Objavljeno: 15.12.2004

Google širi svojo podatkovno zbirko knjig

Google je nedavno sklenil dogovor s petimi izmed največjih ameriških knjižnic, po katerem je dobil pravico za optični zajem gradiva v starejših knjižnih zbirkah, ki niso na voljo v digitalni obliki. Google bo nato prek svoje storitve Google Print omogočal iskanje po vsebini zajetega gradiva, pri knjigah v javnem lastništvu oziroma brez veljavnih založniških pravic pa tudi prebiranje celotne vsebine.

Dogovor je bil sklenjen s knjižnicami univerz Stanford, Harvard, Oxford, Univerzo v Michiganu in največjo javno knjižnico v New Yorku (New York Public Library). Obseg dogovora se razlikuje od knjižnice do knjižnice, v vseh primerih pa gre za zelo veliko količino gradiva. Harvard bo tako dal na voljo okoli 40.000 knjig, Univerza v Michiganu pa kar 7 milijonov, za kar bodo potrebovali po sedanjih ocenah okoli šest let.

Google bo pri temu uporabljal posebna orodja in optične bralnike, ki ne poškodujejo knjig in za kvalitetno sliko originala knjige ni treba razrezati na posamezne liste. Predstavniki Googla so poudarili, da je podjetje sprva nastalo kot družba za digitalizacijo gradiva v eni od univerz, vendar vse doslej niso našli primerne tehnologije in sredstev, s katerimi bi se lotili tako obsežne naloge. Nedavni uspešni nastop družbe je presegel še to zadnjo oviro, v prihodnje pa imajo v načrtu, da bodo vsebine nenehno širili.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji