• Daljinec za navijalce

    Navijanje računalniških sistemov je med uporabniki vse bolj priljubljeno, saj na ta način iz obstoječe strojne opreme lahko izvlečejo še nekaj deset odstotkov več zmogljivosti. Da bi naredili takšna opravila kar se da preprosta, so pri podjetju EVGA pripravili namenski daljinec, ki poskrbi, da se v računalniku ustrezno nastavijo parametri delovanja procesorja, pomnilnika ter grafične kartice.

    Objavljeno: 21.12.2009
  • Priporočila za varnost v oblaku

    Združenje Cloud Security Alliance je objavilo nova priporočila za ponudnike, pa tudi uporabnike storitev v internetnem oblaku, s katerimi naj bi izboljšali varnost storitev. Združenje storitve v oblaku definira kot storitve na zahtevo, ki jih uporabniki sami naročajo in upravljajo in ki delujejo prek interneta na skupini podatkovnih strežnikov in pomnilniških sistemov. Priporočila naslavljajo 13 različnih področij rabe storitev v oblaku, med katerimi so upravljanje storitev, razpoznava in povezovanje, skladnost s standardi, revizijska sled, sposobnost povrnitev iz napak, aplikativna varnost in upravljanje uporabniških identitet. Cilji priporočil in združenja CSA so predvsem identificiranje vseh potrebnih elementov varnosti, ki lahko zagotovijo kvalitetno izkušnjo za končne uporabnike. Pomanjkljiva varnost je za storitve v oblaku še posebej kritična, saj tovrstne napake lahko hitro zamajajo zaupanje velikega števila uporabnikov.

    Objavljeno: 20.12.2009
  • Google pripravlja netbook?

    Po tem, ko so v javnost pricurljale informacije o mobilnem telefonu Nexus One, ki ga bo Google po vsej verjetnosti tržil pod lastno tržno znamko, se morda obeta, da bo luč ugledal tudi netbook z znamko Google. Informacije naj bi potrdilo več virov, čeprav kot kaže notebook še ne bo tako hitro nared. Po nekaterih mnenjih Google cilja šele na konec leta 2010. Kljub temu naj bi se Google pogovarjal z nekaterimi proizvajalci, ki bi lahko proizvajali netbook po Googlovi specifikaciji. Najbrž ni nobeno presenečenje, da bo računalnik uporabljal operacijski sistem Google Chrome OS, ki bo nared nekje v letu 2010. Skoraj zagotovo pa bo prenosnik vseboval tudi vmesnik 3D za nenehno povezavo z mobilnimi telefonskimi omrežji.

    Objavljeno: 20.12.2009
  • Nizkoenergijski modri zob 4.0

    Združenje Bluetooth Special Interest Group (SIG) je predstavilo novo različico brezžičnega vmesnika bluetooth, ki je zaradi majhne porabe energije namenjen precej širši rabi kot doslej. Bluetooth Core Specification Version 4.0 vsebuje tehnologijo za izjemno majhno porabo energije, zaradi česar bomo v bodoče tovrstne vmesnike srečali tudi v izdelkih, kot so zapestne ure, medicinski pripomočki, športni merilniki, varnostne naprave in izdelki zabavne elektronike. Posebnost novega standarda je zelo majhna poraba energije v fazi mirovanja, hiter reakcijski čas na zahteve po povezavi (reda nekaj milisekund) in majhni podatkovni paketi, kar omogoča prenos majhnih statusnih informacij brez velikega pribitka, kot pri današnji tehnologiji bluetooth.

    Objavljeno: 19.12.2009
  • MySQL 5.5

    Medtem, ko se polemika okoli prihodnosti podatkovne baze MySQL pod okriljem Suna v luči prevzema s strani družbe Oracle še ni polegla, avtorji nemoteno nadaljujejo z razvojem. Nedavno so objavili prvo preizkusno različico nove generacije baze podatkov MySQL 5.5-m2 z delovnim imenom Betony, ki je hkrati prva narejena v okviru nove razvojne strategije, s katero naj bi nove funkcionalnosti in različice objavljali hitreje, kot doslej. Končnica -m pomeni mejnik (milestone), s katero bodo označevali posamezne razvojne faze.

    Objavljeno: 19.12.2009
  • Blu-ray 3D je že nared

    Združenje Blu-ray Disc Association (BDA) je objavilo, da je zaključilo s pripravo specifikacije za hrambo in prikaz filmov v visoki ločljivosti in treh dimenzijah. Med različnimi možnostmi za predstavitev 3D vsebin izrabili tehnologijo Multiview Video Coding (MVC), razširitev dosedanjega standarda H.264, ki omogoča prikaz vsebin do najvišje podprte ločljivosti 1080p. Uporabniki bodo lahko iz tovrstnih nosilcev Blu-ray lahko predvajali 3D posnetke, ne glede na tip uporabljenega televizorja (LCD, plazma,...) in tehnologije za prikaz 3D slike (polarizacijska očala, mikrozrcala,...).

    Objavljeno: 18.12.2009
  • Intelovi novi procesorji za 2010

    Intel je na tiskovni konferenci predstavil kar 17 novih procesorjev, ki bodo javno prvič prikazani na januarskem sejmu CES, med temi pa so že dolgo napovedovani procesorji Core i3 in Core i5. Novi procesorji so logično nadaljevanje dosedanjih modelov Core 2 Duo za nižji in srednji cenovni razred namiznih in prenosnih računalnikov. V primerjavi z dosedanjimi imajo vgrajene grafične pospeševalnike v sam CPE, kar zagotavlja hitrejše delovanje celote in manjšo porabo energije. Intel navaja, da s novi procesorji dovolj zmogljivi, da lahko dekodirajo po dva video posnetka v visoki ločljivosti sočasno, ob tem pa procesirajo še druge aplikacije v operacijskem sistemu.

    Objavljeno: 18.12.2009
  • Ares - razvoj za Palm Pre

    Podjetje Palm, ki je pred časom predstavilo svoj nov operacijski sistem za mobilne naprave WebOS in inovativni mobilni telefon Palm Pre, je zdaj dopolnilo zbirko še z razvojnim okoljem Ares, ki je zdaj na voljo za javni preizkus (različica beta).

    Objavljeno: 18.12.2009
  • Poravnava med EU in Microsoftom glede brskalnikov

    Evropska komisija in Microsoft sta dosegla dokončni sporazum in poravnavo v protimonopolni tožbi zaradi zlorabe položaja pri možnosti rabe različnih brskalnikov v operacijskih sistemih Windows. Tožba, ki se je vlekla že vrsto let, bo umaknjena, saj je Microsoft skoraj v celoti ugodil zahtevam komisije. Od marca 2010 bo tako Microsoft pripravil obvezno posodobitev, ki bo vsem uporabnikom Windowsov ponudila izbirno okno, v katerem bodo lahko izbrali namestitev in privzeti način rabe za enega ali več brskalnikov na seznamu.

    Objavljeno: 17.12.2009
  • Večji sektorji za učinkovitejše diske

    Western Digital je sporočil odločitev, da bodo v svojih bodočih diskih ponudili možnost rabe in kupcem priporočili uporabo večjih podatkovnih sektorjev, s čimer naj bi pridobili dodatni pomnilniški prostor in povečali zanesljivost diskov. Današnji diski kljub terabajtnim zmogljivostim še vedno uporabljajo podatkovne sektorje velikosti 512 bytov, kar postaja zelo neučinkovito. Nov predlog je povečava osnovnih sektorjev na 4 KB, s čimer naj bi zmanjšali predvsem porabo prostora za hrambo redundantne kode, s katero je mogoče popraviti morebitne napake na disku.

    Objavljeno: 17.12.2009
  • Končno prenosnik za 99 dolarjev

    V zadnjih letih so številni proizvajalci napovedovali mini prenosnike s cenami pod 100 dolarji, vendar se na koncu nobena od teh obljub ni materializirala. Tega ni doseglo niti neprofitno združenje OLPC (One Laptop Per Child), ki je imelo najbolj drzen načrt glede varčevanja pri sestavnih delih, pa so na kocu vendarle pristali pri ceni 200 dolarjev.

    Objavljeno: 16.12.2009
  • V Koreji nastaja prvi TV program v 3D

    Sodelovanje korejskih družb LG Electronics in ponudnika satelitskih programov SkyLife bo kot kaže obrodilo prvi televizijski program v tridimenzionalni tehniki. Partnerja bosta v okviru sodelovanja pripravila vse tehnologije potrebne za redno pripravo vsebin v 3D, prav tako pa bosta družno sodelovala pri promociji zanimive novosti. LG Electronics je v Južni Koreji predstavil prve LCD televizorje s tehnologijo 3D že avgusta, od oktobra pa je potekalo manjše poizkusno delovanje TV programa s 3D vsebinami. Širše poizkusno obratovanje se bo pričelo januarja 2010, v tem letu pa LG skupaj s partnerji začel poizkusno obratovanje tudi v Evropi in Severni Ameriki. Kote je že znano, bodo izbrane tekme na bodočih olimpijskih igrah snemali in kasneje predvajali v tehniki 3D.

    Objavljeno: 16.12.2009
  • Telefonija 4G že na voljo v Skandinaviji

    Švedski telekomunikacijski ponudnik TeliaSonera je v Stokholmu in Oslu pričel z nudenjem mobilnih povezav 4G, ki obljublja hitrosti do 100 Mb/s. Četrta generacija omrežja, ki temelji na tehnologiji LTE (Long Term Evolution), je bila sprav načrtovana za začetek 2010 vendar so celoto usposobili celo nekoliko prej. Na začetku sicer podpira le hitrost prenosa proti uporabniku v območju 50 Mb/s, kmalu naj bi to nadgradili na 80 Mb/s, kasneje pa najbrž na polno zmogljivost. Uporaba omrežja je ta trenutek omejena le na uporabnike osebnih računalnikov, saj je na trgu na voljo le Samsungov USB vmesnik za prenosnike in namizne računalnike, telefone s podporo za 4G pa lahko pričakujemo šele v drugi polovici leta 2010.

    Objavljeno: 16.12.2009
  • Telekom umaknil tožbo proti Tušmobilu

    Na današnji obravnavi na Okrožnem sodišču v Ljubljani je Telekom Slovenije umaknil odškodninski zahtevek v višini 5 milijonov evrov proti operaterju Tušmobil (oziroma njegovemu predhodniku Voljatel telekomunikacije), ki ga je tožil zaradi domnevne zlorabe blagovnih znamk in oglaševanja. To je bila pričakovana poteza, saj je Telekom Slovenije v začetku tega leta na prvi stopnji že izgubil podoben odškodninski zahtevek v višini 4 milijonov evrov proti operaterju T-2.

    Objavljeno: 15.12.2009
  • Boxee Beta in Boxee Box

    Mlado in hitro rastoče podjetje Boxee je predstavilo novo generacijo istoimenske programske opreme za hišni kino in prvič tudi specializirano strojno opremo Boxee Box, ki bo lahko poganjala nov program. Večpredstavni prevajalnik, ki je bil doslej v resnici na voljo v zgodnji alfa različici, je s tem tudi vstopil v novo razvojno, tokrat beta fazo, uradno pa ga bodo predstavili na januarskem sejmu CES v Las Vegasu. Beta pa ni zgolj kozmetično spremenjen program temveč radikalno drugačen predvajalnik, ki so mu spremenili vse od videza, do funkcionalnosti. Z grafične plati je postal Boxee morda eden najbolj izpopolnjenih HTPC programov, avtorji pa so se še posebej osredotočili na enostavnejše krmiljenje in hiter dostop do ključnih funkcij programa.

    Objavljeno: 15.12.2009
  • Goo.gl za skrajšavo domenskih naslovov

    Google se je pridružil skupini ponudnikov storitev, ki iz dolgih in nepreglednih spletnih naslovov naredijo krajše povezave, bolj primerne za tipkanje in zapomnjenje. Nova storitev ima tudi novo spletno domeno goo.gl, čeprav za zdaj ni na voljo kot neposredna spletna storitev. Kot možnost jo Google sprva ponuja v kombinaciji z orodjem Google Toolbar za spletne brskalnike in bralnikom novic FeedBurner RSS, kasneje pa bo na voljo tudi v drugih oblikah. Skrajševanje naslovov je še posebej priljubljeno pri uporabnikih Twitterja, orodij za trenutno sporočanje in kratka sporočila, kjer je mogoče spletne povezave hitreje prenašati sogovornikom, prav tako pa krajši naslovi zavzemajo manj dragocenega prostora na sporočilo.

    Objavljeno: 15.12.2009
  • Domena .eu na voljo v 23 jezikih

    Evropska komisija oziroma njeni overjeni registrarji domen so začeli sredi decembra sprejemati vloge za registracijo domenskih imen IDN (Internationalised Domain Names), ki vsebujejo znake iz vseh jezikov in pisav članic EU, vključno s cirilico in grščino. S tem so začeli izvajati direktivo, ki jo je komisija sprejela že junija 2009, za zgled drugim krovnim domenam pa so sprejem novih imen najprej sprostili v krovni domeni ".eu". Na ta način je denimo mogoče registrirati domene, kot so "čebelica.eu", "češnja.eu" in podobna imena. Odziv javnosti je bil zelo velik, saj je pooblaščeni registrar Eurid samo v prvi uri sprejel vlogo za 38.172 novih domen.

    Objavljeno: 15.12.2009
  • Telefon, ki ga stiskamo

    Družba Synaptics je v sodelovanju s Texas Instrumentsom in nekaterim drugimi družbami predstavila prototip telefona, ki ga krmilimo preprosto s stiskanjem in nagibanjem. Konceptni telefon Fuse je narejen tako, da ga preprosto krmilimo in izbiramo aplikacije zgolj z eno roko, medtem, ko večina današnjih mobilnih telefonov za delovanje potrebuje uporabo obeh rok. Z nagibanjem naprej nazaj denimo sprožimo premikanje seznama aplikacij ali vsebin navzgor in navzdol, s stiskanjem stranic pa lahko premikanje ustavimo. Če s prstom pritisnemo na zadnjo stran telefona lahko opravimo izbiro ali pa zaženemo aplikacijo.

    Objavljeno: 15.12.2009
  • Preskoki - najbolj razširjeni med Amis gledalci

    Objavljeno: 15.12.2009
  • Iz našega arhiva: Moji novi (debeli) knjigi

    WDjeve "knjige" se z leti vse bolj večajo. Pridobivajo na teži, zunanjih merah, zmogljivosti hranjenja podatkov in priključiti jih je moč na različne načine. Tokrat smo vzeli pod drobnogled dva primerka, ki bi na pravi knjižni polici lahko stala med zajetnimi enciklopedijami.

    Objavljeno: 14.12.2009
  • Norton Online Backup 2.0

    Symantec je posodobil svoj spletni servis za izdelovanje varnostnih kopij podatkov iz osebnih računalnikov v internetni oblak. Norton Online Backup 2.0 zdaj podpira poleg vseh različic Oken (tudi Windows 7) še operacijski sistem Mac OS X, pri čemer lahko uporabniki črpajo podatke hranjenje iz različnih operacijskih sistemov. Tako kot v prvi različici Norton Online Backup namreč nudi, da hranimo podatke skupine do petih, denimo domačih računalnikov. Osnovna storitev omogoča varno hrambo do 25 GB podatkov za ceno 50 dolarjev na leto, pri čemer lahko sistem uporabljamo tudi za skupinsko sodelovanje in izmenjavo datotek med uporabniki.

    Objavljeno: 14.12.2009
  • Wi-Fi vstopa v gigabitno dobo

    Med tem, ko se organizacija IEEE šele nedavno uradno potrdila standard 802.11n za brezžični prenos podatkov, ki v najboljšem primeru dosega hitrost 600 Mb/s, so na vidiku že novi predlogi, ki bodo hitrosti dvignile precej čez mejo 1 Gb/s. Poseben komite v okviru IEEE tako že dela na standardu z imenom 802.11ac, ki bo hitrosti dvignil prav nekje na nivo 1 Gb/s. Avtorji želijo ostati v istem frekvenčnem prostoru, kjer je deloval doslej malo rabljeni protokol 802.11a, torej pri 5 GHz. Toda medtem, ko sedanji protokoli, vključno z 802.11g in 802.11n uporabljajo pas v širini 20 MHz, naj bi 802.11ac uporabljal 40 do 80 MHz (kasneje morda celo 160 MHz). Večja pasovna širina pomeni, da lahko sočasno prenašamo več bitov na ločenih frekvenčnih kanalih, od tu tudi višje skupne hitrosti prenosa podatkov. Po sedanjih načrtih naj bi bil standard javno na voljo v začetku 2011, uradno potrjen pa okoli leta 2012.

    Objavljeno: 14.12.2009
  • Vendarle Google Phone?

    Po tem, ko so se že večkrat pojavile in potihnile govorice, da bo Google prodajal tudi mobilne telefone (ne samo operacijski sistem Android) po dvojim imenom, smo kot kaže tokrat bližje temu cilju. Google je namreč svojim zaposlenim začel deliti novo generacijo mobilnega telefona, ki so ga po specifikacijah naredili pri partnerskem podjetju, spominja pa na HTCjev model Touch. Dobro obveščeni trdijo, da bo Google začel s prodajo tudi javnosti, neposredno prek svoje spletne trgovine, ime pa naj bi bilo Google Nexus One. Gre za telefon z velikim zaslonom OLED občutljivim na dotik, kot kaže brez fizične tipkovnice, vendar z menda zelo hitrim procesorjem, ki bo med drugim dovolj zmogljiv tudi za razpoznavo govora. Vgrajen naj bi bil novi sistem Andorid 2.1, kot kaže pa obstaja možnost, da bo telefon na voljo "odklenjen", torej ne vezan na posameznega telekomunikacijskega operaterja, kar je bilo zdaj skoraj pravilo.

    Objavljeno: 14.12.2009
  • Kartice, odporne na vodo, udarce in magnete

    Pri Samsungu so razvili nove pomnilniške kartice, katerih odlika je izjemna trpežnost. Kartice so namreč odporne na vodo, udarce ter magnetno polje, kar jim seveda omogoča več kot le varno hranjenje podatkov.

    Objavljeno: 13.12.2009
  • ASUS ne bo več izdeloval osnovnih plošč

    Največji svetovni proizvajalec osnovnih plošč, temeljnih gradnikov slehernega računalnika, ASUS se je odločil, da celoten oddelek osnovnih plošč in grafičnih kartic odproda svojemu »podizvajalcu« Pegatron Technologies.

    Objavljeno: 13.12.2009
  • Panasonic prevzel Sanyo

    Tisto, kar se je v industriji šušljalo že celo leto, se je naposled uresničilo. Gre za enega večjih prevzemov na Japonskem, in sicer je podjetje Sanyo pristalo v rokah korporacije Panasonic. Cena za malenkost več kot dobro polovico podjetja: 4,6 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 13.12.2009
  • WHDI se predstavi

    Ste končno spoznali, kaj pomenijo kratice WLAN, HDMI, SCSI in podobne? No, sedaj je pred vami še ena, WHDI. Gre za standard, ki v svoji prvi specifikaciji (1.0) omogoča brezžični prenos visokoločljivega videa na razdalji 30 metrov.

    Objavljeno: 12.12.2009
  • Google Chrome tudi za Mac in Linux

    Pri Googlu so izdali novo različico svojega spletnega brskalnika Chrome ter poskrbeli za njeno delovanje na računalnikih z nameščenimi operacijskimi sistemi Mac OS ter Linux.

    Objavljeno: 12.12.2009
  • Iz našega arhiva: Cenovno dostopnejši Blackberry

    Kanadski izdelovalec pametnih telefonov RIM se je odločil priljubljeno serijo Curve dopolniti z novim modelom z oznako 8520. Tako številsko kot po zmožnostih se aparat uvršča med nekoč najbolj prodajani model 8310 ter letos predstavljeni 8900. Naprava torej, ki skuša privabiti tiste kupce, ki si želijo pameten telefon, a ne potrebujejo vseh najnovejših zmožnosti.

    Objavljeno: 11.12.2009
  • Z našega bloga - Ah, ti programerji

    Saj ga čisto razumem – razmišljal je in se spraševal: »Kaj naj izpišem, ko še ni nič za izpisat? Ah, bomo nastavili količino podatkov na 0, števec prekopiranega na –1, pa bo!«

    Objavljeno: 11.12.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji