Objavljeno: 28.12.2009

OLPC pripravlja tablični računalnik

Neprofitna organizacija One Laptop Per Child (OLPC) zopet preseneča in za leto 2012 napoveduje tablični računalnik za samo 75 ameriških dolarjev. Nedavno razkriti prototip z imenom XO-3 priča o računalniku, ki je izjemno tanek, po nekaterih podatkih polovico tanjši od že danes itak tankih telefonov Apple iPhone. Kljub temu premore zaslon velikosti 28 x 22 cm in je povrh vsega občutljiv na dotik, kar odpravlja stroške izdelave namenske tipkovnice. Imel bo menda procesor s taktom 800 MHz, brezžični omrežni vmesnik in vgrajeno video kamero. Druge podrobnosti za zdaj še niso znane.

Združenje OLPC je obenem napovedalo, da bodo še pred tem vsaj dvakrat osvežili sedanjo generacijo netbookov OLPC XO-1. Najprej pride na vrsto prenovljeni XO-1.5, ki bo imel procesor Via namesto sedanjih modelov družbe AMD. Kljub manjšim dimenzijam, stroškom in porabi bo približno dvakrat bolj zmogljiv od predhodnika, obenem pa bo imel štirikrat več delovnega pomnilnika in pomnilnika Flash RAM. Če je za verjet avtorjem, bo nared že konec januarja za ceno prav tako kot danes, torej okoli 200 dolarjev.

V letu 2011 bo na vrsti model XO-1.75, ki bo imel večji, 8,9-palčni zaslon, tokrat občutljiv na dotik , predvsem pa bodo procesor z arhitekturo x86 nadomestili s procesorji Arm, ki bo nudil predvidoma še dvakrat višjo zmogljivost ob le četrtini porabe današnjega netbooka. Tudi cena naj bi se znižala na 150 dolarjev. Vprašanje pa je, ali avtorji res lahko držijo besedo. Tudi v primeru prvotnega prenosnika XO-1 je bilo sprva napovedovano, da bo cena pod 100 dolarji, pa je še danes dvakrat višja. Nekateri strokovnjaki so tudi skeptični, da bodo do leta 2012 na voljo komponente, ki bodo omogočile izdelavo tako tankega in hkrati tako poceni računalnika.

http://laptop.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji