Novice

 • Baterije za daljše trajanje delovanja

  Podjetje Matsushita je razvilo baterije Oxyride z višjo napetostjo in daljšo življenjsko dobo. Snovi v bateriji, ki proizvajajo elektriko, so sedaj nameščene bližje skupaj, razvili pa so tudi novo tehniko, s katero polnijo gorivne celice z več elektroliti kot navadno. Baterije bodo v ZDA in Evropi na voljo v aprilu (eno leto kasneje kot na Japonskem), stale pa bodo približno 10 odstotkov več kot običajne alkalne baterije.

  Objavljeno: 31.12.2004več
 • Diamant bo naslednik silicija

  Znanstveniki predvidevajo, da bodo čez pet do deset let za izdelavo računalniških čipov uporabljali diamante, ki bodo nadomestili današnji silicij. Silicijev "sovražnik" je toplota, kar pa ne velja za diamant, saj gre za izredno trdno snov z visokim tališčem. Diamantni čipi bodo v začetku zelo dragi (gre za zapleteno obdelavo tranzistorjev), zato jih bodo sprva uporabili v specializiranih napravah, kot so denimo sateliti.

  Objavljeno: 31.12.2004več
 • KiSSove novosti za leto 2005

  Podjetje KiSS bo na sejmu CES prikazalo delovanje nove tehnologije oddaljenega snemanja televizijskih vsebin na disk DVD snemalnika. Prvi s to zmožnostjo je model DP-558 s tehnologijo Electronic Programme Guide (EPG), ki omogoča upravljanje DVD snemalnika prek interneta ali kar z mobilnim telefonom, pogoj je le spletni brskalnik in prednastavljeni spletni naslov s strani uporabnika.

  Objavljeno: 31.12.2004več
 • Oracle prevzema nadzor PeopleSofta

  Iz družbe Oracle so sporočili, da so doslej uspeli kupiti okoli 75% delnic družbe PeopleSoft, s čimer so si zagotovili popoln nadzor nad družbo. Zaradi uspešnega poteka nakupa so celo podaljšali zadnji rok za ponudbo, do začetka januarja pa pričakujejo nadzor skoraj 90% vseh delnic. Kmalu za objavo novice je z mesta direktorja in predsednika družbe odstopil nekdanji ustanovitelj PeopleSofta Dave Duffield, ki je bil eden od nasprotnikov združitve z Oraclom.

  Objavljeno: 30.12.2004več
 • Korak naprej za elektronski papir

  Britansko podjetje Plastic Logic je napovedalo, da bo v letu 2005 predstavilo prvi elektronski papir, ki jih lahko zvijemo za lažje prenašanje. Plastic Logic, ki je nastal iz raziskovalnega projekta britanske univerze Cambridge, bo sodeloval z ameriško družbo E-Ink, s katero so razvili računalniški zaslon velikosti A5 (14,8 x 21 cm) z ločljivostjo 100 pik pa palec, ki ga bo mogoče zviti v tulec premera pol centimetra. Elektronski papir bo na začetku služil predvsem kot pomožni zaslon za mobilne naprave, raziskovalci pa trdijo, da je precej bolj trpežen, kot zasloni LCD in OLED. Plastic Logic ima za leto 2006 v načrtu elektronski papir velikosti A4 in z ločljivostjo kar 150 pik na palec, s čimer se bodo že precej približali kakovosti tiskanega gradiva.

  Objavljeno: 30.12.2004več
 • Konzorcij za združljivost koledarjev in urnikov

  Številna podjetja in izobraževalne ustanove so se združila v konzorcij, ki bo spodbujal razvijalce koledarjev in urnikov, da svoje izdelke dopolnijo po standardih, določenih s strani združenja Internet Engineering Task Force. Razvijalci programske opreme uporabljajo različne zaščitene oblike zapisov, zato uporabniki med seboj težko izmenjujejo koledarje. Temeljne združljivostne težave med izdelki naj bi odpravili v petih letih.

  Objavljeno: 30.12.2004več
 • Knoppix Linux v dveh različicah

  Knoppix bo poleti izdal dve različici Linuxa, ki bosta različni po obsegu in nosilcu, na katerem bo operacijski sistem. Različica "maximum" bo vključevala celotno namestitev Debianovega sistema, zaradi večjega obsega pa bo na voljo na nosilcu DVD. Različica "light" na cedeju bo namenjena starejšim računalnikom in manjšim sistemom, ki nimajo DVD enote, saj bo imela le najbolj priljubljene namizne in strežniške programe.

  Objavljeno: 30.12.2004več
 • Kitajka prehaja na IPv6

  Kitajska je vzpostavila novo hrbtenico internetnega omrežja, ki skoraj v celoti sloni na omrežnem protokolu IPv6. Z novim omrežjem CERNET2 Kitajska kot ena prvih držav vstopa v novo generacijo interneta, ki omogoča precej večji naslovni prostor in številne nove storitve. Kitajska hrbtenica trenutno povezuje okoli 25 univerz, hitrosti prenosa podatkov pa segajo med 1 in 10 Gb/s. Pri testnem prenosu med Pekingom in mestom Tianjin so doseli celo 40 Gb/s, kar je svetovni rekord pri navadnih (ne eksperimentalnih) omrežjih. Večino opreme je prispevalo kitajsko podjetje Huawei Technologies, ki postaja vse resnejši igralec tudi na globalnem trgu.

  Objavljeno: 29.12.2004več
 • Trillian 3.0 za kramljanje brez strežnikov

  Podjetje Cerulean Studios je predstavilo tretjo generacijo priljubljenega odjemalca za trenutno sporočanje, ki deluje z večino sistemov IM, pa tudi brez strežnikov. Trillian 3.0 namreč kot dodatek omogoča tudi podporo protokolu Apple Rendezvous, med drugim ključnemu delu operacijskega sistema MacOS X, ki omogoča povezavo za trenutno sporočanje z drugimi uporabniki lokalnega omrežja brez potrebe po priključiti na centralni strežnik. Kot dodatke nova različica prinaša tudi povezljivost na sisteme za trenutno sporočanje Jabber in Novell GroupWise, že doslej pa so bili podprti sistemi družb AOL, Yahoo, Microsoft in priljubljeni sistem IRC. Trillian 3.0 sicer prinaša še cel niz drugih zanimivosti, kot je na primer možnost hitrega iskanja izraza v spletni enciklopediji Wikipedia. Osnovna različica odjemalca je brezplačna, večina zanimivih novosti pa je na voljo le v plačljivi različici, ki stane 25 dolarjev na uporabnika.

  Objavljeno: 29.12.2004več
 • Red Hat hitro raste

  Red Hat je v tretjem četrtletju zabeležil rast dobička v višini kar 155% v primerjavi z enakim obdobjem 2003. Skupno so zabeležili dobiček v višini 10,8 milijona dolarjev ob prometu 50,9 milijonov dolarjev (+55%), kar pa je kljub vsemu rahlo manj od pričakovanj tržnih analitikov. Zanimiv je tudi podatek, da so v četrtletju zabeležili 132.000 naročnin za strežniški Red Hat Enterprise Linux, od tega je kar 13.000 naročnin za sisteme, ki delujejo v gručah.

  Objavljeno: 29.12.2004več