Objavljeno: 12.2.2012

Chrome 17 in 18

Google nezadržno nadaljuje s posodobitvami svojega brskalnika Chrome. V samo nekaj dneh so objavili stabilno različico 17 in med preizkuševalce spustili razvojno različico 18. V stabilni so odpravili 20 potencialno nevarnih varnostnih lukenj, večino katerih so odkrili in prispevali uporabniki. Google se jim je zahvalil s čeki v vrednosti (skupno) 10.500 dolarjev.

Za vsakdanjo rabo je bolj zanimiva nova zmožnost brskalnika, da že med tipkanjem iskalnega izraza v ukazno vrstico poizkuša vnaprej naložiti in izrisati spletno stran, ki jo bo uporabnik najbrž izbral. V ozadju je dokaj kompleksen algoritem, ki izkoriščanje napovedovanje nadaljnjih akcij uporabnika z največjo verjetnostjo. Rezultat je ta, da se pri uspešnem zadetku spletne strani za uporabnika naložijo tako rekoč trenutno.

V ozadju prenosov datotek Chrome zdaj zna primerjati izvršne datoteke s črnim in belim seznamom, ki ga vodi Google. V primeru, da uporabnik skuša prenesti (znano) škodljivo kodo, ga bo brskalnik pri temu opozoril.

Google med tem že intenzivno dela na različici 18, ki prinaša predvsem močno izboljšano podporo za strojno pospeševanje. Specifično podpira asistenco GPU pri senčenju ozadij v spletnih igrah, ki zaradi tega delujejo bolj gladko in tekoče. To področje je zelo zahtevno za optimizacijo zaradi številnih grafičnih pospeševalnikov, ki jih lahko Chrome sreča v računalnikih uporabnikov. K sreči Google misli tudi na tiste, ki sistemsko ne bodo podrti. V ta namen so se povezali z družbo TransGaming, ki ponuja knjižnico SwiftShader, s katero je mogoče pospeševati senčenje tudi na programski način, čeprav seveda ne tako učinkovito, kot v primeru uporabe GPU.

http://www.google.com/landing/chrome/beta/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji