• VLC 2.0

    Eden izmed najbolj priljubljenih predvajalnikov multimedije se pripravlja na veliko posodobitev. Videolanov VLC Media Player bo na treh največjih operacijskih sistemih (Windows, Mac, Linux/Unix) prilezel do številke 2 in s sabo prinesel sodobnejši videz, 64-bitno delovanje, predvajanje Blu-ray diskov, celozaslonski pogled (OS X Lion), nov način upravljanja s podnapisi, podporo video posnetkom znotraj paketnih datotek RAR ter mobilni različici za naprave s sistemoma iOS ter Android. Trenutno je na voljo tako imenovani Release Candidate (različica pred izdajo), ki ga pogumni že preizkušajo.

    Objavljeno: 15.2.2012
  • Galaxy Tab II

    Naslednik sedem palčne Samsungove tablice Galaxy Tab, bo prvi tovrstni izdelek Korejcev, katerega bo poganjal najnovejši operacijski sistem Android 4 oziroma Ice Cream Sandwich. Samsung Galaxy Tab II bo s pomočjo procesorja z dvoje jedri (1GHz) in 1GB pomnilnika na TFT zaslonu prikazoval ločljivost 1024 x 600. Močna (4000 mAh), Li-ionska baterija bo zagotavljala spodobno avtonomijo naprave, s katero bo med drugim moč brskati po spletu (Wi-fi, 3G s podporo HSPA+), fotografirati (3MP, VGA) in telefonirati. Modelov bo več (8, 16 in 32GB), vsi pridejo v Evropo marca. Najosnovnejši naj bi nosil ceno s številko 270 (evrov).

    Objavljeno: 14.2.2012
  • Antena v spreju

    Podjetje Chamtech Enterprise je na Googlovi konferenci v okviru projekta Solve for X predstavilo razpršilo, ki med drugim izboljša sprejem mobilnega telefona. Nanodelce v pločevinki lahko nanesemo na tla, stavbe, drevesa, ljudi in podobno. Organski elementi ugodno vplivajo na magnetno in radijsko valovanje ter tako izboljšajo prenos signala za deset odstotkov. Bojda delujejo tudi pod vodno gladino in v vesolju. Zainteresiranih za Camtechovo tehnologijo je precej. Trenutno so v pogovorih z ameriško vlado, zdravstvom, vojsko in proizvajalci mobilnih naprav. Prilagamo video predstavitev gospoda Sutere, direktorja podjetja Chamtech.

    Objavljeno: 14.2.2012
  • Drugačen Firefox v Windows 8

    Mozilla je razkrila načrte za leto 2012. Med drugim nam pripravljajo povsem predrugačeno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox. Gre za izdelek, namenjen novemu operacijskemu sistemu podjetja Microsoft. Ker bo Windows 8 radikalno posegel v interakcijo med uporabnikom in računalnikom, hočejo v Redmondu, da imajo enako "napreden" uporabniški vmesnik tudi aplikacije, pisane zanj.

    Objavljeno: 14.2.2012
  • Samsung Galaxy Mini 2

    Bliža se sejem mobilne tehnologije v Barceloni (Mobile World Congress, 27.2. – 1.3.), zato telefoni skorajda dežujejo z neba. Skoraj ni dneva, da ne bi kateremu od vodilnih proizvajalcev mobilnih naprav ušel kakšen nov model. Danes je na vrsti Samsung. V javnost so pricurljali podatki o nasledniku pomanjšane Galaksije, telefonu Galaxy Mini 2. Imel bo 3,3 palčni Super AMOLED zaslon z ločljivostjo 320 x 480, 1GB RAMa, 3GB prostora za podatke, razširljivega z SD karticami do 32GB, in zmogljivo baterijo. Operacijski sistem Android 2.3 (Gingerbread) bo poganjal 800 megaherčni procesor. Telefon z oznako S6500 bo imel brezžično povezljivost Wi-fi, 2G/3G in bluetooth. Kamera bo le ena, zmožna posnetkov v ločljivosti 2048 x 1536 pik oziroma 3,2MP. Vstopni Samsungov model bo na voljo takoj po predstavitvi na španskem sejmu, morda celo kakšen dan prej.

    Objavljeno: 13.2.2012
  • Navigacija, ki nadzira voznika

    Nizozemsko podjetje TomTom je skupaj z angleško zavarovalno hišo Motaquote na Otoku ponudilo zanimivo zavarovalno polico. Namenjena je vsem voznikom, ki bi radi plačali pošteno avtomobilsko zavarovanje (če to sploh obstaja). Fair Pay Insurance, kakor se zadeva imenuje, kupcu, poleg obveznega zavarovanja in dodatnih zaščitnih klavzul po želji, dostavi navigacijsko napravo TomTom Pro 3100. Slednja je opremljena s potrebnimi zemljevidi in trenutnim stanjem na cestah. Za nameček je povezana s sistemom Active Driver Feedback, ki nadzoruje sposobnosti voznika. Pod drobnogled vzame njegovo/njeno pospeševanje, zaviranje, zavijanje in podobno. Zavarovalnica glede na pridobljene podatke nato stranki izstavi račun za zaščito v prihodnje. Bolj varen bo voznik, manj bo plačal za zavarovanje. Več o programih za izboljšanje vožnje s pomočjo GPS tipala, vgrajenega v telefon z operacijskim sistemom Android, si preberite na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 13.2.2012
  • Revolucionarno zapisovanje podatkov na disk

    Skupina znanstvenikov iz Anglije, Španije, Švice, Rusije, Ukrajine, Japonske in Nizozemske trdi, da je odkrila nov način zapisovanja na klasične trde diske. Pametnjakoviči pod okriljem Yorške univerze nanje pišejo zgolj s pomočjo toplote. Z laserskim žarkom usmerjena vročina povzroči spremembo stanja magnetnih polov znotraj diska in na ta način hitro zapiše veliko količino informacij. Takšno zapisovanje, tudi do 1TB podatkov na sekundo, porabi manj energije kot postopek zapisovanja z zunanjim magnetnim poljem, ki je v veljavi danes. Raziskava, ki je bila objavljena v februarski številki publikacije Nature Communications, je ovrgla mnenje, da vročina uniči z magnetom zapisano informacijo, ter hkrati postavila trdne temelje za nadaljnji razvoj področja.

    Objavljeno: 13.2.2012
  • Petarda proti sporazumu Acta

    Strani Zveze potrošnikov Slovenije, združenja glasbenikov SAZAS, Ministrstva za javno upravo, strank SDS, Slovenske demokratske mladine in občine Ljutomer so podlegle poku Petarde. Tako se namreč imenuje akcija hekerske skupine Anonymous, ki slovensko javnost opozarja na nesmiselnost sporazuma Acta, o katerem na veliko razpravljajo evropski politiki, vključno z našimi. Zveza potrošnikov Slovenije je svoje člane opozorila na možnost zlorabe gesel, ki naj bi bila med napadom izpostavljena, zato priporočajo, da si jih nemudoma spremenijo. Anonymous z napadi ne mislijo prenehati, saj bodo z njimi še naprej opozarjali na problematiko ter skušali vplivati na slovenske politike. Nov protestni shod proti sprejetju sporazuma Acta bo 17. februarja na Kongresnem trgu v Ljubljani. Do takrat pričakujte še več, pravijo Anonymous.

    Objavljeno: 13.2.2012
  • Asus vztraja z netbooki

    Tablice so morda najbolj vroča računalniška zadeva ta hip, toda netbookom kot kaže še ni odbila plat zvona. Asus je tako predstavil najzmogljivejšega "malega" (10-palčni zaslon) člana iz znamenite družine Eee PC in sicer model Eee PC 1025 Flare Series. Netbook vsebuje novo generacijo procesorjev Intel Atom (Cedar Trail) s taktom 1,8 GHz, ki ponujajo do 4-krat višjo grafično zmogljivost kot doslej, obenem pa precej manjšo porabo energije. Celota zato brez predvaja video posnetke v polni ločljivosti HD.

    Objavljeno: 12.2.2012
  • Chrome 17 in 18

    Google nezadržno nadaljuje s posodobitvami svojega brskalnika Chrome. V samo nekaj dneh so objavili stabilno različico 17 in med preizkuševalce spustili razvojno različico 18. V stabilni so odpravili 20 potencialno nevarnih varnostnih lukenj, večino katerih so odkrili in prispevali uporabniki. Google se jim je zahvalil s čeki v vrednosti (skupno) 10.500 dolarjev.

    Objavljeno: 12.2.2012
  • Olympusove novosti

    Olympus je predstavil dve zanimivi novosti na področju digitalne fotografije. Ljubitelji standarda in tehnologije brez zrcal Ljubiteljem Mikro ŠtiriTretjine (Micro FourThirds) so dočakali novi fotoaparat z imenom E-M5 iz nove družine OM-D, ki kot prvi nudi 5-osni stabilizator slike s katerim preprečuje zamegljenost na fotografijah in videoposnetkih. Fotoaparat premore tipalo s 16,1 milijoni pik in nov sistem samodejnega ostrenja "FAST" (Frequency Acceleration Sensor Technology - svetlobno tipalo z višjo frekvenco odčitavanja signala), ki se je odlično izkazal na fotoaparatih PEN.

    Objavljeno: 11.2.2012
  • Google priprava odgovor na Dropbox in ... hišni center zabave

    Google kot kaže pripravlja cel niz novih spletnih storitev in izdelkov, s katerimi nameravajo vstopiti na nova področja pretežno domače rabe. Prav novost bo po vsej verjetnosti nova spletna storitev, katero različni viri za zdaj imenujejo preprosto Drive, ki bo predstavljala neposredno konkurenco priljubljeni spletni storitvi za sinhronizacijo datotek Dropbox. O podobni storitvi se je v povezavi z Googlom šušljalo že dalj časa (Gdrive), vendar se je doslej stvar materializirala le v nekoliko spremenjeni obliki datotečnega prostora za spletne programe Google Docs/Apps.

    Objavljeno: 11.2.2012
  • Windows 8 na ARMu bo drugačen

    Microsoft je razkril nove podrobnosti v povezavi z operacijskim sistemom Windows 8 na platformi ARM. V nasprotju s pričakovanji bo različica za to procesorsko platformo kar precej drugačna od tiste, ki prihaja na računalnike z Intelovo arhitekturo. Lahko bi celo govorili o temu, da gre za dva operacijska sistema z enako podobo.

    Objavljeno: 10.2.2012
  • Elektronsko črnilo v barvah

    Manj znano podjetje Ectaco je prvo, ki je v prodajo poslalo bralnik elektronskih knjig z najnovejšim zaslonom E-ink Triton in tehnologijo elektronskega črnila tudi v barvah. Elektronski bralnik JetBook Color ima vse dobre lastnosti tehnologije E-ink (11.000 prikazov strani z enim polnjenjem akumulatorja) a z številnimi lastnostmi, ki jih sicer srečamo pri tabličnih računalnikih.

    Objavljeno: 10.2.2012
  • Topel čaj in napolnjen telefon

    Recimo, da ste so odločili za avanturo, pohod v popolno divjino. Edini stik s civilizacijo je sodobni pametni telefon. A kaj, kot ti današnji sodobni telefonski izdelki tipično z enim polnjenjem akumulatorja delujejo kvečjemu dober dan. Telefon se je torej izpraznil, elektrike pa daleč naokoli ni na spregled.

    Objavljeno: 10.2.2012
  • OneNote tudi na platformi Android

    Microsoft se kot kaže vse bolj odpira tudi na druge mobilne platforme in svoje paradne izdelke za osebne računalnike čedalje bolj pogosto povezuje z izdelki družb Google in Apple. Pred nekaj dnevi so tako predstavili novo generacijo mobilnih odjemalcev za priljubljeni poslovni programski paketa z upravljanje odnosov s kupci, Microsoft Dynamics CRM, ki zdaj deluje na iPhonih, iPadih, telefonih in tablicah Andorid ter telefonih BlackBerry.

    Objavljeno: 9.2.2012
  • Apple v sporu s Kitajci

    Družbi Apple grozi možnost, da na Kitajskem izgubi pravico nad uporabo imena iPad za svoje priljubljene tablične računalnike. Za nameček doslej malo znano podjetje Proview Electronics zahteva odškodnino, ki lahko doseže višino od 38 milijonov pa vse do 1,6 milijarde dolarjev. Končno odločitev bo kmalu sprejelo sodišče v Shenzhenu, kaže pa da ta najbrž ne bo prijetna za Apple.

    Objavljeno: 9.2.2012
  • Televizorji z razpoznavo zvoka in kretenj

    Samsung bo še pred koncem marca na svetovni trg poslal novo družino televizorjev, ob katerih se zdijo današnji Smart TV vse prej kot pametni. Novi televizorji serije ES8000 bodo namreč vsebovali dve pomembni inovaciji - krmiljenje funkcij (npr izbiro kanalov) z uporabo glasu oziroma kretenj z rokami.

    Objavljeno: 9.2.2012
  • Chrome prihaja na Androide

    Google je objavil beta različico brskalnika Chrome za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android. S tem korakom se končno srečujeta dva izmed najpomembnejših projektov spletnega velikana v zadnjih letih. Doslej je platforma Android imela podoben, a bistveno preprostejši brskalnik, ki ni imel cel kup tistega, kar pozna brskalnik Chrome za običajne računalnike.

    Objavljeno: 8.2.2012
  • Računalniki ne gredo več za med

    Pri Gartnerju so objavili najnovejše podatke o prodaji osebnih računalnikov v zahodni Evropi, ki so vse prej kot spodbudni. Na našem zahodu je bilo v zadnjem četrtletju prodanih kar za 16% manj računalnikov, kot v enakem obdobju leta 2010. K temu so prispevale tako težke gospodarske razmere v številnih državah, kot tudi interes javnosti po novih tipih izdelkov, kot so tablice in pametni telefoni.

    Objavljeno: 8.2.2012
  • Čas za računalnike v očalih?

    Na trgu vse bolj prevladujejo sodobne mobilne naprave, kot so pametni telefoni in tablični računalniki. Toda kaj prihaja za njimi? Morda je že napočil čas za tako imenovana "pametna očala", ki bodo imela današnjo računalniško oziroma telefonsko tehnologijo vgrajeno kar v okvir, namesto zaslonov pa prosojne LCD v obliki leč, ki bodo uporabniku zagotavljala tako imenovano "povečano resničnost" (augmented reality). Skratka, nekaj podobnega kot je nosil postavni Arni v slavnem Terminatorju.

    Objavljeno: 8.2.2012
  • Nikon predstavlja D800 s 36,3 milijoni pik

    Nikon je razveselil poznavalce in predstavil nove model polprofesionalnega fotoaparata D800, s katerim se želijo povzpeti v sam vrh kategorije. D800 sodi med tako imenovane "full frame" fotoaparate s tipalom, ki zmore zajeti kar 36,3 milijonov pik (ločljivost posnetkov dosega kar 7.360 x 4.912 pik). V načinu DX zmore izdelovati posnetke z 15,3 milijoni pik. Po značilnostih je povzel številne lastnosti večjega modela D4, a so pri tem ohranili velikost ohišja kot pri predhodniku D700.

    Objavljeno: 7.2.2012
  • Intel predstavlja hitrejše enote SSD

    Intel je v prodajo poslal novo generacijo pomnilniških enot SSD, ki izenačuje ali celo prekaša zmogljivost dosedanjih najhitrejših izdelkov na tem področju. Nova družina enot Intel SSD 520 temelji na najnovejših pomnilnikih NAND Flash narejenih v 25nm arhitekturi, predvsem pa namensko razvitim krmilnikom SandForce SF-2281, ki zagotavlja tako visoko prepustnost, kot tudi stabilnost delovanja.

    Objavljeno: 7.2.2012
  • Windows 8 brez tipke Start?

    Sodeč po trditvah iz različnih virov in na podlagi nove preizkusne različice okolja Windows 8 "Consumer Preview), ki je ponekod pricurljala med preizkuševalce nekaj dni pred uradno predstavitvijo, naj bi se Microsoft odločil ukiniti 17 let staro tipko "Start", ki je na levem spodnjem koncu zaslona krasila vsako dosedanjo različico od Windows 95 dalje.

    Objavljeno: 7.2.2012
  • Rolandov 3D rezalnik za domačo rabo

    V letu, v katerem bodo ena glavnih novosti, kot kaže, 3D tiskalniki za domačo rabo, ne počivajo niti pri japonski družbi Roland, sicer že več desetletji znani po risalnikih, profesionalnih tiskalnikih in v zadnjem času tudi 3D stružnicah za profesionalno rabo. Nedavno so v prodajo poslali svojo najmanjšo 3D stružnico z imenom iModela, ki omogoča pripravo 3D modelov za samo 900 ameriških dolarjev (brez DDV).

    Objavljeno: 6.2.2012
  • Podrobnosti o Windows Phone 8

    Microsoftu so v javnost ušle informacije o naslednji različici operacijskega sistema Windows Phone 8 za mobilne telefone. Naslednjo različico, ki nosi interno oznako Appollo, so nekoliko razkrili v video posnetku, ki je bil namenjen partnerjem, vendar so njega prišli tudi vztrajni novinarji.

    Objavljeno: 6.2.2012
  • Skype dodaja nove zmožnosti

    Microsoft je predstavil novo različico 5.8 priljubljenega programa in spletne storitve Skype, ki odslej zmore prenašati video konference v polni ločljivosti HD, omogoča souporabo zaslona med skupino sogovornikov in še bolje sodeluje z družabnimi omrežji, kot je Facebook.

    Objavljeno: 6.2.2012
  • Prodanih več pametnih telefonov kot računalnikov

    S številkami je križ. Vsakdo si jih prelahko kroji po svoji volji, zato je razne prodajne rezultate (hvalnice) treba jemati z rezervo. Tako je na primer Apple ravnokar prevzel vodilno mesto med proizvajalci računalnikov, a le, če mednje štejemo tudi tablice. Vseeno so pri podjetju Canalys objavili zanimiv podatek, ki je iz vsakega zornega kota enako zanimiv. Bojda so se v lanskem letu pametni telefoni bolje prodajali kot vsi računalniki skupaj. V zadnjem četrtletju 2011 jih je nov dom našlo 158 milijonov in pol, medtem ko je v istem obdobju prodajne police zapustilo le slabih 58 milijonov prenosnikov, 29 milijonov namiznih računalnikov ter dobrih 26 milijonov tablic. Številke veljajo za ameriški trg, vendar je precej podobna situacija tudi drugje po svetu. Pametni telefoni in tablice so v porastu, računalniki stagnirajo, majhni prenosniki (ang. netbook), še nedavno tako perspektivna veja računalništva, pa postajajo ogrožena vrsta tik pred izumrtjem.

    Objavljeno: 5.2.2012
  • Shod proti sporazumu ACTA

    Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je na mrzel zimski dan zbrala lepa gruča ljudi in protestirala proti slovenskemu podpisu sporazuma ACTA, ki krati pravice potrošnikov v imenu varovanja avtorskih pravic. V organizacijo protestov se je vmešala tudi znana hekerska skupina aktivistov Anonymous, ki je v znak podpore objavila posnetek na spletnem portalu YouTube, v katerem je že pred shodom napovedala napad na NLB. Da besede niso bile zgolj mlatenje prazne slame, je pokazala današnja nedostopnost spletnega bančništva Klik in Proklik. Spletišče banke je bilo zaradi preobremenjenosti kakšno uro povsem odrezano od spleta. Tako imenovani DoS (Denial of Service) napad so potrdili pristojni na NLB. Težave so medtem odpravili in spletna stran je spet med živimi.

    Objavljeno: 4.2.2012
  • Poljubljanje preko spleta

    "Saj ni res, pa je" novica prihaja iz Singapurja. Na Daljnem vzhodu je profesor robotike, Hooman Aghaebrahimi Samani, izdelal napravo z imenom Kissenger. Kot že ime pove, je govora o napravi za poljubljanje, natančneje, za pošiljanje poljubov. Sistem je sestavljen iz dveh pujskov čudnega videza, ki sta opremljena z velikimi usti. Obe živalci sta med seboj povezani preko spleta, tako da dotik pravih ust z umetnimi čuti s pomočjo njegove naprave tudi uporabnik na drugi strani naveze. In obratno. Bojda je občutek nadvse pristen. Kako je poljubljanje na daljavo videti v praksi, si oglejte v spodnjem video posnetku. In poskušajte ostati resni.

    Objavljeno: 4.2.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji