Objavljeno: 30.12.2009

Blio proti Kindulu in Nooku

Blio je nov programski bralnik elektronskih knjig in zapis, ki bo skušal preseči to, kar danes ponujajo sodobne elektronske knjige s tehnologijo E-ink, kakršna sta Amazon Kindle in Barnes & Noble Nook. Bralnik je pomagal razviti nihče drug kot Ray Kurzweil, znameniti izumitelji in futurist, znan po inovacijah na področju optične razpoznave znakov (OCR), sinteze govora, razpoznave govora in ne nazadnje kot avtor enega prvih glasbenih sintetizatorjev, ki so sredi osemdesetih spremenili svet glasbe. V zadnjih letih je znan predvsem po financiranju raziskav za podaljšanje človeškega življenja.

Za razliko od vse bolj priljubljenih bralnikov, ki trenutno nudijo možnost prebiranja zgolj v črno-beli obliki, Blio stavi na prikaz elektronskih knjig v barvah. Še več, združuje tudi zvok, animacijo, video posnetke, tridimenzionalne prikaze in še kaj drugega. Blio naj bi bil pravzaprav platforma in zapis, ki bo delovala na različnih strojnih napravah, od računalnikov PC, do mobilnih telefonov, kot je Apple iPhone. Avtorji precej stavijo tudi na prihodnje tablične računalnike, zlasti na razvpiti, čeprav še v tančico zaviti izdelek družbe Apple.

Blio bodo uradno predstavili na sejmu CES v Las Vegasu, tedaj pa bodo razkrili tudi partnerstva z založniki. Medtem, ko bo Blio kot program brezplačen, bo knjige potrebno kupiti. V pripravi je menda že program, ki omogoča prenos knjig iz zapisov PDF v novo obliko, ki denimo lahko združi zvočno knjigo in sinhroniziran prikaz besedila. Med tem, ko poslušamo vsebino, se nam na zaslonu osvetlijo besede ali poglavja, ki so na vrsti.

Programska oprema bo poleg tega omogočala voditi zapiske, prevajati besedila, sinhronizirati podatke z drugimi napravami. Precej tehnologije je bilo razvite v okvir družbe knbf Reading Technology, ki je v skupnem lastništvu z ameriškim združenjem slabovidnih. Podjetje je menda že v pogovorih z Googlom, ki bo morda Blio podprl s svojo zbirko knjig. Avtorji za zdaj pompozno najavljajo, da imajo v knjigarni čez 1,25 milijona knjig, več kot katerikoli drugi založnik oziroma platforma.

http://www.knfbreader.com

http://www.kurzweilai.net/news/frame.html?main=/news/news_single.html?id%3D11604

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji