Objavljeno: 10.2.2012

Windows 8 na ARMu bo drugačen

Microsoft je razkril nove podrobnosti v povezavi z operacijskim sistemom Windows 8 na platformi ARM. V nasprotju s pričakovanji bo različica za to procesorsko platformo kar precej drugačna od tiste, ki prihaja na računalnike z Intelovo arhitekturo. Lahko bi celo govorili o temu, da gre za dva operacijska sistema z enako podobo.

Medtem, ko bo Windows 8 na platformi x86/64 inkrementalno nadaljevanje sedanjih operacijskih sistemov, bo na platformi ARM precej bolj podoben po načinu delovanja drugim operacijskim sistemom za mobilne naprave. Okolja Windows 8 na tablicah in telefonih denimo ne bomo ugašali, temveč bo nenehno aktivno. Prav tako okolja Windows 8 za ARM ne bomo mogli kupiti v prosti prodaji, temveč ga bo mogoče dobiti le vgrajenega v mobilno napravo.

Kljub vsemu bo uporabniška izkušnja v dobršni meri enaka na obeh platformah, zato bodo tudi jasno označevali izdelke z oznakami, katero različico okolja Windows 8 uporablja. Microsoft je obenem potrdil, da na platformi ARM ne bo mogoče izvajati programe za današnje različice okolja Windows, vprašanje je tudi koliko bo obstoječa koda prenosljiva ob ponovnem prevajanju. Microsoft na platformi ARM prav tako ne bo podpiral virtualizacije, kar pomeni da odpadejo ideje o zaganjanju programov v navideznem stroju.

So pa sočasno potrdili, da bo najbolj priljubljen pisarniški paket Office v novi različici 15 na voljo tudi za naprave s procesorji ARM, v nekaterih primerih že v osnovni konfiguraciji. Prav tako bodo na ARM na voljo program za upravljanje datotek File Explorer in brskalnik Internet Explorer 10.

Microsoft napoveduje, da bo vsak proizvajalec okolje Windows 8 lahko podrobneje prilagodil stojni opremi in različnim izvedbam procesorjev ARM. Iz tega tudi izhaja, da bodo posodobitve objavljali proizvajalci strojne opreme in ne Microsoft neposredno. Glavni inženir projekta Steven Sinofsky je ob tej priložnosti objavil tudi prve fotografije Windows 8 na okolju ARM, pa čeprav na telefonih, ki niso bili mišljeni zanj.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji