Objavljeno: 31.12.2009

Srečno 2010 - kaj nas čaka?

Dragi bralci in bralke Monitorja, želimo vam srečno in uspešno, pa tudi zanimivo ter razburljivo leto 2010!

Vsaj kar se tiče dogajanja na področju računalniške tehnologije. Po letu 2009, ki so ga zaznamovali recesija, strmi padci prodaje izdelkov in storitev, mrzlično klatenje stroškov in kriza vrednot, analitiki napovedujejo leto ponovnega vzpona z zmerno rastjo prodaje na skoraj vseh segmentih. Morda lahko tudi zaradi tega v novem letu pričakujemo oblico novosti, s katerimi bodo skušali proizvajalci obuditi pota stare slave, po možnosti pa tudi povečati tržni delež na račun tekmecev v težavah. Večina velikih novosti, ki jih lahko pričakujemo, je pravzaprav že znanih, saj živimo v časih, ko proizvajalci javno razpravljajo že o samih zamislih novih izdelkov, beta različice pa postajajo vsakdanje uporabno orodje in ne zgolj testno gradivo. Kljub temu je zanimivo in koristno vedeti, na katerih področjih lahko pričakujemo največje spremembe ali preboj.

Elektronske knjige

Glede na dogajanje v minulem letu je brez težav moč zatrditi, da bo leto 2010 prelomno za množični uspeh elektronskih bralnikov knjig in elektronskih knjig. Fenomenalna prodaja najbolj znanega med njimi, Amazon Kindla, brez dvoma ne bo ostala neopažena pri drugih velikih ponudnikih računalniške tehnologije, lahko pa pričakujemo še plejado posnemovalcev iz azijskega vzhoda. Kar seveda pomeni, da bodo cene še naprej padale, vsaj kar se tiče bralnikov. Nekoliko drugače je s samimi cenami knjig, kjer se novo razmerje moči in prodajnih kanalov šele vzpostavlja. Bralniki s tehnologijo elektronskega papirja pa se bodo morali soočiti tudi z drugačnimi konkurenti, kot so pametni telefoni z vgrajenimi programskimi bralniki predvsem pa tablični računalniki, ki bodo v prid imeli predvsem možnost barvnega prikaza, kar je še kako pomembno za uspeh elektronskih različic revij (pri večini knjig to ni tako izrazito).

Tablični računalniki

Leto 2010 bo tudi leto resnice za tablične računalnike. Po dolgih letih napovedi, da jih čaka svetla prihodnost, bomo končno videli, ali proizvajalci in predvsem kupci res verjamejo v to. Zanimivo je, da je uspeh te vrste računalnikov ta hip v dobršni meri povezan s tem ali bo Apple res objavil toliko napovedani tablični računalnik, ki bo po zasnovi zelo podoben "povečanemu" telefonu iPhone, torej predvsem z večjim zaslonom in podobno elektroniko ter programsko opremo. Applovi tekmeci tovrstnim računalnikom pravijo Smartbooks, postavimo pa jih lahko nekje med današnje pametne telefone in male netobooke. Pričakujemo lahko tekmo po temu, kdo bo znal narediti lažjo in predvsem tanjšo "tablico", resnična tekma pa bo potekala na področju programske opreme za tovrstne naprave. Vsekakor je to lepa priložnost za inovacije in nove zamisli. Pa tudi nova imena.

Pametni telefoni

Če so bili pametni telefoni že doslej ena najbolj vročih tem, se bodo ozračje na tem trgu samo še segrevalo. Analitiki predvsem napovedujejo, da bo leto 2010 predvsem v znamenju telefonov s platformo Google Android. Če je bilo leto 2009 predvsem namenjeno "poskusnemu obratovanju", naj bi zdaj velikan v lastni režiji ter v kombinaciji s partnerji pokazal, kaj pravzaprav zmore. Pričakujemo lahko predvsem številne novosti na področju spletnih storitev, ki bodo učvrstile internetno povezljivost pametnih telefonov. Naloga seveda ne bo lahka, saj se bodo Nokia, Blackberry, predvsem pa Apple močno borili, da bi ostali v ospredju. Vprašanje pa je, ali bodo na koncu leta res vsi zmagovalci. Prostora namreč ni ravno toliko, kot se zdi.

3D televizija

Ena velikih napovedanih sprememb v letu 2010 je prihod televizije v treh dimenzijah in vsega kar je s tem povezano. Ker gre za temeljito spremembo, zlasti kar se tiče vsebin, pravzaprav presenečajo napovedi, kako hitro naj bi trg osvojil novo tehnologijo. Če je za verjeti analitskim družbam in samim proizvajalcem, naj bi konec leta vsaj polovico prodanih televizorjev predstavljali izdelki s tehnologijo 3D. Seveda pa za tem pridejo 3D predvajalniki, pa video kamere in vse po vrsti, kar bo omogočalo spremljanje prostorskih posnetkov. Kee bodo vsaj sprva izdelki za spremljanje 3D posnetkov brez pripomočkov zelo redki, lahko pričakujemo nastanek nove kategorije izdelkov - aktivnih očal za spremljanje v treh dimenzijah. Tu lahko pričakujemo enak efekt, kot pri igralnih palicah pri igralnih konzolah - več kot je gledalcev, več očal rabimo, zato si proizvajalci z nasmehom manejo roke. Sprav lahko pričakujemo predvsem filmsko gradivo v 3D, zagotovo pa bodo vsaj v ZDA in na Japonskem, verjetno pa še kje drugje, že v letu 2010 začeli oddajati tudi prve TV programe v 3D tehniki. Toda kot običajno bo nakupovalna mrzlica povzročila, da bodo kupci precej prej opremljeni z napravami, preden bo to tudi z vsebinske plati masovno zaživelo.

Računalništvo v oblaku

V letu 2010 bomo zagotovo videli tudi utrjevanje vloge spletnih storitev in računalništva v oblaku v širšem pomenu, kot vedno bolj zrele alternative klasični programski opremi, ki jo poganjamo na domačih računalnikih. Čeprav običajne programe ne gre kar tako odpisati, bo vse več zanimivih izdelkov, ki bodo delovali v oblaku. V letu 2010 lahko pričakujemo prvi resnejši obračun med Microsoftvo in Googlovo spletno pisarno, čeprav lahko prav na tem področju pričakujemo še več rund. Toda prava presenečenja bodo prišla iz področij, na katerih jih ne pričakujemo. Storitve v oblaku namreč niso zgolj alternativa uveljavljenim konceptom in programom temveč predvsem priložnost za drugačne tipe programov, ki združujejo več funkcij na enem mestu, nekaj kar ni bilo možno pri današnjem modelu (porazdeljenega) računalništva. Toda na tem področju ne bo vse samo med in mleko. Različne institucije, ne nazadnje pa tudi same države, se bodo začele zavedati, da to področje kljub vsemu potrebuje regulativo (podobno kot področje telekomunikacij), ki ni samo rezultat delovanja prostega trga.

Bitka med operacijskimi sistemi

Čeprav operacijski sistemi z uveljavljanjem spletnih storitev izgubljajo del nekdanjega pomena in položaja v računalništvu, bo dogajanje v letu 2010 na tem področju še kako zanimivo. Na eni strani imamo najbolj uveljavljen izdelek, Microsoft Windows, ki je v sedmi različici menda zopet velika prodajna uspešnica in zgodba o uspehu. Videti je, da ta izdelek dobro sprejeli tako poslovni, kot domači uporabniki. Toda vprašanje je, če bo tudi konec leta 2010 kazal enake rezultate in predvsem tržne deleže. Kaj Apple z računalniki Mac in Mac OSom nezadržno raste, relativno gledano, hitreje kot Microsoftov tabor. Glede na inovativnost podjetja iz Cupertina je težko verjeti, da se to ne bi dogajalo tudi v naprej. Sploh pa MacOS ni edini, ki bo pridobival. Leto 2010 bo najbrž dober indikator glede večjega deleža Linuxa, kot ga poznamo danes. Čeprav številni argumenti govorijo Linuxu v prid, naloga ne bo lahka. Zlasti zato, ker prihaja Google Chrome OS, derivat, ki vnaša na področje operacijskih sistemov bistveno drugačen, inovativne koncept računalništva. Zato bo še zabavno.

Netbooki, notebooki, namizni računalniki

Pri obilici novih tipov izdelkov in naprav pogosto pozabljamo, da so osnova računalniške industrije še vedno osebni računalniki, v takšni ali drugačni obliki. V zadnjih letih smo bili priča delitev na vedno več kategorij izdelkov, od katerih so nekateri dobili povsem samostojna imena, kot so na primer netbooki. Prav zato bo zanimivo spremljati, ali se bodo uresničile napovedi analitikov, ki nekako proti današnjim tendencam napovedujejo, da je obdobje netbookov bliža koncu. Ta skupina izdelkov naj bi se razmeroma hitro zopet "zlila" skupaj z večjimi notebooki. Razlog je v temu, da je diskretno mejo med obema kategorijama vse težje postaviti, zlati zato, ker si želijo proizvajalci narediti čim bolj zmogljive, pa tudi dražje netbooke, kar je nekako v nasprotju z osnovnim konceptom teh izdelkov. Čeprav namizni računalniki nenehno izgubljajo tržni delež, zadnje besede še niso rekli. V letu 2010 si lahko obetamo predvsem večji uspeh nettopov, namiznih različic netbookov, ki bodo prepričali s solidno zmogljivostjo, bistveno manjšimi dimenzijami in porabo, predvsem pa ceno, ki se bo tudi v tem primeru sukala okoli 300 evrov. Na račun tistih velikih, potratnih, črnih ali sivih škatel, ki slonijo ob mizah ali pod njimi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji