• 25 let Cisca

    Podjetje Cisco sta 10. decembra 1984 ustanovila zakonca Len Bosack in Sandy Lerner, diplomanta računalništva na univerzi Stanford. V iskanju možnosti izmenjave elektronske pošte med računalniki v različnih omrežjih sta iznašla prvi usmerjevalnik, ki je podpiral več protokolov. Ta tehnološki preboj je odprl pot internetu, kot ga poznamo danes.

    Objavljeno: 11.12.2009
  • Nikonov super telefoto objektiv

    Objektiv AF-S NIKKOR 300 MM F/2,8G ED VR II, ki se lahko pohvali z novo generacijo tehnologije za zmanjšanje vibracij (VR II) in novim načinom delovanja z izostritvijo A/M, je eden najdražjih v Nikonovem ceniku. S ceno dobrih 6 tisočakov evrov je prava izbira za športne in naravoslovne fotografe ter fotografe, ki fotografirajo hitro premikajoče se motive.

    Objavljeno: 11.12.2009
  • Philipsova elektronska koža

    Philipsovi raziskovalci so tehnologijo barvnega elektronskega papirja razvili do te mere, da je uporabna kot elektronska koža. V prvi komercialni fazi bodo inovacije deležni različni multimedijski predvajalniki, ki bodo tako svojo zunanjo podobo lahko prilagodili barvi in vzorcem uporabnikovih oblačil.

    Objavljeno: 11.12.2009
  • Do interneta prek UMTS

    Internet imamo že (skoraj) vsi, velika večina se nas je celo tako potrudila , da imamo v ta namen nameščen tudi brezžični usmerjevalnik. Kaj pa, če živimo v okolju, kjer ožičeni internet ni na voljo? Uporabimo "mobilni" brezžični usmerjevalnik.

    Objavljeno: 10.12.2009
  • Toshiba JournE touch

    Pri Toshibi majhno prenosno tablično večpredstavnostno napravo tržijo kot komunikacijski in informativno-razvedrilni center za vse člane gospodinjstva. Glavna odlika JournE touch je 7-palčni (17,78 cm) zaslon, ki je seveda občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 10.12.2009
  • Samsung s platformo za pametne telefone

    Pri Samsungu so predstavili novo platformo, namenjeno pametnim mobilnikom. Samsung bada, kot se zadeva imenuje, obljublja enostavno upravljanje z napravami, ki premorejo vedno več funkcij.

    Objavljeno: 10.12.2009
  • Seagate z diski SSD

    Pri Seagate-u se med zadnjimi velikimi proizvajalci diskov podajajo tudi na področje diskov SSD. S serijo Pulsar, ki je namenjena predvsem OEM-sestavljalcem računalnikov, želijo pokriti kar največji del tržišča.

    Objavljeno: 10.12.2009
  • Izšel je TIS 2010

    Danes je izšel novi Telefonski imenik Slovenije (TIS) 2010. Tudi tokrat v večih oblikah – na spletu, v knjigi in na zgoščenki. Brezplačne knjige TIS bodo tokrat na voljo na več kot 300 lokacijah – v Mobitelovih centrih in na bencinskih črpalkah Petrola širom Slovenije. Knjige bodo na voljo od izida pa do konca decembra oz. dokler zaloge knjig ne poidejo.

    Objavljeno: 9.12.2009
  • Opera z novim rekordom

    Pri Operi očitno vedo, kako premamiti novosti željne uporabnike. Ko so konec novembra najavili novo različico svojega brskalnika, Opera 10.10, si bržkone niso mislili, da jo bo v samo tednu dni namestilo kar 12,5 milijona uporabnikov.

    Objavljeno: 9.12.2009
  • CyberLink Media Suite 8

    Pri CyberLinku so predstavili nov programski paket aplikacij za urejanje videa ter glasbe in drugih multimedijskih vsebin. V CyberLink Media Suite 8 seveda ne manjkajo programi kot so PowerDVD, PowerDirector ter MediaShow 5.

    Objavljeno: 9.12.2009
  • DSLR-aparat z na dotik občutljivim zaslonom

    Spremljanje vlog za patente je postalo ena boljših metod za napovedovanje novih izdelkov velikih proizvajalcev. Tokrat so nadebudni oboževalci presenetili Canon, ki očitno pripravlja nov DSLR-aparat z na dotik občutljivim zaslonom.

