Objavljeno: 6.2.2012

Rolandov 3D rezalnik za domačo rabo

V letu, v katerem bodo ena glavnih novosti, kot kaže, 3D tiskalniki za domačo rabo, ne počivajo niti pri japonski družbi Roland, sicer že več desetletji znani po risalnikih, profesionalnih tiskalnikih in v zadnjem času tudi 3D stružnicah za profesionalno rabo. Nedavno so v prodajo poslali svojo najmanjšo 3D stružnico z imenom iModela, ki omogoča pripravo 3D modelov za samo 900 ameriških dolarjev (brez DDV).

Za razliko od 3D tiskalnikov, ki 3D modele izdelujejo z nanašanjem slojev materiala, iModela predmete izdela z obratnim postopkom - struženjem materiala do nivoja, ki predstavlja verno kopijo 3D načrta, narejenega na računalniku. iModela omogoča izdelavo predmetov iz različnih materialov, kot so plastika, vosek, mehek les (balzovec) in različne penaste umetne mase.

Z napravo, meri le 28,6 x 38,3 x 30,8 cm in tehta komaj 5 kg, torej jo zelo preprosto prenašamo, lahko sicer naredimo razmeroma majhne predmete - največje dimenzije osnovnega materiala so 8 x 55 x 26 mm teže do 200 gramov. Toda to je povsem dovolj, da naredimo zelo natančne podobe iz 3D načrtov, kar je lahko osnova za spoznavanje dela z večjimi rezalniki, ki stanejo tudi 10- ali 100-krat več, ti pa znajo izdelovati predmete tudi iz drugih snovi.

V primerjavi s temi iModela ni nič manj natančen saj premore koračne motorje z ločljivostjo 0,000186 mm/korak. Pri tem lahko razvije hitrosti reza nekje med 6 in 240 mm na minuto. Roland zraven prilaga tudi programsko opremo iModela Creator, ki omogoča modeliranje v 3D, modele pa lahko uvažamo tudi iz drugih programov CAD. Vse kar potrebujemo torej, da izdelamo svoje lastne domače miniaturne prototipe.

http://www.rolanddga.com/products/milling/imodela/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji