Objavljeno: 17.12.2009

Poravnava med EU in Microsoftom glede brskalnikov

Evropska komisija in Microsoft sta dosegla dokončni sporazum in poravnavo v protimonopolni tožbi zaradi zlorabe položaja pri možnosti rabe različnih brskalnikov v operacijskih sistemih Windows. Tožba, ki se je vlekla že vrsto let, bo umaknjena, saj je Microsoft skoraj v celoti ugodil zahtevam komisije. Od marca 2010 bo tako Microsoft pripravil obvezno posodobitev, ki bo vsem uporabnikom Windowsov ponudila izbirno okno, v katerem bodo lahko izbrali namestitev in privzeti način rabe za enega ali več brskalnikov na seznamu.

Seznam je presenetljivo dolg, saj sporazum predvideva možnost izbire med kar 12 različnimi brskalniki. Poleg znanih imen, kot so Firefox, Chrome, Opera, Safari in AOL browser so tu še zelo malo znani izdelki, kot so Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir, in Slim Browser. Seveda bodo uporabniki lahko izbrali tudi Internet Explorer, vendar bo mogoče imeti okolje Windows tudi povsem brez tega izdelka. Microsoft se je sprva nagibal, da bi brskalnike kar v celoti izvzel iz namestitve okolja Windows, vendar se je komisija zavzemala za možnost izbire. Velikan iz Redmonda se je pri tem obvezal, da ne bo uporabljal odslej nobena tehnična ali drugačna sredstva, za tesnejše povezovanje operacijskega sistema z brskalniki.

Dogovor sicer velja tudi za vse nove namestitve okolja Windows, za zdaj vsaj do leta 2015. Microsoft bo moral tudi na pol leta poročati o napredku spoštovanja sporazuma, EU pa si pridržuje pravico, da leta 2012 revidira ukrep. Sporazum seveda velja le za računalnike prodane v državah EU, čeprav se je že oglasilo ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ), ki je pozdravilo sporazum v Evropi, čeprav za zdaj ne nameravajo zavzeti podobnih ukrepov tudi v ZDA. Analitiki so sicer mnenja, da sporazum ne bo bistveno vplival na tržne deleže spletnih brskalnikov, med trajanjem spora pa so se razmere na trgu že precej spremenile, predvsem v prid Microsoftovim tekmecem.

http://www.microsoft.com

http://ec.europa.eu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji