Objavljeno: 25.1.2012

Novo rekordno četrtletje za Apple

Apple kar ne neha presenečati s poslovnim rezultati. Zadnje poslovno četrtletje so zopet zaključili z neverjetnimi številkami: prihodki v višini 46,33 milijard in dobiček 13,06 milijard dolarjev. To je občutno več kot enakim obdobjem pred letom dni, ki je že tako in tako veljalo za rekordno, ko so zabeležili za 26,7 milijard prihodkov in 6 milijonov dobička. Kako velik skok je zopet naredil Apple najbolje kaže zaslužek na delnico, ki znaša 13,87 dolarjev proti 6,43 dolarjev v letu 2011. Povrh vsega je Apple uspel tudi povečati bruto maržo in sicer iz 38,5 na 44,7%, kar so v zadnjem obdobju dosegli le redki.

Kljub temu, da je bil Apple iPhone 4S lani napol razočaranje (javnost je pričakovala še bolj revolucionaren iPhone 5), so prav telefoni predstavljali največji uspeh v zadnjem četrtletju - prodali so jih kar 37,04 milijonov, debelih 128% več kot pred letom dni. Le za las manjši uspeh so tablice iPad, ki so jih v treh mesecih prodali 15,43 milijonov ali drugače povedano 111% več kot pred letom dni. Skupno je Apple v letu 2011 tako prodali nekaj več kot 40 milijonov tablic, zato ga je prvi mož Tim Cook poimenoval kar "leto iPada". Na drugih področjih so uspehi še vedno lepi, a manj odmevni. Prodanih je bilo 5,2 milijonov Macintoshov (+26%), medtem ko prodaja iPodov še naprej pada (15,4 milijonov, -21%).

Tim Cook in ostanek vodstva pa ob navdušenju nad doseženim zadržano opozarjajo, da ni moč pričakovati nenehno rast tovrstnega tipa. Za drugo poslovno četrtletje družbe in hkrati prvo koledarsko v 2012 so napovedi bolj zmerne: 32,5 milijard dolarjev prihodkov in zaslužek 8,50 dolarjev na delnico. Prvemu kvartalu 2012 se pač pozna, da je takoj po božičnih praznikih. Je pa res, da lahko Apple zopet presneti s kako novostjo, ki bo vnovič obnorela svet.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji