Objavljeno: 10.2.2012

Elektronsko črnilo v barvah

Manj znano podjetje Ectaco je prvo, ki je v prodajo poslalo bralnik elektronskih knjig z najnovejšim zaslonom E-ink Triton in tehnologijo elektronskega črnila tudi v barvah. Elektronski bralnik JetBook Color ima vse dobre lastnosti tehnologije E-ink (11.000 prikazov strani z enim polnjenjem akumulatorja) a z številnimi lastnostmi, ki jih sicer srečamo pri tabličnih računalnikih.

V JetBook Color je vgrajen zaslon z diagonalo 9,7 palcev, torej toliko kot pri Applovemu iPadu. Ločljivost je v primeru JetBooka precej višja - 1600 x 1200 pik (iPad 1024 x 768 pik), hkrati pa lahko prikaže 4.096 barvnih odtenkov, toliko kot je možno srečati na večini dnevnih časopisov. Zaslon je obenem občutljiv na dotik, tako da lahko elektronsko gradivo izbiramo, zapisujemo opombe in podobno. Hitrost osveževanja posamezne strani je v primerjavi s tablicami precej počasna - za barvno stran je potrebno počakati okoli 800 ms, za črno-belo pa med 200 in 250 ms. E-ink se sicer trudi, da bi v naslednjih različicah te čase osveževanja precej skrajšal in nekega dne omogočal tudi gladko predvajanje video posnetkov.

JetBook Color pogajanja procesor ARM Coretx A8 s taktom 800 MHz, v osnovi pa ima 4 GB RAM, kar lahko razširimo s karticami SD do velikosti 32 GB. Vgrajene ima vmesnike Wi-Fi in USB. Ectaco JetBook namenja predvsem ameriškim izobraževalnim ustanovam, zato imajo pripravljeno posebno različico z obilico šolskega gradiva in dodatnimi programi. Sicer pa zna bralnik prebirati dokumente v večini znanih zapisov, kot so PDF, ePub in podobni. Elektronski bralnik je že mogoče kupiti za ceno 500 dolarjev, brez DDV.

http://www.jetbook.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji