Novice

 • Apple iPad, iSlate ali iGuide?

  Apple naj bi 26. januarja gostoval dogodek za javnost, na katerem bodo po vsej verjetnosti prikazali svoj tablični računalnik, o katerem se šušlja že več mesecev. Čeprav podjetje iz Cupertina kot običajno dokaj dobro skrbi za skrivnosti okoli svojih izdelkov, se posredno pojavlja vse več dokazov, da je tablični računalnik skoraj neizbežen. Tako naj bi nekateri proizvajalci potrdili, da je Apple naročil večjo količino 10-palčnih zaslonov občutljivih na dotik, razvijalci programske opreme pa so bili navodila in naročila za pripravo programov, ki bodo podpirali večje zaslone, kot današnji telefoni iPhone. Znani naj bi bili tudi kandidati za ime novega izdelka, med katerimi se pojavljajo oznake iPad, iGuide in iSlate, najbolj verjetno pa je menda prav slednje. Viri blizu Applea navajajo tudi možnost, da bo Apple januarja javnosti priredil samo pokušino, za prodajo pa naj bil izdelek nared marca ali aprila.

  Objavljeno: 31.12.2009več
 • Srečno 2010 - kaj nas čaka?

  Dragi bralci in bralke Monitorja, želimo vam srečno in uspešno, pa tudi zanimivo ter razburljivo leto 2010!

  Objavljeno: 31.12.2009več
 • DisplayLink ponuja video prek vmesnikov USB 3.0

  Pri mladem podjetju DisplayLink verjamejo, da bomo v prihodnje videli vse več izdelkov, ki bodo omogočali priključitev zaslonov na računalnike in druge naprave zgolj prek vmesnika USB 3.0. Tretji rod vmesnika USB namreč nudi prepustnost do 4,8 Gb/s, desetkrat več kot dosedanji USB 2.0, predvsem pa več kot vsi dosedanji vmesniki za priključitev zaslonov na računalnik, vključno z VGA, DVI, DisplayPortom in HDMI.

  Objavljeno: 30.12.2009več
 • Blio proti Kindulu in Nooku

  Blio je nov programski bralnik elektronskih knjig in zapis, ki bo skušal preseči to, kar danes ponujajo sodobne elektronske knjige s tehnologijo E-ink, kakršna sta Amazon Kindle in Barnes & Noble Nook. Bralnik je pomagal razviti nihče drug kot Ray Kurzweil, znameniti izumitelji in futurist, znan po inovacijah na področju optične razpoznave znakov (OCR), sinteze govora, razpoznave govora in ne nazadnje kot avtor enega prvih glasbenih sintetizatorjev, ki so sredi osemdesetih spremenili svet glasbe. V zadnjih letih je znan predvsem po financiranju raziskav za podaljšanje človeškega življenja.

  Objavljeno: 30.12.2009več
 • Šifrirni algoritem GSM je razbit

  Nemški strokovnjak za računalniško varnost Karsten Nohl je s skupino sodelavcev uspel uspešno razbiti 22 let star algoritem A5/1, ki je osnova za šifriranje pogovorov in tekstovnih sporočil v omrežjih GSM. Rezultate raziskovalnega dela, katerega cilj je predvsem osveščanje javnosti glede nevarnosti (pre)starega sistema za zaščito zasebnosti pri pogovorih, so prvič predstavili na konferenci Chaos Communication Congress v Berlinu.

  Objavljeno: 30.12.2009več
 • Google Earth prihaja v avtomobile

  Audi je ob predstavitvi najnovejše luksuzne limuzine A8 najavil tudi navigacijski sistem, ki vključuje možnost pregledovanja poti s pomočjo priljubljenega programa Google Earth. Vozniki novega največjega Audija bodo tako lahko uživali v 3D predstavitvi terena, kot tudi številnih dodatnih slojih s podatki, ki jih bo mogoče prikazati na zaslonu. Poleg samega sistema navigacije bodo uporabniki lahko priklicali dodatne informacije, kot so fotografije Panoramio in zabeležke iz enciklopedije Wikipedia. Audijev sistem Multimedia Interface (MMI), ki vključuje Googlovo tehnologijo, bo med drugim lahko uporabljal tudi druge informacije storitev Google Maps, kot je Local Search, s katerim lahko najdemo najbližje točke interesa ali denimo trgovine.

  Objavljeno: 29.12.2009več
 • Organski pomnilniki Flash

  Na univerzi v Tokyu so predstavili rezultate projekta, v okviru katerega so razvili svojevrsten tip pomnilnika, ki je sestavljen iz organskih snovi in je fizično upogljiv. Pomnilnik, ki so ga poimenovali Organic Flash Memory deluje podobno kot današnji pomnilniki Flash RAM in omogoča hrambo podatkov tudi brez prisotnosti napajanja, vendar uporablja drugačne snovi za izgradnjo samega pomnilnika in predvsem substrata, na katerem se nahaja. Ta je sestavljen iz organske polietilenske rezine (PEN), ki ohranja povezave tudi tedaj, ko jo upogibamo. Znanstveniki univerze v Tokyu menijo, da se s tem odpira novo poglavje v možnostih uporabe računalniških in elektronskih naprav za vsakdanje življenje, ki bodo bolj prilagodljive in manj občutljive na poškodbe. Med drugim naj bi bili tovrstni pomnilniki osnova za elektronske naprave, ki bodo vgrajene v oblačila, najbrž pa bodo tudi vgrajeni v bodoče oblike elektronskega papirja.

  Objavljeno: 29.12.2009več
 • Mozilla upočasnjuje razvoj Firefoxa

  Hitre objave novih delovnih različic brskalnika Firefox so v zadnjem času daje slutiti, da bodo končni izdelki kmalu nared. Mozilla je celo obljubljala, da bo Firefox 3.6 na voljo še pred zaključkom leta 2009. Toda v resnici se je izkazalo, da bo potrebno še nekaj razvoja in testiranja, napovedali pa so tudi zamik izdaje nove velike različice Firefox 4.0. Najbližja je različica 3.6, ki bo zdaj nared nekje v prvem kvartalu 2010, medtem ko z različico 4.0 ciljajo na konec leta 2010 ali celo začetek leta 2011. Prva beta različica bo predvidoma nared prihodnje poletje.

  Objavljeno: 29.12.2009več
 • Kindle najbolj zaželeno darilo na Amazonu

  Največja svetovna spletna trgovina Amazon.com je po običaju sporočila podatke o nakupovalni mrzlici, ki se dogaja pred prihodom božičnih in novoletnih praznikov. Največje presenečenje je fenomenalna prodaja bralnika elektronskih knjig Amazon Kindle, ki je potolkel vse dosedanje rekorde in postal najbolj prodan izdelek v zgodovini podjetja, vsaj kar se tiče prednovoletnega časa. Obenem je tudi pomenljiv podatek, da je Amazon v istem obdobju prvič prodal več knjig v elektronski kot v papirnati obliki.

  Objavljeno: 28.12.2009več
 • OLPC pripravlja tablični računalnik

  Neprofitna organizacija One Laptop Per Child (OLPC) zopet preseneča in za leto 2012 napoveduje tablični računalnik za samo 75 ameriških dolarjev. Nedavno razkriti prototip z imenom XO-3 priča o računalniku, ki je izjemno tanek, po nekaterih podatkih polovico tanjši od že danes itak tankih telefonov Apple iPhone. Kljub temu premore zaslon velikosti 28 x 22 cm in je povrh vsega občutljiv na dotik, kar odpravlja stroške izdelave namenske tipkovnice. Imel bo menda procesor s taktom 800 MHz, brezžični omrežni vmesnik in vgrajeno video kamero. Druge podrobnosti za zdaj še niso znane.

  Objavljeno: 28.12.2009več