• PCI Express Generacija 2

    Organizacija PCI SIG, ki bdi nad razvojem računalniškega vodila PCI je objavila specifikacijo za drugo generacijo zaporednega vodila PCI Express. Nova specifikacija predvideva možnost hitrosti prenosa podatkov 5 Gb/s prek vsakega para vodnikov, kar je dvakrat več kot pri prvi generaciji izdelkov. Hkrati pa so zagotovili, da bo vodilo druge generacije nazaj združljivo s karticami in drugimi izdelki, ki podpirajo prvotni PCI Express. Tako kot doslej bo vodilo lahko uporabljalo do 16 parov vodnikov, kar bo omogočalo zadostno prepustnost tudi za najbolj zahtevne podsisteme, kot so grafične kartice, omrežni in pomnilniški vmesniki. Razvoj specifikacije bo zaključen do konca 2005, izdelke pa lahko pričakujemo konec leta 2006 ali v začetku 2007.

    Objavljeno: 16.12.2004
  • IBM in AMD za učinkovitejše raztegovanje silicija

    IBM in AMD sta iznašla nov način raztegovanja silicija, ki bo povečal zmogljivost računalniških čipov. Postopek so poimenovali DSL (Dual Stress Liners), z njim pa nameravajo odpraviti večino težav pri raztegovanju silicija. DSL bo tako še zaostril boj med AMDjem in Intelom, saj ima slednji že pripravljeno izboljšano različico raztegnjenega silicija, ki bo v prihodnje gradil 65-nanometrske čipe.

    Objavljeno: 16.12.2004
  • Iomega z izboljšano ponudbo sistemov NAS

    Iomega je nadgradila družino sistemov NAS 400r. Novosti imajo izboljšan procesor, višjo hitrost prenosa in večjo zmogljivost. NAS 400r je na voljo v treh različicah, katerih osnovna zmogljivost je 400 GB, cene pa znašajo od 4500 dolarjev za sistem z zmogljivostjo največ 600GB do 7500 dolarjev za sistem, ki ga lahko nadgradimo do 1,6 TB. Iomega je pri 400r uporabila diske SATA, ki jih lahko povežemo v polja RAID 0, 1 ali 5.

    Objavljeno: 16.12.2004
  • Google širi svojo podatkovno zbirko knjig

    Google je nedavno sklenil dogovor s petimi izmed največjih ameriških knjižnic, po katerem je dobil pravico za optični zajem gradiva v starejših knjižnih zbirkah, ki niso na voljo v digitalni obliki. Google bo nato prek svoje storitve Google Print omogočal iskanje po vsebini zajetega gradiva, pri knjigah v javnem lastništvu oziroma brez veljavnih založniških pravic pa tudi prebiranje celotne vsebine.

    Objavljeno: 15.12.2004
  • Symantec kupuje družbo Veritas

    Sodeč po virih blizu družbe Symnatec naj bi se ta pripravljala za prevzem podjetja Veritas, s čimer bi utrdili svoj položaj na področju programskih izdelkov za varnost. Symantec je eden od vodilnih ponudnikov izdelkov za boj proti virusom in drugim nevšečnostim, ki izhajajo iz interneta, med tem ko je Veritas bolj usmerjen zlasti na področje varovanja podatkov (backup) in upravljanja računalniških ter pomnilniških sistemov.S komplementarno ponudbo naj bi novo združeno podjetje bolj učinkovito tekmovalo z največjimi proizvajalci specializiranih orodij, kot sta Computer Associates in IBM. Čeprav predstavniki obeh družb za zdaj še molčijo o namerah, dobro obveščeni govorijo o prevzemni vrednosti okoli 13 milijard dolarjev, kar je zelo visok znesek glede na tržno kapitalizacijo obeh družb.

    Objavljeno: 15.12.2004
  • AMD in IBM z izboljšano tehnologijo prisiljenega silicija

    AMD in IBM sta razvila nov postopek izdelave vezij s tehnologijo >>prisiljenega<< silicija. Postopek, imenovan Dual Stress Liners (DSL), naj bi zmogljivost tranzistorjev povečala za 24 odstotkov, ne da bi pri tem prišlo do slabšega izkoristka pri proizvodnji. Nov postopek naj bi prvič uporabili pri AMDjevih 90-nanometrskih procesorjih v prvi četrtini leta 2005, postopek pa bosta podjetji uradno predstavili na konferenci IEDM 2004 v San Franciscu.

    Objavljeno: 15.12.2004
  • Mozilla tudi na mobilnikih in ročnih računalnikih

    Po predstavitvi prve različice spletnega brskalnika Firefox in poštnega programa Thunderbird bodo pri Mozilli svojo pozornost namenili tudi drugim projektom. Tako naj bi v prihodnje precej energije usmerili v izboljševanje in razvoj brskalnika za ročne računalnike in pametne telefone Minimo. Brskalnik je zaenkrat namenjen napravam s procesorji ARM in operacijskim sistemom Linux s knjižnico GTK Toolkit, avtorji pa ga nameravajo prenesti tudi v druga okolja. Pri Mozilli računajo, da bodo z Minimom odščipnili tržni delež Operi, ki ima zaenkrat skoraj monopol med spletnimi brskalniki za pametne telefone.

    Objavljeno: 15.12.2004
  • Netsky-P najhujši virus leta 2004

    Protivirusno podjetje Sophos je objavilo letno poročilo o najhujših virusih in črvih v letu 2004. Črv Netsky-P je z dobrimi 26 odstotki vseh okužb nedvomno najbolj zaznamoval iztekajoče se leto. Netsky-P je ena izmed mnogih različic črva Netsky (slednji se je prvič pojavil februarja in se še vedno širi prek e-pošte), odkrili pa so ga že marca letos. Črv Zafi-B je z 19-odstotnim deležem vseh okužb na neslavni lestvici uvrščen kot drugi, sledi pa mu virus Sasser, ki se je hitro razširil že v aprilu.

    Objavljeno: 15.12.2004
  • Intel razkriva cene novih procesorjev

    Intel je v svojem zadnjem razvojnem načrtu predstavil cenik za procesorje družine Pentium 4 600, ki bodo na trgu predvidoma na voljo februarja. Procesor Pentium 4 630 bo tako stal 224 dolarjev, P4 640 bo na voljo za 273 dolarjev, P4 650 za 400 dolarjev in najzmogljivejši član družine Pentium 4 660 s taktom 3,6 GHz bo stal 600 dolarjev za kos ob nakupu najmanj 1000 kosov.

    Objavljeno: 14.12.2004
  • Peoplesoft sprejel ponudbo Oracla

    Po tem, ko je večina delničarjev družbe Peoplesoft sprejela Oraclovo ponudbo za prevzem in je Oracle postal skoraj 60-odstotni lastnik, je klonila tudi uprava prevzetega podjetja in sprejela Oraclovo ponudbo. Oracle je moral za blagoslov uprave še nekoliko izboljšati svojo ponudbo: končna cena za Peoplesoftovo delnico je 26,50 dolarjev proti doslej ponujenim 24 dolarjem. Vrednost posla je tako narasla na 10,3 milijarde dolarjev, Oracle pa si z nakupom obeta utrditev položaja na področju programske opreme za poslovne informacijske sisteme, kjer bo združena družba Oracle/Peoplesoft zasedla drugo mesto na svetu, takoj za nemškim podjetjem SAP. Združitev naj bi bila opravljena januarja, družbi pa bosta tudi umaknili vse medsebojne tožbe, ki še čakajo na obravnave na sodiščih.

    Objavljeno: 14.12.2004
  • Microsoft objavil svoj namizni iskalnik

    Microsoft je v okviru svojega spletnega servisa MSN objavil javno razvojno različico najavljenega programskega paketa za iskanje po vsebini lokalnih diskov. Orodje z imenom MSN Toolbar Suite je neposredni odgovor na nedavno predstavljeni program Google Desktop Search, s katerim ima zelo veliko podobnosti v funkcionalnosti, a skuša nuditi še več. Paket namreč nudi kar štiri orodne vrstice in sicer za namizje, poštne odjemalce Outlook, upravljavec datotek Windows Explorer in spletni brskalnik Internet Explorer.

    Objavljeno: 14.12.2004
  • IBM sklepa že drugo sodelovanje s Kitajci

    IBM je manj kot teden dni po sklenitvi prodaje svojega PC oddelka kitajskemu podjetju Lenovo sklenil še drugo sodelovanje z družbo Great Wall Computing. Dogovor je nadaljevanje dosedanjega sodelovanja, saj sta IBM in Great Wall Computing, ki je mimogrede največji tekmec družbe Lenovo na Kitajskem, že doslej imela skupno tovarno International Information Products (IIP), kjer sta izdelovala osebne računalnike, strežnike in prenosnike za kitajski trg. V luči dogovora IBM-Lenovo pa bo IBM odkupil delež partnerja v družbi IIP in ga v delu, kjer se ukvarja s proizvodnjo računalnikov in prenosnikov, prodal družbi Lenovo. Namesto tega pa bo skupaj z družbo Great Wall Computing ustanovil podjetje International Systems technology Company (ISTC), ki bo za kitajski trg (morda pa tudi širše) izdelovala strežnike. IBM bo v novi družbi ohranil 80% tržni delež.

    Objavljeno: 14.12.2004
  • MySQL z grafičnim orodjem

    Podjetje MySQL AB je objavilo nova orodja, ki služijo kot grafični uporabniški vmesnik za upravljanje in modeliranje podatkovnih baz. MySQL Query Browser bo olajšal uporabo podatkovnih baz, saj lahko z njim uporabniki grafično sestavljajo poizvedbe, pa tudi upravljajo strukturo in vsebino podatkovnih baz. Vgrajen je tudi urejevalnik, ki omogoča pripravo SQL skriptov, kot tudi razhroševanje kode. Rezultate poizvedb je mogoče prikazati v ločenih oknih, tako da jih lahko enostavno primerjamo med sabo. MySQL Administrator pa je grafična konzola, s katero lahko upravljamo nastavitve podatkovnega strežnika, pregledujemo dnevnike in prožimo izdelave varnostnih kopij podatkov.

    Objavljeno: 13.12.2004
  • Največja varnostna tveganja v letu 2005

    Na nedavnem forumu posvečenem varnosti v velikih podjetjih , so v New Yorku udeleženci razpravljali o največjih tveganjih, ki jih lahko pričakujemo v letu 2005. Udeleženci foruma so bili večinoma direktorji za računalniško varnost (Chief Security Officer; CSO), profil strokovnjakov, ki se vse bolj uveljavlja v večjih podjetjih. Povečano zanimanje za varnost se kaže tudi v dejstvu, da je v več kot 85% podjetij proračun za varnost v zadnjih letih močno narasel. Udeleženci ankete na forumu pa obenem trdijo, da so v več kot 61% primerih proračuni še vedno premajhni za izvedbo zastavljenih ciljev.

    Objavljeno: 13.12.2004
  • NetBSD 2.0

    Operacijski sistem NetBSD, ki sodi po mnenju mnogih med najbolj varne sisteme na svetu, je dosegel pomemben mejnik s predstavitvijo različice 2.0. Gre za že deseto uradno različico, ki deluje na več kot 54 platformah, kot odprtokodni izdelek pa slovi po večji stopnji zanesljivosti in varnosti, zlasti pa prenosljivosti, kot Linux. NetBSD 2.0 prinaša pomembne izboljšave v datotečnem sistemu in podsistemom za upravljanjem s pomnilnikom, zlasti pa so pomembne izboljšave v varnostnih mehanizmih.

    Objavljeno: 13.12.2004
  • Cisco praznuje 20 let

    Podjetje Cisco je v začetku decembra praznovalo dvajsetletnico obstoja družbe, ki je najbrž med vsemi računalniškimi podjetji ustvarilo največji dobiček na račun razmaha interneta. Cisco je še danes eden od vzorov v računalniški industriji, saj so s pametno kombinacijo tehničnega in poslovnega znanja dolga leta skoraj povsem dominirali na trgu računalniških komunikacij in omrežij. V najbolj uspešnem obdobju sredi prejšnjega desetletja je bil njihov tržni delež skoraj 90%, obenem pa so postali sinonim za kakovost.

    Objavljeno: 13.12.2004
  • Microsoft delno podaljšal podporo za NT4 in Exchange 5.5

    Microsoft je napovedal, da bo po izteku brezplačne podpore za operacijski sistem Windows NT Server 4.0 še eno leto nudil plačljivo podporo uporabnikom za ta operacijski sistem. Plačljiva podpora bo uporabnikom tako na voljo do 31. decembra 2006. Hkrati so podaljšali tudi podporo za poštni strežnik Exchange Server 5.5, ki pa bo prav tako na voljo le za tiste, ki jo bodo doplačali. Plačljiva podpora uporabnikom za Exchange bo tako na voljo do 31.12. 2007. Microsoft trdi, da s tem ne želijo podaljšati življenjske dobe omenjenih izdelkov, ampak želijo le olajšati prehod na novejše različice programske opreme tistim uporabnikom, ki strežnikov niso nadgradili v času brezplačne podpore.

    Objavljeno: 13.12.2004
  • Brezplačni antivirusni program za mobilne telefone

    Trend Micro je uporabnikom mobilnih telefonov z operacijskima sistemoma Microsoft Windows Mobile in Symbian brezplačno ponudil najnovejšo programsko zaščito pred nezaželenimi oglasnimi sporočili, virusi, črvi (npr. Cabir) in trojanskimi konji (npr. Skulls), ki so se pred kratkim lotili tudi mobilnih telefonov. Antivirusni program Trend Micro Mobile Security 1.0 bo na voljo za brezplačno uporabo do 30. junija 2005. Trend Micro bo januarja izdal različico programa za mobilne telefone in dlančnike z operacijskim sistemom Windows Mobile 2003. S podobno akcijo so pričeli tudi v drugih antivirusnih podjetjih, kot sta Symantec in F-Secure.

    Objavljeno: 12.12.2004
  • Musicmatch izdal Jukebox 10

    Spletna trgovina digitalne glasbe Musicmatch je pod okriljem podjetja Yahoo predstavila nov večpredstavni predvajalnik Musicmatch Jukebox 10. Programu so izboljšali funkcionalnost in preglednost, poenostavili so iskanje skladb ter dodali več možnosti za urejanje glasbenih knjižnic. Jukebox 10 se predstavlja z novo, preprostejšo preobleko z novimi barvnimi ovoji (skins). Posodobili so orodje AutoDJ, ki s pomočjo iskalnika Music Discovery Engine ustvarja sezname predvajanja skladb iz uporabnikove glasbene knjižnice.

    Objavljeno: 12.12.2004
  • Super računalnik AMD za Formulo 1

    Švicarsko moštvo Formule 1 Sauber Petronas bo za simulacijo in optimizacijo aerodinamike svojega dirkalnika uporabljalo super računalnik zgrajen iz 530 procesorjev AMD Opteron. Sistem je zgrajen iz gruče strežnikov, povezanih z arhitekturo Direct Connect Architecture, ki omogoča visoko prepustnost podatkov. Ekipa Sauber računa, da bodo na ta način uspeli kar za 30 krat povečat računsko zmogljivost v primerjavi z predhodnim sistemom, kar jim daje nove možnosti pri optimizaciji vozila. Aerodinamika pa ima kar okoli 70% vpliva na celotno zmogljivost v današnji Formuli 1. Sauber pa ni edini, ki se je odločil za AMD, saj je med najzmogljivejšimi 100 super računalniki na svetu danes že 25 takih, ki imajo tovrstni osnovo.

    Objavljeno: 12.12.2004
  • VDSL se močno vzpenja

    Lansko leto je med širokopasovnimi povezavami DSL prevladovala ADSL tehnologija s kar 90-odstotnim deležem. Konkurenca med ponudniki internetnih storitev se je letos močno zaostrila (predvsem v Južni Koreji in na Japonskem), zato le-ti posegajo po novi tehnologiji VDSL (Very high bit-rate DSL), ki omogoča veliko hitrejše prenose, tudi do 100 Mb/s. Tržni raziskovalci pričakujejo v letu 2005 le 14-odstotno rast tehnologije ADSL, medtem ko za VDSL napovedujejo več kot 65-odstotno rast.

    Objavljeno: 11.12.2004
  • JVC Everio z miniaturnim diskom

    Japonski velikan JVC je predstavil nov miniaturni kamkorder Everio, ki zajema slike in video na miniaturni disk Microdrive s 4 GB prostora. Everio je tako zmožen shraniti 60 minut video posnetkov v zapisu MPEG-2, do 10.000 digitalnih JPEG slik ter približno 35 ur posnetkov zvoka. Naprava se poveže z osebnim računalnikom prek vmesnika USB 2.0. Everio je na voljo v dveh različicah: GZ-MC100 je vertikalen, model GZ-MC200 pa je vodoraven in kot tak bolj podoben navadnim kamkorderjem. Oba modela se ponašata z 1,8-palčnim LCD zaslonom, stabilizatorjem slike, avtomatičnim in ročnim fokusom in drugimi naprednimi funkcijami.

    Objavljeno: 11.12.2004
  • BitDefender 8 v slovenščini

    Protivirusni program BitDefender 8 je uporabnikom zdaj na voljo tudi v slovenščini. Gre za zelo zmogljiv in prilagodljiv program, ki je za uporabnika skoraj neviden, saj omogoča povsem samodejno delovanje in posodabljanje programa, vsebuje pa tudi orodja za preprečevanje nezaželene pošte in požarni zid. V osmi različici prinaša izboljšave za hitrejše iskanje in odstranjevanje virusov, pri čemer skuša minimizirati izgube podatkov z odstranjevanjem škodljivih kod v dokumentih, ne da bi jih pri tem poškodoval. BitDefender je na voljo v dveh različicah, osnovni Standard ter napredni Professional Plus.

    Objavljeno: 11.12.2004
  • IBM z najmanjšimi pomnilniškimi celicami SRAM

    IBM je izdelal pomnilniško celico SRAM, ki je kar desetkrat manjša od celic, ki jih uporabljamo danes. Miniaturne celice so zaenkrat na voljo le kot testni primerki, v končnih izdelkih pa naj bi jih uporabljali šele v nekaj letih. Podatkov o porabi in hitrosti celic IBM še ni objavil. Nove celice bodo omogočile izdelavo velikih predpomnilnikov (tudi čez 32 MB) kar na jedru procesorja, z njimi pa naj bi bilo mogoče izdelati 256 ali 512 Mb pomnilniški čip. Zaradi višje cene statičnega pomnilnika pa strokovnjaki napovedujejo, da novim in manjšim celicam navkljub statični pomnilnik v računalnikih v bližnji prihodnosti še ne bo nadomestil dinamičnega (DRAM).

    Objavljeno: 10.12.2004
  • KDE 3.4 pred vrati

    Grafično okolje KDE za Linux bo deležno nove prenove. KDE 3.4 bo prinesel mnoge izboljšave obstoječih modulov in programov, izboljšana bo združljivost s prenosnimi računalniki (podpora za posebne tipke na tipkovnicah, nov nadzornik akumulatorja), avtorji veliko truda vlagajo tudi v knjižnico KHTML in združljivost z brskalnikoma Apple Safari ter Konqueror. Poštni odjemalec KMail bo podpiral program KWallet in imel posodobljeno zaščito pred nezaželeno e-pošto. Večjih popravkov so se avtorji lotili še v programu za neposredno sporočanje Kopete. Prva testiranja grafičnega uporabniškega vmesnika KDE 3.4 bodo potekala v decembru, razvojna javna različica je predvidena za začetek januarja, končan pa naj bi bil 16. marca 2005. KDE 3.4 bo zadnja večja izdaja pred splavitvijo KDE 4, ki bo uporabljal knjižnico Qt 4. S tem bo izgubljena binarna združljivost s prejšnjimi različicami, kljub temu pa napovedujejo revolucionarne novosti.

    Objavljeno: 10.12.2004
  • DVD in HD-DVD v enem

    Podjetji Toshiba in Memory-Tech sta sporočili, da sta razvili dvoslojni nosilec, ki podpira hkrati standarda DVD in HD-DVD. Na ta način naj bi uporabniki in proizvajalci lažje prešli na novo generacijo nosilcev DVD. Produkt sodelovanja obeh podjetij je torej dvoslojni nosilec (zapisljiv na eni strani), pri čemer se na gornji sloj lahko zapiše do 4.7 GB podatkov v zapisu DVD, na spodnji sloj pa do 15 GB HD-DVD podatkov. Nosilce gre pričakovati šele proti koncu leta 2005, ko pridejo na trg tudi prvi predvajalniki združljivi s HD-DVD.

    Objavljeno: 10.12.2004
  • HP StorageWorks Data Protector 5.5

    Podjetje HP je predstavilo niz novosti za podporo učinkovitemu upravljanju življenjskega cikla podatkov. Med temi je morda najpomembnejša novost HP StorageWorks Data Protector 5.5 (nekoč znan pod imenom Omniback), ki prinaša več kot 200 novosti, predvsem s področja bolj učinkovitega upravljanja procesov izdelave varnostnih kopij in povrnitve podatkov.

    Objavljeno: 10.12.2004
  • Xandros Desktop 3

    Podjetje Xandros je predstavilo tretjo različico svoje distribucije Linuxa za osebne računalnike in prenosnike. Xandros Desktop 3 prinaša med drugim močno izboljšano podporo za brezžična omrežja, orodje za preprosto snemanje nosilcev DVD (s tehniko povleci in spusti) ter orodje za samodejno obveščanje o novih popravkih sistema in nameščenih programov, kar nudi storitveni servis Xandros Networks. Novi operacijski sistem temelji na jedru 2.6.9 in Xandrosovi različici grafičnega vmesnika KDE 3.3.

    Objavljeno: 9.12.2004
  • PalmSource se usmerja v Linux

    Podjetje PalmSource, ki proizvaja operacijske sisteme za ročne računalnike in pametne telefone je napovedalo prevzem kitajske družbe China MobileSoft ter namero, da operacijski sistem PalmOS ponudijo tudi kot programsko nadgradnjo za Linux. Načrt predvideva, da bodo aplikacijski in uporabniški vmesnik ponudili kot dodatni sloj na temelja jedra z Linuxom, s čimer naj bi predvsem ciljali na razvijajoči se trg pametnih mobilnih telefonov. Potrebno znanje naj bi pridobili prav s kitajsko družbo, ki ima kar precej izkušenj z Linuxom na mobilnih napravah. PalmSource je obenem zanikal možnost, da bi PalmOS ponudili v obliki odprte kode, nameravajo pa sodelovati na drugih odprtokodnih projektih.

    Objavljeno: 9.12.2004
  • Brezžične povezave z 1 Gb/s

    Podjetje Siemens razvija novo brezžično tehnologijo, ki obeta hitrosti prenosa podatkov kar okoli 1 Gb/s. Siemensov oddelek Communications Group je razvil prototip sistema, ki temelji na brezžični tehnologiji OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), večjo hitrost in domet pa dosegajo tudi z uporabo številčnejših pametnih anten (tri za oddajo in štiri za sprejem). Poudariti pa je treba, da je za komercialno rabo potrebnega še obilica razvoja, saj Siemens ocenjuje prihod končne različice šele čez deset let. Prve javne prikaze pa načrtujejo že za februarsko konferenco 3GSM World Congress.

    Objavljeno: 9.12.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji