Novice

 • Nova Opera upošteva govorjene ukaze

  Podjetje Opera Software je objavilo prvo razvojno različico brskalnika Opera 8.0, ki med drugim vsebuje tehnologijo za krmiljenje brskalnika s pomočjo govorjenih ukazov. Potrebne gradnike je prispevalo podjetje IBM v obliki modula IBM Embedded Via Voice, ki opravlja dejansko razpoznavo govora. Druga pomembna novost je vgrajena podpora za spremljanje internetnih novic in objav v blogih prek standarda RSS (Really Simple Syndication). Opera 8 prinaša tudi izboljšan uporabniški vmesnik z večjo površino za prikaz spletne vsebine, prečiščene menuje in boljšo podporo za tiskanje spletnih strani. Brskalnik ima tudi nekatere izboljšave za spletne brskalnike in spletne poštne odjemalce, kot je Google Gmail. Opera Software je sočasno začela preizkušati tudi različico brskalnika za mobilne telefone s platformo Microsoft Smartphone.

  Objavljeno: 26.12.2004več
 • Gigabyte 3D1 - dve kartici v eni

  Podjetje Gigabyte je predstavilo grafično kartico 3D1, na katero so vgradili dva procesorja Nvidia GeForce 6600 GT in ju povezali preko internega vodila Nvidia SLi. Tako lahko zahtevni ljubitelji iger izkoristijo vse prednosti tehnologije SLi, ne da bi morali kupiti posebno osnovno ploščo z dvema vmesnikoma PCI Express 16x in dve kartici. Kartica 3D1 je tudi prva, ki je opremljena s 256 MB pomnilnika DDR3 in 256-bitnim pomnilniškim vodilom. Po podatkih iz družbe Gigabyte kartica 3D1 doseže v testu 3D Mark 2003 rezultat kar 14.293 točk, kar je dvakrat bolje od običajnega GeForce 6600 GT.

  Objavljeno: 25.12.2004več
 • Telemach z novim lastnikom

  Podjetje Telemach, največjega slovenskega operaterja kabelske TV in ponudnika kabelskega dostopa do interneta, so dosedanji lastniki v celoti prodali ameriški družbi United Global Com (UGC). UGC je eden največjih evropskih kabelskih operaterjev, s Telemachom pa dopolnjuje svojo strategijo širjenja ponube na starem kontinentu. Dosedanji lastniki, med katere sodijo investicijski sklad EMP, družina Meglič, Gorenje ter podjetji BTC in Slovenske železnice, bodo za prodajo dobili okoli 71 milijonov evrov. Z novim lastnikom in najbrž svežim kapitalom Telemach napoveduje ostro konkurenco ostalim ponudnikom na slovenskem trgu, tudi na področju dostopa do interneta.

  Objavljeno: 25.12.2004več
 • Microsoft mora odstraniti Media Player

  Prvostopenjsko sodišče Evropske Unije je razsodilo, da mora Microsoft spoštovati sankcije, ki jih sodišče določilo v sodnem procesu okoli monopolnega ravnanja družbe v zvezi z okoljem Windows v marca 2004. Velikan iz Redmonda bo moral tako že januarja začeti s prodajo okolja Windows brez predvajalnika Windows Media Player, ki ji bil tarča obtožnice organov za varstvo konkurence. Microsoft bo poleg tega moral drugim proizvajalce razkriti mehanizme, ki povezujejo večpredstavne predvajalnike z drugimi deli okolja Windows. Microsoft se za zdaj še ni odločil, ali se bo na to razsodbo pritožil, januarja pa bo vseeno pripravil zakonsko pogojeno različico okolja Windows. Analitiki menijo, da odločitev ne bo imela vpliv v državah EU, temveč tudi drugod po svetu.

  Objavljeno: 25.12.2004več
 • BEA z novo različico programskega strežnika WebLogic

  Podjetje BEA Systems pripravlja novo različico programskega strežnika WebLogic Server 9.0, predvideno za naslednje leto, na voljo pa je že testna različica pod razvojnim imenom Diablo. Nova različica vsebuje navidezni javanski stroj JRockit Java za platformi Windows in Linux, ki ga razvijajo v sodelovanju z Intelom, podporo za protokole za spletne storitve in možnost pošiljanja sporočil med programi prek novega standarda WS-Reliable Messaging. Novost je tudi možnost vzdrževalnih posegov na strežniku, na primer namestitev servisnih popravkov in nadgradenj med njegovim delovanjem, tako da strežnika ni treba ustaviti za potrebe vzdrževanja. Za prihodnost podjetje BEA Systems napoveduje izdajo specializiranih programskih strežnikov, prilagojenih posameznim industrijskim panogam. V pripravi je že strežnik za področje telekomunikacij pod delovnim imenom Da Vinci in strežnik za proizvodnjo, ki bo vseboval podporo za radijsko identifikacijo izdelkov.

  Objavljeno: 24.12.2004več
 • Nova zaščita pred nepooblaščenim snemanjem CDjev

  Podjetje First 4 Internet je za Sony BMG Music razvil nov postopek zaščite glasbenih CDjev pred nepooblaščenim presnemavanjem. Zaščito so že uporabili pri predoglednih različicah albumov nekaterih priljubljenih izvajalcev, kot so Eminem in U2, v začetku leta 2005 pa naj bi zaščito uporabili tudi na prodajnih različicah albumov. Nova zaščita naj bi bila združljiva z vsemi predvajalniki glasbenih CDjev, s čimer odpravlja napake predhodnikov, ki so v določenih okoliščinah onemogočili tudi predvajanje glasbe, ne samo presnemavanja. Zaenkrat ne obstaja postopek, s katerim bi bilo omogočeno presnemavanje tako zaščitenih glasbenih CDjev.

  Objavljeno: 24.12.2004več
 • Dva milijona pik v telefonu

  Nemški mobilni operater T-Mobile je ponudil Sharp TM200, prvi evropski mobilni telefon s fotoaparatom z ločljivostjo 2 miljonov pik in samodejnim fokusom. Fotoaparat ima svetlobni senzor CCD, bliskavico ter 8-kratni digitalni zum, zato so posnete fotografije izredno kakovostne, le-te pa prikazuje velik barvni zaslon (240 × 320 pik). Mobilnik ima 9 MB pomnilnika (razširljiv s karticami SD) in predvaja avdio datoteke MP3 ter AAC. Na voljo je naročnikom za 150 evrov.

  Objavljeno: 24.12.2004več
 • Microsoft in Autodesk z roko v roki

  Podjetji Microsoft in Autodesk sta podpisali dogovor o izmenjavi patentov programske opreme. Dogovor zajema vpogled na partnerjeva področja, kot so upravljanje s podatki, sodelovanje, digitalni učinki, upravljanje z avtorskimi pravicami itd. Microsoft je podoben dogovor že sklenil s podjetji Cisco Systems, SAP in Siemens, za Autodesk pa je to prvi večji dogovor te vrste. O finančnih podrobnostih izmenjave ni bilo govora.

  Objavljeno: 24.12.2004več
 • Essbase 7X omogoča interaktivno poizvedovanje

  Podjetje Hyperion je v svojo mnogorazsežnostno zbirko podatkov Essbase končno vgradilo uporabniški vmesnik, ki omogoča uporabnikom izvajanje ad-hoc poizvedb, analiz in pregledov podatkov. V novo različico izdelka Essbase 7X so vgradili rešitve podjetja Brio, ki ga je Hyperion kupil pred letom dni. Za razliko od prejšnjih različic strežnika, ki so omogočale le izdelavo predpripravljenih poročil in možnost pregleda podatkov prek preglednice Excel, lahko zdaj uporabniki izdelajo lastne interaktivne analize in poizvedbe. Nova različica strežnika tudi bolj učinkovito shranjuje podatke, zlasti ne zaseda prostora mnogorazsežnostnih celic tam, kjer ni podatkov.

  Objavljeno: 23.12.2004več
 • Matrox Parhelia tudi na vodilu PCI Express

  Matrox je predstavil novo grafično kartico Parhelia APVe, ki jo za razliko od drugih izdelkov družine Parhelia ne namestimo v vodilo AGP, ampak v PCI Express. Kartica je namenjena profesionalni rabi, pri Matroxu pa so še posebej izpostavili napredno podporo urejanju videoposnetkov. Kartica tako omogoča hkraten prikaz slike na treh zaslonih, gre pa tudi za prvo grafično kartico, ki ob priključitvi dveh LCD zaslonov na vmesnika DVI omogoča tudi priključitev HDTV televizijskega sprejemnika na TV izhod. Matrox je kartici dodal tudi programski paket PowerDesk-HF in dodatke za zmogljivejše grafične in video programe, tako da je Parhelia neposredno podprta v večini bolj priljubljenih programov za obdelavo videa in slike. Parhelia APVe bo kupcem na voljo v prvi četrtini leta 2005, stala pa bo okoli 300 evrov.

  Objavljeno: 23.12.2004več