    Objavljeno: 8.12.2009
  • Foxconn kupil Dellovo tovarno

    Časi za proizvajalca Dell niso rožnati, saj podjetje že nekaj časa posluje precej slabše kot pred leti. Njegove proizvodne zmogljivosti tako že dolgo presegajo povpraševanje, zato so se v podjetju odločili, da tovarno, ki se ukvarja s proizvodnjo računalnikov, prodajo družbi Foxconn Electronics.

    Objavljeno: 8.12.2009
  • Tipkovnica za Gmail

    Na spletu se je pojavila ponudba namenske tipkovnice Gboard. Ta služi hitrejši uporabi e-poštne storitve Google Gmail, saj vsebuje 19 bližnjic do najpogosteje uporabljanih ukazov in opravil.

    Objavljeno: 8.12.2009
  • AmisTV 2.0

    Objavljeno: 7.12.2009
  • Kodak prodal OLED-oddelek LG-ju

    Podjetje Kodak, eden pionirjev na področju organskih zaslonov, je svoj OLED-oddelek sklenil prodati podjetju LG Electronics. Podjetje, ki je v 70-ih letih prejšnjega stoletja kot prvo razvilo uporabne OLED-rešitve, se s prodajo enega najbolj perspektivnih delov svojega razvoja rešuje iz finančnih težav.

    Objavljeno: 7.12.2009
  • Intelove novosti in strojno kodiranje videa

    Najnovejše informacije iz sveta procesorjev ne zadevajo le šest in večjedrnikov, temveč prinašajo dobre novice tudi za manj zahtevne uporabnike. Intelovi novi procesorji, trenutno znani pod kodnim imenom Clarkdale, ki bodo poleg dveh jeder premogli še eno jedro, ki bo namenjeno računanju grafike, bodo v prihodnje podpirali tudi strojno kodiranje videa.

    Objavljeno: 7.12.2009
  • Samsung z 1 Gb pomnilnikom XDR

    Pomnilniki XDR veljajo za ene najhitrejših ta hip, saj njihovi delovni takti znašajo med 3,2 in 6,4 gigahertza. Tako kot slovijo po hitrosti, na drugi strani »vračajo« z relativno majhnimi kapacitetami samih čipov, saj so bili doslej na voljo pretežno v 256 in 512 Mb različicah. Pri Samsungu pa gredo korak dlje, do predpone giga.

    Objavljeno: 7.12.2009
  • Naj objektive menjujemo ali ne?

    Z veliko cenitvijo postajajo aparati DSLR vse bolj zanimivi tudi za manj zahtevne fotografe. Že zaradi velikosti in videza dajejo vtis višjih zmogljivosti in obljubljajo teoretično boljše fotografije. Pa so dejansko boljši od kompaknih modelov višjega razreda? Da in ne.

    Objavljeno: 6.12.2009
  • SSD s hitrostjo 6 Gb/s

    Micron ponuja novo generacijo pomnilniških enot SSD, ki podpira še hitrejše delovanje in predvsem prenos podatkov med računalnikom in enoto. Nove enote Micron RealSSD C300 namreč podpirajo še razmeroma novo različico standarda SATA s hitrostjo prenosa podatkov 6 Gb/s. V praksi lahko z novo enoto dosežemo prenos podatkov 355 MB/s pri branju in 215 MB/s pri zapisovanju podatkov v povsem nove pomnilnike ONFI 2.1 NAND, ki so izdelani v zmogljivejši, 34 nm arhitekturi. Micron bo nove pomnilniške enote ponujal tako v 1,8-palčni kot 2,5-palčni izvedbi ohišja, obakrat pa v velikostih 128 in 256 GB. Začetek prodaje se prične v prvem kvartalu 2010.

    Objavljeno: 6.12.2009
  • Apple kupuje pretočno storitev Lala?

    Sodeč po dobro obveščenih virih je Apple blizu dogovora o prevzemu spletnega servisa Lala, ki uporabnikom ponuja glasbo na pretočni (streaming) način. Spletni servis Lala, ki je za zdaj na voljo le uporabnikom v ZDA, omogoča uporabnikom poslušane glasbe brez namestitve programske opreme, poleg tega pa omogoča nalaganje in hrambo lastne glasbene zbirke na spletne strežnike, kjer je ta nato dostopna iz različnih naprav.

    Objavljeno: 6.12.2009
  • Lažje iskanje z Googlom

    Google je svojemu spletnemu iskalniku dodal nova orodja, s katerimi je lažje iskati in razumeti težje izraze, pa tudi izraze v tujih jezikih. Prva novost je spletni slovar, ki omogoča razlago posameznih besed v kar 27 različnih jezikih (žal med njimi ni slovenščine). Do slovarja lahko pridemo najbolj preprosto tako, da kliknemo na povezavo "definitions", ki se po novem pojavi v desnem zgornjem kotu rezultatov iskanja, tam, kjer je sicer prikazano število zadetkov. Googlov slovar nudi uporabnikom razlago izraza, celo prevod prek storitve Google Translate, poleg tega pa prikaže povezave na dodatne slovarje in enciklopedije, kot so Wikipedia in podatkovna baza univerze Princeton. Pri posebej nenavadnih in težko izgovorljivih besedah lahko naletimo celo na dodatno razlago v obliki zvočnega zapisa izgovorjave in celo slikovno razlago.

    Objavljeno: 5.12.2009
  • Svetovno prvenstvo 2010 tudi v 3D

    Sony je z nogometno zvezo FIFA dosegel dogovor, po katerem bodo 25 tekem prihajajočega svetovnega nogometnega prvenstva v Južni Afriki posneli in predvajali v 3D tehniki. Glede na priljubljenost nogometa je to najbrž najboljša možna reklama za prihajajočo novo generacijo televizorjev, ki bo na trg prišla predvidoma prav v času svetovnega prvenstva. Kljub temu si bo lahko v času prvenstva v živo tekme v 3D tehniki lahko ogledala le peščica ljudi, ki bodo prisotni na eni izmed sedmih javnih predstavitev v Berlinu, Londonu, Pariz, Mexico Cityu, Rio de Jeneiru, Rimu in Sydneyu. Po prvenstvu bodo potencialni kupci lahko v 3D nogometnih predstavah uživali v Sonyevih razstavnih salonih in izbranih trgovinah, načrtujejo pa tudi pripravo posebnega filma, ki bo na voljo v 3D tehniki na nosilcih Blu-ray za domačo rabo.

    Objavljeno: 5.12.2009
  • Bing Maps proti Google Maps

    Microsoft je temeljito prenovil svojo spletno storitev Bing Maps povezano z zemljevidi in navigacijo, ki z novimi funkcionalnostmi in aplikacijami izziva bolj uveljavljenega tekmeca Google Maps. Novi Bing Maps tako za bolj interaktivno delovanje odslej izdatno uporablja tehnologijo Silverlight, obenem pa so tudi poenostavili in posodobili uporabniški vmesnik ter orodja za navigacijo po zemljevidih.

    Objavljeno: 4.12.2009
  • Google Public DNS

    Google kot kaže želi dominirati na še enem internetnem področju. Javnosti so predstavili svojo alternativo domenskim imenskim strežnikom (DNS, domain name system), za katere obljubljajo da omogočajo hitrejše brskanje po spletnih straneh in večjo odzivnost internetnih servisov. Google Public DNS, kot ga imenuje spletni velikan, je za zdaj še v eksperimentalni fazi, zasnovan pa je na drugačnih algoritmih internega delovanja in predvsem naprednem sistemu predpomnjenja podatkov, ki menda omogoča bistveno hitrejši prevod iz imen v internetne naslove, kot klasični strežniki DNS, na primer pri vašem ponudniku interneta.

    Objavljeno: 4.12.2009
  • VESA Net2Display za oddaljeno računalništvo

    Organizacija Video Electronics Standards Association (VESA), ki združuje praktično vse proizvajalce računalniških zaslonov, grafičnih kartic in drugih komponent za osebne računalnike, predlaga nov standard Net2Display, ki bo standardiziral način priključevanja lahkih odjemalcev in drugih elektronskih naprav na fizične ali virtualne računalnike na oddaljenih lokacijah oziroma podatkovnih centrih. Za povezavo služi protokol TCP/IP, prek katerega se prenašajo podatki potrebni za prikaz oddaljene slike zaslona kot tudi podatki vhodno/izhodnih naprav na strani uporabnika, kot so tipkovnice, miške in druge naprave USB.

    Objavljeno: 4.12.2009
  • Najdražji iPhone na svetu

    Britanski oblikovalec Stuart Hughes si je zamislil in izdelal brez dvoma najdražji mobilni telefon na svetu, za katerega bi bilo potrebno odšteti kar 3,2 milijonov dolarjev. Za osnovo je vzel kar priljubljeni Apple iPhone 3GS, ki pa mu je povsem drugače prikrojil ohišje. Namesto običajnega plastičnega je izdelal kalup s težo 271 gramov, ki je čistega 22-karatnega zlata. Da bi bila mera polna je Applove logtip na zadnji strani izdelal iz 53 majhnih diamantov z enim karatom, edino navigacijsko tipko na prednji strani pa krasi večji 7,1-karatni diamant. Posebnost je že "košarica", v katri vam dostavijo tak iPhone, saj je narejena iz granita, okrašena z zlatom in izbranim usnjem, tehta pa kar 7 kilogramov. In da, telefon že ima kupca - neimenovan poslovnež iz Avstralije.

    Objavljeno: 3.12.2009
  • Intelov eksperimentalni procesor z 48 jedri

    Intel je javnosti predstavil za zdaj sicer eksperimentalni, vendar po drugi strani povsem delujoči procesor, ki premore kar 48 jeder. Po navedbah avtorjev je tak procesor kar 10- do 20-krat zmogljivejši od današnjih najzmogljivejših procesorjev na trgu. Prototip prihaja v javnost približno dve leti za tem, kot so pri Intelu predstavili podoben eksperiment z 80 jedri. Toda s pomembnimi razlikami. Med tem, kot prototip pred dvema letoma ni bil polno funkcionalen, tokratni je, povrh vsega pa lahko izvaja povsem običajne programe za arhitekturo x86. Pri Intelu so tako prepričani v njegovo delovanje, da nameravajo v začetku naslednjega leta okoli 100 delujočih primerkov razdeliti med akademike in strokovnjake, s ciljem da bi dobili povratno mnenje o potencialu tovrstnih izdelkov, ki zahtevajo za pravi izkoristek povsem drugačen pristop pri programiranju (vzporedno delujočih) programov.

    Objavljeno: 3.12.2009
  • Telekom ponovno zmagal na sodišču

    Upravno sodišče je na pritožbo Telekoma Slovenije odpravilo odločbo Urada za varstvo konkurence od 31.3.2008, s katero je Urad ugotavljal, da je Telekom Slovenije od leta 2001 do leta 2005 zlorabljal prevladujoči položaj, s tem da je neupravičeno pogojeval vzpostavitev ADSL povezave in priključka s prehodno vzpostavitvijo ISDN priključka ter jo vrnilo UVKju v ponovni postopek. Upravno sodišče v obrazložitvi sodbe poudarja, da je UVK nepopolno ugotovil dejansko stanje, ter da bi moral primerjati Telekomove stroške s posodabljanjem omrežja in stroške uporabnikov, ki so morali ob priključku ADSL kupiti še priključek ISDN.

    Objavljeno: 2.12.2009
  • Telefon + fotoaparat + projektor

    Domišljija proizvajalcev mobilnih telefonov nima meja. LG-jev najnovejši telefon z imenom Expo bi lahko postal znan po temu, da je prvi, ki ima vgrajen Qualcomov procesor s taktom 1 GHz, toda zagotovo si ga bomo zapomnili po temu, da lahko nanj kot opcijo priključimo pravcati mini (pico) projektor s tehnologijo DLP. Tehnologijo je prispeval Texas Instruments, projecirati pa zna sliko, ki meri po diagonali približno en meter. Pri LGju so naredili pametno potezo, da so projektorski del naredili kot priključljiv dodatek, kar pomeni, da ga ni treba nositi s sabo, ko ga ne rabimo. Za zdaj še ni informacij, kakšno ločljivost nudi mini projektor.

    Objavljeno: 2.12.2009
  • Netbook z dvojnim zaslonom

    Po tem, ko smo na različnih sejmih lahko izsledili prototipe prenosnikov z dvojnimi zasloni, je tovrstni izdelek zdaj na Japonskem moč že kupiti. Lokalni proizvajalec Kohjinsha je prvi naredil korajžen korak in ponudil dvojni zaslon - v presenetljivo majhnem in lahkem netbooku. Vgrajena sta dva zaslona z diagonalo 10,1-palcev in osvetlitvijo LED, ki ju lahko izvlečemo iz ohišja in postavimo enega ob drugem ter s tem pridobimo namizje z ločljivostjo kar 2 x 1024 x 600 pik. Celoten računalnik kljub temu tehta za tovrstno napravo relativno skromnih 1,84 kg, pa ob tem vsebuje akumulator, ki zagotavlja 4,5 ure neprekinjenega delovanja. Zanimivo, da lahko netbook uporabljamo tudi z le enim zaslonom, če drugega ne rabimo.

    Objavljeno: 2.12.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji