Objavljeno: 9.2.2012

Apple v sporu s Kitajci

Družbi Apple grozi možnost, da na Kitajskem izgubi pravico nad uporabo imena iPad za svoje priljubljene tablične računalnike. Za nameček doslej malo znano podjetje Proview Electronics zahteva odškodnino, ki lahko doseže višino od 38 milijonov pa vse do 1,6 milijarde dolarjev. Končno odločitev bo kmalu sprejelo sodišče v Shenzhenu, kaže pa da ta najbrž ne bo prijetna za Apple.

Zgodba se je začela leta 2006, ko je Apple v iskanju primernega imena od družbe Proview Electronics za 55.000 dolarjev kupilo pravice za ime iPad, ki ga kitajska družba registrirala na Tajvanu in Kitajskem. Kasneje se je izkazalo, da je Apple kupil samo pravice izhajajoče iz Tajvana, medtem ko je Proview Electronics še vedno lastnik zaščitenega imena na Kitajskem, kjer pod to oznako prodaja niz različnih izdelkov.

Apple je dosti časa poizkušal zaplet prikriti javnosti in se je s kitajsko družbo pogajal prek angleškega posrednika. Zgodba je prišla na dan leta 2011, ko je Proview Electronics tožil Apple, ta pa je vrnil z enako mero. Apple sicer najbrž ne bo imel težav z imenom iPad v ZDA in drugod po svetu, prav mogoče pa je, da bo usoda drugačna na Kitajskem. Zaradi velikosti trga in ta hip odmevnega odpiranja trgovin Apple na daljnem vzhodu pa je to vseeno precej neprijeten udarec za najbolj vredno podjetje na svetu.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji