pravkar poteka zadnje testiranje. V primeru pozitivnih rezultatov bo izdelek na prodajnih policah še letos.

    Objavljeno: 21.1.2012
  • Telefon, ki se sam polni

    Vsi vemo, da je ena glavnih težav sodobnih mobilnih naprav kratkotrajnost priloženih baterij. Zato se proizvajalci nenehno trudijo, da bi zdržale dlje. V ta namen opravljajo dve vrsti poskusov. Eni stavijo na vzdržljivejše baterije, medtem ko drugi iščejo način, kako bi se te med delovanjem polnile same. Zdi se, da je odgovor v uporabi sončne energije, a kaj, ko telefon običajno bolj redko pasemo na dnevni svetlobi.

    Objavljeno: 21.1.2012
  • Veliki zaslužkarji

    Januar je mesec obračunov. Kot ostali prebivalci planeta, tudi velika podjetja čas izkoristijo za oceno uspešnosti preteklega obdobja. Pri Intelu so objavili rekordne rezultate. Za četrtino večji prihodek kot leto poprej, so prevedli v znesek 54 milijard dolarjev in delničarjem izplačali dividende v višini 18 milijard (skupaj z odkupi).

    Objavljeno: 21.1.2012
  • Maščevanje za Megaupload

    Ameriške oblasti so v odgovor ostremu nasprotovanju predlogoma SOPA in PIPA aretirale sedem osumljencev, ki so bili povezani z delovanjem priljubljene spletne strani za izmenjavo datotek, Megaupload. Obtožnica jih bremeni napeljevanja k razpečevanju avtorsko zaščitenih vsebin v gonji za lasten zaslužek. Slednjega ni bilo malo, saj naj bi Megauploadovci zaslužili več kot 175 milijonov ameriških zelencev. Posameznikom, vključno z ustanoviteljem Kimom Schmitzem, znanim pod vzdevkoma Kimble in Kim Dotcom, grozi do 20 let zapora.

    Objavljeno: 20.1.2012
  • Kodak v postopku prisilne poravnave

    Izumitelj fotografskega filma in fotoaparata za vsakdanjo rabo, podjetje Kodak, želi v postopek prisilne poravnave. Z njim naj bi se pred upniki zaščitili vsaj toliko časa, da ponovno organizirajo delo in poiščejo pot iz krize. Več kot 130 let staro podjetje je vanjo padlo zaradi predolgega vztrajanja pri zastareli tehnologiji. Kodak se, zaradi dobičkonosnega posla s filmom, ni želel pridružiti digitalni revoluciji, dokler to ni bilo prepozno. Kasneje so se usmerili v izdelavo tiskalnikov, na fotografskem področju pa so se posvetili nižjemu segmentu tržišča, kar je bila nova napaka. Slednjega so v zadnjih letih povsem okupirali proizvajalci mobilnih telefonov. Bankruptcy protection, kakor se postopek za zaščito pred bankrotom v Ameriki imenuje, na vsakodnevne posle zunaj Združenih držav Amerike ne bo vplival.

    Objavljeno: 20.1.2012
  • Samsungova obljuba

    Telefoni današnjega časa so vse boljši, zmogljivejši in močnejši. Razvijajo se s tako hitrostjo, da jih njihove baterije ne dohajajo. Ceno za mišično maso svojih telefonov, vsakodnevno plačujemo lastniki pametnjakovičev. Marsikateri sodobni model je kljub običajni rabi treba polniti večkrat na dan. Pri Samsungu bi radi nevšečnost omilili. Za leto 2012 obljubljajo, da bodo vsi njihovi, na novo izdani modeli zdržali vsaj 24 ur. V ta namen jim bodo prilagali močnejše baterije, a večjo vlogo od njih bo odigrala optimizacija sistema, ki bo preverjala največje porabnike energije (Wi-fi, 3G, …) in jih ustrezno usmerjala. Rešitev naj bi bila najbolj po pogodu povprečnim uporabnikom, medtem ko bomo tisti, ki želimo iz mrcine iztisniti še zadnji atom moči, še vedno imeli težave.

    Objavljeno: 20.1.2012
  • Apple o knjigah

    V New Yorku je Apple tokrat govoril o knjigah. Predstavili so tri sorodne izdelke, s katerimi nameravajo preoblikovati trg izobraževalnih vsebin. Najprej so predstavili aplikacijo iTunes U, ki je prvenstveno namenjena izmenjavi znanja ameriških univerz. Njihova predavanja in zapiske lahko z njo spremljamo vseposod po svetu. Zanimiva je tudi nova inačica programa iBooks, ki želi iz dolgočasnega branja učbenikov narediti zanimivo interaktivno izkušnjo, primerno današnjemu času in znanju otrok. Z iBooks 2 bodo učbeniki grafično premožnejši, rokovanje z njimi pa naravnejše. Vanje bo moč natlačiti večjo količino znanja, ki ga bo učenec lažje konzumiral, tudi s pomočjo orodij, kakršni sta možnost dodajanja zapiskov in izdelava vprašalnikov.

    Objavljeno: 19.1.2012
  • Učenje kitare s tablico

    Minili so časi, ko smo tehnološki navdušenci zgolj opazovali dolgolasce ob tabornem ognju, kako so s kitaro v roki osvajali dekleta. Napočil je trenutek, da se tovrstne spretnosti naučimo tudi mi. Šalo na stran, izdelek podjetja ION Audio omogoča učinkovito učenje kitare s pomočjo tablice iPad. Gre za kitaro običajne velikosti, ki ima v trupu prostor in priključek za tablico. V sodelovanju z ustreznimi aplikacijami ter gumbi na vratu omogoča igranje pravih akordov. V kitaro so vgrajeni zvočniki in izhod za slušalke. ION Guitar Apprentice se bo skupaj s podobnima izdelkoma za učenje klavirja in bobnov pojavil v tekočem letu. Njegova cena ne bi smela presegati dolarskega stotaka.

    Objavljeno: 19.1.2012
  • Yahoo brez predsednika

    V družbi Yahoo še vedno vre. Po zamenjavi direktorja je od predsedovanja nepričakovano odstopil njen soustanovitelj Jerry Yang. Slednji je skupaj z Davidom Filo pred sedemnajstimi leti ustvaril spletnega velikana in od takrat naprej znotraj podjetja opravljal mnogo različnih vlog. V zadnjih letih je večkrat izrazil nestrinjanje s smerjo, ki jo je ubiral ostareli prvak spletnega iskanja.

    Objavljeno: 19.1.2012
  • iTunes Match na poti v Slovenijo?

    Applova oblačna storitev, ki prečeše glasbene datoteke na disku lokalnega računalnika ter jih nadomesti z legalnimi posnetki iz trgovine iTunes za majhno nadomestilo, ki se plačuje vsako leto sproti, je po novem dostopna v dodatnih devetnajstih državah. Med srečnicami iz Južne Amerike in Evrope so med drugim Argentina, Kolumbija, Nizozemska, Litva, Latvija in Estonija. Prav zadnje štiri nakazujejo trend širitve tudi v Evropi, zato se morda podobne ponudbe lahko kmalu nadejamo še Slovenci, ki od nedavno prav tako kupujemo v že omenjeni Applovi glasbeni trgovini.

    Objavljeno: 18.1.2012
  • Proti cenzuri spleta

    Predloga zakonov SOPA (Stop Online Piracy Act) in PIPA (Protect IP Act), ki bi ameriški vladi in lastnikom avtorskih pravic dovoljevala blokiranje njim spornih spletnih strani, sta v postopku sprejemanja, kar je povzročilo splošen gnev tako majhnih kot velikih rib v morju, ki mu pravimo svetovni splet. Kljub temu, da so podporniki predlaganih zakonskih določb zagotovili, da je sporno filtriranje DNS zapisov tudi za njih (po novem) nesprejemljivo in je svoje neodobravanje izrazil še ameriški predsednik Barack Obama, je danes splet zavit v črnino. V znak protesta proti cenzuri spleta in v opozorilo na posledice, ki bi jih takšno poigravanje z domenskim imenikom povzročilo, je mnogo spletišč za nekaj časa zaprlo svoja vrata. Med njimi so velika imena, kot so Reddit, Veoh, Scribd in Boing Boing.

    Objavljeno: 18.1.2012
  • Samsung Galaxy S II HD in S III

    Samsung sledi Applu tudi po skrivanju novih izdelkov. Tako se lahko mesece pred dejansko napovedjo izdelka zabavamo z ugibanjem, kaj vse nam bo ta prinesel. O nasledniku Samsungovega najuspešnejšega telefona doslej, Galaxy S II, je tako znano vse in še več. Kaj je res, bomo izvedeli na sejmu Mobile World, ki se bo februarja odvijal v Barceloni. Tokrat za pokušino le ena slika, ki naj bi proizvajalcem ušla v promocijskem video posnetku na letošnjem CESu (na posnetku je telefon viden na 7:11).

    Objavljeno: 18.1.2012
  • Vodoodporna tablica z brezžičnim polnjenjem

    Pravijo, da je naslednji korak v razvoju mobilnih naprav povezan z vodo. Že sejem CES je prinesel precej tovrstnih poskusov in videti je, da bodo telefoni in tablice v prihodnosti končno nared za uporabo na morju ali v bazenu. Tudi Toshiba je predstavila model takšne tablice in se od podobnih izdelkov ločila s futuristično zmožnostjo brezžičnega polnjenja. Njihova tablica je delovala v akvariju, polnim vode in se v njem hkrati tudi polnila. Tehnologiji lahko očitamo podobnost z izdelki podjetja Powermat, pri katerih je nujna neposredna bližina polnilne plošče, in nepripravljenost na komercialno rabo. Kljub temu je Toshibi treba priznati dobršno mero inovativnosti, ki bo v prihodnosti bržkone privedla do zanimivih izdelkov.

    Objavljeno: 18.1.2012
  • Drugi največji vdor

    Ameriški spletni prodajalni obutve Zappos se je pripetil drugi največji vdor v zgodovini tovrstnih dogodkov. Po lanskoletni polomiji podjetja Sony je tokrat prišlo do kraje podatkov kar 24ih milijonov uporabnikov spletišča Zappos.com. Trgovec je ravnal pohvalno. Takoj so priznali vdor, ljudem poslali obvestilo in ponastavili vse prijavne podatke. Za zdaj je znano, da so se nepridipravi dokopali zgolj do zadnjih štirih številk plačilnih kartic iz njihove baze, zato do večjih zlorab naj ne bi prišlo. Imajo pa zlikovci v lasti bogato bero osebnih podatkov, ki jih bodo bržkone dobro unovčili. Spletna trgovina bo za kupce, ki ne živijo v Združenih državah, do odprave varnostnih pomanjkljivosti zaprta.

    Objavljeno: 17.1.2012
  • Apple bo uničil založništvo

    Vedno glasnejše so govorice, da se namerava Apple založnikom knjig zameriti podobno, kot se je njihovim glasbenim kolegom. S svojo tehnologijo bo spet na novo definiral pravila na dotičnem področju in posledično žel uspeh predvsem sam. V četrtek, 19.1., naj bi na posebnem dogodku predstavil nova orodja za samostojno založništvo. Programska oprema bo v prvi vrsti namenjena izdelavi delovnih zvezkov in učnih pripomočkov, ampak se zaradi kakovostnih orodij in podpore novemu standardu ePub3, kaj lahko znajde tudi na področju hišne izdelave elektronskih knjig. Na ta način bi slehernik znal izdati interaktivno bogato knjižno vsebino in jo s pomočjo Applovega ekosistema plasirati na trg. Klasičnim knjigotržcem se že tresejo hlače.

    Objavljeno: 17.1.2012
  • The Pirate Bay brez torrent povezav

    Iz Piratskega zaliva so sporočili, da počasi opuščajo torrent povezave. Ustroj spletišča in njegova namembnost ostajata enaka, zato brez panike, The Pirate Bay bo še naprej deloval v zastavljenih, pogosto zakonsko spornih okvirjih. Namesto starega BitTorrent naslavljanja bo stran poslej privzeto podpirala tako imenovane magnetne povezave (ang. magnet links). Z njihovo pomočjo bo deljenje med uporabniki nemoteno, sami pa bodo ogromno prihranili na porabljeni pasovni širini. Ker tovrstne povezave nudijo sistemu uporabniki sami, medtem ko spletišča ne gostijo nobenih datotek, bo njihovo delovanje varnejše pred roko pravice.

    Objavljeno: 17.1.2012
  • Pametne ure

    Televizorji postajajo osrednje medijske postaje, telefoni zamenjava za računalnik. Tehnologija (v)se spreminja. Vse kaže, da so naslednje v vrsti ure. Kot v filmih bomo v bližnji prihodnosti z ročnimi urami delali stvari, ki so se nam še pred leti zdele znanstvena fantastika. Prvi izdelki, vredni svojega imena, že trkajo na vrata. Na sejmu CES so pri podjetju Sony predstavili pravo pametno uro, ki bo v sodelovanju z ustreznim mobilnim telefonom omogočala ukvarjanje s priljubljenimi družabnimi omrežji, obvladovala elektronsko pošto in zamenjala dežurni predvajalnik glasbe. SmartWatch se bo s telefoni Sony Xperia znala povezati preko varčne bluetooth povezave, kar bo navezi omogočalo trajnejše sodelovanje od pričakovanega. Pride kmalu.

    Objavljeno: 17.1.2012
  • Spletni mrk

    Sporna predloga zakonov SOPA in PIPA, ki bi močno omejila pravice uporabnikov na spletu pod pretvezo boja proti piratstvu, sta naletela na veliko neodobravanje. Velika spletišča, ki bi jih tovrstna cenzura svetovnega spleta vsekakor prizadela, so šla še korak dlje. Tako bodo v sredo, 18. januarja, uprizorila pravi spletni mrk. Njihove storitve bodo tega dne nedosegljive. Akcijo so že potrdili pri spletiščih Reddit, Boing Boing in hekerska skupina Anonymous. Obenem je stekla pobuda za zbiranje denarja, ki bi ga podporniki namenili spletni enciklopediji Wikipedia, če se ta odloči pridružiti uporu. Slednja je neprofitna organizacija, ki bi s takšnim ravnanjem bržkone utrpela veliko finančno izgubo in posledično ogrozila lasten obstoj.

    Objavljeno: 16.1.2012
  • Pametno okno

    Za najbolj inovativen izdelek predstavljen na nedavnem sejmu CES, je bilo izbrano Samsungovo pametno okno. Gre za zaslon ločljivosti 1366x768 in v velikosti (do) 46 palcev. Njegova posebnost je prozornost, saj se skozenj vidi kot bi gledali skozi okno. Smart Window lahko med drugim predvaja filme, izvaja aplikacije in brska po spletu. Vse našteto je navzven neopazno, zato je križanec med oknom in televizorjem dejansko primeren za vgradnjo v različne odprtine sodobnega doma. Tisti, ki smo si v preteklosti ogledali znanstveno fantastični film Minority Report, si zlahka predstavljamo, kako je zadeva videti, za druge prilagamo ustrezen video posnetek.

    Objavljeno: 16.1.2012
  • Nexus TV

    Na vedno glasnejše govorice o prihajajoči jabolčni viziji televizije so se konkurenčna podjetja različno odzvala. Mnogo jih je svoje pametne televizorje prikazalo na sejmu CES, o čemer smo že pisali. Skrivna ni niti Googlova namera, da se dotičnega področja v tekočem letu loti skrajno resno. Novica pa je razkritje naveze s podjetjem LG. Slednjo najbolj izpostavljajo mnogi spletni viri, saj naj bi prav Korejci izdelali vzorčni primerek Googlove televizije, ki bi podobno kot pri telefonih (in prej ali slej pri tablicah) ponosno nosil ime Nexus. Nad razvojem Nexusa naj bi neposredno bdel Google, ker se bo z njim spopadel s televizorjem, kakršnega si je zamislil pokojni Steve Jobs. Govoric udeleženi za zdaj niso potrdili, a nas predstavitev nedvomno čaka na junijskem dogodku Google I/O. Nexus TV naj bi poganjal najnovejši Android, daljinca pa bo zamenjalo glasovno vodenje podobno telefonski pomočnici Siri.

    Objavljeno: 16.1.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji